Канон преподобному Иову, Почаевскому чудотворцу


Преподобный Иов Почаевский, игумен

Песнь 1

Ирмос: Посе­чен­ный несе­ко­ма­го пре­се­че, и виде солн­це зем­лю, юже не виде; люта­го вра­га вода пото­пи, и непро­хо­ди­мое прой­де Изра­иль; песнь же вос­пе­ва­ше­ся: Гос­по­де­ви поим, слав­но бо прославися.

Анге­ла зем­на­го и Небес­на­го чело­ве­ка, Иова пре­по­доб­на­го, Волын­скую похва­лу, достой­но вос­пе­ти помо­зи ми, Сло­ве Божий, пре­зи­рая моя пре­гре­ше­ния и пода­вая сло­во устом моим.

Был еси, Пре­по­добне, воис­тин­ну миру све­тиль­ник пре­све­тел, всем путь спа­се­ния пока­зу­яй; тем­же и мне буди помощ­ник, во еже про­сла­ви­ти житие твое и уми­ле­ние стяжати.

В дому роди­те­лей тво­их пер­вее познал еси Гос­по­да, Иове славне, и, отрок сый, разум совер­шен пока­зал еси, егда мона­ше­ское житие изво­лил еси, вся же житей­ская про­ви­дев, Еди­на­го Бога воз­лю­бил еси.

Горе очи твои и душу воз­но­ся, во оби­те­ли Угор­ниц­тей бра­тию в Бого­угод­нем житии ско­ро пре­воз­шел еси, хужд­ша всех себе помыш­ляя и тем луч­ший Иису­су явля­я­ся, стар­цем же и юным образ быв прелюбезнейший.

Сла­ва: Доб­ре тя на диа­во­лы воин­ство­вав­ша помыш­ляя, Пре­по­добне, сво­ея сты­жду­ся лено­сти и мно­же­ства гре­хов моих ужа­са­ю­ся: но тво­и­ми, свя­те, молит­ва­ми даруй ми жела­ние бла­гое, во еже про­чее вре­мя жития мое­го в пока­я­нии скончати.

И ныне: Яко Божия Мати дерз­но­ве­ние иму­щи к рожд­ше­му­ся из Тебе Еди­но­род­но­му Сло­ву, и Отцу Собез­на­чаль­но­му, и Соесте­ствен­но­му Духу моля­щи не пре­стай от бед спа­сти, Все­не­по­роч­ная, Тя, Бого­ро­ди­цу, славящия.

Песнь 3

Ирмос: Утвер­ди­ся серд­це мое во Гос­по­де, воз­не­се­ся рог мой в Бозе моем, раз­ши­ри­ша­ся на вра­ги моя уста моя, воз­ве­се­лих­ся о спа­се­нии Твоем.

Есть во мне, отче Пре­по­добне, добра­го исправ­ле­ния жела­ние, но иску­ше­ния лено­сти побеж­да­ти не навы­кох, увы мне. Оба­че на помощь твою наде­я­ся, уны­ния помыс­лы отго­няю, на твоя же взи­раю слав­ныя подвиги.

Желе­зо наре­че­ся род твой, Иове Пре­по­добне, кре­пость души тво­ея пре­ду­ка­зуя; в пеще­ре же каменне заклю­чи­вся, яко зла­то сокро­ве­но, освя­тил еси место подвиг тво­их и гору Поча­ев­скую, яко сте­ну медя­ну, про­ти­ву вра­гов Пра­во­сла­вия явил еси.

Зело углу­би­ша­ся помыш­ле­ния твоя яже о Небес­нем Цар­ствии, егда, еще отрок сый, Ангель­ский образ вос­при­ял еси; тем­же и свя­щен­ник быв Богу верен, даже ныне моле­ния о людех воз­но­си­ши, Иове Преподобне.

Зем­ля Галиц­кая юно­стию тво­ею сла­вит­ся, и Дубен­ская оби­тель муже­ския подви­ги твоя бла­го­вест­ву­ет, оби­тель же Поча­ев­ская ста­ро­стию тво­ею хва­лит­ся и бла­жен­ною кон­чи­ною весе­лит­ся, вся же все­лен­ная о чуде­сех тво­их раду­ет­ся и ликовствует.

Сла­ва: Иже пода­е­ши бла­гая всем, моля­щим­ся тебе, и мене при­па­да­ю­ща не отри­ни свят­че, но, пока­я­ние мое зря, даждь ми жития исправ­ле­ние, рев­ность же вдох­ни, еже под­ра­жа­ти тво­им Бого­лю­би­вым деянием.

И ныне: Умерщ­влен­ный мой ум Живот­ным дей­ством из Тебе, Явль­шим­ся миру, воз­двиг­ни, Чистая, и к жиз­ни наста­ви, Яже смер­ти две­ри разор­шая Еди­на Рож­де­ством Твоим.

Седален, глас 8‑й

Днесь испол­ня­ет­ся радо­сти оби­тель Поча­ев­ская, твое Бого­лю­би­вое житие про­слав­ля­ю­щи; днесь хри­сто­име­ни­тии людие рев­но­стию спа­се­ния про­све­ща­ют­ся, зря­ще нетле­ни­ем про­слав­лен­ныя мощи твоя, пре­по­добне; днесь гре­хов­ныя отго­ня­ют­ся стра­сти, и помыс­лы пока­я­ния души наша объ­ем­лют, в них­же утвер­ди всех, пре­славне, вер­но почи­та­ю­щих память твою.

Сла­ва, и ныне: Яко Все­не­по­роч­ная Неве­ста Твор­ца, яко Неис­ку­со­муж­ная Мати Изба­ви­те­ля, при­я­те­ли­ще яко сущи Уте­ши­те­ля, Все­пе­тая, без­за­ко­ния мя суща сквер­ное оби­те­ли­ще и демо­нов игра­ли­ще в разу­ме быв­ша, пот­щи­ся от тех зло­дей­ства мя изба­ви­ти и свет­лое жили­ще доб­ро­де­те­лей совер­ши, Све­то­нос­ная Нетлен­ная, отже­ни облак стра­стей, и Выш­ня­го при­ча­стия спо­до­би, и Све­та Неве­чер­ня­го молит­ва­ми Твоими.

Песнь 4

Ирмос: Про­рок Авва­кум умны­ма очи­ма про­ви­де, Гос­по­ди, При­ше­ствие Твое, тем и вопи­я­ше: от юга при­и­дет Бог. Сла­ва силе Тво­ей, сла­ва сниз­хож­де­нию Твоему.

Иове Пре­по­добне, о всех молит­вен­ник буди теп­лый, тво­е­му заступ­ле­нию веру­ю­щих, свое же ока­ява­ю­щих житие и на Божие мило­сер­дие упо­ва­ю­щих, аще и пре­льщень­ми жития сего влающихся.

Кто от чело­век не поди­вит­ся дол­го­тер­пе­ли­во­му житию тво­е­му, отче, кто ли не про­сла­вит тво­ея о Пра­во­сла­вии рев­но­сти, ты бо, яко ада­мант кре­пок, ере­ти­ком про­ти­во­стал еси, и истин­ныя веры про­по­ве­да­ние сло­ве­сы же и писа­нь­ми всем пре­по­дал еси.

Льва рыка­ю­ща и ищу­ща погло­ти­ти души спа­са­е­мых молит­вою тво­ею побе­дил еси, отче, но и тому слу­жа­щия люди в пока­я­ние при­во­дил еси, тати мило­сер­ди­ем тво­им посты­ждая и вра­зум­ляя, гра­би­те­ли же обли­чень­ми устра­шая и вся научая спа­си­тель­но­му покаянию.

Сла­ва: Мрак души моея, отче, пред­ста­тель­ством тво­им раз­сей и све­том запо­ве­дей Гос­под­них про­све­ти мое ока­ян­ное серд­це, да и аз, тво­им уче­ни­ком после­дуя, тех части лишен не пре­бу­ду, твою вос­хва­ляя свя­тую память.

И ныне: Бога, из Тебе вопло­щен­на­го, моли непре­лож­но, Еже бе пре­быв­ша и есте­ствен­но Рав­на Отцу, и Духу Сопре­столь­на, про­ще­ние пре­гре­ше­ний и душ спа­се­ние пою­щим Тя верою даровати.

Песнь 5

Ирмос: Мрак души моея раз­же­ни, Све­то­да­вче Хри­сте Боже, нача­ло­род­ную тьму изгнав без­дны, и даруй ми свет пове­ле­ний Тво­их, Сло­ве, да, утре­нюя, слав­лю Тя.

Наш еси воис­тин­ну пред­ста­тель и чудо­тво­рец пре­свет­лый, взы­ва­ше Дио­ни­сий, обре­тый мощи твоя, тле­нию непри­част­ны. Мы же, сия лобы­за­ю­ще, вопи­ем: наших скверн не возг­ну­шай­ся, угод­ни­че Божий, но тво­и­ми молит­ва­ми сия очисти.

Оправ­да­ни­ем Божи­им от юно­сти, отче, науча­емь, суе­ты житей­ския уклон­ти­ся креп­ко воз­же­лал еси, без­мол­вие же воз­лю­бил еси: оба­че веле­нию Хри­сто­ву не про­тив­ля­я­ся, при­те­ка­ю­щия к тебе Пра­во­му испо­ве­да­нию и Еван­гель­ско­му житию научал еси.

Пред­ста­тель явил­ся еси и по пре­став­ле­нии тво­ем страж­ду­щим и скор­бя­щим чело­ве­ком: тако бо тя виде­ша людие, из гро­ба тво­е­го исхо­дя­ща и со Анге­лы посре­де церкве моля­ща­ся. О, чудо пре­слав­ное воис­тин­ну! О, радость вер­ным и утверждение!

Рачи­тель быв Небес­на­го Цар­ствия, о сво­ем тамо вхож­де­нии извест­ву­е­ши­ся и кро­ме болез­ни и стра­ха пре­сель­ник явля­е­ши­ся луч­шия жиз­ни, бра­тии же тво­ея учи­тель и упование.

Сла­ва: Сопут­ник житию мое­му буди, отче Иове, молит­вою тво­ею ограж­дай мно­го­мя­теж­ную мою душу и вве­ди ю в Небес­ное Цар­ство, тво­и­ми уми­лен­ную подви­ги, Хри­сту же пока­ян­ныя при­но­ся­щую слезы.

И ныне: Тя сте­ну иму­ще и пред­ста­тель­ством Тво­им соблю­да­е­ми, Тво­ею Боже­ствен­ною сла­вою хва­ля­ще­ся, Тя бла­жим: Ты бо, Все­чи­стая, душам нашим исто­ча­е­ши весе­лие и радование.

Песнь 6

Ирмос: Иону в ките, Гос­по­ди, еди­на­го все­лил еси, мене же свя­за­на мре­жа­ми вра­жи­и­ми, яко от тли она­го спаси.

Твер­дое упо­ва­ние на пред­ста­тель­ство твое воз­ла­гаю, пре­по­добне, и верою молю­ся: даждь ми стра­стей лютых одо­ле­ние, смер­ти же непре­стан­ную память и бла­жен­ства жела­ние гря­ду­ща­го века.

Утвер­жда­ет­ся тобою, Пре­по­добне, Свя­тая Цер­ковь, ересь же вся­кая посрам­ля­ет­ся, обли­че­ние иму­щи твоя мно­го­це­леб­ныя мощи, и жития тво­е­го сто­лет­ня­го тру­ды, и болез­ни, и сле­зы, и пост, и пло­ти от костей отпадение.

Фара­о­на мыс­лен­на­го побеж­да­ше Иов пре­по­доб­ный, послу­ша­нию все­гда при­ле­жа и обу­ре­ва­е­мым на помощь при­хо­ди­ти не отри­ца­я­ся: и тако три оби­те­ли уче­ни­ем сво­им про­све­тив и подви­ги мно­ги­ми про­сла­вив, весе­ля­ше Спа­са всех, Человеколюбца.

Хри­сто­ву сми­ре­нию под­ра­жа­ше Иов, егда началь­ство яко слу­же­ние всем при­ят и, игу­мен сый, в тяж­ких служ­бах под­ви­за­ше­ся, бра­тии же бяше образ кро­то­сти, и тру­до­лю­бия пра­ви­ло, и о молит­ве прис­ное напоминание.

Сла­ва: От сквер­ных изба­ви мя стра­стей тво­и­ми молит­ва­ми, тех одо­ле­ние мне пода­вая Боже­ствен­ныя помо­щи прис­ным при­зы­ва­ни­ем, и на себе нена­де­я­ни­ем, и бра­та мое­го неосуждением.

И ныне: Воз­нес­ла еси все­и­стин­но пад­шее чело­ве­че­ское суще­ство во зра­це Боже­ствен­ном, и Отца в равен­стве види­ма­го Сына Неиз­мен­но­го, Бого­ма­ти, без Семене во чре­ве поносивши.

Кондак, глас 4‑й

Явил­ся еси истин­ныя веры столп, Еван­гель­ских же запо­ве­дей рев­ни­тель, гор­ды­ни обли­че­ние, сми­рен­ным же пред­ста­тель и науче­ние: тем­же и убла­жа­ю­щим тя гре­хов отпу­ще­ние испро­си и оби­тель твою невре­ди­му сохра­ни, Иове отче наш, Мно­го­стра­даль­но­му подобный.

Икос

Отвер­зи уста твоя, пеще­ро камен­ная, и рцы нам, коль­кра­ты токи слез Иов­лих омо­чи­ла­ся еси, како того воз­ды­ха­ния тво­их стен не рас­тор­го­ша, како Свет Боже­ствен­ный тебе не сожже, како Анге­ли бден­ным подви­гом Иов­лим диви­ша­ся, теми бо освя­ти­ся зем­ля Галиц­кая и Волын­ская; мы же, сия вся помыш­ля­ю­ще, сле­за­ми уми­ле­ния очи наши испол­ня­ем: есть бо пре­по­доб­ный Иов угод­ник див­ный, Мно­го­стра­даль­но­му подобный.

Песнь 7

Ирмос: На поле Деи­ре ино­гда мучи­тель пещь поста­ви на муче­ние Бого­нос­ных, в ней­же три отро­ки пес­но­сло­вя­ху Еди­на­го Бога, тро­ич­но вос­пе­ва­ху, гла­го­лю­ще: отцев Боже, бла­го­сло­вен еси.

Люди пра­во­слав­ныя, тя бла­жа­щия, пре­по­добне Иове, укре­пи на вра­ги и о Церк­ви мир­ная гла­го­ли в серд­це их, всем еди­но­мыс­лие испро­си у Бога, и друг ко дру­гу любовь, и о Пра­во­сла­вии ревность.

Чашу жития Тво­е­го пити, Гос­по­ди, не могу аз, ока­ян­ный, бояз­нию скор­бей обу­ре­ва­емь и стра­стей спле­та­емь тер­ни­ем, оба­че молю­ся: Иова, Тво­е­го угод­ни­ка, молит­ва­ми поми­луй мя и помо­зи ми гре­хов­ную отря­сти леность.

Широ­кий путь, поги­бель души пред­но­ся­щий, воз­не­на­ви­дев, Иове Пре­по­добне, в тес­ней пеще­ре заклю­чил­ся еси и тес­на­го пути жиз­ни в началь­стве тво­ем не укло­нил­ся еси, день и нощь в молит­ве и тру­дех пре­бы­вая и науче­ние здра­вое всем при­хо­дя­щим к тебе подавая.

Сла­ва: Щедр был еси нищим, каю­щим­ся же мило­стив и науче­ния тре­бу­ю­щим учи­тель кро­ток, Боже­ствен­ныя же муд­ро­сти люби­тель и Еван­гель­ских запо­ве­дей про­по­вед­ник, книг же Боже­ствен­ных изда­тель и ере­си без­бо­яз­нен­ный обличитель.

И ныне: Марию Пре­чи­стую и Все­свя­тую вос­хва­лим: Тою бо бла­го­дать нам исто­ча­ет­ся паче ума даров, яко от пото­ка Боже­ствен­ныя бла­го­сти, Юже бла­го­че­сти­вым помыс­лом ныне ублажаем.

Песнь 8

Ирмос: Покры­ва­яй вода­ми пре­вы­спрен­ная Своя, пола­га­яй морю пре­дел песок и содер­жай вся, Тя поет солн­це, Тя сла­вит луна, Тебе при­но­сит песнь тварь, яко Соде­те­лю всех во веки.

Еду­щим и иду­щим во оби­тель твою без­чис­лен­ным людем, ко тво­им же мощем при­па­да­ю­щим, буди даро­ва­ний духов­ных пода­тель, телес­ных же болез­ней цели­тель и пред Спа­сом теп­лый о всех пред­ста­тель, Иове, зем­ли Волын­ския сла­во и украшение.

Юно­ша телом, но ста­рец умом в нача­ле мона­ше­ска­го жития тво­е­го был еси, отче: соста­рев­ся же пло­тию, юно­ше­скую бод­рость в тру­дех являл еси, зем­ли копа­ни­ем и дре­вес насаж­де­ни­ем образ всем сми­рен­но­муд­рия подавая.

Явле­ние твое со Анге­лы вку­пе сми­рен­ную деву ужа­са­ше, здра­вие же уче­ни­ку тво­е­му пода­ва­ше и вся люди на сла­во­сло­вие Бого­ви воздви­за­ше, Истин­ную же утвер­жда­ше в них веру и ере­ти­че­ская отре­ва­ше нападения.

Сла­ва: Фимиа­мом молитв тво­их и мене обла­го­ухай, Иове пре­славне, моих гре­хов злосмра­дие тем отго­няя и упо­ва­ние на Гос­по­да все­ляя в мою смрад­ную душу, да бла­го­да­тию Божи­ею очи­ща­емь, вос­пою твое, преб­ла­женне, креп­кое заступление.

И ныне: Бого­ро­ди­тель­ни­це Все­чи­стая, души моея язвы и гре­хов­ныя стру­пы очи­сти, источ­ни­ком омы­ва­ю­щи сущим из ребр Сына Тво­е­го, и потек­ши­ми из тех, очи­ща­ю­щи, стру­я­ми: к Тебе при­бе­гаю и Тя при­зы­ваю, Богоблагодатную.

Песнь 9

Ирмос: Бла­го­сло­вен Гос­подь, Бог Изра­и­лев, воз­двиг­ну­вый рог спа­се­ния нам в дому Дави­до­ве, отро­ка Сво­е­го в них­же посе­ти нас Восток с высо­ты и напра­вил ны есть на путь мира.

Иссо­пом бла­го­да­ти Божия окро­пи серд­ца наша, Иове Пре­по­добне, тво­им свя­тым мощем покла­ня­ю­щих­ся, да тво­ея рев­но­сти о вере при­ча­стив­ше­ся, ко испол­не­нию запо­ве­дей Хри­сто­вых доб­ре потщимся.

Пса­лом­ски взы­ва­ти к Богу на зем­ли не пре­ста­вал еси, и дев­ства тво­е­го сосуд соблюл еси: тем­же на Небе­си рай­ския вос­пе­ва­е­ши ныне пес­ни со Анге­лы и все­ми свя­ты­ми, люди же, на зем­ли тру­дя­щи­я­ся, от Выш­них назираеши.

О, коли­ка жития тво­е­го нетлен­ная кра­со­та, о, коли­ка по смер­ти тво­ей чуде­са и исце­ле­ния! Се бо зем­ная оста­вив, воис­тин­ну сто­ри­цею Небес­ная бла­га еще в житии, паче же во гря­ду­щем, по гла­го­лу Хри­сто­ву стя­жал еси.

Сла­ва: О, коли­ко гре­хов наших мно­же­ство! Но сия пре­вос­хо­дит тво­их молитв кре­пость, ихже не лиши нас, отче Пре­по­добне Иове, дру­же Хри­стов и свя­тых всех сопри­част­ни­че, цер­ков­ный стол­пе и о душах чело­ве­че­ских пред­ста­те­лю теплейший.

И ныне: Зача­ла еси, Дево, без семене, вся­че­ская создав­ша­го Сло­во Божие, кро­ме хоте­ний плот­ских, и без истле­ния роди­ла еси, без болез­ней матер­них. Тем Тя, Бого­ро­ди­цу, и язы­ком, и серд­цем испо­ве­да­ю­ще, величаем.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки