Православный Календарь » Каноны » Канон второй Пресвятой Богородице пред иконой «Державная»

Канон второй Пресвятой Богородице пред иконой «Державная»

глас 4

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Отве́рзу уста́ моя́, и напо́лнятся Ду́ха, и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери, и явлю́ся, све́тло торжеству́я, и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.

Самоизмышле́нная па́губа покры́ла е́сть всю́ зе́млю Твою́, и мра́к ве́лий воцари́ся дне́сь в вертогра́де Твое́м. Тя́жко ми́ е́сть, и рыда́ю Тебе́, Ма́ти Пречи́стая, и, а́ще услы́шиши, ничесо́же устрашу́ся, и воспою́ и́мя Твое́, сла́вно бо просла́вися.

Покая́нию научи́ мя́, Влады́чице, да де́нь и но́щь излию́ сле́зы моя́ и да смире́н от вра́г мои́х воскли́кну Тебе́: никто́же чи́ст, ра́зве Тебе́, Отрокови́це Чи́стая, и сохрани́т мя́ Держа́ва Твоя́, сла́вно бо просла́вися.

А́з из глубины́ зо́л мои́х вопию́ Ти́, и не премолчи́т сто́н мо́й пред Тобо́ю: ви́ждь, о, ви́ждь, Влады́чице Де́во, и не отве́ржи мене́, услы́ши у́бо во́пль гла́са моего́ и покры́й мя́ ри́зою смиренному́дрия Твоего́, сла́вно бо просла́вися.

Су́д гне́вен прии́де на ны́, и разсы́пася ра́дость люде́й Твои́х, вси́ бо пла́чем и рыда́ем и та́ко глаго́лем: о, мечу́ Бо́жий, доко́ле не упоко́ишися? Преста́ни у́бо, пощади́ ны́, и воспое́м Держа́ву Влады́чицы на́шея, сла́вно бо просла́вися.

Из но́щи де́л пре́лести погуби́ша ны́, па́л е́сть Сио́н, и заключе́ни есмы́; Иерусали́ме, Иерусали́ме, почто́ та́ко омрачи́лся еси́? Того́ же ра́ди и возопии́м Влады́чице си́це: то́кмо Твоя́ Держа́ва сохрани́т ны́, сла́вно бо просла́вися.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице, живы́й и незави́стный Исто́чниче, ли́к себе́ совоку́пльшия, духо́вно утверди́, в Боже́ственней Твое́й сла́ве венце́в сла́вы сподо́би.

Обольсти́ мя́ зми́й, клеветни́к бо е́сть, и, душевре́дное в себе́ насажда́я, смути́лось се́рдце мое́. Я́ко ме́ртв, пребыва́ю и ки́ими словесы́ о себе́ возрыда́ю? Но Тя́ молю́, Влады́чице, молю́ и глаго́лю: облада́й над ни́м и от греха́ моего́ очи́сти мя́.

Го́рьким пла́чем мои́м, я́ко во́ду, излию́ се́рдце мое́, сокруше́ние мое́ я́ко же́ртва Тебе́, и молю́ Тя́, Пречи́стая: е́й, не отврати́ мене́, раба́ Твоего́, сохрани́ у́бо и до после́дняго дне́.

О́чи мои́ поме́ркнусте от я́звы моея́, и утруди́ мя́ бре́мя мое́. Иде́же е́сть сла́ва моя́? И заключи́ мене́ неду́г и вра́г, а́з же, я́ко ми́лость, прие́млю у́зы моя́ и пою́, веселя́ся: никто́ у́бо, я́ко Бо́г, вознесе́т Сы́й Христа́ Своего́ и Ма́терь Его́, Влады́чицу на́шу.

Руковожде́ние пода́ждь ми́, Нищепита́тельнице, и озари́ мя́ све́том, е́же от Тебе́ во истоща́нии просия́вшим. О, Богоро́дице и Ма́ти Бо́га моего́, бу́ди же и мне́ заступле́нием ве́рным.

Душетле́нными по́мыслы лю́те стужа́емь е́смь, и тя́жко ми́ е́сть. Не ли пре́зриши раба́ Твоего́? Молю́ у́бо Тя́, Пречи́стая: изведи́ мя́ от гно́ища моего́, исцели́ ра́ны моя́ и спаси́ мя́. Влады́чице, спаси́ мя́.

Седа́лен, гла́с 3:

О, Ле́ствице неизрече́нна и преизря́дна, я́ко же и ле́ствица, ю́же ви́де пра́отец, с Небеси́ низходя́щу, та́ко и Ты́, Богоневе́сто, Не́бо и зе́млю сочета́вшая, Восхожде́ние Ты́ еси́, и́мже и упасе́мся от бе́д.

 

Христа́ Бо́га и Сы́на Твоего́, между́ двою́ разбо́йнику на Кресте́ ви́сима, зря́ще, го́рько рыда́ла еси́, Ма́ти, и жа́ло вни́де в се́рдце Твое́. О, Влады́чице Де́во, боле́знующи у́бо Сама́, спаси́ дне́сь вся́ удруче́нныя, истязу́емыя лю́ди Твоя́.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Седя́й в сла́ве на Престо́ле Божества́, во о́блаце ле́гце прии́де Иису́с Пребоже́ственный Нетле́нною Дла́нию и спасе́ зову́щия: сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.

Истоща́ние прии́де на рабы́ Твоя́, и до́м на́ш оста́вися пра́зден и пу́ст. Хожду́ и взыва́ю, но не́сть ми́ спаса́юща, еди́на у́бо сме́рть отвещава́ет на гла́с мо́й, и, рыда́я, молю́ Тя́ и глаго́лю: не отве́ржи мене́ и Ты́, Де́во Чи́стая, да спасе́н бу́ду.

Цветоно́сную простри́, Влады́чице, ру́ку Твою́, и оживе́т вертогра́д Тво́й, и ни́щии обря́щут хле́бы своя́, и убо́зии ри́зы своя́, вси́ восхва́лят и́мя Твое́, я́ко вои́стинну неизрече́нна е́сть ми́лость Твоя́.

Егда́ восхо́щеши, никто́же сокруши́т ны́, я́ко вели́кое дерзнове́ние обрела́ еси́ у Христа́ Бо́га, Сы́на Твоего́, и, сие́ зря́ще, вопие́м Ти́, Влады́чице, да сохрани́ши и ны́ под кро́вом Твои́м.

Правосла́внии Христиа́ны, под Твою́ ми́лость дне́сь притека́ем и, явле́ние честны́я ико́ны Твоея́ све́тло пра́зднующе, си́це глаго́лем Тебе́: простира́еши и на́м, Благода́тная, необори́мую ри́зу Свою́.

Разуме́йте, непокори́вии язы́цы, и не хвали́теся о мы́шце свое́й, зане́ еди́н е́сть гра́д несокруши́м, и сия́ Твоя́, Присноде́во Влады́чице, Держа́ва и Ца́рство, е́же и стои́т до сконча́ния ве́ка.

А́з, егда́ и во у́зех, но Тобо́ю, Отрокови́це Чи́стая, вы́ну свобо́дь е́смь, и не в стра́х ми́ умале́ние мое́ е́сть, но я́ко зла́ту — горни́ло и о́гнь, сие́ бо разуме́я, сла́влю у́зы моя́ и велича́ю Тя́, Непоро́чную Де́ву.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Ужасо́шася вся́ческая о Боже́ственней сла́ве Твое́й: Ты́ бо, Неискусобра́чная Де́во, име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га и родила́ еси́ Безле́тнаго Сы́на, все́м воспева́ющим Тя́ ми́р подава́ющая.

Водворя́ет ны́ зми́й во юдо́ль пла́ча и ча́яний злы́х. Не мо́жем у́бо терпе́ти ско́рби своя́, но Ты́, Богороди́тельнице, простира́еши на́м покро́в Сво́й, и спасе́ни бу́дем от зо́л.

Отрокови́це Де́во, спасла́ еси́ на́с от рабо́ты вра́жия, и те́м красно́ написа́ся и́мя Твое́: Цари́ца ми́рови Ты́ еси́, и Держа́ва Твоя́ да́же до после́дняго дне́.

Све́та непристу́пна Ма́ти Ты́ еси́, и всу́е дне́сь подви́жися тьма́ супроти́вная, никто́же возмо́жет на ны́, я́ко с на́ми Влады́чица на́ша, и сла́ва Твоя́ несконча́ема е́сть.

Лю́дие Бо́жии, дру́зи моя́, уве́руйте во Христа́, Бо́га на́шего, и в преди́вно Его́ Ро́ждшую, храня́ще у́бо за́поведи Бо́га Вы́шняго и обря́щете душа́м ва́шим ми́р и ве́лию ми́лость.

А́нгели, и ти́и просла́виша Тя́, Влады́чицу вся́ческих и па́че Не́ба Превознесе́нную, пою́т бо Христу́, Сы́ну Твоему́: искупи́л еси́ лю́ди Твоя́, и в челове́цех благоволе́ние.

Вели́чие Твое́ кто́ испове́сть, Богоро́дице, я́ко па́че смы́сла родила́ еси́ Бо́га Сло́ва, и не мо́жет язы́к челове́чь досто́йно Тя́ пе́ти, но приими́ ми́лостивно моли́тву мою́ и сохрани́ раба́ Твоего́.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Боже́ственное сие́ и всечестно́е соверша́юще пра́зднество, Богому́дрии, Богома́тере, прииди́те, рука́ми воспле́щем, от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.

Но́щь, и мра́к, и во́ды пререка́ния лю́те истязу́ют зе́млю Твою́, се́ у́бо преще́ние Бо́жие и гне́в Того́ е́сть, но молю́ Тя́, Пречи́стая, молю́ и глаго́лю: а́ще хо́щеши — мо́жеши, и ве́м, я́ко умоли́т Отрокови́ца за Держа́ву Свою́.

Уязви́хомся от зми́я, лю́ди Твоя́, и, я́ко из а́дова чре́ва, вопие́м Ти́, Благода́тная Де́во: не на́м, но ра́ди от Тебе́ избра́нных и а́нгельское житие́ возлюби́вших, спаси́, Богоро́дице, и вся́ правосла́вныя.

Ю́зники окова́нныя, что́, о, Цари́це, без Тебе́ возмо́жем и ка́ко от гре́х свои́х упасе́мся? Но Ты́, я́ко Блага́я, утверди́ в на́с святы́ню Свою́ и не отве́ржи моля́щихся Ти́.

Затми́ся со́лнце мое́ и ду́х мо́й изы́де в непотре́бие земли́, но те́мже и вознепщева́х о све́те Со́лнца Пра́вды и смири́х горды́ню мою́, Тебе́ взыва́ю, Де́во Чи́стая, да спасе́ши раба́ Твоего́.

Единому́дренни да пребу́дем, лю́дие, и да возра́дуемся о ра́нах, и́же от Сотво́ршаго су́ть, я́ко, наказу́я, наказа́ ны́ Госпо́дь, не сме́рти у́бо предаде́ и научи́ разуме́ти во́лю Свою́.

Ме́ртвии возста́нут, и изве́ржет земля́ ко́сти своя́, зане́ все́х совоскреси́т на́с истоща́ние Претерпе́вый, и Се́й е́сть Ца́рь ми́рови, и Ма́терь Его́ — Влады́чица на́ша.

Конда́к, гла́с 8:

Взбра́нной Воево́де победи́тельныя пе́сни прино́сим, я́ко дарова́ся на́м Держа́ва Твоя́, и ничесо́же устраши́мся, не от ми́ра бо спасе́ние на́ше, но Превознесе́нныя Влады́чицы милосе́рдием огражда́емся и тому́ дне́сь ра́дуемся, я́ко прии́де Засту́пница на стра́жу земли́ Своея́.

И́кос:

Зря́ще ико́ну Твою́: во о́блацех — Бо́га и Отца́ и на ру́цех Твои́х — Христа́ Бо́га, Сы́на Твоего́ и Спа́са ми́рови, покланя́емся ко хра́му Твоему́ и, лобыза́я честны́я но́зи Твоя́, взыва́ем Ти́ си́це: вои́стинну дарова́ся на́м спасе́ние ве́лие и наде́жда на́ша вы́ну пред на́ми, я́ко прии́де Влады́чица на стра́жу земли́ Своея́.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Не послужи́ша тва́ри Богому́дрии па́че Созда́вшаго, но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше, ра́довахуся, пою́ще: препе́тый отце́в Госпо́дь и Бо́г, благослове́н еси́.

Ликовству́йте, ве́рних собо́ри, и по́йте Царе́ви, И́же на Го́рних седя́щу, я́ко благослове́н и ди́вен е́сть Бо́г на́ш, Ве́лий Ревни́тель, и стра́шен Го́рний Сио́н и просла́влен во ве́ки.

Юдо́лию пла́ча земля́ показа́ся Твоя́, о́гнь паля́щ прии́де и объя́т ю́, но не рыда́йте, бра́тие, и́бо, я́ко купина́ неопали́ма, хра́м от Сио́на и просла́влен во ве́ки.

И́мамы Тя́, Росода́тельницу, и николи́же устраши́мся ве́тров, от пусты́нь воздвиза́емых, Тя́, бо, Пречи́стую, мо́лим и та́ко зове́м Ти́: оживи́ вертогра́д Тво́й, и бу́дет просла́влен во ве́ки.

Сло́во ле́стче положи́ша на мне́ врази́ моя́, и сокруша́ет мя́ ро́г непокори́вых. Дру́зи мои́, и ти́и оста́виша мя́; но не оста́ви мене́ и Ты́, Влады́чице, и спаси́ мя́, я́ко Ма́ти Бо́га моего́ Ты́ еси́, и хра́м Тво́й просла́влен во ве́ки.

Обручи́ мя́, о, Присноде́во, святы́не Свое́й, и не убою́ся от те́м вра́г мои́х, лю́те напа́дших на мя́, и та́ко возопию́ Ти́: Иерусали́ме, Иерусали́ме, святы́й еси́ гра́д и просла́влен во ве́ки.

Херуви́ми, и Серафи́ми, и вся́ Небе́сныя во́и пою́т Тя́, Преблагослове́нную, и, вопию́ще, глаго́лют: не́сть хра́м ины́й, ра́зве Тебе́, и се́й препросла́влен во ве́ки.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: О́троки благочести́выя в пещи́ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ е́сть; тогда́ у́бо образу́емое, ны́не же де́йствуемое, вселе́нную всю́ воздвиза́ет пе́ти Тебе́: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

Рыда́ние мое́ приими́, Влады́чице моя́, и угаси́ о́гнь, е́же от супоста́т разжже́н е́сть, да позна́ю Бо́га моего́ и со тща́нием воскли́кну Ему́: по́йте и превозноси́те Его́ во ве́ки.

А́лчущ е́смь, и взыва́ю Ти́, Влады́чице, и молю́ Тя́, да не истле́ние бу́дет ми́ в че́сть, но ми́лость Твоя́, та́ко о не́й возглаго́лю: благослови́те, вся́ дела́ Госпо́дня, Го́спода, по́йте и превозноси́те во ве́ки.

Непрестаю́щу горды́ню отжени́ от мене́, Благода́тная, и угаси́ о́гнь я́звы моея́, и, не я́ко ды́м, но я́ко благоуха́ние Го́сподеви, воспою́ бра́тием мои́м: о́троцы, благослови́те, свяще́нницы, по́йте, лю́дие, превозноси́те Го́спода во ве́ки.

Из пещи́ разжже́ния моего́, я́ко из а́дова пла́мени, вопию́ Ти́: о, Влады́чице Де́во, окропи́ мя́ росо́ю сле́з Твои́х, у Креста́ Сы́на Твоего́ излия́нных, и воскли́кну, взыва́я: благослови́те Ма́терь Бо́га Вы́шняго, Го́спода по́йте и превозноси́те во ве́ки.

Любомра́чное о́ко мое́ просвети́ све́том смиренному́дрия Твоего́, и позна́ю во́лю Сотвори́вшаго мя́, и не от мудрова́ния моего́, но се́рдцем мои́м воскли́кну о Не́м: Его́ по́йте и превозноси́те во ве́ки.

Ю́дуже гре́х, та́мо и скре́жет зубо́м, но не премолчи́, Де́во Чи́стая, и да́ждь ми́ глаго́л разуме́ния, да потерплю́ бре́мя мое́ и воскли́кну о Бо́зе, Спа́се мое́м: благослови́те, вся́ дела́ Госпо́дня, Го́спода, по́йте и превозноси́те во ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Вся́к земноро́дный да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь, да торжеству́ет же Безпло́тных умо́в естество́, почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере, и да вопие́т: ра́дуйся, Всеблаже́нная Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.

Дыха́ние бу́рное не сокруши́т и еди́наго от забра́л стены́ Твоея́. Хра́м Тво́й утвержде́н е́сть и не подви́жится вы́ну, и, тому́ ра́дующеся, пое́м Ти́: сла́ва Держа́ве Твое́й.

Та́йная вся́ обнаже́нии показу́ются дне́сь. Свя́т е́сть су́д Тво́й, о, Го́споди, и свя́то И́мя Твое́; но ви́ждь, Бо́же, я́ко среди́ бра́тий мои́х Ма́терь Твоя́, и преложи́ гне́в Тво́й.

Всеору́жием ве́ры опоя́ши мене́, Благода́тная, и смиренному́дрием укрепи́ десни́цу мою́, да, я́ко стра́ж, пребу́ду, воспева́я и́мя Твое́, и, а́ще помо́жеши ми́, не подви́жуся да́же до сме́рти.

Огнезра́чный же́зл Тво́й, я́ко пла́мень чи́ст, и си́м ве́деши, Путеводи́тельнице, лю́ди Твоя́, да соблюду́тся от бе́д Христиа́ны.

Я́рость а́дова и та́ не возмо́жет на ны́, зане́ свя́т е́сть хра́м Тво́й и о се́мени Твое́м кля́тся Дави́д, непрестаю́ща хвала́ Твоя́ и Держа́ва Твоя́ до сконча́ния ве́ка.

Свети́лен:

Ублажа́т Тя́, Богороди́тельнице, вси́ ро́ди, я́ко смире́ние Твое́ па́че все́х предукраси́ся, и увенча́ся и́мя Твое́, и просла́ви Тя́ Бо́г, я́ко Ма́терь Свою́.

Рейтинг@Mail.ru
Система Orphus
(11 голосов: 4.64 из 5)