Акафист святому Архангелу Рафаилу


Архангел Божий Рафаил

Кондак 1

Избран­ный Богом от Воин­ства Небес­на­го и низ­по­слан­ный на зем­лю в слу­же­ние роду чело­ве­че­ско­му, свя­тый Архан­ге­ле Рафа­и­ле, целеб­ни­че неду­гов наших и молит­вен­ни­че о нас пред Гос­по­дем, помо­зи нам изба­ви­ти­ся от бед, скор­бей и болез­ней, с верою и любо­вию в похва­лу тебе зовущим:

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Икос 1

Архан­ге­ли, и Анге­ли, и вся Воин­ства Небес­ная, пред­сто­я­ще пред Пре­сто­лом Свя­тыя Тро­и­цы, непре­стан­но сла­во­сло­вят Твор­ца неба и зем­ли; с ними же и ты, слав­ный Рафа­и­ле, вос­пе­вая хва­леб­ныя пес­ни Все­дер­жи­те­лю, моли­ши­ся о нас, земно­род­ных, похваль­ное пение при­но­ся­щих тебе сицевое:

Радуй­ся, пред­сто­я­щий Пре­сто­лу Свя­тыя Троицы.

Радуй­ся, со все­ми Небес­ны­ми Сила­ми вос­пе­ва­ю­щий Три­свя­тую песнь Богови.

Радуй­ся, на слу­же­ние людем от Гос­по­да низпосылаемый.

Радуй­ся, волю Божию выну исполняющий.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 2

Видя­ще оче­са­ми веры силу и вели­чие мол­ние­нос­на­го зра­ка тво­е­го, Архан­ге­ле Божий, мы, земно­род­нии, аще убо и греш­нии, и недо­стой­нии, оба­че с любо­вию и бла­го­да­ре­ни­ем дер­за­ем вку­пе с тобою и со все­ми свя­ты­ми Анге­лы взы­ва­ти: Аллилуиа.

Икос 2

Разум чист и сво­бо­ден от стра­стей испро­си нам, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, и не оста­ви нас, без­за­щит­ных, в борь­бе со гре­хом и соблаз­на­ми мира сего, да тобою от веч­ных мук избав­ля­е­ми, в радо­сти духов­ней воз­зо­вем ти сице:

Радуй­ся, без­п­лот­ный воине Царя Небеснаго.

Радуй­ся, немощ­ных целеб­ни­че и путе­ше­ству­ю­щих покровителю.

Радуй­ся, слу­го Гос­по­день, тво­ря­щий волю сво­е­го Владыки.

Радуй­ся, при­е­мый от Бога пове­ле­ние и власть чело­ве­ком помогати.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 3

Силу необо­ри­мыя рев­но­сти по сла­ве Божи­ей в себе являя, помо­зи нам, Архан­ге­ле Рафа­и­ле, вся коз­ни вра­жия, на нас воздви­за­е­мыя, раз­ру­ши­ти, Твор­цу и Созда­те­лю наше­му с верою и любо­вию вопия: Аллилуиа.

Икос 3

Иму­ще тя вели­ка­го помощ­ни­ка и креп­ка­го побор­ни­ка на сопро­тив­ныя силы, молим тя, Архан­ге­ле Божий: буди нам покро­ви­тель на всех путех жиз­ни нашея, да со бла­го­да­ре­ни­ем взы­ва­ем ти сице:

Радуй­ся, яко спо­спе­ше­ству­е­ши нам во вре­мен­нем житии нашем.

Радуй­ся, яко на путь спа­се­ния сто­пы наша наставляеши.

Радуйся,яко запо­ве­ди Гос­под­ни испол­ня­ти нас научаеши.

Радуй­ся, яко от зла и гре­ха нас сохраняеши.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 4

Бури иску­ше­ний и бед нас изба­ви, Архан­ге­ле Божий, и не оста­ви нас без­по­мощ­ных в скорб­ныя дни житей­ских обсто­я­ний и болез­ней, за без­за­кон­ное житие нам попу­ща­е­мыя. Мы же, тобою от напа­стей избав­ля­е­ми, бла­го­да­ря­ще тя, воз­зо­вем Богу, Бла­го­да­те­лю наше­му: Аллилуиа.

Икос 4

Слы­ша­ще о тво­их бла­го­де­я­ни­ях роду чело­ве­че­ско­му, сми­рен­но молим тя, Архан­ге­ле Рафа­и­ле: буди нам в зем­нем стран­ствии нашем непре­стан­ный помощ­ник и к Цар­ствию Небес­но­му вер­ный руко­во­ди­тель, да зовем ти хвалебно:

Радуй­ся, пред­ста­те­лю наш пред Богом и молитвенниче.

Радуй­ся, яко со Архан­ге­ла­ми Миха­и­лом, Гав­ри­и­лом, Ури­и­лом, Села­фи­и­лом, Иегу­ди­и­лом, Вара­хи­и­лом и Иере­ми­и­лом непре­стан­но про­слав­ля­е­ши Свя­тую Троицу.

Радуй­ся, мило­сти­вый хода­таю о нас пред Богом.

Радуй­ся, ско­рый помощ­ни­че во обсто­я­нии сущим.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 5

Путе­во­ди­тель­ною звез­дою был еси, Архан­ге­ле Божий, отро­ку Товии, егда отец посла его к срод­ни­ку сво­е­му в стра­ну дале­че: и не ток­мо спут­ник доб­рый был еси ему, но и вра­че­ва­тель изряд­ный пока­за­ся, егда пове­лел ему в реце рыбу изло­ви­ти и изъ­я­ти из нея серд­це, печень и желч, да си демо­на-убий­цу каж­де­ни­ем от деви­цы отже­не­ти, сле­по­ту отца сво­е­го увра­чу­ет. Сего ради тобою обла­го­де­тель­ство­ва­ни, вос­пе­ша Богу бла­го­дар­ствен­ную песнь: Аллилуиа.

Икос 5

Видя­ще тя бла­го­на­деж­на спут­ни­ка Товии быв­ша, молим тя: буди нам помощ­ник в житии нашем мно­го­мя­теж­нем, сохра­няя нас от гре­ха, вся­ка­го зла­го обсто­я­ния и от вра­гов види­мых и неви­ди­мых, да здра­ви суще, в мире и бла­го­ден­ствии про­сла­вим Отца Небес­на­го и тебе, Архан­ге­ле, вос­по­им сице:

Радуй­ся, путе­ше­ство­ва­ти хотя­щим доб­рый спут­ни­че и руководителю.

Радуй­ся, отро­ку Товии путь его без­мя­те­жен сотворивый.

Радуй­ся, муд­рый и доб­рый сове­то­да­тель ему бывый.

Радуй­ся, яко по тво­е­му сло­ве­си, вос­ку­ре­ни­ем серд­ца и пече­ни в жили­ще деви­цы, демон-убий­ца изгнан бысть.

Радуй­ся, яко Товит пома­за­ни­ем очес жел­чию рыбы от сле­по­ты исцелися.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 6

Про­по­ве­ду­ет мир весь слу­же­ние твое роду чело­ве­че­ско­му, свя­тый Архан­ге­ле, яко про­воз­вест­ни­ка судеб Божи­их и молит­вен­ни­ка. Сего ради бла­го­дар­ным серд­цем и усты поем Богу, бла­го­из­во­лив­ше­му посла­ти нам Анге­лы Своя: Аллилуиа.

Икос 6

Воз­ве­стив волю Божию Тови­ту, Архан­ге­ле Божий, ты, пред­став пред ним аки юно­ша доб­ро­нрав­ный, пред­ло­жив себе в спут­ни­ки сыну его Товии в путь даль­ний; и егда совер­шив пове­лен­ная ти от Бога и воз­вра­тив отро­ка здра­ва и бла­го­по­луч­на, отшел еси в Небес­ныя оби­те­ли к Послав­ше­му тя. Сего ради с любо­вию вопи­ем ти:

Радуй­ся, про­воз­вест­ни­че судеб Божи­их и доб­рый путеводителю.

Радуй­ся, яко выну хода­тай­ству­е­ши пред Богом о всех боля­щих и страждущих.

Радуй­ся, яко воз­но­си­ши молит­вы наша ко Пре­сто­лу Вседержителя.

Радуй­ся, яко пра­вед­ный гнев Божий, на нас дви­жи­мый, тво­им пред­ста­тель­ством отвращаеши.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 7

Хотяй всем спа­сти­ся и в разум исти­ны при­и­ти, серд­це­ве­дец Гос­подь посы­ла­ет Анге­лы Своя на слу­же­ние чело­ве­ком, дая кое­муж­до свое послу­ша­ние. Тебе же, слав­ный Архан­ге­ле, даде Бог власть и силу вра­че­ва­ти болез­ни телес­ныя и душев­ныя и быти спут­ни­ком путе­ше­ству­ю­щим. Мы же, за тако­вое твое слу­же­ние нам, греш­ным, бла­го­дар­ным серд­цем и усты сла­вим Мило­сер­да­го Бога ангель­скою пес­нию: Аллилуиа.

Икос 7

Див­но пока­зуя Гос­подь, яко жизнь чело­ве­че­ская не само­слу­чай­на суть, но в дес­ни­це Его выну содер­жит­ся, мно­гая бла­го­де­я­ния яви нам чрез Архан­ге­ла Сво­е­го Рафа­и­ла. Сего ради, бла­го­да­ря­ще Бога за велию милость Его к нам, яко даро­ва нам толи­ка­го помощ­ни­ка и цели­те­ля, со уми­ле­ни­ем слу­жи­те­лю Его воззовем:

Радуй­ся, хри­сти­а­ном несо­кру­ши­мая оградо.

Радуй­ся, вра­гом веры Хри­сто­вы необо­ри­мая преградо.

Радуй­ся, вер­ным радость от Пре­сто­ла Все­дер­жи­те­ля износящий.

Радуй­ся, невер­ных на сте­зю прав­ды и исти­ны приводящий.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 8

Стран­ное чудо силы Божия уве­де на себе Товия, егда той, по речен­но­му тобою, Архан­ге­ле, из Сар­ры зла­го духа каж­де­ни­ем изгна. Мы же, удив­ля­я­ся сему, с тре­пе­том и верою вопи­ем Созда­те­лю наше­му: Аллилуиа.

Икос 8

Всем убо хоще­ши спа­сти­ся, прис­ный наш хода­таю, Архан­ге­ле Рафа­и­ле: помо­зи убо нам, заступ­ни­че наш, в житии нашем и сохра­ни нас от дея­ний и помыш­ле­ний гре­хов­ных, вопи­ю­щих тебе сице:

Радуй­ся, тихую радость на серд­це полагаяй.

Радуй­ся, души наша уми­ле­ния исполняяй.

Радуй­ся, вер­ный руко­во­ди­те­лю в зем­ном стран­ствии нашем.

Радуй­ся, ско­рый помощ­ни­че всем при­зы­ва­ю­щим тя.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 9

Всяк земно­род­ный, познав ско­рую помощь твою, радо­сти бла­го­го­вей­ныя испол­ня­ет­ся, яко име­ет тако­ва­го молит­вен­ни­ка и пред­ста­те­ля у Пре­сто­ла Свя­тыя Тро­и­цы, иде­же ты, о, Архан­ге­ле Божий, непре­стан­но взы­ва­е­ши: Аллилуиа.

Икос 9

Витий­ству­ю­щий язык не воз­мо­жет изре­щи сла­ву твою на небе­си, свя­тый Архан­ге­ле Рафа­и­ле, с огнен­ны­ми лики Небес­ных Сил у страш­на­го Пре­сто­ла Царя цар­ству­ю­щих и Гос­по­да гос­под­ству­ю­щих пред­сто­я­ща­го, и бла­гость и мило­сер­дие Его о чту­щих тя людех умо­ля­ю­ща­го. Мы же, бла­го­го­ве­ния и тре­пе­та испол­не­ни, бла­го­дар­ствен­но вопи­ем ти:

Радуй­ся, вер­ный слу­го Гос­по­день, воз­ве­ща­ю­щий людем волю Божию.

Радуй­ся, Анге­лов началь­ни­че и чело­ве­ков настав­ни­че и заступниче.

Радуй­ся, ум наш про­све­ща­яй тво­и­ми молитвами.

Радуй­ся, яко любя­щих и чту­щих тя избав­ля­е­ши от бед и обстояний.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 10

Спа­сти­ся хотя­щим нам буди помощ­ник кре­пок, Архан­ге­ле Рафа­и­ле, избав­ляя нас и сохра­няя от вся­ких бед и напа­стей, наи­па­че же от гре­хо­па­де­ний наших. Сего ради от сетей вра­жи­их тобою прис­но избав­ля­е­ми, бла­го­дар­ным серд­цем и усты зовем Созда­те­лю наше­му: Аллилуиа.

Икос 10

Сте­на еси твер­да и ограж­де­ние всем, при­бе­га­ю­щим к тво­е­му заступ­лен­ню и помо­щи, Архан­ге­ле Божий: сего ради сохра­няй нас под кро­вом крил тво­их от ковар­ства вра­гов види­мых и неви­ди­мих, да тобою от болез­ней исце­ля­е­ми и в пути тобою хра­ни­ми, бла­го­дар­но взы­ва­ем ти сице:

Радуй­ся, яко дана тебе власть и сила отра­жа­ти демон­ския на нас нападения.

Радуй­ся, яко от вся­ких коз­ней диа­воль­ских нас защи­ща­е­ши и спасаеши.

Радуй­ся, яко молит­вы наша, яко кади­ло, к Богу возносиши.

Радуй­ся, яко немо­щи наша душев­ныя и телес­ныя мило­стив­но врачуеши.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 11

Пение Пре­свя­тей Тро­и­це на небе­сех непре­стан­но вос­пе­ва­ют чини Анге­льстии, со стра­хом взы­ва­ю­ще: «Свят, Свят, Свят Гос­подь Сава­оф, исполнь небо и зем­ля сла­вы Тво­ея»; помо­зи же и нам, Архан­ге­ле Божий, на зем­ли чистым серд­цем и усты також­де вос­пе­ва­ти Три­еди­но­му Богу песнь: Аллилуиа.

Икос 11

Све­тиль­ник мой уга­се, елея же доб­рых дел несть во мне; сном гре­хов­ным отяг­чен­ный, тре­пе­щу, боя­ся услы­ша­ти в полу­но­щи глас: «Се Жених гря­дет!» Помо­зи мне, Архан­ге­ле Божий, вос­пря­ну­ти от сна гре­хов­на­го и напол­ни­ти сосуд души моея еле­ем бла­гих дел, да при­но­шу ти пение сие:

Радуй­ся, яко по Бозе и Пре­свя­тей Бого­ро­ди­це ты еси креп­кое мое упование.

Радуй­ся, яко теп­лым пред­ста­тель­ством тво­им хода­тай­ству­е­ши мне хри­сти­ан­скую кончину.

Радуй­ся, яко в час смер­ти моея яви­ти­ся и защи­ти­ти душу мою от злых демо­нов тя умоляю.

Радуй­ся, яко на Страш­нем Суде Хри­сто­вом хода­тай­ством тво­им дес­на­го пред­сто­я­ния спо­до­би­ти­ся уповаю.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 12

Бла­го­дать велию при­ял еси от Бога цели­ти вся­ку болезнь и вся­ку язву в людех, о, вели­кий Архан­ге­ле Рафа­и­ле: подаждь убо и нашим душам и теле­сем исце­ле­ние от неду­гов нас гне­ту­щих, да здра­ви суще, бла­го­дар­но вос­по­ем Богу: Алиллуиа.

Икос 12

Пою­ще мно­го­об­раз­ная твоя чуде­са во спа­се­ние наше соде­ян­ная, хва­лим тя вси, свя­тый покро­ви­те­лю наш и теп­лый пред­ста­те­лю о нас пред Гос­по­дем, и молим: не оста­ви нас зде, в зем­нем стран­ствии нашем и тамо, на Страш­нем Суде Божи­ем, буди нам креп­кий заступ­ник и помощ­ник, да без­пре­ткно­вен­но прейдем мытар­ства злых духов и Цар­ствие Небес­ное уна­сле­ду­ем, зову­ще тебе сице:

Радуй­ся, немощ­ных духом силою бла­го­да­ти Божия исполняяй.

Радуй­ся, сирот, боля­щих и без­по­мощ­ных бла­гий утешителю.

Радуй­ся, изне­мо­га­ю­щих от уны­ния и скор­бей все­ору­жи­ем веры и надеж­ды облекаяй.

Радуй­ся, яко тво­и­ми молит­ва­ми чту­щии тя остав­ле­ние гре­хов приемлют.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 13

О, пре­слав­ный Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле! За пре­див­ное слу­же­ние твое роду чело­ве­че­ско­му при­и­ми от нас, греш­ных и недо­стой­ных, сие малое хва­ле­ние и бла­го­да­ре­ние и, яко исполнь силы Божи­ей, покрый нас неве­ще­ствен­ны­ма кри­ло­ма тво­има от всех враг види­мых и неви­ди­мых, умо­ли Хри­ста Бога спо­до­би­ти­ся нам хри­сти­ан­ския мир­ныя кон­чи­ны, избав­ле­ния веч­ных мук и Цар­ствия Небес­на­го насле­дия, да вку­пе с тобою и со все­ми свя­ты­ми радост­но вос­по­ем Богу: Аллилуиа.

[Се́й конда́к глаго́лется три́жды.]
[Далее повто­ря­ем 1‑е икос и кондак:]

Икос 1

Архан­ге­ли, и Анге­ли, и вся Воин­ства Небес­ная, пред­сто­я­ще пред Пре­сто­лом Свя­тыя Тро­и­цы, непре­стан­но сла­во­сло­вят Твор­ца неба и зем­ли; с ними же и ты, слав­ный Рафа­и­ле, вос­пе­вая хва­леб­ныя пес­ни Все­дер­жи­те­лю, моли­ши­ся о нас, земно­род­ных, похваль­ное пение при­но­ся­щих тебе сицевое:

Радуй­ся, пред­сто­я­щий Пре­сто­лу Свя­тыя Троицы.

Радуй­ся, со все­ми Небес­ны­ми Сила­ми вос­пе­ва­ю­щий Три­свя­тую песнь Богови.

Радуй­ся, на слу­же­ние людем от Гос­по­да низпосылаемый.

Радуй­ся, волю Божию выну исполняющий.

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Кондак 1

Избран­ный Богом от Воин­ства Небес­на­го и низ­по­слан­ный на зем­лю в слу­же­ние роду чело­ве­че­ско­му, свя­тый Архан­ге­ле Рафа­и­ле, целеб­ни­че неду­гов наших и молит­вен­ни­че о нас пред Гос­по­дем, помо­зи нам изба­ви­ти­ся от бед, скор­бей и болез­ней, с верою и любо­вию в похва­лу тебе зовущим:

Радуй­ся, Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, неду­гов наших цели­те­лю и усерд­ный о нас молитвенниче.

Молитва

О, свя­тый, слав­ный Архан­ге­ле Божий Рафа­и­ле, ско­рый помощ­ни­че и теп­лый пред Богом о нас заступ­ни­че и молит­ве­ни­че! Пред­стоя пред Пре­сто­лом Свя­тыя Тро­и­цы, испро­си нам у Гос­по­да про­ще­ние согре­ше­ний наших, да пре­ло­жит Он на милость гнев Свой пра­вед­ный, грех ради наших дви­жи­мый на нас. Не оста­ви же нас, о, Архан­ге­ле Божий, помо­щию и заступ­ле­ни­ем тво­им, про­слав­ля­ю­щих имя твое свя­тое, аще и мно­го­греш­ни есмы, оба­че не хощем в без­за­ко­ни­их наших погиб­ну­ти. Укре­пи бла­го­да­тию Гос­под­нею сла­бую волю нашу на дела бла­гая; буди и нам, яко­же отро­ку Товии, путе­во­ди­тель и сове­то­да­тель в нашем мно­госкорб­нем житии; помо­зи нам изба­ви­ти­ся от гне­ту­щих нас болез­ней, яко­же и Тови­та изба­вил еси от мно­го­лет­ней сле­по­ты его; егда же при­бли­зит­ся час скон­ча­ния наше­го, не оста­ви нас, без­за­щит­ных, Архан­ге­ле Божий, на воз­душ­ных мытар­ствах про­ти­ву духов зло­бы, пре­граж­да­ю­щих вос­ход в гор­няя: да тобою охра­ня­е­ми, достиг­нем оби­те­лей Небес­ных и куп­но с тобою и со все­ми свя­ты­ми про­сла­вим Отца и Сына и Свя­та­го Духа, во веки веков. Аминь.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки