Акафист священномученику Клименту


Священномученик Климент, папа Римский

Кондак 1

Избран­на­го от иерар­хов запад­ныя стра­ны хри­сти­ан­ския, досто­слав­на­го свя­щен­но­му­че­ни­ка Кли­мен­та при­и­ди­те, вер­нии, пес­нь­ми вос­хва­лим, про­слав­ляя пре­див­ную его веру и любовь ко Хри­сту; пот­щим­ся под­ра­жа­ти угод­ни­ку Божию и нели­це­мер­но воз­зо­вем ему:

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Икос 1

Уго­тов­ляя тя, яко сосуд избран­ный, Все­выш­ний Гос­подь поло­жи, свя­щен­но­му­че­ни­че Кли­мен­те, мно­ги скор­би от мла­дых дний; чест­ная матерь твоя Мат­фи­дия, сохра­няя свя­тость супру­же­ства и бегая нечи­сто­ты зла­го чело­ве­ка, оты­де в гре­че­скую стра­ну со две­ма чады, остав­ль­ши тя, юней­ша­го, на попе­че­ние отца тво­е­го Фав­ста. Убла­жая тво­их роди­те­лей и вспо­ми­ная без­ма­тер­нее житие, гла­го­лем ти:

Радуй­ся, лозо боже­ствен­на­го винограда;

радуй­ся, яко финикс про­цвел еси благоплодный;

радуй­ся, мас­ли­на плодородна;

радуй­ся, хра­ме Боже­ствен­на­го Духа;

радуй­ся, на гору боже­ствен­ных доб­ро­де­те­лей возшедый;

радуй­ся, чаше муд­ро­сти, исто­ча­ю­щая душам нашим спасение;

радуй­ся, боже­ствен­ны­ми учень­ми ко Хри­сту мно­гия приведый;

радуй­ся, бла­го­вест­ни­че веры Христовой.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 2

Пло­ву­щей мате­ри тво­ей дни некия по морю, воста буря зель­на и вол­не­ние велие; и зане­се­ну быв­шу кораб­лю вол­на­ми и вет­ром в неве­до­мую стра­ну, поги­бе корабль в полу­но­щи и вся исто­пи, матерь же твоя Мат­фи­дия, от вет­рен­ныя вол­ны при­ме­та­е­ма, на камень воз­вер­же­на бысть и обре­те спа­се­ние у бре­га Асий­ския стра­ны. Про­слав­ляя Все­ми­ло­сти­ва­го Бога, сохрань­ша­го ти матерь, свя­те, на уте­ше­ние, взы­ва­ем Ему: Аллилуиа.

Икос 2

Неве­да­ющь ничто­же о слу­чив­ших­ся бедах Мат­фи­дии и чад, супруг ея уго­товль корабль и взем мало име­ния, пой­де сам на взыс­ка­ние подру­жии сво­ей и любез­ных чад; тя же, юней­ша­го, оста­ви в дому уча­ща­ся кни­гам. Убла­жая сирот­ство твое, свя­щен­но­му­че­ни­че Хри­стов, гла­го­лем ти:

Радуй­ся, све­то­да­тель­ное солн­це запада;

радуй­ся, огнь воз­дер­жа­ния, попа­ли­вый стра­стей стремление;

радуй­ся, яко смир­на и ливан бла­го­уха­е­ши во дво­рех Господних;

радуй­ся, стол­пе благочестия;

радуй­ся, избран­ный сосуд бла­го­да­ти Христовой;

радуй­ся, хра­ме Боже­ствен­на­го Духа;

радуй­ся, заре, свет­ло бли­ста­ю­щая миру христианскому;

радуй­ся, чаше муд­ро­сти, исто­ча­ю­щая душам нашим спасение.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 3

При­шед в совер­шен­ный воз­раст и вся фило­соф­ская уче­ния доб­ре уве­дев, видя, яко несть отца ни мате­ри, ты печа­лен бяше, угод­ни­че Божий, и уте­шить­ся не хотя­ше. Клю­чи­ся же ти бесе­до­ва­ти с неки­им мужем бла­го­ра­зум­ным, иже рече, яко Божий Сын при­и­де на зем­лю, про­по­ве­дуя всем живот веч­ный и всем, послу­ша­ю­щим Его, обе­щая неиз­ре­чен­ная бла­га в буду­щем веце. То слы­шав, рас­па­лил­ся еси ты жела­ни­ем неиз­ре­чен­ным извест­нее о Хри­сте уве­де­ти, да разум­но пое­ши Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Оста­ви убо дом свой, свя­ти­те­лю Божий, умыс­лил еси идти в Иудею, в ней­же бла­го­че­стие Хри­сто­во рас­ши­ря­ши­ся. Быв­шу же в море вол­не­нию и зане­се­ну быв­шу вет­ром в Алек­сан­дрию, обрел еси тамо свя­та­го апо­сто­ла Вар­на­ву, имже настав­лен, при­текл еси в Кеса­рию Стра­то­ний­скую и обрел еси тамо свя­та­го апо­сто­ла Пет­ра; и кре­щен быв от него, после­до­вал еси ему с про­чи­ми уче­ни­ки, в них­же бяху и два бра­та твоя. Сего ради зовем ти:

Радуй­ся, отря­сый язы­че­ское безбожие;

радуй­ся, на гору боже­ствен­ных доб­ро­де­те­лей возшедый;

радуй­ся, вер­ный уче­ни­че вер­хов­на­го апо­сто­ла Петра;

радуй­ся, яко от него навы­кл еси Боже­ствен­но­му знанию;

радуй­ся, про­све­щен­ный учень­ми вели­ка­го апостола;

радуй­ся, воз­си­я­вый на каме­ни сем всехвальнем;

радуй­ся, яви­вый пло­ды уче­ний Христовых;

радуй­ся, про­све­ти­вый тво­и­ми бого­муд­ры­ми уста­ми многия.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 4

Пре­пла­вая море, апо­стол Петр вопро­ша­ше тя, свя­те Кли­мен­те, о роде тво­ем, и послу­шая пове­сти твоя, уми­ля­ше­ся люб­ви тво­ей к роди­те­лям. Бысть же, по Божию стро­е­нию, при­ста корабль к неко­е­му ост­ро­ву; изшед­шу же свя­то­му апо­сто­лу на брег во град, обре­те некую ста­ри­цу, мило­сты­ню про­ся­щую, и, ура­зу­мев Духом, яко матерь есть уче­ни­ком его, при­ве­де ю к тебе; ты же, уве­дев родив­шую тя, про­сле­зи­ся, пад на ноги ея, лобы­зая и пла­ча. Тор­же­ствуя сию твою радость велию, со уми­ле­ни­ем гла­го­лем Богу: Аллилуиа.

Икос 4

Обрет матерь свою чест­ную, доб­рый пас­тырь Хри­стов и после­до­ва­тель Его, ты умо­лил еси свя­та­го апо­сто­ла Пет­ра, да кре­стит ю; и, зело рано изшед к морю, в при­кро­вен­ном месте кре­сти апо­стол Мат­фи­дию во имя Отца и Сына и Свя­та­го Духа; и ото­слав ю пред себе со чады в виталь­ни­цу, сам иным путем идя­ше. Вос­хва­ляя любовь твою сынов­нюю, зовем:

Радуй­ся, пот­щи­вый­ся про­све­ти­ти матерь твою име­нем Христа;

радуй­ся, лозо боже­ствен­на­го винограда;

радуй­ся, роз­го крас­ная, изно­ся­щая гроз­ды догматов;

радуй­ся, яви­вый пло­ды уче­ний Христовых;

радуй­ся, про­све­ти­те­лю вер­ных зарею догматов;

радуй­ся, кап­лю­щий вино спа­си­тель­на­го боже­ствен­на­го познания;

радуй­ся, отря­сый язы­че­ское безбожие;

радуй­ся, при­я­вый венец муче­ния за Три­еди­на­го Бога.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­ще­ино­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 5

Видев свя­тое кре­ще­ние мате­ре тво­ея Мат­фи­дии, некий муж честен, при­вет­ство­ва любез­но вер­хов­на­го апо­сто­ла Пет­ра, рече к нему: хочу убо мало побе­се­до­ва­ти с тобою. Петр рече: гла­го­ли, гос­по­дине! И бесе­ду­ю­щу ему с тем чело­ве­ком на долг час и пря­щу­ся о Бозе, позна же апо­стол, яко Фавст есть, и при­во­де ко Мат­фи­дии и чадам ея. Тогда бысть радость неиз­гла­го­лан­ная всем и плач мног от радо­сти. Сего ради бла­го­да­ря­ще Бога, сохра­ня­ю­ща бла­го­че­сти­вые роди­те­ли и чада, зовем: Аллилуиа.

Икос 5

По неча­ян­ном обре­те­нии подру­жии со чады, чест­ный Фавст про­сле­зи­ся, бла­го­да­ря Бога, и пома­ле бесе­до­ва­ше с тобою, бого­носне свя­щен­но­му­че­ни­че, при­па­де ко апо­сто­лу, кре­ще­ния про­ся, уве­ро­ва бо несум­нен­но во Еди­на­го Бога. Мы же, раду­я­ся, яко ты апо­сто­ла рука­ма и отца сво­е­го при­вел еси ко Хри­сту, уми­лен­но глаголем:

Радуй­ся, во апо­столь­стем уче­нии упражнявыйся;

радуй­ся, пре­ем­ни­че апо­столь­ска­го престола;

радуй­ся, новый Пет­ре, сия­яй апо­столь­ски­ми даровании;

радуй­ся, свя­щен­ных уче­ний описателю;

радуй­ся, вто­рый Мои­сею, зако­ны боже­ствен­ныя всем изложивый;

радуй­ся, боже­ствен­ны­ми учень­ми ко Хри­сту мно­гия приведый;

радуй­ся, яко зако­но­по­лож­ни­ка и учи­те­ля тя имамы;

радуй­ся, чаше муд­ро­сти, исто­ча­ю­щая душам нашим спасение.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 6

Уве­дев Хри­ста рас­пя­та и при­яв свя­тое кре­ще­ние, роди­те­ли твои, бла­женне, воз­вра­ти­с­та­ся в Рим, и живя­ста зело бла­го­чест­но, мно­ги мило­сты­ни тво­ря­ща. Ты же нераз­дель­ный был еси уче­ник Пет­ров и всех его путей и бла­го­ве­стия Хри­сто­ва про­по­вед­ник явил­ся еси; и того ради поста­ви тя епи­ско­па преж­де сво­е­го рас­пя­тия от Неро­на. Сего ради Все­мо­гу­щу Богу, устро­я­ю­щу тако­вая, гла­го­лем: Аллилуиа.

Икос 6

Скон­чав­шу­ся свя­то­му апо­сто­лу Пет­ру и по нем епи­ско­пу Лину и Кли­ту, свя­щен­но­му­че­ни­че, был еси корм­чий Рим­ския Церкве, пра­вя доб­ре кораб­лем Церкве Хри­сто­вой посре­де вол­не­ния и бури, яже бе тогда от мучи­те­лей воз­му­ща­е­ма. Того ради вос­хва­ля­ем тя, угод­ни­че Божий, сице:

Радуй­ся, вели­кий постниче;

радуй­ся, огнь воз­дер­жа­ния, попа­ли­вый стра­стей стремление;

радуй­ся, муче­ни­че­ским пра­вед­ным вен­цем украшенный;

радуй­ся, потам тру­дов тво­их уга­си­вый пещь прелести;

радуй­ся, яко молит­ва­ми тво­и­ми бесы про­гна­ны быша;

радуй­ся, яко от тво­ея раки струи исце­ле­ний источаются;

радуй­ся, яко тво­и­ми молит­ва­ми Гос­подь про­зре­ние сле­пым дарует;

радуй­ся, муче­ни­ков похвале.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 7

Пасый Хри­сто­во ста­до со мно­ги­ми тру­ды и тер­пе­ни­ем, окру­жа­емь сый отвсю­ду, яко львы рыка­ю­щи­ми и вол­ки хищ­ны­ми, люты­ми гони­те­ля­ми, ищу­щи­ми погло­ти­ти тя и потре­би­ти веру Хри­сто­ву, ты, бла­женне, пекл­ся еси непре­стан­но со мно­гим тща­ни­ем о спа­се­нии душ чело­ве­че­ских и мно­го невер­ных людей ко Хри­сту обра­тил еси. Про­слав­ляя твоя тру­ди и болез­ни, гла­го­лем содей­ству­ю­щу ти Богу: Аллилуиа.

Икос 7

Тру­дя­щу­ся ти на ниве Хри­сто­ве, нена­вист­нии вра­зи нау­сти­ша некия от наро­да воста­ти враж­бою на тя, пре­ем­ни­че апо­сто­лов, и окле­ве­та­ти тя, яко уни­жа­ю­ща боги язы­че­ския. Убла­жая ти, яко пре­тер­пев­ша­го беды и гоне­ния за Цер­ковь Хри­сто­ву, с любо­вию гла­го­лем ти:

Радуй­ся, боже­ствен­ны­ми учень­ми ко Хри­сту мно­гия приведый;

радуй­ся, новый Пет­ре, сия­яй апо­столь­ски­ми даровании;

радуй­ся, сози­да­те­лю хра­мов во сла­ву Свя­тыя Троицы;

радуй­ся, пре­ем­ни­че апо­столь­ска­го престола;

радуй­ся, уче­ни­ем, тру­ды, чуде­сы доб­ро­де­тель­ным жити­ем умно­жи­вый Цер­ковь Христову;

радуй­ся, стра­далъ­че за имя Христово;

радуй­ся, яви­вый пло­ды уче­ний Христовых;

радуй­ся, опи­са­те­лю дея­ний свя­тых муче­ни­ков, изби­ва­е­мых за Христа.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 8

Не тер­пя мол­вы и мяте­жа люд­ска­го, пове­ле епарх град­ский при­ве­сти тя к себе и нача гла­го­ла­ти: из корене бла­го­род­на изо­шел еси, но пре­льстил­ся еси, и неве­до­мо кое­го Бога чтишь нова­го, неко­е­го, гла­го­ле­ма­го Хри­ста, про­тив­на­го богом нашим. Ты же, досто­славне Кли­мен­те, отве­ща ему: Еди­на­го ; истин­на­го Бога Отца ведаю и Ему с Еди­но­сущ­ным Сыном и Свя­тым Духом покла­ня­ю­ся и пою: Аллилуиа.

Икос 8

Мно­жай­шая о Бозе Все­дер­жи­те­ле гла­го­лю­ща, не обре­те в тебе епарх вины и посла изве­стие к царю Тра­я­ну, воз­ве­ща­ю­щи о тебе, испо­вед­ни­че Хри­стов, яко воста на тя народ богов ради и не пре­ста­ет вопи­я­ти; оба­че вер­на­го сви­де­тель­ства не обре­та­ет­ся. Раду­я­ся посрам­ле­нию кле­вет­ни­ков тво­их, зовем ти:

Радуй­ся, бла­го­вест­ни­че веры Христовой;

радуй­ся, умяг­чи­вый серд­це гроз­на­го епарха;

радуй­ся, обли­чи­те­лю идоль­ска­го нечестия;

радуй­ся, посра­ми­те­лю клеветников;

радуй­ся, не убо­явый­ся гроз­на­го суда рим­ска­го царя;

радуй­ся, поверг­ну­вый на осуж­де­ние про­тив­ни­ка Христова;

радуй­ся, при­я­вый венец муче­ния за Три­еди­на­го Бога;

радуй­ся, сози­да­те­лю хра­мов во сла­ву Свя­тыя Троицы.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 9

Слы­шав царь Тра­ян о тебе, яко о бла­го­вест­ни­ке неве­до­ма­го ему Бога, отпи­са епар­ху: или да богом идоль­ским жерт­ву при­не­сет, или на зато­че­ние на место пусто близ Хер­со­ни­са послан будет. Таков ответ уве­дев, епарх моля­ше тя, да не изби­ра­е­ши само­воль­на­го того изгна­ния, но да пожре­ши богом и сво­бо­ден буде­ши. Ты же, свя­те Кли­мен­те, извест­во­ва­ше епар­ху, яко изгна­ния того не бои­ши­ся и на вся­ком месте буде­ши бла­го­ве­сти­ти о Хри­сте и пети Ему: Аллилуиа.

Икос 9

Сло­ве­са твоя, бого­носне Кли­мен­те, уми­ли­ша епар­ха и пла­ка­ше той, гла­го­ля ти сице: Бог, Ему­же ты всем серд­цем слу­жи­ши, помо­жет ти во изгна­нии, на неже осуж­ден еси. Вос­хва­ляя тя, яко Пет­ра, камень веры, с весе­ли­ем глаголем:

Радуй­ся, непо­ко­ри­вый­ся бого­про­тив­но­му веле­нию цареву,

радуй­ся, за Хри­ста изгна­ние приявый;

радуй­ся, пред­по­чти­вый зато­че­ние пере­тер­пе­ти, неже без Хри­сто­ва све­та на сво­бо­де жити;

радуй­ся, муче­ни­че­ским пра­вед­ным вен­цем украшенный;

радуй­ся, изгнан­ни­че за веру апостольскую;

радуй­ся, уми­ли­вый вра­га Хри­сто­вы Церкве;

радуй­ся, стра­даль­че за имя Христово;

радуй­ся, сопут­ству­емь на зато­че­ние мно­ги­ми от благоверных.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 10

Достиг­шу ти, свя­те, на то место, на неже в зато­че­ние осуж­ден был еси, ныне нари­ца­е­мое Инкер­ман бого­хра­ни­мый, обрел еси тамо паче двух тысящ хри­сти­ан, осуж­ден­ныя на теса­ние каме­ния в горах оных; и ты с ними к тому при­став­лен был еси. Тако неис­по­ве­ди­мы­ми путьми Гос­подь Бог посы­ла­ет зато­чен­ным уте­ше­ние бла­го­дат­ное, да и мы в печа­лех будем бла­го­на­деж­ны, и да поем Ему чистым серд­цем: Аллилуиа.

Икос 10

Видев­ше хри­сти­ане инкер­ман­стии нова­го сожи­те­ля и ведя­ще тя иерар­ха, угод­ни­ка Божия, вси еди­но­душ­но со сле­за­ми и воз­ды­ха­нии при­сту­пи­ша к тебе, гла­го­лю­ще: помо­ли­ся о нас, свя­ти­те­лю, да достой­ны явим­ся обе­то­ва­ния Хри­сто­ва. Ты же рекл еси им: несмь досто­ин тако­выя Вла­ды­ки мое­го бла­го­да­ти, яко спо­до­бил­ся быти при­част­ник вен­ца ваше­го; и рабо­тая с ними, уте­шая и утвер­ждая их полез­ны­ми сло­ве­сы. Сего ради гла­го­лем ти, угод­ни­че Божий

Радуй­ся, учи­те­лю хри­сти­ан­ска­го смирения;

радуй­ся, стол­пе благочестия;

радуй­ся, про­све­ти­вый тво­и­ми Бого­муд­ры­ми уста­ми многая;

радуй­ся, уте­ши­те­лю в зато­че­нии сущих;

радуй­ся, чудес­но на уто­ле­ние жаж­ды заклю­чен­ным воду открывый;

радуй­ся, мно­гих обра­щен­ных ко Хри­сту в водах тех крестивый;

радуй­ся, живыя воды новый источ­ник с собою принесый;

радуй­ся, яко тобою вся стра­на инкер­ман­ская при­ня­ла есть свя­тую веру.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 11

Уве­дев Тра­ян кесарь, яко и в Инкер­мане мно­же­ство людей тобою во Хри­ста веро­ва­ша, посла неко­е­го иге­мо­на в ту стра­ну, иже при­шед мно­гих хри­сти­ан изби; тебе же, угод­ни­ка Божия пре­слав­на­го, пове­ле поса­ди­ти в ладью и вез­ти на сре­ди­ну моря, и тамо, при­вя­зав котву к вые тво­ей, вовре­щи во глу­би­ну и уто­пи­ти, да не обря­щут хри­сти­ане тела тво­е­го. При­ем­ля сей венец муче­ни­че­ства, ты по обы­чаю уми­лен­ною душею вос­пел еси Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Быв­шу утоп­ле­нию тво­е­му, свя­щен­но­му­че­ни­че Кли­мен­те, сто­я­ху вер­нии на бре­зе, рыда­ю­ще пла­чем вели­им; посем уче­ни­цы твои Кор­не­лий и Фив гла­го­ла­ста наро­ду: помо­лим­ся еди­но­душ­но, да явит нам Гос­подь чест­ное тело муче­ни­ка Сво­е­го. Моля­щу­ся же наро­ду, усту­пи море нед­ра своя и пока­за тело твое; хотя­щим же вер­ным чест­ное муче­ни­че­ское тело отту­да взя­та, бысть откро­ве­ние уче­ни­ком, да оста­вят быти тамо тело твое, яко вся­кое лето имать тако море отсту­па­ти, даю­ще путь хотя­щим при­хо­ди­ти на покло­не­ние. Того ради убла­жа­ем тя сице:

Радуй­ся, бла­го­вест­ни­че веры Христовой;

радуй­ся, идо­лы поправый;

радуй­ся, еди­ный за мно­гих пострадавый;

радуй­ся, при­я­вый венец муче­ния за Три­еди­на­го Бога;

радуй­ся, опла­кан­ный вели­им рыда­ни­ем благочестивых;

радуй­ся, про­слав­лен­ный Богом;

радуй­ся, яко тобою неска­зан­ная чуде­са совершаются;

радуй­ся, заре, свет­ло бли­ста­ю­щая миру христианскому.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 12

Цар­ству­ю­щу Ники­фо­ру царю гре­че­ско­му, при­спев­шей памя­ти тво­ей, свя­ти­те­лю отче Кли­мен­те, не отсту­пи море, яко­же во вся пре­шед­шая лета; и бяше тако до пяти­де­ся­ти лет и вящ­ше. Егда же наста в Хер­со­ни­се епи­скоп Геор­гий бла­жен­ный, той печа­лен бысть вель­ми о сем, яко море не отсту­па­ет от мощей толи­ка­го угод­ни­ка Божия, аки под спу­дом вода­ми покро­вен­ны суть. Сего ради воз­з­ва свя­ти­тель люди к молит­ве, да усерд­но поют Богу: Аллилуиа.

Икос 12

Во дни бла­жен­на­го Геор­гия, иже в Хер­со­ни­се епи­скоп­ство­вал бе, при­и­до­ста в той град два учи­те­ля сло­вен­ская, свя­тии Кирилл и Мефо­дий; с ними куп­но собра свя­ти­тель вся бла­го­вер­ныя люди, и идо­ша со псал­мы и пес­нь­ми на край моря, хотя­ще полу­чи­ти тело твое, свя­щен­но­му­че­ни­че; но не раз­сту­пи­ся море. Зашед­шу же солн­цу, все­до­ша в корабль, и в полу­но­щи свет воз­сия от моря, и яви­ся пер­вая гла­ва, потом же вси мощи твои, угод­ни­че Божий. Раду­я­ся обре­те­нию мощей тво­их, вос­хва­ля­ем тя, чудо­твор­че свя­тый, тако:

Радуй­ся, яко тобою хро­мии шествуют;

радуй­ся, яко тобою вся­ким неду­гом боля­щие здра­ви бывают,

радуй­ся, яко молит­ва­ми тво­и­ми бесы про­гна­ны быша;

радуй­ся, избран­ный сосуд бла­го­да­ти Гос­по­да наше­го Иису­са Христа;

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 13

О все­х­вальне угод­ни­че Божий, свя­щен­но­му­че­ни­че Кли­мен­те, при­и­ми хва­лы сии от нас, живу­щих в стране тво­е­го зато­че­ния, убла­жа­ю­щих память твою и моля­щих­ся в оби­те­ли имене тво­е­го, и умо­ли Все­выш­ня­го Гос­по­да Бога умно­жи­ти веру в нас, да все­гда про­слав­ля­ем Его, див­на­го в муче­ни­цех Сво­их, пса­лом­ски­ми пес­нь­ми: Аллилуиа.

[Се́й конда́к глаго́лется три́жды.]
[Далее повто­ря­ем 1‑е икос и кондак:]

Икос 1

Уго­тов­ляя тя, яко сосуд избран­ный, Все­выш­ний Гос­подь поло­жи, свя­щен­но­му­че­ни­че Кли­мен­те, мно­ги скор­би от мла­дых дний; чест­ная матерь твоя Мат­фи­дия, сохра­няя свя­тость супру­же­ства и бегая нечи­сто­ты зла­го чело­ве­ка, оты­де в гре­че­скую стра­ну со две­ма чады, остав­ль­ши тя, юней­ша­го, на попе­че­ние отца тво­е­го Фав­ста. Убла­жая тво­их роди­те­лей и вспо­ми­ная без­ма­тер­нее житие, гла­го­лем ти:

Радуй­ся, лозо боже­ствен­на­го винограда;

радуй­ся, яко финикс про­цвел еси благоплодный;

радуй­ся, мас­ли­на плодородна;

радуй­ся, хра­ме Боже­ствен­на­го Духа;

радуй­ся, на гору боже­ствен­ных доб­ро­де­те­лей возшедый;

радуй­ся, чаше муд­ро­сти, исто­ча­ю­щая душам нашим спасение;

радуй­ся, боже­ствен­ны­ми учень­ми ко Хри­сту мно­гия приведый;

радуй­ся, бла­го­вест­ни­че веры Христовой.

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Кондак 1

Избран­на­го от иерар­хов запад­ныя стра­ны хри­сти­ан­ския, досто­слав­на­го свя­щен­но­му­че­ни­ка Кли­мен­та при­и­ди­те, вер­нии, пес­нь­ми вос­хва­лим, про­слав­ляя пре­див­ную его веру и любовь ко Хри­сту; пот­щим­ся под­ра­жа­ти угод­ни­ку Божию и нели­це­мер­но воз­зо­вем ему:

Радуй­ся, все­б­ла­женне Кли­мен­те, свя­щен­но­му­че­ни­че богоносне.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки