Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Триодь цветная\ Троицкая родительская суббота

• Великая вечерня • УтреняЛитургия


 

ТРОИЦКАЯ РОДИТЕЛЬСКАЯ СУББОТА

 

В ПЯТОК ВЕЧЕРА ПЯТДЕСЯТНИЦЫ

 

 

В ПЯТНИЦУ НА ВЕЛИКОЙ ВЕЧЕРНЕ

 

Память совершаем всех от века усопших благочестивых христиан, отец и братий наших.

 

 

Память совершаем всех от века усопших православных христиан, отцов и братьев наших.

 

На Господи воззвах, поставим стихов 6.

 

После Предначинательного псалма и обычного стихословия поем на Господи воззвах: стихиры на 6: три стихиры мученикам из Октоиха, 6-го гласа, и из Триоди три.

Стихиры мученичны, Осмогласника три, глас 6:

 

Глас 6

Мученицы Твои, Господи, / не отвергошася Тебе, / ни отступиша от заповедей Твоих: / тех молитвами помилуй нас.

 

Мученики Твои, Господи, / не отреклись от Тебя, / не отступили от заповедей Твоих; / по их ходатайствам помилуй нас!

Мучившиися Тебе ради Христе, / многия муки претерпеша: / молитвами Господи, и молением их, / всех нас сохрани.

 

Совершившие свидетельство / силою Твоею, Христе, / многие муки претерпели; / их ходатайствами и молитвами, Господи, / всех нас сохрани.

Страстотерпцы мученицы, и небесные граждане, / на земли пострадавшии, многия муки претерпеша, / и совершенный прияша венец на небесех, / да молятся о душах наших.

 

Мученики, победоносцы и небесные граждане, / на земле подвизаясь, многие муки претерпели / и получили совершенный венец на небесах, / да ходатайствуют за души наши.

И усопших три. Глас 8. Подобен: Иже во Едеме:

 

Глас 8

От века мертвых днесь / всех по имени, верою поживших благочестно, / память сотворяюще вернии, / Спаса и Господа воспоим, просяще прилежно / сим в час суда ответ благий дати, / Тому Самому Богу нашему, / всей судящему земли, / деснаго Его предстояния получити в радости, / в части праведных, и во святых жребии светлем, / и достойным быти Небеснаго Царствия Его.

 

От века мертвых всех, / поживших с верою благочестиво, / в сей день по имени память совершая, верные, / Спасителя и Господа воспоем, прося усердно / им в час суда дать добрый ответ / Самому Богу нашему, / суд совершающему над всею землей, / достигнуть стояния справа от Него в радости, / на месте праведных и во святых уделе светлом, / стать достойными Небесного Царства Его.

Твоею кровию человеки Спасе искупивый, / и смертию Твоею от смерти горькия избавивый нас, / и жизнь вечную подаяй нам Воскресением Твоим, / вся упокой Господи, усопшия благочестно, / или в пустынях, или во градех, или в мори, / или на земли, или на всяком месте: / цари же, священники, архиереи, / монахи, и бельцы в возрасте всяком всеродном, / и сподоби я Небеснаго Царствия Твоего.

 

Своею кровию, Спаситель, искупивший людей, / и смертию Своею от смерти горькой избавивший нас, / и жизнь вечную подающий нам Воскресением Твоим, / упокой, Господи, всех усопших во благочестии, / или в пустынях, или в городах, или на море, / или на земле, или на всяком месте: / царей, священников, архиереев, / монахов и мирян во всяком возрасте и всякого рода, / и удостой их Небесного Царства Твоего.

Из мертвых востанием Твоим Христе, / не ктому смерть обладает умершими благочестно. / Темже молимся прилежно: / рабы Твоя упокой во дворех Твоих, / и в недрех Авраама, от Адама даже до днесь, / послужившия Тебе чисто, / отцы и братию нашу, / други вкупе и сродники, / всякаго человека, в житии послуживша верно, / и к Тебе преставльшася многовидно и многообразно, Боже, / и сподоби я Небеснаго Царствия Твоего.

 

Благодаря Твоему, Христе, из мертвых воскресению / смерть более не властвует над умершими во благочестии. / Потому мы усердно просим: / упокой во дворах Твоих и в недрах Авраама рабов Твоих, / от Адама даже до дня сего поклонявшихся Тебе чисто, / отцов и братьев наших, / вместе друзей и сродников, / всякого человека, в жизни послужившего верно, / и к Тебе, Боже, преставившегося / при обстоятельствах различных и многообразных / и удостой их достигнуть / Небесного Царства Твоего.

Слава, глас 8: Плачу и рыдаю, / егда помышляю смерть, / и вижду во гробех лежащую / по образу Божию созданную нашу красоту, / безобразну, и безславну, / не имущу вида. / Оле чудесе! / Что еже о нас сие бысть таинство? / Како предахомся тлению? / Како припрягохомся смерти? / Воистинну Божиим повелением, / якоже есть писано, / подающаго преставльшимся покой.

 

Слава, глас 8: Плачу и рыдаю, / когда себе представлю смерть / и увижу в гробницах лежащую / по образу Божию созданную нашу красоту / безобразной, бесславной, не имеющей вида. / О чудо! / Что это за совершившееся над нами таинство? / Как мы были преданы тлению? / Как сочетались со смертью? / Воистину повелением Бога, как написано, / подающего преставившимся упокоение.

И ныне, Богородичен, глас 6: Кто Тебе не ублажит, Пресвятая Дево; / кто ли не воспоет Твоего Пречистаго Рождества; / безлетно бо от Отца Возсиявый Сын Единородный, / Тойже от Тебе, Чистыя, пройде, / неизреченно воплощься, / естеством Бог сый, / и естеством быв Человек нас ради, / не во двою лицу Разделяемый, / но во Двою Естеству / неслитно Познаваемый. / Того моли, Чистая, Всеблаженная, / помиловатися душам нашим.

 

 

И ныне, Богородичен, глас 6: Кто не прославит Тебя, Всесвятая Дева? / Кто не воспоет девственного рождения от Тебя? / Ибо вне времени воссиявший от Отца Сын Единородный, / Он Самый произошел от Тебя, Чистой, неизъяснимо воплотившись. / Он – Бог по естеству, / и ради нас по естеству став человеком, / не разделяется на два лица, / но познается в двух неслиянных естествах. / Моли Его, Святая, Всеблаженная, / о помиловании душ наших.

 

Свете тихий:

 

Вход с кадилом. Свет отрадный:

   

Вместо же прокимна, поем Аллилуия, на глас 8.

 

Вместо же прокимна поем на глас 8:

  

Аллилуия (3)

Стих: Блажени яже избрал, и приял еси Господи.

 

Стих: Блаженны те, кого избрал и приблизил Ты, Господи.

Стих: И память их в род и род.

 

 

Стих: И память их в род и род.   Ср. Пс 64:5; 101:13

 

Сподоби Господи:

 

  

На стиховне стихиры, глас 6:

 

Стихиры на стиховне, глас 6

Крест Твой, Господи, / мучеником бысть оружие непобедимое: / видяху бо предлежащую смерть, / и предзряще будущую жизнь, / надеждою в Тя укрепляхуся: / тех молитвами помилуй нас.

Мертвым.

 

Крест Твой, Господи, / стал для мучеников оружием непобедимым, / ибо видели они пред собою смерть, / но предвидя будущую жизнь, / надеждою на Тебя укреплялись; / их мольбами помилуй нас!

Стих: Души их / во благих водворятся.

 

Стих: Души их / среди благ водворятся.   Ср. Пс 24:13

Ты мя почтил еси образом Твоим, / руку Твоею Спасе создание, / живописавый в вещественном зраце умнаго существа подобие: / егоже общника мя поставил еси, / положивый сущими на земли обладати мне самовластием слова. / Темже, Спасе, рабы Твоя, во стране живущих, / в селениих праведных упокой.

 

Ты почтил, Спаситель, образом Своим / меня, рук Твоих создание, / живописав в вещественном обличии / подобие умопостигаемого естества, / и общником его меня соделал, Слово, / поставив начальствовать над тварями земными полновластно. / Потому, Спаситель, рабов Твоих в радости живых / и в обителях праведных упокой.

Стих: Блажени яже избрал, / и приял еси Господи.

 

Стих: Блаженны те, кого избрал / и приблизил Ты, Господи.   Ср. Пс 64:5

Да мне достояние прочих живота разсудится, / вертоград во Едеме всякими украшен сады, / печали и попечения свободна мя причастника божественныя жизни, / равноангельна на земли, смешена учинивый. / Темже, Спасе, рабы Твоя, во стране живых, / в селениих праведных упокой.

 

Чтобы уделить мне жизни будущей достоинство, / сад в Эдеме Ты насадил, / различными растениями украшенный, / свободный от скорби и заботы, / и причастником вечной жизни, равным Ангелам, / мне, сложному по естеству, быть на земле определил. / Потому, Спаситель, рабов Твоих в стране живых, / в обителях праведных упокой.

Слава, глас 6: Начаток ми и состав зиждительное Твое бысть повеление: / восхотев бо от невидимаго и видимаго естества жива мя составити, / от земли убо тело создав, дал же ми еси душу, / Божественным Твоим и животворящим вдохновением. / Темже Спасе, рабы Твоя во стране живых, / и в кровех праведных упокой.

 

Слава, глас 6: Началом и основой стало мне / Твое творческое повеление: / ибо, восхотев меня, живое существо, составить / из невидимого и видимого естества, / из земли тело мое Ты создал, / и дал мне душу божественным Твоим и животворящим дуновением. / Потому, Спаситель, рабов Твоих в стране живых, / в обителях праведных упокой.

И ныне, Богородичен, глас тойже: Молитвами Рождшия Тя Христе, / мученик Твоих и апостол, и пророк, и святителей, / преподобных, и праведных, и всех святых, / усопшия рабы Твоя упокой.

 

 

И ныне, Богородичен, глас тот же: По ходатайствам Родившей Тебя, Христе, / и мучеников Твоих, / Апостолов, пророков, иерархов, / преподобных, и праведных, и всех святых, / усопших рабов Твоих упокой.

 

Ныне отпущаеши:

 

 

Ныне отпускаешь: Трисвятое. Слава, и ныне: Пресвятая Троица: Господи, помилуй. (3) Слава, и ныне: Отче наш: Священник: Ибо Твое есть Царство: Чтец: Аминь.

 

Отпустительный тропарь, глас 8:

 

Тропарь, глас 8

Глубиною мудрости человеколюбно вся строяй / и полезное всем подаваяй, / Едине Содетелю, упокой, Господи, души раб Твоих, / на Тя бо упование возложиша, / Творца и Зиждителя и Бога нашего.

 

Глубочайшей мудростью человеколюбиво всем управляющий / и полезное всем подающий, / Единый Создатель, упокой, Господи, души рабов Твоих, / ибо на Тебя они надежду возложили, / Творца, и Промыслителя, и Бога нашего.

Слава, и ныне, Богородичен, глас тойже: Тебе и Стену и Пристанище имамы, / и Молитвенницу благоприятну к Богу, / Егоже родила еси, Богородице безневестная, верных спасение.

 

Слава, и ныне, Богородичен: В тебе имеем мы и стену, и прибежище, / и Заступницу, благоугодную Богу, / Которого родила Ты, Богородица, брака не познавшая, / верных спасение.

И бывает отпуст.

 

 

Ектения и отпуст.

По отпусте вечерни совершаем в притворе панихиду, на которой поем заупокойный канон 6-го гласа.

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus