Акафист Пресвятой Богородице пред иконой «Благодатное Небо»


Икона Богородицы «Благодатное Небо»

Кондак 1

Избран­ней от всех родов Божи­ей Мате­ри и Цари­це, Бла­го­дат­ным Небом нами име­ну­е­мой, телу наше­му и душам спа­се­ние пода­ю­щей, бла­го­дар­ствен­ное при­но­сим пение, Бого­ро­ди­тель­ни­це. Ты же, яко иму­щая мило­сер­дие неиз­ре­чен­ное, от вся­ких нас бед и гре­хов сво­бо­ди, да зовем Ти:

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Икос 1

Анге­ли и пра­вед­ных души уди­ви­ша­ся, егда пред­ста­ла еси пред Сыном Тво­им и Богом и мно­гим моле­ни­ем хода­тай­ство­ва­ла о людех, во гре­сех пре­бы­ва­ю­щих. Мы же, очи­ма веры толи­кое Твое бла­го­у­тро­бие зря­ще, со уми­ле­ни­ем взы­ва­ем Тебе сице:

Радуй­ся, молит­вы всех хри­сти­ан при­ем­лю­щая; радуй­ся, и самых отча­ян­ных греш­ни­ков моле­ния не отвергающая.

Радуй­ся, к Сыну Тво­е­му о них пред­ста­тель­ству­ю­щая; радуй­ся, неча­ян­ную радость спа­се­ния им подающая.

Радуй­ся, пред­ста­тель­ством Тво­им весь мир спа­са­ю­щая; радуй­ся, вся наша печа­ли утоляющая.

Радуй­ся, житие наше доб­ре устро­я­ю­щая; радуй­ся, избав­ле­ние от гре­хов всем чело­ве­ком принесшая.

Радуй­ся, Радость все­му миру родив­шая; радуй­ся, еже како ни еди­на­го же научившая.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 2

Видя­щи Пре­чи­стая люди греш­ныя, с верою и упо­ва­ни­ем пред чест­ною Ея ико­ною долу повер­га­ю­щих­ся и слез­но моля­щих­ся о гре­сех сво­их, внят моле­нию их, да вси, зря­ще Матер­нее Ея мило­сер­дие, на небе­си и на зем­ли вопи­ют Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разум чело­ве­че­ский воис­ти­ну пре­вос­хо­дит любовь Твоя к роду хри­сти­ан­ско­му, о нем­же моли­ши­ся Сыну Тво­е­му и Богу, мы же, зря­ще Тя, неот­ступ­ную Пред­ста­тель­ни­цу за нас греш­ных, со сле­за­ми вопи­ем Ти:

Радуй­ся, Заступ­ни­це усерд­ная рода хри­сти­ан­ска­го, от Бога нам даро­ван­ная; радуй­ся, Путе­во­ди­тель­ни­це наша, к небес­но­му оте­че­ству нас возводящая.

Радуй­ся, вер­ных ограж­де­ние и при­бе­жи­ще; радуй­ся, помо­ще при­зы­ва­ю­щих имя Твое святое.

Радуй­ся, пре­зрен­ных и отвер­жен­ных от рова поги­бе­ли исхи­ща­ю­щая; радуй­ся, тех на путь пра­вый обращающая.

Радуй­ся, непре­стан­ное уны­ние и мрак душев­ный отго­ня­ю­щая; радуй­ся, остав­лен­ных вра­ч­ми на Свои все­мощ­неи руце приемлющая.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 3

Сила бла­го­да­ти пре­и­зоби­ло­ва тамо, иде­же умно­жи­ся грех, да раду­ют­ся на небе­си вси анге­ли о греш­ни­цех каю­щих­ся, пою­ще пред пре­сто­лом Божи­им: Аллилуиа.

