Светильничные молитвы

***

Свети́льничные моли́твы — молитвы, кото­рые чита­ются свя­щен­ни­ком на вечерне во время пения пред­на­чи­на­тель­ного 103-го псалма. Были состав­лены в IV веке.

Све­тиль­нич­ные молитвы чита­ются перед закры­тыми Цар­скими вра­тами с непо­кро­вен­ной голо­вой. Свя­щен­ник сим­во­ли­че­ски изоб­ра­жает Адама (а в нём всё падшее чело­ве­че­ство), поте­ряв­шего Рай и каю­ще­гося пред вра­тами его.

Во время чтения свя­щен­ни­ком семи све­тиль­нич­ных молитв, по цер­ков­ному Уставу пола­га­ется зажи­га­ние свечей и лампад в храме – дей­ствие, кото­рое сим­во­ли­зи­рует вет­хо­за­вет­ные надежды, откро­ве­ния и про­ро­че­ства, отно­ся­щи­еся к гря­ду­щему Мессии, Спа­си­телю – Иисусу Христу.

Этих молитв всего 7, что отве­чает 7 дням тво­ре­ния и про­мыш­ле­ния, вос­пе­ва­е­мым при чтении их. По содер­жа­нию ни каждая отдельно из све­тиль­нич­ных молитв, ни тем более весь ряд их не пред­став­ляет чего-либо систе­ма­ти­че­ского. Тем не менее каждая сле­ду­ю­щая молитва попол­няет про­ше­ние пред­ше­ству­ю­щих. 1‑я, взывая к мило­сти и дол­го­тер­пе­нию Божиим, просит прежде всего услы­шать наше моле­ние, наста­вить нас вообще на путь Божий и сооб­щить радост­ное чув­ство страха Божия. 2‑я и 3‑я молитвы — пока­ян­ного харак­тера, причем одна из них содер­жит про­ше­ния о духов­ном про­све­ще­нии и без­греш­ном про­ве­де­нии остатка дня, а другая — об испол­не­нии всех про­ше­ний наших, полных надежд на Бога, о даро­ва­нии нам не только страха Божия (1‑я молитва), но и любви к Нему. 4‑я молитва — радост­ного харак­тера, вос­по­ми­ная о сла­во­сло­виях ангель­ских Богу, просит слить с ними и наше хва­ле­ние теперь и в веч­но­сти. 5‑я молитва, повест­вуя о про­мыш­ле­нии Божием, непо­ко­ле­би­мом нашими гре­хами, просит о сохра­не­нии от них в оста­ток дня и во всю жизнь. 6‑я молитва, обра­щая вни­ма­ние на Про­мысл Божий, сви­де­тель­ству­ю­щий о вели­чии, неис­по­ве­ди­мо­сти и бла­го­сти Божией и на обе­то­ван­ное нам Цар­ство, опять просит о без­греш­ном остатке дня. Исклю­чи­тельна по своему содер­жа­нию и вели­чине среди других све­тиль­ных молитв — 7‑я. Направ­ляя наш духов­ный взор к вели­чию, бес­смер­тию и све­то­нос­но­сти Божией,она содер­жит одно лишь про­ше­ние о без­греш­ном и счаст­ли­вом вечер, ноче и утре.

***

Первая све­тиль­нич­ная молитва

Гос­поди щедрый и мило­сти­вый, дол­го­тер­пе­ливе и мно­го­мило­стиве! внуши молитву нашу и вонми гласу моле­ния нашего, сотвори с нами зна­ме­ние во благо. Настави нас на путь Твой, еже ходити во истине Твоей: воз­ве­сели сердца наша, во еже боя­тися Имене Твоего Свя­таго: зане велий еси Ты, и творяй чудеса, Ты еси Бог един, и несть подо­бен Тебе в бозех, Гос­поди; силен в мило­сти, и благ в кре­по­сти, во еже помо­гати, и уте­шати, и спа­сати вся, упо­ва­ю­щия во Имя святое Твое.

Вторая све­тиль­нич­ная молитва

Гос­поди, да не яро­стию Твоею обли­чиши нас, нижé гневом Твоим нака­жеши нас: но сотвори с нами по мило­сти Твоей – Врачу и Исце­ли­телю душ наших. Настави нас ко при­ста­нищу хоте­ния Твоего: про­свети очи сердец наших в позна­ние Твоея Истины: и даруй нам прочее насто­я­щаго дне мирное и без­греш­ное, и все время живота нашего, молит­вами святыя Бого­ро­дицы и всех святых.

Третья све­тиль­нич­ная молитва

Гос­поди Боже наш, помяни нас, греш­ных и непо­треб­ных раб Твоих, внегда при­зы­вати нам святое Имя Твое, и не посрами нас от чаяния мило­сти Твоея; но даруй нам, Гос­поди, вся яже ко спа­се­нию про­ше­ния, и спо­доби нас любити и боя­тися Тебе от всего сердца нашего, и тво­рити во всех волю Твою.

Чет­вер­тая све­тиль­нич­ная молитва

Немолч­ными пес­ньми и непре­стан­ными сла­во­слов­леньми от святых Сил вос­пе­ва­е­мый, исполни уста наша хва­ле­ния Твоего, еже подати вели­че­ствие Имени Твоему свя­тому. И даждь нам уча­стие и насле­дие со всеми боя­щи­мися Тебе исти­ною, и хра­ня­щими запо­веди Твоя, молит­вами Святыя Бого­ро­дицы и всех святых Твоих.

Пятая све­тиль­нич­ная молитва

Гос­поди, Гос­поди, пре­чи­стою Твоею дланию содер­жай вся­че­ская, дол­го­тер­пяй на всех нас и каяйся о злобах наших! помяни΄ щед­роты Твоя и милость Твою: посети ны Твоею бла­го­стию, и даждь нам избе­жати и прочее насто­я­щаго дне, Твоею бла­го­да­тию, от раз­лич­ных козней лука­ваго, и нена­ветну жизнь нашу соблюди бла­го­да­тию Все­свя­таго Твоего Духа.

Шестая све­тиль­нич­ная молитва

Боже Вели­кий и Дивный, неис­по­ве­ди­мою бла­го­стию и бога­тым про­мыс­лом управ­ляй вся­че­ская, и мир­ская нам благая даро­ва­вый, и пору­чи­вый нам обе­щан­ное Цар­ство, обе­щан­ными бла­гими путе­со­тво­ри­вый нам и дне пре­шед­шую часть, от вся­каго укло­ни­тися зла. Даруй нам и прочее непо­рочно совер­шити пред Святою Славою Твоею, пети Тя еди­наго Бла­гаго и чело­ве­ко­лю­би­ваго Бога нашего.

Седь­мая све­тиль­нич­ная молитва

Боже Вели­кий и Вышний, Един имеяй без­смер­тие, во Свете живый непри­ступ­нем, всю тварь пре­муд­ро­стию созда­вый, раз­де­ли­вый между светом и между тьмою и солнце поло­жи­вый во область дне, луну же и звезды во область нощи; спо­до­би­вый нас, греш­ных и в насто­я­щий час пред­ва­рити Лице Твое испо­ве­да­нием, и вечер­нее Тебе сла­во­сло­вие при­не­сти. Сам Чело­ве­ко­любче, исправи молитву нашу, яко кадило пред Тобою, и приими ю в воню бла­го­уха­ния; подаждь же нам насто­я­щий вечер, и при­хо­дя­щую нощь мирну; облецы ны во оружие света, избави ны от страха нощ­наго, и всякия вещи, во тьме пре­хо­дя­щия: и даждь сон, егоже во упо­ко­е­ние немощи нашей даро­вал еси, вся­каго меч­та­ния диа­вола отчуж­ден­ный. Ей, Вла­дыко, благих Пода­телю, да и на ложах наших уми­ля­ю­щеся, поми­наем в нощи Имя Твое, и поуче­нием Твоих запо­ве­дей про­све­ща­еми, в радо­сти душев­ней воста­нем к сла­во­сло­вию Твоея бла­го­сти, моле­ния и молитвы Твоему бла­го­у­тро­бию при­но­сяще, о своих согре­ше­ниих, и всех людей Твоих, яже молит­вами Святыя Бого­ро­дицы, мило­стию посети.

Print Friendly, PDF & Email
Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки