Канон Успению Пресвятой Богородицы

прп. Косма Маиумский

Глас 1


p1clljllbou2tm6890tpen6dk3 - Канон Успению Пресвятой Богородицы

Песнь 1

Ирмос: Преукраше́нная Боже́ственною сла́вою,/ свяще́нная и сла́вная, Де́во, па́мять Твоя́/ вся собра́ к весе́лию ве́рныя,/ начина́ющей Мариа́ме, с ли́ки и тимпа́ны,/ Твоему́ пою́щия Единоро́дному:/ сла́вно я́ко просла́вися.

Изукрашенная божественною славою священная и славная память Твоя, Дева, собрала всех верных к веселию для пения под управлением Мариами с ликами и тимпанами (Исх.15:20) Твоему Единородному, ибо Он славно прославился.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Да провожда́ют невеще́ственнии чи́нове/ небоше́ственное в Сио́н Боже́ственное те́ло Твое́,/ внеза́пу же сте́кшеся апо́стол мно́жество от коне́ц, Богоро́дице, Тебе́ предста́ша а́бие,/ с ни́миже, Чи́стая, Твою́ честну́ю, Де́во, па́мять сла́вим.

Да провожают в Сион невещественные чины (Ангелы) идущее на небо божественное тело Твое; а множество апостолов, внезапно стекшись от пределов, вдруг предстало Тебе, Богородица; с ними и мы, Чистая Дева, прославляем Твою священную память.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Побе́дныя по́чести взяла́ еси́ на естество́, Чи́стая, Бо́га ро́ждши,/ оба́че же, подо́бящися Творцу́ Твоему́ и Сы́ну,/ па́че естества́ повину́ешися есте́ственным зако́ном./ Те́мже уме́рши, с Сы́ном востае́ши, ве́чнующи.

Ты, Чистая, получила почести победы над природою, родивши Бога; однако, подражая Творцу Своему и Сыну, Ты сверх природы подчиняешься законам природы; посему и умерши востаешь для вечной жизни с Сыном.

Песнь 3

Ирмос: Соде́тельная и содержи́тельная всех/ Бо́жия Му́дросте и Си́ло,/ непрекло́нну, недви́жиму Це́рковь утверди́, Христе́,/ еди́н бо еси́ Свят,/ во святы́х почива́яй.

Творческая и вседержительная Божия Мудрость и Сила, Христе, утверди Церковь непоколебимо и неподвижно, ибо Ты один свят, во святых почивающий.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Жену́ Тя ме́ртвенну, но па́че естества́ и Ма́терь Бо́жию/ ви́девше, Всенепоро́чная, сла́внии апо́столи/ ужа́сно прикаса́хуся рука́ми сла́вою облиста́ющей,/ я́ко богоприя́тное Селе́ние ви́дяще.

Женщину смертную, но и сверхъестественно Матерь Божию увидевши в Тебе, Всенепорочная, славные апостолы с трепетом касались (Тебя), блистающей славою, взирая, на Тебя, как на принявшее Бога селение.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пости́же ру́це досади́тельныя де́рзаго, усече́нием суд нане́с,/ Бо́гу сохра́ньшу че́сть одушевле́нному Киво́ту, сла́вою Божества́,/ в Не́мже Сло́во плоть бы́сть.

Постиг суд наглые руки дерзкого, нанеся отсечение им*, так как Бог из-за славы Божества ограждал честь одушевленного Кивота, в Котором Слово сделалось плотью.
* Имеется в виду произошедшее с иудеем Афонией, который пытался опрокинуть одр с телом Богоматери, который несли Апостолы.

Седален, глас 8

Блажи́м Тя, вси ро́ди, Богоро́дице Де́во,/ в Тя бо Невмести́мый Христо́с Бог наш вмести́тися благоволи́./ Блаже́ни есмы́ и мы, предста́тельство Тя иму́ще:/ день бо и но́щь мо́лишися о нас и ро́ди христиа́нстии Твои́ми моли́твами утвержда́ются./ Тем, воспева́юще, вопие́м Ти:/ ра́дуйся, Благода́тная, Госпо́дь с Тобо́ю.

Ублажаем Тебя все поколения, Богородица Дева, ибо в Тебе благоволил поместиться невместимый Христос Бог наш. Блаженны и мы, имея в Тебе защиту, ибо Ты день и ночь молишься о нас и скипетры царства укрепляются Твоими молитвами. Посему восклицаем Тебе: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

Песнь 4

Ирмос: Ре́чи проро́ков и гада́ния/ воплоще́ние прояви́ша от Де́вы Твое́, Христе́:/ сия́ние блиста́ния Твоего́ во свет язы́ков изы́дет,/ и возгласи́т Тебе́ бе́здна с весе́лием:/ си́ле Твое́й сла́ва, Человеколю́бче.

Изречения и загадки пророков приоткрыли Твое воплощение из Девы, Христе: сияние молнии Твоей изойдет к просвещению язычников и прозвучит Тебе бездна с веселием: силе Твоей слава, Человеколюбец.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Ви́дите, лю́дие, и чуди́теся:/ Гора́ бо свята́я и я́вственная Бо́гу в Небе́сныя оби́тели превы́шше взе́млется,/ Не́бо земно́е в Небе́сное и нетле́нное селе́ние вселя́емо.

Посмотрите, народы, и удивитесь: вот святая и наиболее видная гора Божия (Ис.2:2) поднимается все выше в небесные обители, небо земное поселяемо (бывает) в небесное и нетленное селение.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Жи́зни присносу́щныя и лу́чшия сме́рть Твоя́ бы́сть прехожде́ние, Чи́стая,/ от привре́менныя к Боже́ственней вои́стинну и непреходи́мей преставля́я Тя, Чи́стая,/ в весе́лии Сы́на зре́ти Твоего́ и Го́спода.

К жизни вечной и лучшей переходом была смерть Твоя, Чистая, преставляя Тебя, Непорочная, от (жизни) временной к действительно божественной и непрекращающейся для созерцания в радости Сына Твоего и Господа.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Взя́шася две́ри Небе́сныя, и А́нгели воспе́ша,/ и прия́т Христо́с де́вства Своея́ Ма́тере сосу́д;/ Херуви́ми подъя́ша Тя с весе́лием,/ Серафи́ми же сла́вят, ра́дующеся.

Поднялись небесные двери, ангелы воспели и принял Христос сосуд девства Своей Матери; херувимы подняли Тебя с веселием, и серафимы прославляют радуясь.

Песнь 5

Ирмос: Бо́жию и неизрече́нную добро́ту/ доброде́телей Твои́х, Христе́, испове́м:/ от Присносу́щныя бо Сла́вы/ Соприсносу́щное и Ипоста́сное возсия́вый Сия́ние,/ из де́вственныя утро́бы/ су́щим во тьме́ и се́ни вопло́щся,/ возсия́л еси́ Со́лнце.

Божию и неизреченную красоту совершенств Твоих, Христе, поведаю; ибо Ты, воссиявший от Вечной Славы, (как) Совечное и Ипостасное Сияние, воплотившись от девственного чрева, воссиял как солнце находящимся во тьме и тени.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Я́ко на о́блаце, Де́во, апо́стольский лик носи́мь,/ к Сио́ну от коне́ц служи́ти Тебе́, О́блаку ле́гкому, собира́шеся:/ от Нея́же Вы́шний Бог су́щим во тьме́ и се́ни Пра́ведное возсия́ Со́лнце.

Лик апостолов, носимый как бы на облаке, от пределов (земли) собираем был к Сиону послужить Тебе, легкому облаку, Дева, из Которой Всевышний Бог воссиял, (как) Солнце правды, находящимся во тьме и тени.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Труб богоприя́тнии язы́цы богосло́вных муже́й благогла́снейше Богоро́дице вопия́ху,/ исхо́дную возглаша́юще пе́снь Ду́хом:/ ра́дуйся, нетле́нный Исто́чниче/ Бо́жия живонача́льнаго и спаси́тельнаго всем воплоще́ния.

Звучнее труб богообъятые языки богословствующих мужей* восклицали Богородице, возглашая надгробную песнь: радуйся, нетленный Источник начальножизненного и спасительного для всех воплощения.
* Т.е. Апостолов.

Песнь 6

Ирмос: Морски́й пучиноро́дный ки́тов вну́тренний о́гнь –/ тридне́внаго Твоего́ погребе́ния проображе́ние,/ его́же Ио́на проро́к показа́ся./ Спасе́н бо, я́ко и предпосла́ся, неврежде́н, вопия́ше:/ пожру́ Ти со гла́сом хвале́ния, Го́споди.

Морской из бездны китов внутренний огонь (жар) явился для Твоего тридневного погребения прообразом, которого Иона – истолкователь, ибо, оставшись невредимым, как был до отправления (туда), он взывал: принесу Тебе жертву с восклицанием хвалы, Господи.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Дае́т Тебе́ я́же превы́ше естества́ Царь всех Бог:/ в рождестве́ бо Де́ву я́коже сохрани́, та́ко во гро́бе те́ло соблюде́ нетле́нно/ и спросла́ви Боже́ственным преставле́нием,/ че́сть Тебе́, я́ко Сын Ма́тери, да́руя.

Дает Тебе сверхъестественное Царь Бог всех, ибо как в рождении сохранил Девою, так и во гробе тело соблюл нетленным и вместе прославил божественным прославлением, воздавая Тебе честь, как Сын Матери.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Вои́стинну Тя, я́ко све́тел све́щник невеще́ственнаго Све́та,/ кади́льницу злату́ю Боже́ственнаго У́гля, во Свята́я святы́х всели́,/ ру́чку и жезл, скрижа́ль богопи́санную, ковче́г святы́й,/ трапе́зу Сло́ва жи́зни, Де́во, Рождество́ Твое́.

Воистину как светлый светильник невещественного Света, (как) кадильницу золотую божественного Угля, как блюдо и жезл, скрижаль богописанную, ковчег святой, трапезу Слова жизни, поселил Тебя во святом святых Рожденный Тобою.

Кондак, глас 2

В моли́твах Неусыпа́ющую Богоро́дицу/ и в предста́тельствах непрело́жное упова́ние/ гроб и умерщвле́ние не удержа́ста:/ я́коже бо Живота́ Ма́терь/ к животу́ преста́ви/ во утро́бу Всели́выйся присноде́вственную.

Богородицу, неусыпную в молитвах и необманчивую надежду в защите, не удержали гроб и смертность; ибо Ее как Мать Жизни преставил к жизни Поселившийся в (Ее) всегда девственной утробе.

Икос

Огради́ моя́ помышле́ния, Христе́ мой,/ и́бо Сте́ну ми́ра воспе́ти дерза́ю, Чи́стую Ма́терь Твою́,/ на столпе́ глаго́л укрепи́ мя и в тя́жких мы́слех заступи́ мя,/ Ты бо взыва́ющим и прося́щим ве́рою моле́ния исполня́еши./ Ты мне у́бо да́руй язы́к прино́сен и по́мысл непосты́ден:/ вся́кое бо дая́ние сия́ния от Тебе́ низпосыла́ется, Светопода́телю,/ во утро́бу всели́выйся присноде́вственную.

Огради мои мысли, Христе мой, ибо я дерзаю воспеть стену мира – Пречистую Твою Мать; на башне слов укрепи меня, дай мне мощную речь, чтобы она покоряла других, и в полновесных мыслях помоги мне, внуши мне основательные (солидные) мысли, ибо Ты взывающим (к Тебе) и просящим с верою исполняешь прошения; подай же мне язык богатый и мысль безупречную; ибо всякий дар просвещения посылается от Тебя, Светоподатель, поселившийся во всегда девственной утробе.

Песнь 7

Ирмос: Безсту́дней я́рости же и огню́/ Боже́ственное жела́ние сопротивля́яся,/ о́гнь у́бо ороша́ше,/ я́рости же смея́шеся,/ богодохнове́нною слове́сною преподо́бных тривеща́нною цевни́цею/ противовеща́я мусики́йским орга́ном посреди́ пла́мене:/ препросла́вленный отце́в и наш Бо́же, благослове́н еси́.

Божественное желание, сопротивляясь бесстыдной ярости и огню, орошало огонь, а над яростью смеялось, противозвуча боговдохновенною словесною трехструнною лирою преподобных музыкальным орудиям среди пламени: препрославленный Боже отцов и наш, благословен Ты.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Богоде́ланныя скрижа́ли Моисе́й, пи́санныя Боже́ственным Ду́хом, я́ростию сокруши́,/ но сего́ Влады́ка Ро́ждшую неврежде́нну в Небе́сныя сохра́нь до́мы ны́не вну́трь всели́./ С Не́ю игра́юще, вопие́м Христу́:/ препросла́вленный отце́в и наш Бо́же, благослове́н еси́.

Моисей во гневе сокрушил богоделанные скрижали (Исх.32:19), писанные Божественным Духом, но Владыка, сохранив невредимою Родившую Его, поселил Ее ныне в небесных обителях; торжествуя с Нею, будем восклицать Христу: препрославленный Боже отцов и наш, благословен Ты.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

В кимва́лех – усты́ чи́стыми, мусики́йски же – се́рдцем све́тлым,/ доброгла́сною трубо́ю – высо́кою мы́слию,/ Де́вы и Чи́стыя в наро́читый избра́нный день преставле́ния,/ де́тельными пле́щуще рука́ми, вопие́м:/ препросла́вленный отце́в и наш Бо́же, благослове́н еси́.

На кимвалах чистых уст, музыкою светлого сердца, благозвучной трубою возвышенного размышления в знаменательный избранный день преставления Девы и Чистой, рукоплеща деятельными руками, будем восклицать: благословен Ты, препрославленный Боже отцов и наш.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богому́дрии, собери́теся, лю́дие:/ Бо́жия бо сла́вы Селе́ние от Сио́на преставля́ется к Небе́сному жили́щу,/ иде́же глас чист пра́зднующих,/ глас несказа́ннаго ра́дования, и в весе́лии вопию́щих Христу́:/ препросла́вленный отце́в и наш Бо́же, благослове́н еси́.

Соберитесь, богомудрые люди, ибо жилище славы Божией преставляется от Сиона в небесное жилище, где чистый голос празднующих, голос несказанной радости, и в веселии восклицающих Христу: препрославленный Боже отцов и наш, благословен Ты.

Песнь 8

Ирмос: Пла́мень, ороша́ющ преподо́бныя,/ злочести́выя же попаля́ющ,/ А́нгел Бо́жий всемо́щный показа́ отроко́м,/ живонача́льный же исто́чник соде́ла Богоро́дицу,/ тлю сме́рти и живо́т точа́щу пою́щим:/ Соде́теля еди́наго пои́м, изба́вленнии,/ и превозно́сим во вся ве́ки.

Пламень всемощный Ангел Божий явил для отроков орошающим преподобных и опаляющим нечестивых; Богородицу же Он сделал начальножизненным источником разрушения для смерти и жизни для поющих: Создателя; единого будем петь, избавленные, и превозносить во все века.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Глаго́лы после́доваху Боже́ственному Ковче́гу свяще́нному/ все мно́жество Богосло́вов в Сио́не:/ ка́мо и́деши ны́не, Ски́ние,– зову́ще,– Бо́га Жива́го?/ Не преста́й призира́ющи ве́рою пою́щия:/ Соде́теля еди́наго пое́м, изба́вленнии, и превозно́сим во вся ве́ки.

Словами провожало все множество богословов в Сионе ковчег священный, восклицая: куда идешь ныне, Скиния Живого Бога? Не перестань взирать на поющих (с) верою: Создателя единого будем петь, избавленные, и превозносить во все века.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Я́коже, возде́вши ру́це, исхо́диши, Всенепоро́чная,/ ру́це, и́миже Бо́га носи́ла еси́ пло́тию,/ со дерзнове́нием, я́ко Ма́ти, рекла́ еси́ к Рожде́нному:/ я́же Ми дал еси́, во ве́ки сохрани́, вопию́щия Тебе́:/ Соде́теля еди́наго пое́м, изба́вленнии, и превозно́сим во вся ве́ки.

Отходя, как бы с воздетыми руками, Всенепорочная, – руками, которыми носила Бога во плоти, с дерзновением матери Ты сказала к Рожденному: сохраняй во веки тех, которых Ты дал Мне, восклицающих Тебе: Создателя единого будем петь, избавленные, и превозносить во все века.

Песнь 9

Ирмос: Побежда́ются естества́ уста́вы/ в Тебе́, Де́во Чи́стая:/ де́вствует бо рождество́ и живо́т предобруча́ет сме́рть;/ по рождестве́ Де́ва и по сме́рти жива́,/ спаса́еши при́сно, Богоро́дице, насле́дие Твое́.

Побеждаются законы природы на Тебе, Дева Чистая: рождение остается девственным и смерть обручается с жизнью; по рождении (пребывая) девою и по смерти живою, Ты спасаешь всегда, Богородица, наследие Свое.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Дивля́хуся А́нгельския си́лы, в Сио́не смотря́юще своего́ Влады́ку,/ же́нскую ду́шу рука́ми нося́щаго,/ пречи́сто бо Ро́ждшей сыноле́пно провозглаша́ше:/ гряди́, Чи́стая, с Сы́ном и Бо́гом просла́влена бу́ди.

Дивились ангельские силы, созерцая Своего Владыку в Сионе принимающим на руки женскую душу; ибо Он пречисто Родившую, как подобало Сыну, приглашал: приди, Чистая, прославься с Сыном и Богом.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Опря́та лик апо́стольский богоприя́тное те́ло Твое́,/ со стра́хом зря́ще и гла́сом ве́лиим веща́юще:/ в Небе́сныя до́мы к Сы́ну восходя́щи, спаса́еши при́сно, Богоро́дице, насле́дие Твое́.

Похоронил лик апостолов принявшее Бога тело Твое, со страхом взирая на него и громким голосом вещая: восходя в небесные чертоги к Сыну, Ты спасаешь всегда, Богородица, наследие Свое.

Светилен

Апо́столи, от коне́ц совоку́пльшеся зде,/ в Гефсимани́йстей ве́си погреби́те те́ло Мое́,/ и Ты, Сы́не и Бо́же Мой, приими́ дух Мой.

Апостолы! Собравшись с концов (земли) здесь, в Гефсиманском селении, погребите тело Мое, и Ты, Сын и Бог Мой, прими дух Мой.

Комментировать

Загрузка формы комментариев...
Предлагаем заполнить личный помянник.