Икос 3

Иму­щи к роду хри­сти­ан­ско­му Матер­нее мило­сер­дие, всем, с верою и упо­ва­ни­ем при­бе­га­ю­щим к Тебе, пода­е­ши руку помо­щи, Вла­ды­чи­це, да вси еди­ным серд­цем и еди­не­ми усты сла­во­сло­вие Тебе при­но­сят сицевое:

Радуй­ся, яко Тобою к нам нис­хо­дит Божие бла­го­во­ле­ние; радуй­ся, яко во всех бедах и обсто­я­ни­их наших при­но­си­ши Сыну Тво­е­му усерд­ныя о нас молитвы.

Радуй­ся, яко наша молит­вы при­ят­ны­ми Богу соде­ло­ва­е­ши; радуй­ся, яко от види­мых вра­гов нас избавляеши.

Радуй­ся, яко серд­ца злых чело­век умяг­ча­е­ши; радуй­ся, яко от кле­ве­ты, доса­жде­ния и уко­ре­ния нас изъимаеши.

Радуй­ся, яко Тобою вся бла­гая жела­ния наша испол­ня­ют­ся; радуй­ся, яко мно­го может молит­ва Твоя пред Сыном Тво­им и Богом.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 4

Пред чест­ною ико­ною Тво­ею, Цари­це Небес­ная, скло­ня­ем коле­на душ и телес наших и со уми­ле­ни­ем дерз­но­вен­но молим­ся Ти: спа­си нас, о, Мати мило­сер­дия, да не погиб­нем до кон­ца во гре­сех наших; Ты бо еси всем греш­ни­ком еди­на надеж­да и при­бе­жи­ще: пре­кло­ни­ся убо на милость, бла­гая Мати, и умо­ли о нас Сына Тво­е­го и Твор­ца наше­го, да непре­стан­но зовем Ему: Аллилуиа.

Икос 4

Слы­шав­ше небо­жи­те­лие, яко молит­ва­ми Тво­и­ми пред Сыном Тво­им про­ще­ние гре­хов и спа­се­ние на зем­ли сущим греш­ни­ком дару­ют­ся, про­слав­ля­ют Тя, бла­го­серд­ную Цари­цу небе­се и зем­ли. И мы, греш­нии, уве­дев­ше тако­вое Твое заступ­ле­ние о нас, греш­ных, недо­уме­ва­ем, како бла­го­хва­ли­ти Тя воз­мо­жем по досто­я­нию, и от глу­би­ны серд­ца наше­го уми­лен­но вос­пе­ва­ем Ти сице:

Радуй­ся, Спо­руч­ни­це спа­се­ния греш­ных; радуй­ся, Взыс­ка­ние погибших.

Радуй­ся, неча­ян­ная греш­ных Радо­сте; радуй­ся, пад­ших востание.

Радуй­ся, Пред­ста­тель­ни­це к Богу, мир от бед спа­са­ю­щая; радуй­ся, яко гла­са молитв Тво­их беси трепещут.

Радуй­ся, яко анге­ли сему раду­ют­ся; радуй­ся, яко и нас, земно­род­ных, сила молитв Тво­их весе­лия исполняет.

Радуй­ся, яко теми от тины гре­хов нас изъи­ма­е­ши; радуй­ся, яко пла­мень стра­стей наших угашаеши.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 5

Бого­теч­ную звез­ду чудо­твор­ную ико­ну Мате­ре Тво­ея пока­зал еси нам, Гос­по­ди, ибо, взи­ра­ю­ще на образ Ея телес­ны­ма очи­ма, умом и серд­цем к Пер­во­об­раз­ней воз­вы­ша­ем­ся, и Ею к Тебе вос­те­ка­ем, пою­ще: Аллилуиа.

Икос 5

Видев­ше анге­ли, хра­ни­те­лие хри­сти­ан, яко Божия Матерь спо­спе­ше­ству­ет им в настав­ле­нии тех, заступ­ле­нии и спа­се­нии, пот­ща­ша­ся сице возо­пи­ти Чест­ней­шей Херу­вим и Слав­ней­шей без срав­не­ния Серафим:

Радуй­ся, с Сыном Тво­им и Богом веч­но цар­ству­ю­щая; радуй­ся, Ему все­гда о роде хри­сти­ан­ском моле­ния приносящая.

Радуй­ся, в хри­сти­ан­стей вере и бла­го­че­стии Настав­ни­це; радуй­ся, упо­ва­ю­щим на Тя непо­стыд­ный конец жиз­ни дарующая.

Радуй­ся, Матер­ним Тво­им пред­ста­тель­ством от веч­на­го муче­ния нас избав­ля­ю­щая; радуй­ся, хода­тай­ством к Сыну Тво­е­му жиз­ни веч­ныя сподобляющая.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 6

Див­ная дела мило­сер­дия Тво­е­го, людем явлен­ная, пре­да­де пис­ме­ни свя­ти­тель Димит­рий Ростов­ский в науче­ние и уте­ше­ние всем вер­ным, да и тии, во гре­сех, бедах, скор­бех и озлоб­ле­нии суще, на всяк день пред чест­ным Тво­им обра­зом, Бла­го­дат­ное Небо име­ну­е­мым, коле­на пре­кло­ня­ют и, избыв­ше бед, печа­лей и напа­стей, вопи­ют Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Воз­сия нам, яко пре­свет­лая заря, чудо­твор­ная ико­на Твоя, Бого­ма­ти, про­го­ня­ю­щи тьму бед и скор­бей от всех с любо­вию вопи­ю­щих Ти сице:

Радуй­ся, Цели­тель­ни­це наша в болез­нех телес­ных; радуй­ся, бла­гая Уте­ши­тель­ни­це в печа­лех наших душевных.

Радуй­ся, скорбь нашу в радость пре­тво­ря­ю­щая; радуй­ся, нена­де­ю­щих­ся несум­нен­ною надеж­дою возвеселяющая.

Радуй­ся, алчу­щих Пита­тель­ни­це; радуй­ся, нагих одеяние.

Радуй­ся, вдов Уте­ши­тель­ни­це; радуй­ся, без­ма­тер­них сирот незри­мая Воспитательнице.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 7

Хотя Зако­но­да­вец пра­во­суд­ный Гос­подь Сам быти зако­на испол­ни­тель и яви­ти мило­сер­дия Сво­е­го без­дну, пре­кло­ни­ся на усерд­ное моле­ние Твое, Пре­бла­го­сло­вен­ная Мати Дево, о людех во гре­сех пре­бы­ва­ю­щих и мило­стей Божи­их чаю­щих, гла­го­ля: Закон пове­ле­ва­ет, да сын чтит матерь. Аз Сын Твой, Ты же Мати Моя, Аз Тя дол­жен чти­ти, послу­шая Тво­е­го моле­ния, буди убо, яко же хоще­ши. О них­же моли­ши­ся — про­ща­ют­ся им гре­си Тебе ради. Мы же, видя­ще тако­вую силу молит­вы Хода­та­и­цы нашея о про­ще­нии согре­ше­ний наших, про­сла­вим мило­сер­дие и неиз­ре­чен­ное бла­го­у­тро­бие Ея, зову­ще: Аллилуиа.

Икос 7

Новое див­ное и слав­ное зна­ме­ние всем вер­ным яви­ся, яко не ток­мо Мате­ри Тво­ея, но и пре­чи­сто­му Ея лику, на дске изоб­ра­жен­но­му, силу чудо­тво­ре­ния даро­вал еси, Гос­по­ди; сему таин­ству дивя­ще­ся, во уми­ле­нии серд­ца вопи­ем к Ней таковая:

Радуй­ся, пре­муд­ро­сти и бла­го­сти Божия откро­ве­ние; радуй­ся, веры утверждение.

Радуй­ся, бла­го­да­ти явле­ние; радуй­ся, душе­по­лез­ных зна­ний дарование.

Радуй­ся, сло­во пре­муд­ро­сти про­ся­щим дару­ю­щая; радуй­ся, несмыс­лен­ных разум­ны­ми соделовающая.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 8

Видя­ще слав­ная дела и мно­граз­лич­ную пре­муд­рость Божию в мире и жиз­ни нашей, пред­ста­тель­ством Тво­им пред Богом над нами совер­ша­ю­ща­я­ся, о, Небо бла­го­дат­ное, Пре­чи­стая Вла­ды­чи­це, устра­ним­ся зем­ныя суе­ты и излиш­них житей­ских попе­че­ний, и ум и серд­це наше на небе­са воз­ве­дем, пою­ще Богу: Аллилуиа.

Икос 8

Вся в выш­них пре­бы­ва­е­ши, и ниж­них ника­ко­же отсту­пи­ла еси, пре­ми­ло­серд­ная Цари­це небе­се и зем­ли. Аще бо по успе­нии Тво­ем и взо­шла еси на небе­са с пре­чи­стою Тво­ею пло­тию, оба­че и греш­ныя зем­ли не оста­ви­ла еси, явля­ю­щи­ся при­част­ни­ца про­мыш­ле­ния Сына Тво­е­го о роде хри­сти­ан­ском, сего ради Тя по дол­гу ублажаем:

Радуй­ся, сия­ни­ем пре­чи­стыя души Тво­ея всю зем­лю про­све­тив­шая; радуй­ся, чисто­тою теле­се Тво­е­го вся небе­са возвеселившая.

Радуй­ся, о всем мире усерд­ная Пред­ста­тель­ни­це; радуй­ся, всех нас при Кре­сте Сына Тво­е­го усыновившая.

Радуй­ся, все­гда Матер­нюю любовь к нам явля­ю­щая; радуй­ся, в скор­бех утешающая.

Радуй­ся, всех даров духов­ных и телес­ных неза­вист­ная пода­тель­ни­це; радуй­ся, благ вре­мен­ных и веч­ных Ходатаице.

Радуй­ся, две­ри цар­ствия Хри­сто­ва вер­ным отвер­за­ю­щая; радуй­ся, и на зем­ли чис­та­го весе­лия серд­ца наша исполняющая.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 9

Все есте­ство ангель­ское уди­ви­ся делу Тво­е­го мило­сер­дия, Гос­по­ди, яко толи­ко твер­дую и теп­лую Заступ­ни­цу и Помощ­ни­цу роду хри­сти­ан­ско­му даро­вал еси, нам неви­ди­мо спре­бы­ва­ю­щу, слы­ша­щу же Тебе пою­щих: Аллилуиа.

Икос 9

Витий­ство чело­ве­че­ское не воз­мо­жет по досто­я­нию бла­го­хва­ли­ти Тя, Пре­свя­тая Бого­ро­ди­це, и вос­пе­ти неис­чет­ная чуде­са Твоя, от ико­ны Тво­ея явля­е­мая, ими­же пра­во­слав­ныя люди от бед, напа­стей и вся­ка­го зла сохра­ня­е­ши. Мы же, доб­ре веду­ще о мно­гих чудо­твор­ных явле­ни­их Тво­е­го чест­на­го лика быв­ших и покло­не­ни­ем ему потреб­ная ко вре­мен­ней и веч­ней жиз­ни при­ем­лю­ще, с весе­ли­ем Бого­ро­ди­це взываем:

Радуй­ся, яко от свя­щен­на­го лика Тво­е­го чуде­са деют­ся; радуй­ся, яко ута­и­ся пре­муд­рость и бла­го­дать сия от муд­рых и разум­ных века сего.

Радуй­ся, яко откры­ся та мла­ден­цем в вере; радуй­ся, яко про­слав­ля­ю­щих Тя прославляеши.

Радуй­ся, яко отвер­га­ю­щих Тя пред все­ми посрам­ля­е­ши; радуй­ся, яко от вся­ка­го зла при­бе­га­ю­щих к Тебе избавляеши.

Радуй­ся, яко вся болез­ни чело­ве­че­ския душев­ныя и телес­ныя мило­стив­но вра­чу­е­ши; радуй­ся, яко пра­вед­ный гнев Божий на нас Тво­им моле­ни­ем ско­ро утоляеши.

Радуй­ся, яко Ты еси тихое при­ста­ни­ще всем с верою к Тебе при­те­ка­ю­щим; радуй­ся, кораб­лю хотя­щих спастися.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 10

Спа­сти хотя­ще души своя от веч­ныя смер­ти, мы, недо­стой­ная чада Твоя, пре­клонь­ше коле­на своя пред пре­чи­стым Тво­им обра­зом, молим Тя, Небес­ная Цари­це и мило­серд­ная Мати спа­се­ния наше­го: сотво­ри нас при­част­ни­ки веч­на­го бла­жен­ства в Небес­ном Цар­ствии Сына Тво­е­го, пою­щих Спа­си­те­лю Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Сте­на необо­ри­мая и при­ста­ни­ще небур­ное Ты еси, Бого­ро­ди­це Дево, всем к Тебе при­те­ка­ю­щим, тем­же и нас огра­ди и покрый от всех враг види­мых и неви­ди­мых, да с верою и уми­ле­ни­ем покло­ня­ю­ще­ся пре­чест­ней и цель­бо­нос­ней иконе Тво­ей, радост­но вопи­ем Ти:

Радуй­ся, сохра­ня­ти и спа­са­ти всех при­зы­ва­ю­щих Тя обе­щав­шая; радуй­ся, к Сыну Тво­е­му и Богу молит­вы вер­ных приносящая.

Радуй­ся, и Сама непре­стан­но у пре­сто­ла Его моля­ща­я­ся о нас; радуй­ся, бла­го­дать Тво­им ико­нам даровавшая.

Радуй­ся, всю все­лен­ную луча­ми тех оза­ря­ю­щая; радуй­ся, рода хри­сти­ан­ска­го похва­ло и непо­стыд­ное упование.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 11

Пение все­уми­лен­ное при­но­ся­ще Ти, недо­сто­и­нии, про­сим Тебе, Дево Бого­ро­ди­це: не пре­зри гла­са рабов Тво­их, к Тебе бо в напа­стех и скор­бех при­бе­га­ем и пред Тобою в бедах наших сле­зы про­ли­ва­ем, пою­ще: Аллилуиа.

Икос 11

Све­то­зар­ная све­ща сущим во тьме гре­ха и юдо­ли пла­ча яви­ся пре­див­ная ико­на Твоя, Пре­чи­стая Вла­ды­чи­це: всем бо при­те­ка­ю­щим к ней струи исце­ле­ний изли­ва­ет и чудес заря­ми серд­ца вер­ных весе­лит, под­ви­за­ю­щи взы­ва­ти сице:

Радуй­ся, Боже­ствен­ный Свет неиз­ре­чен­но родив­шая; радуй­ся, тьму смерт­ную рож­де­ством Тво­им просветившая.

Радуй­ся, стра­ны нашея неусып­ная Покро­ви­тель­ни­це; радуй­ся, вер­ных пас­ты­рей Церкве обод­ря­ю­щая и вразумляющая.

Радуй­ся, людей пра­во­слав­ных Хра­ни­тель­ни­це; радуй­ся, бого­бо­яз­нен­ных ино­ков и ино­кинь прис­ное Утешение.

Радуй­ся, каю­щих­ся пред Богом греш­ни­ков непо­стыд­ная Заступ­ни­це; радуй­ся, радо­сти небес­ныя всем нам Подательнице.

Радуй­ся, всех хри­сти­ан теп­лая Хода­та­и­це; радуй­ся, о людех Тво­их прис­ная Молитвеннице.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 12

Бла­го­дать боже­ствен­ную испро­си нам у Сына Тво­е­го и Бога, про­стри нам руку помо­щи, отже­ни от нас вся­ка­го вра­га и супо­ста­та, уми­ри нашу жизнь, да не погиб­нем люте без пока­я­ния, но при­и­ми нас в веч­ныя кро­вы, Бого­ро­ди­тель­ни­це, да раду­ю­ще­ся поем Богу, Тобою нас спа­са­ю­ще­му: Аллилуиа.

Икос 12

Пою­ще див­ная Твоя чуде­са, умиль­но при­па­да­ем пред пре­чи­стым обра­зом Тво­им и, бла­го­го­вей­но лобы­за­ю­ще его, немолч­ны­ми пес­нь­ми вос­пе­ва­ем Тя, пре­див­ная Цари­це небе­се и зем­ли, и про­сим Тя, Вла­ды­чи­це, услы­ши наше моле­ние в час сей и бла­го­дать Сына Тво­е­го нам низ­посли, с любо­вию вопи­ю­щим Тебе:

Радуй­ся, мило­стей Сына Тво­е­го и Бога нас спо­доб­ля­ю­щая; радуй­ся, дес­ную часть молит­ва­ми Тво­и­ми нам греш­ным уготовляющая.

Радуй­ся, изне­мо­га­ю­щих от уны­ния и печа­ли ско­рая Уте­ши­тель­ни­це; радуй­ся, греш­ни­ком каю­щим­ся спа­се­ние подающая.

Радуй­ся, и нерас­ка­ян­ных греш­ни­ков к пока­я­нию обра­ща­ю­щая; радуй­ся, всех Помо­ще, скорб­ным вдо­ви­цам и сирым помогающая.

Радуй­ся, алчу­щих и жаж­ду­щих прав­ды к Богу при­во­дя­щая; радуй­ся, рода хри­сти­ан­ска­го Заступ­ни­це усердная.

Радуй­ся, Церкве Пра­во­слав­ныя неру­ши­мая Сте­но и Небо бла­го­дат­ное; радуй­ся, стра­ны нашея Покро­ве и Защищение.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 13

О, все­пе­тая Мати, невме­сти­ма­го Бога во чре­ве вме­стив­шая и Радость все­му миру родив­шая! Нынеш­нее при­ем­ши пение, вся наша печа­ли на радость пре­ло­жи, от вся­кия изба­ви напа­сти всех и буду­щия изми муки о Тебе вопи­ю­щих: Аллилуиа.

[Се́й конда́к глаго́лется три́жды.]
[Далее повто­ря­ем 1‑е икос и кондак:]

Икос 1

Анге­ли и пра­вед­ных души уди­ви­ша­ся, егда пред­ста­ла еси пред Сыном Тво­им и Богом и мно­гим моле­ни­ем хода­тай­ство­ва­ла о людех, во гре­сех пре­бы­ва­ю­щих. Мы же, очи­ма веры толи­кое Твое бла­го­у­тро­бие зря­ще, со уми­ле­ни­ем взы­ва­ем Тебе сице:

Радуй­ся, молит­вы всех хри­сти­ан при­ем­лю­щая; радуй­ся, и самых отча­ян­ных греш­ни­ков моле­ния не отвергающая.

Радуй­ся, к Сыну Тво­е­му о них пред­ста­тель­ству­ю­щая; радуй­ся, неча­ян­ную радость спа­се­ния им подающая.

Радуй­ся, пред­ста­тель­ством Тво­им весь мир спа­са­ю­щая; радуй­ся, вся наша печа­ли утоляющая.

Радуй­ся, житие наше доб­ре устро­я­ю­щая; радуй­ся, избав­ле­ние от гре­хов всем чело­ве­ком принесшая.

Радуй­ся, Радость все­му миру родив­шая; радуй­ся, еже како ни еди­на­го же научившая.

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Кондак 1

Избран­ней от всех родов Божи­ей Мате­ри и Цари­це, Бла­го­дат­ным Небом нами име­ну­е­мой, телу наше­му и душам спа­се­ние пода­ю­щей, бла­го­дар­ствен­ное при­но­сим пение, Бого­ро­ди­тель­ни­це. Ты же, яко иму­щая мило­сер­дие неиз­ре­чен­ное, от вся­ких нас бед и гре­хов сво­бо­ди, да зовем Ти:

Радуй­ся, Бла­го­дат­ное Небо, радость и спа­се­ние нам дарующая.

Молитва

Что Тя наре­чем, о, Бла­го­дат­ная Бого­ма­ти Бого­от­ро­ко­ви­це, Пре­не­по­роч­ная Марие? Кии­ми пес­но­пе­нии воз­ве­ли­чим Тя, воз­ве­ли­чен­ную Небом и зем­лею, Анге­ла­ми и чело­ве­ки? Яви­ся бо на Тебе неслы­шан­ное от века на зем­ли и несве­до­мое Анге­ла­ми на Небе­си таин­ство, паче ума и сло­ва, воче­ло­ве­че­ния Бога Сло­ва, рож­ден­на­го съис­ко­ни от Без­на­чаль­на­го Отца без мате­ри и вопло­щен­на­го в Тво­ей утро­бе и с нетлен­ною печа­тию дев­ства Тво­е­го родив­ша­го­ся. О, чудо всех древ­них и новых чудес! Непре­лож­ное сло­во Сама­го Бога о побе­до­нос­нем семе­ни жены испол­ни­ся и совер­ши­ся в Без­муж­ней Деве. О, неиз­ме­ри­мая глу­би­на пре­муд­ро­сти и вели­чия Божия! Кии­ми име­ны наре­чем Тя, о, Неве­ста Нене­вест­ная? Зарею ли наре­чем Тя вос­хо­дя­ща­го на небе солн­ца? Но Ты – самое Небо, из Тебе бо воз­сия Солн­це Прав­ды – Хри­стос Бог наш, Спа­си­тель греш­ных. Име­ну­ем ли Тя вра­та­ми, вво­дя­щи­ми в поте­рян­ный пра­ро­ди­те­ля­ми рай, оби­ло­вав­ший все­ми бла­га­ми? Но Ты Сама еси бла­го­дат­ный рай, про­из­рас­тив­шая Цвет нетле­ния, вра­чу­ю­щий и отго­ня­ю­щий смер­де­ние гре­ха и зло­во­ние пра­ро­ди­тель­ска­го тле­ния. Наре­чем ли Тя юною Непо­роч­ною Девою, не познав­шей бра­ка? Но Ты и до ста­ро­сти пре­бы­ла Неис­ку­со­брач­ною и дев­ствен­ною до рож­де­ния, и в рож­де­нии, и по рож­де­нии Сына пре­бы­ла еси. Наиме­ну­ем ли Тя Чистою и Свя­тою Мари­ею, пре­воз­шед­шею Сво­ею чисто­тою всех мате­рей и пра­ма­те­рей? Но Ты не ток­мо роди­ла Того Мла­ден­ца Хри­ста, но и носи­ла Его при Сво­их пер­сех и пита­ла Тво­им мате­ро­дев­ствен­ным мле­ком, Того, Иже пита­ет вся­кое созда­ние, Ему­же со стра­хом и тре­пе­том пред­сто­ят Небес­ные силы и Его же хва­лит вся­кое дыха­ние и тварь. О, воис­ти­ну Ты див­ная еси в женах, чуд­ная в девах, непод­ра­жа­е­мая в мате­рех! К Тебе пред Тво­им Боже­ствен­ным ликом при­па­да­ем и пред Тво­и­ми свя­ты­ми сто­па­ми повер­га­ем и сла­га­ем все наши мыс­ли, жела­ния, наме­ре­ния и чув­ства. Освя­ти их Тво­им Бого­ма­тер­ним при­зре­ни­ем и воз­не­си их, яко жерт­ву наше­го сми­рен­на­го серд­ца, яко мало­цен­ную леп­ту нашей духов­ной нище­ты, к Пре­сто­лу Сына Тво­е­го, Спа­си­те­ля наше­го, да ими­же весть судь­ба­ми упра­вит наш путь ко спа­се­нию и насле­дию Цар­ствия Его, не иму­ща­го кон­ца во веки веков. Аминь.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки