Канон на перенесение мощей преподобных Зосимы и Савватия Соловецких


Преподобный Зосима Соловецкий, игумен Преподобный Савватий Соловецкий

глас 2

Песнь 1

Ирмос: Гря­ди­те, людие, поим песнь Хри­сту Богу, раз­дель­ше­му море и настав­ль­ше­му люди, яже изве­де из рабо­ты еги­пет­ския, яко прославися.

При­пев: Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Про­све­ще­ни­ем Три­сол­неч­на­го Боже­ства, оза­рив­ше­ся, пре­муд­рии, све­ти­ла яви­сте­ся оси­я­ва­ю­ща всю­ду: тем и нас тем­но­стию стра­стей омра­чен­ных, про­све­ще­ни­ем бла­го­да­ти оза­ри­ти помо­ли­те­ся, и душам полу­чи­ти спасения.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Све­том Боже­ствен­ныя бла­го­да­ти про­све­ща­е­ми, Зоси­мо и Сав­ва­тие преб­ла­жен­нии, вер­но све­то­нос­ную вашу память тор­же­ству­ю­щих, про­све­ти­те, и от тьмы гре­хов­ныя, молит­ва­ми сво­и­ми, пре­по­доб­нии, избавите.

Сла­ва: Духу Свя­то­му храм пре­муд­рии бысте, и к Нему все духов­ное жела­ние обра­ти­сте, и сего ради крот­ких зем­лю насле­до­ва­сте: душев­ную нашу страст­ную бурю пре­по­доб­нии укро­ти­те, да в тишине боже­ствен­ней быв­ше, пес­но­сло­вим ваша подвиги.

И ныне: Люты­ми стра­стей наве­ты, обу­ре­ва­емь есмь, Отро­ко­ви­це, и при­ло­ги гре­хов­ны­ми погру­жа­емь: к Тво­е­му еди­но­му тихо­му и невла­е­мо­му при­ста­ни­щу любо­вию при­бе­гаю, Все­пе­тая, ущед­рив спа­си мя, Приснодево.

Песнь 3

Ирмос: На каме­ни мя веры утвер­див, раз­ши­рил еси уста моя на вра­ги моя, воз­ве­се­ли бо ся дух мой, вне­гда пети: несть свят, яко­же Бог наш, и несть пра­ве­ден, паче Тебе, Господи.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Высо­тою сми­ре­ния укра­ша­е­ми, Зоси­мо и Сав­ва­тие пре­по­доб­нии, и все убо жела­ние ко Вла­ды­це сво­е­му про­стро­сте, ярост­ная же дви­же­ния на вра­ги воору­жи­сте, со изряд­ны­ми делы сво­и­ми, постом и молитвами.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Пло­тей сво­их воста­ния, креп­ким поще­ни­ем пре­по­доб­нии умерт­вив­ше, оби­те­ли­ще бысте Вла­дычне: Его­же умо­ли­те изба­ви­ти­ся скор­бей и мучи­тель­ства стра­стей, с верою при­те­ка­ю­щим к вам, преблаженнии.

Сла­ва: Иму­щи спо­спе­ше­ству­ю­щу Боже­ствен­ную силу, исце­ле­ния без­чис­лен­ная исто­ча­ют мощи ваша, Зоси­мо и Сав­ва­тие пре­по­доб­нии: отго­ня­ют от чело­век болез­ни телес­ныя, и душев­ныя стра­сти вра­чу­ют, подви­ги ваши­ми всечестнии.

И ныне: Труж­да­ет мя буря гре­хов­ная, и воз­му­ще­ние без­мест­ных помыш­ле­ний: уми­ло­сер­ди­ся, Все­не­по­роч­ная, и руку ми помо­щи яко мило­сти­ва про­стри, яко да спас­ся вели­чаю Тя.

Гос­по­ди, поми­луй (три­жды).

Седален, глас 4‑й

Житей­ское море воз­дер­жа­ни­ем без­бед­но пре­плыв­ше, и ко при­ста­ни­щу мыс­лен­но­му без­стра­стия раду­ю­ще­ся дои­до­сте, пре­по­доб­нии отцы Зоси­мо и Сав­ва­тие, Бого­муд­рии и преб­ла­жен­нии: моли­те Хри­ста Бога, спа­сти­ся душам нашим.

Песнь 4

Ирмос: При­шел еси от Девы, не хода­тай, ни Ангел, но Сам, Гос­по­ди вопло­щ­ся, и спасл еси все­го мя, чело­ве­ка. Тем зову Ти: сла­ва силе Тво­ей, Господи.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Умом и душею пре­до­чи­стив­ше­ся пре­по­доб­нии, пре­лесть душе­па­губ­ную все­ко­нечне от себе отверг­ше, и чув­ства своя к немут­ней тишине упра­ви­сте, во оток мор­ский пре­муд­рии все­ли­сте­ся, вос­пе­ва­ю­ще: сла­ва силе Тво­ей Господи.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Зако­ны новы­ми и Вет­хим Заве­том, разу­ма свя­тых поуча­ю­ще­ся, Зоси­мо и Сав­ва­тие пре­по­доб­нии: вся­кия доб­ро­де­те­ли образ навык­ше, муд­рей пче­ле подо­бя­ще­ся, и при­я­те­ли­ще изряд­но Духу Свя­то­му пре­муд­рии бысте, вос­пе­ва­ю­ще: сла­ва силе Тво­ей Господи.

Сла­ва: Вся­че­ски­ми, пре­по­доб­нии, све­тя­ще­ся чудо­дей­ст­вы, и Боже­ствен­ною оза­ря­е­ми бла­го­да­тию, всем позна­сте­ся сокро­ви­ще исце­ле­ний неис­то­щи­мо, стра­стей отго­ня­е­те омра­че­ние, и вра­жия низ­ла­га­е­те опол­че­ния, вос­пе­ва­ю­ще: сла­ва силе Тво­ей Господи.

И ныне: Из утро­бы Тво­ея Чистыя Отро­ко­ви­це, воз­си­яв Боже­ствен­ное Солн­це, иже сущих во тьме мно­го­бо­жия про­све­ти, и в сени смерт­ней седя­щих, Вла­ды­чи­це, осия, Ему­же вос­пе­ва­ю­ще зовем: сла­ва силе Тво­ей Господи.

Песнь 5

Ирмос: Про­све­ще­ние во тьме лежа­щих, спа­се­ние отча­ян­ных, Хри­сте Спа­се мой, к Тебе утрен­нюю, Царю мира, про­све­ти мя сия­ни­ем Тво­им, ино­го бо раз­ве Тебе Бога не знаю.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Тес­ный пред­по­чет­ше, про­стран­но­му пути пре­по­доб­нии: и раду­ю­ще­ся, во ото­це мор­стем вся­че­ски утес­ня­е­ми, пре­тер­пе­сте, боже­ствен­ны­ми поуче­нии души своя очща­ю­ще, и доб­ро­ту Божию неиз­гла­го­лан­ную, прис­но взи­ра­ю­ще преблаженнии.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Незло­би­ви и крот­цы и мило­сти­ви пре­по­доб­нии бысте: тем­же бла­го­дать и милость от Бога свы­ше при­ем­ше, мило­стив­но нас про­све­щай­те, любо­вию свя­тую память вашу почитающих.

Сла­ва: Яко вели­кое солн­це, вели­чи­ем подвиг ваших воз­си­я­сте нам, Зоси­мо и Сав­ва­тие пре­по­доб­нии, зем­ныя оси­я­ва­ю­ще кон­цы, и вся про­све­ща­ю­ще све­том бого­ра­зу­мия. Тем молим вы, про­све­ти­те наш разум, отцы преблаженнии.

И ныне: От мно­же­ства воста­ю­щих на ны, в болез­ни исче­зе живот наш, погря­зо­хом в про­па­сти без­чис­лен­ных согре­ше­ний. Спа­си ны, Вла­ды­чи­це, и воз­ве­ди яко мило­сти­ва, Все­не­по­роч­ная: Тебе бо има­мы еди­ну Пред­ста­тель­ни­цу непо­бе­ди­му, раби Твои.

Песнь 6

Ирмос: В без­дне гре­хов­ней валя­я­ся, неиз­след­ную мило­сер­дия Тво­е­го при­зы­ваю без­дну: от тли, Боже, мя возведи.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Еван­гель­ски пре­по­доб­нии Хри­ста воз­любль­ше, мира отвра­ти­сте­ся, в непро­хо­ди­мыя же, и в пустыя ото­ки зашед­ше, Еди­но­му Вла­ды­це сво­е­му при­ле­пи­сте­ся: от Него­же и тру­дом воз­да­я­ние при­ем­ше, живо­ту веч­но­му яве при­ча­стив­ше­ся, за пою­щия вы молитеся.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Бого­муд­ры­ми помыс­лы пре­удоб­рив­ше­ся, пре­по­доб­нии, и вся яже на зем­ли льстя­щая, яко уме­ты вме­нив­ше, к неста­ре­ю­ще­му пре­ста­ви­сте­ся бла­жен­ству, с лики во све­те Без­п­лот­ных Сил, о Бозе прис­но сли­ков­ству­ю­ще, преблаженнии.

Сла­ва: Стран­на и пре­слав­на, пре­по­доб­нии, о Бозе соде­ва­ю­ще чуде­са, всем иже в мори пла­ва­ю­щим, и зле страж­ду­щим, при­зы­ва­е­ми, ско­ро пред­ста­е­те, от бед избав­ля­ю­ще: и нас бед­ству­ю­щих люте, и напастьми одер­жи­мых, мило­стив­но пред­став­ше спа­сай­те, преблаженнии.

И ныне: Гре­ха тяж­кое бре­мя, еже отя­го­те на мне, Пре­чи­стая, облег­чи: Ты бо еси Пред­ста­тель­ни­ца греш­ни­ком пре­слав­ная, Изба­ви­те­ля и Спа­са рожд­ши земным.

Гос­по­ди, поми­луй (три­жды). Сла­ва, И ныне:

Кондак, глас 2‑й

Хри­сто­вою любо­вию уяз­вив­ше­ся, пре­по­доб­нии, и Того крест на рамо взем­ше понес­ли есте, боже­ственне воору­жив­ше­ся на неви­ди­мыя вра­ги, и непре­стан­ныя молит­вы яко копие в руках иму­ще, креп­ко побе­ди­ли есте бесов­ская опол­че­ния: бла­го­дать Гос­под­ню при­ем­ше цели­ти неду­ги душ и телес, при­те­ка­ю­щих к ракам чест­ных мощей ваших, чудес лучи испу­ща­е­те всю­ду. Тем зовем вам: радуй­те­ся, пре­по­доб­нии отцы Зоси­мо и Сав­ва­тие, мона­хом удобрение.

Икос

Кто дово­лен изре­щи ваших чудо­де­я­ний, пре­по­доб­нии отцы Зоси­мо и Сав­ва­тие, мы убо радо­стию и Боже­ствен­ною любо­вию почи­та­ю­ще все­х­валь­ную и все­чест­ную память вашу, малое сие пение при­но­сим: радуй­те­ся, испол­нен­нии Хри­сто­вы кра­со­ты, и пре­свет­ла от Него и пре­и­зобиль­на вос­при­им­шии воз­да­я­ния: теле­сы убо вас мор­ский ост­ров при­ят, души же самое небо, поче­сти тру­дов сво­их, пре­х­валь­нии, вос­при­ем­ше от Хри­ста всех Царя и Бога. Тем молим вы, посе­щай­те мило­стив­но, и моли­те непре­стан­но о всех нас.

Песнь 7

Ирмос: Обра­зу зла­то­му, на поле Деи­ре слу­жи­му, трие Твоя отро­цы небре­го­ша без­бож­на­го веле­ния, посре­де же огня ввер­же­ни, оро­ша­е­ми, поя­ху: бла­го­сло­вен еси, Боже отец наших.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

В молит­вах бод­рен­ное, и в поще­ни­их креп­кое, и тер­пе­ние во иску­ше­ни­их неослаб­ное, ума чисто­тою, пре­по­доб­нии, пока­за­сте, и зем­ных достой­но отступль­ше, небес­ное насла­жде­ние обре­то­сте, вос­пе­ва­ю­ще: бла­го­сло­вен Бог отец наших.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Плод духов­ный, и жерт­ву непо­роч­ную, житие свое, пре­по­доб­нии, Вла­ды­це при­не­со­сте, в воз­дер­жа­нии бо вся­цем пожи­сте, от Него­же и поче­сти тру­дом яко подви­го­по­лож­ни­цы вос­при­ем­ше, дей­ству­е­те пре­слав­ная чуде­са, вос­пе­ва­ю­ще: бла­го­сло­вен Бог отец наших.

Сла­ва: Страстьми колеб­лю­щих­ся, и бурею гре­хов­ною, пре­по­доб­нии, погру­жа­е­мых, яко вели­кое к Богу дерз­но­ве­ние иму­ще, руко­вод­ствуй­те, и все­гда, пре­муд­рии, сохра­няй­те, почи­та­ю­щих вас бла­го­чест­но, яко да вос­пе­ва­ем: бла­го­сло­вен Бог отец наших.

И ныне: Изба­ви нас от напа­стей и скор­бей, и печа­лей раз­лич­ных, и ино­пле­мен­ных наше­ствия, и меж­до­усоб­ныя бра­ни, Вла­ды­чи­це Все­пе­тая, яко да Тя сла­вим, и Сыну Тво­е­му взы­ва­ем: бла­го­сло­вен Бог отец наших.

Песнь 8

Ирмос: Пещь ино­гда огнен­ная в Вави­лоне дей­ства раз­де­ля­ше, Божи­им веле­ни­ем хал­деи опа­ля­ю­щая, вер­ныя же оро­ша­ю­щая, пою­щия: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Господа.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

В пре­бы­ва­ли­ща прис­но живу­щая все­ли­сте­ся, пре­по­доб­нии, нетлен­ных благ насла­жда­ю­ще­ся, и Три­сол­неч­ныя Свет­ло­сти испол­ня­ю­ще­ся, нас, при­зы­ва­ю­щих вы, теп­лым пред­ста­тель­ством вашим, от всех лютых спа­сай­те пою­щих: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Господа.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Нам иже любо­вию почи­та­ю­щим вас, и чест­ное ваше совер­ша­ю­щим тор­же­ство, Хри­сто­вы угод­ни­цы Зоси­мо и Сав­ва­тие, пре­по­доб­нии отцы, согре­ше­ни­ем испро­си­те остав­ле­ние, и стра­стей пре­ме­не­ние, и Боже­ствен­на­го све­та оси­я­ние пою­щим: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Господа.

Сла­ва: О Пре­без­на­чаль­ное Есте­ство, и Три­со­став­ное Един­ство, Отче и Сыне и Душе Пре­свя­тый, при­и­ми от нас молит­вен­ни­ки Твоя пре­по­доб­ныя угод­ни­ки, и подаждь пре­гре­ше­ни­ем раз­ре­ше­ние, и житию исправ­ле­ние, и злых отчуж­де­ние, и спо­до­би ны в мире вос­пе­ва­ти Твою дер­жа­ву: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Господа.

И ныне: Яко Еди­на рожд­ши без­се­мен­ным рож­де­ством Хри­ста Бога, Мати Без­не­вест­ная Чистая, Сего мило­сти­ва сотво­ри, Вла­ды­чи­це, спа­сти рабы от наси­лия и мучи­тель­ства вра­жия, вопи­ю­щих Хри­сто­ви Сыну Тво­е­му: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Господа.

Песнь 9

Ирмос: Без­на­чаль­на Роди­те­ля Сын, Бог и Гос­подь, вопло­щ­ся от Девы, нам яви­ся, омра­чен­ная про­све­ти­ти, собра­ти рас­то­чен­ная. Тем Все­пе­тую Бого­ро­ди­цу величаем.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Выспрь к Богу иму­ще мысль, Зоси­мо и Сав­ва­тие пре­по­доб­нии, зем­ная остав­ль­ше, небес­ная вос­при­я­сте, Богу и Спа­су вас вель­ми про­слав­ль­шу, тру­дов ради ваших, и воз­дер­жа­ния неослаб­на­го: сего ради почи­та­ем вас, преблаженнии.

Пре­по­доб­нии отцы наши Зоси­мо и Сав­ва­тие, моли­те Бога о нас.

Ихже благ, пре­по­доб­нии, полу­чи­сте, и небес­ныя сла­вы, еяже от Бога спо­до­би­сте­ся, и Ему­же выну пред­сто­и­те, моли­те­ся и нам неот­лу­че­ным быти, молим вы, радо­стию и Боже­ствен­ною любо­вию почи­та­ю­щим подви­ги ваша всечестнии.

Сла­ва: О Боже­ствен­ная и Бого­муд­рая, и свя­щен­ная дво­и­це, Зоси­мо и Сав­ва­тие, миро­ви миру от Бога низ­по­сла­ти­ся испро­си­те, церк­вам соеди­не­ние и всем скор­бя­щим уте­ше­ние и спа­се­ние, преблаженнии.

И ныне: Поща­ди мя, Хри­сте Спа­се, поща­ди молит­ва­ми рожд­шия Тя, и всех свя­тых Тво­их: егда сяде­ши суди­ти делом моим, без­за­ко­ния моя и гре­хи моя пре­зри, яко един безгрешен.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки