Акафист преподобному Даниилу Столпнику


Преподобный Даниил Столпник

Кондак 1

Избран­ный угод­ни­че Хри­стов, пре­по­добне столп­ни­че и пре­слав­ный чудо­твор­че, воз­си­я­вый миро­ви, яко звез­да мно­го­свет­лая, подви­ги и чуде­сы сво­и­ми, вос­хва­ля­ем тя любо­вию, отче Дани­и­ле. Ты же, яко име­яй дерз­но­ве­ние ко Гос­по­ду, молит­ва­ми тво­и­ми от бед и скорб­ных обсто­я­ний сво­бо­ди нас, да бла­го­дар­ствен­но, со уми­ле­ни­ем, зовем тебе:

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Икос 1

Ангель­ско­му житию от юно­сти тво­ея порев­но­вав, пре­по­добне, вос­при­ял еси тру­ды и подви­ги ино­че­ства, в них же до кон­чи­ны самыя пре­быв, Богу уго­дил еси и сла­вы небес­ныя спо­до­бил­ся еси. Сего ради похваль­ная вос­пи­су­ем тебе, вопи­ю­ще таковая:

Радуй­ся, Дани­и­ле, молит­ва­ми мате­ри тво­ея испрошенный;

Радуй­ся, непло­дою рожденный.

Радуй­ся, про­ро­че­ским име­нем нареченный;

Радуй­ся, роди­те­ли тво­и­ми на слу­же­ние Богу обреченный.

Радуй­ся, от юно­сти чисто­ту жития возлюбивый;

Радуй­ся, в отро­че­стве духу плоть свою покоривый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 2

Видев­ши тебе отро­ча мла­до, в оби­тель ино­ков при­шед­ша­го, стар­цы и бра­тия отри­ца­ху­ся постри­же­ния спо­до­би­ти, гла­го­лю­ще, яко мла­дость юно­сти не может тру­дов ино­че­ства поне­сти. Ты же, отве­щав, рече: мне еже жити Хри­стос и еже умре­ти при­об­ре­те­ние. Сего ради вопи­ем о тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разу­мея Божие в изво­ле­нии тво­ем зва­ние рабо­та­ти Гос­по­де­ви и слы­ша к тому моле­ние отца тво­е­го и мате­ри тво­ея, да пред очи­ма их постри­жен буде­ши, пре­по­доб­нии отцы ангель­ска­го обра­за спо­до­би­ша тебе, Дани­и­ле. Мы же, сла­вя­ще тако­вое посто­ян­ство твое, взы­ва­ем тебе таковая:

Радуй­ся, Богом избранный;

Радуй­ся, Гос­по­дом призванный.

Радуй­ся, храм Свя­то­му Духу предуготованный.

Радуй­ся, алтарь на свя­щен­но­слу­же­ние Гос­по­ду освященный.

Радуй­ся, плоть свою со страстьми от юно­сти распинавый;

Радуй­ся, велия подви­ги бла­го­че­стия в ино­че­стве показавый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 3

Силою Выш­ня­го осе­ня­е­мый, рас­тя­ще и крепля­ше­ся духом, бла­женне Дани­и­ле, и пре­и­зящ­на­го жития нача­ток уго­тов­ляя, вос­пе­вал еси уста­ми и духом Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Име­ю­ще зель­ное жела­ние покло­ни­ти­ся свя­тым местам, шел еси, бла­женне Дани­и­ле, от Месо­по­та­мии в свя­тый град Иеру­са­лим и иныя гра­ды и веси свя­тыя зем­ли и тамо покло­ни­ся Хри­сту Богу наше­му. Тако­вую рев­ность про­слав­ля­ю­ще, при­но­сим тебе зва­ния сицевая:

Радуй­ся, Дани­и­ле, яко всем серд­цем Бога воз­лю­бил еси;

Радуй­ся, яко от силы в силу вос­хо­дил еси.

Радуй­ся, оста­ви­вый дольная;

Радуй­ся, взыс­ка­вый горняя.

Радуй­ся, яко све­тиль­ник Духа Божия пока­зал­ся еси не угасающий;

Радуй­ся, яко дар Божий явил еси в себе возгревающий.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 4

Бурю стра­стей, одер­жа­щих мир, жез­лом воз­дер­жа­ния, отче Дани­и­ле, в себе укро­тив, на гору без­стра­стия все­душ­но устре­мил­ся еси, да Богу и Анге­лом чисто­тою ума без­мя­теж­но бесе­ду­е­ши, вопия: Аллилуиа.

Икос 4

Слы­шав­ши, яко есть в Антио­хии на стол­пе под­ви­за­ю­щий­ся бла­жен­ный Симе­он див­но­го­рец, воз­бу­дил­ся еси, отче, к под­ра­жа­нию подви­гом того. Та же создав столп, взы­де на него и нача жити Богу меж­ду небом и зем­лею, сея устра­ня­я­ся, к тому при­бли­жал­ся, их ради быва­е­мых, зовем к тебе таковая:

Радуй­ся, пре­по­добне Дани­и­ле, в пла­ме­ни бла­го­че­стия неохладимый;

Радуй­ся, в тру­дех и под­ви­зех неутомимый,

Радуй­ся, путем к небе­си столп избравый;

Радуй­ся, на стол­пе, яко на кре­сте, плоть свою со страстьми распявый.

Радуй­ся, жити­ем свя­то­го Див­но­гор­ца плененный;

Радуй­ся, рев­но­стию к подви­гам столп­ни­че­ства распаленный.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 5

Звез­да мно­го­свет­лая, бла­женне, на стол­пе явил­ся миру, тьму пре­ле­сти отг­нал еси. Тем­же молим тя: и ныне обли­стай в серд­цах наших неза­хо­дя­щий свет разу­ма, да вопи­ем о тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 5

Видев­ше людие, пре­по­добне, на стол­пе воз­вы­ше­на тебе и сия­ни­ем чудес всех оза­ря­ю­ща­го с верою при­те­ка­ю­щих, серд­цем и усты любо­вию взы­ва­ху к тебе сице:

Радуй­ся, отче, на стол­пе себе утвердивый;

Радуй­ся, вся­цей жесто­ко­сти жития столп­на­го себе покоривый.

Радуй­ся, в лете зной сол­неч­ный претерпевый;

Радуй­ся, в зиме мраз лютый презревый.

Радуй­ся, яко дождем и вет­ра­ми пре­был еси обуреваемый;

Радуй­ся, яко и демо­ны был еси искушаемый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 6

Про­по­ве­ду­ет мир весь тебе, пре­по­добне Дани­и­ле, демо­нов про­го­ни­те­ля, болез­ней исце­ли­те­ля и иных мно­гих чудес совер­ши­те­ля. Мы же, Бога о тебе про­слав­ля­ю­ще, вопи­ем Ему: Аллилуиа.

Икос 6

Воз­си­ял еси миро­ви све­том пре­чуд­ных тво­их подви­гов, пре­по­добне Дани­и­ле. И, на стол­пе воз­вы­шен быв, из гони­те­ля тво­е­го соде­лал еси бла­го­де­те­ля, иже столп согра­ди тебе вто­рый и сла­ву име­ни и подви­гов тво­их пре­умно­жи, — во спа­се­ние с верою при­хо­дя­щих к тебе и помо­щи тво­ей про­ся­щих. Сего ради вопи­ем тебе сицевая:

Радуй­ся, бра­ни воз­став­ших про­ти­ву тебе победителю;

Радуй­ся, злых помыс­лов искоренителю.

Радуй­ся, доб­рых поже­ла­ний насадителю;

Радуй­ся, тай­ных коз­ней обличителю.

Радуй­ся, бесов прогонителю;

Радуй­ся, боля­щих исцелителю.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 7

Хотя­ше муж некий пре­мудр и сло­ве­сен о пода­нии дще­ри его здра­вия и спа­се­ния рукою а молит­ва­ми тво­и­ми, пре­по­добне, бла­го­дар­ствен­ная при­не­сти, напи­са на стол­пе тво­ем сти­хи сице­вые: “зде сто­ит муж, сти­хи­я­ми неуяз­ви­мый; пищу имый без­смерт­ную, а не зем­ную, его­же жили­ще стол­пы дво­езрач­ны, сла­вя­щий Сына Мате­ре неис­ку­со­брач­ны”. Мы же сла­вим Бога, про­слав­ля­ю­ща­го свя­тыя Своя, и хва­леб­ную песнь поем Ему: Аллилуиа.

Икос 7

Новый Иов явил­ся еси миру, досто­чудне Дани­и­ле, мно­же­ством обдер­жим быв скор­бей и иску­ше­ний; но Дави­до­ву кро­тость, Иако­в­ле без­зло­бие и цело­муд­рие Иоси­фо­во, паче же тер­пе­ние Иов­ле стя­жав, вся побе­дил еси. Сего ради вопи­ем тебе сицевая:

Радуй­ся, пре­по­добне Дани­и­ле, сосу­де бла­го­да­ти избранный;

Радуй­ся, чудо­твор­че изрядный.

Радуй­ся, мило­сти Божи­ей стяжателю;

Радуй­ся, к Богу ближ­ний предстателю.

Радуй­ся, луче­зар­ный светильниче;

Радуй­ся, Богом вен­чан­ный подвижниче.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 8

Стран­ны­ми чуде­сы про­слав­лял­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, утвер­дил еси веру и упо­ва­ние в людех, яко мно­го может молит­ва пра­вед­на­го. Мы же, веруя, яко аще по Бозе упо­ва­ние на тя воз­ло­жим, також­де при­и­мем молит­ва­ми тво­и­ми про­си­мое, поем Богу о тебе: Аллилуиа.

Икос 8

Во вся ору­жия Божия обле­кий­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, воз­мо­гл еси ста­ти про­ти­ву всем коз­нем диа­воль­ским, на стол­пе тре­ти­ем, и пре­вы­со­чай­шем, бла­го­дар­ственне тебе создан­ном, под­ви­зал­ся еси. И нас, пре­по­добне, грех­ми обу­ре­ва­е­мых, пред­ста­тель­ст­вы тво­и­ми сво­бо­ди, да зовем тебе сице:

Радуй­ся, хода­таю всем спасения;

Радуй­ся, при­во­дяй греш­ных ко исправлению.

Радуй­ся, скор­бя­щим пода­яй утешение;

Радуй­ся, злых при­во­дяй к постыждению.

Радуй­ся, духов иску­си­те­лей прогонителю;

Радуй­ся, пока­я­ния насадителю.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 9

Вся­кия скор­би, болез­ни, иску­ше­ния, на стол­пе под­ви­за­яся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, пре­тер­пел еси. И всем сим, быва­е­мым тебе, помо­щию Божи­ею, побе­ди­тель явил­ся еси. Сего ради вопи­ем о тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 9

Витии мно­го­ве­щан­нии не довле­ют изгла­го­ла­ти подви­ги твоя и про­мыш­ле­ние о тебе Божие, пре­по­добне отче Дани­и­ле, яко к раз­лич­ным чуде­сем и про­ро­че­ска­го дара не лиши­ся и бла­го­да­ти свя­щен­ства спо­до­би­ся. Мы же, любо­вию побеж­да­е­ми, дер­за­ем сми­рен­но­муд­рен­но зва­ти тебе таковая:

Радуй­ся, вер­ный рабе Вла­ды­ки всеблагаго;

Радуй­ся, хра­ме Духа Всесвятаго.

Радуй­ся, свя­щен­ни­че, Богом избранный;

Радуй­ся, бла­го­да­ти цвет благоуханный.

Радуй­ся, орган псал­мо­пе­ния сладкостройный.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 10

Спа­сти хотя вся ближ­ния и даль­ния стол­па тво­е­го, бла­женне Дани­и­ле, Гос­подь смот­ре­ни­ем Сво­им при­вож­да­ше к тебе мно­гия люди, молит­вы, бла­го­сло­ве­ния, освя­ще­ния и настав­ле­ния про­ся­щия у тебе. И сих зря­ще людие, сле­дя­щия во тьме заблуж­де­ния, к све­ту исти­ны обра­ща­ху­ся. Мы же, сла­вя­ще Спа­са всех, при­шед­ша­го в мир греш­ных спа­сти, поем о тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Сте­на еси всем, пре­по­добне отче Дани­и­ле, с верою и упо­ва­ни­ем к заступ­ле­нию тво­е­му при­бе­га­ю­щим. Тем­же и нам, в скор­бех, болез­нех и иску­ше­ни­ях с наде­я­ни­ем к тебе при­хо­дя­щим, помощь твою и заступ­ле­ние мило­сер­дие яви, да любо­вию вопи­ем тебе таковая:

Радуй­ся, при­ста­ни­ще обуреваемым;

Радуй­ся, заступ­ле­ние озлобляемых.

Радуй­ся, печаль­ным утешение;

Радуй­ся, немощ­ным укрепление.

Радуй­ся, уны­ва­ю­щим ободрение;

Радуй­ся, моле­ний ско­рое исполнение.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 11

Пение все­уми­лен­ное и бла­го­дар­ствен­ное Гос­по­ду Богу при­но­сим, яко има­мы тебе, пре­по­добне отче Дани­и­ле, молеб­ни­ка о нас греш­ных и свя­ты­ми молит­ва­ми тво­и­ми спа­са­ем­ся. Сего ради, пред свя­тою ико­ною тво­ею усерд­но при­па­да­ю­ще и покро­ви­те­лем нашим тебе почи­та­ю­ще, все­бла­го­го­вей­но вопи­ем о тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Све­то­зар­ную све­щу бла­го­да­ти Боже­ствен­ныя зрим тебе, пре­по­добне отче Дани­и­ле, про­све­ща­е­мии бла­го­ве­сти­ем о пре­слав­ном житии тво­ем. Тво­и­ми бо молит­ва­ми от недуг сво­их мно­зи сво­бож­да­ху­ся. К сим же во устах тво­их обре­те­ся бла­го­дать Божия, спа­си­тель­ная чело­ве­ком, яко от сло­вес тво­их уми­лит­ся послу­ша­ю­щим тебе и житие свое исправ­ля-ти. Сего ради зовем тебе таковая:

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, веры утверждение;

Радуй­ся, церкве Хри­сто­вы украшение.

Радуй­ся, разу­ма духов­на­го сокровище;

Радуй­ся, спа­се­ния изряд­ный наставниче.

Радуй­ся, звез­до, на твер­ди цер­ков­ной блистающая;

Радуй­ся, цев­ни­це боже­ствен­ная, сло­ве­сы и делы всех утешающая.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 12

Бла­го­дать Боже­ствен­ную, милу­ю­щую нас, в тебе, пре­по­добне отче Дани­и­ле, зря­ще, яко и немый от рож­де­ния про­гла­го­ла­ти воз­мо­же, и хро­мый от рож­де­ния изце­ли­ся, раду­ем­ся и хва­лим Бога и тебе, ско­ра­го молит­вен­ни­ка и помощ­ни­ка, вопи­ю­ще к Богу: Аллилуиа.

Икос 12

Пою­ще подви­ги твоя, пре­по­добне отче Дани­и­ле, убла­жа­ем рав­но­ан­гель­ное житие твое, почи­та­ем скон­ча­ние житель­ства тво­е­го, на неже сни­до­ша­ся не ток­мо свя­щен­но­на­чаль­ни­цы и клир церкве зем­ныя, но и церкве пер­во­род­ных, на небе­сех напи­сан­ных. Ты же, раду­я­ся, пре­дал еси чистую и свя­тую душу твою в руце Божия. Бог же про­сла­ви тебе по успе­нии тво­ем чуде­си мно­ги­ми. При­и­ми убо, все­б­ла­женне отче Дани­и­ле, и от нас при­но­си­мая тебе убла­же­ния сицевая:

Радуй­ся, оби­та­те­лю церкве торжествующих;

Радуй­ся, с Анге­ла­ми ликовствующий.

Радуй­ся, радо­сти веч­ныя преисполняемый;

Радуй­ся, с про­ро­ка­ми величаемый.

Радуй­ся, с апо­сто­ла­ми прославляемый;

Радуй­ся, с свя­ти­те­ля­ми благословляемый.

Радуй­ся, с муче­ни­ка­ми венчаемый;

Радуй­ся, с пре­по­доб­ны­ми ублажаемый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 13

О пре­чуд­ный и пре­слав­ный угод­ни­че Божий, пре­по­добне и бого­носне отче Дани­и­ле, телом на зем­ли почи­ва­ю­щий, душею на небе­си оби­та­ю­щий, духом же от прис­ных тебе не отлу­ча­ю­щий­ся, при­и­ми моле­ния наша. При­з­ри мило­сти­во с высо­ты небес­ныя сла­вы тво­ея на нас, в уми­ле­нии молеб­но пред­сто­я­щих пред свя­тою тво­ею ико­ною, и умо­ли Вла­ды­ку Спа­са всех спа­сти­ся душам нашим и в сем и в буду­щем веце серд­цем и усты пети Богу: Алли­лу­иа, Алли­лу­иа, Аллилуиа.

[Се́й конда́к глаго́лется три́жды.]
[Далее повто­ря­ем 1‑е икос и кондак:]

Икос 1

Ангель­ско­му житию от юно­сти тво­ея порев­но­вав, пре­по­добне, вос­при­ял еси тру­ды и подви­ги ино­че­ства, в них же до кон­чи­ны самыя пре­быв, Богу уго­дил еси и сла­вы небес­ныя спо­до­бил­ся еси. Сего ради похваль­ная вос­пи­су­ем тебе, вопи­ю­ще таковая:

Радуй­ся, Дани­и­ле, молит­ва­ми мате­ри тво­ея испрошенный;

Радуй­ся, непло­дою рожденный.

Радуй­ся, про­ро­че­ским име­нем нареченный;

Радуй­ся, роди­те­ли тво­и­ми на слу­же­ние Богу обреченный.

Радуй­ся, от юно­сти чисто­ту жития возлюбивый;

Радуй­ся, в отро­че­стве духу плоть свою покоривый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Кондак 1

Избран­ный угод­ни­че Хри­стов, пре­по­добне столп­ни­че и пре­слав­ный чудо­твор­че, воз­си­я­вый миро­ви, яко звез­да мно­го­свет­лая, подви­ги и чуде­сы сво­и­ми, вос­хва­ля­ем тя любо­вию, отче Дани­и­ле. Ты же, яко име­яй дерз­но­ве­ние ко Гос­по­ду, молит­ва­ми тво­и­ми от бед и скорб­ных обсто­я­ний сво­бо­ди нас, да бла­го­дар­ствен­но, со уми­ле­ни­ем, зовем тебе:

Радуй­ся, пре­по­добне отче Дани­и­ле, теп­лый о мире к Богу молитвенниче.

Молитва преподобному Даниилу Столпнику

О пре­по­добне и бого­носне отче наш Дани­и­ле, убла­жа­ем велия подви­ги жития тво­е­го, — скор­би лютыя, болез­ни, иску­ше­ния, им же побе­до­но­сец пре­див­ный пока­зал­ся еси. Вели­ча­ем даро­ва­ния бла­го­да­ти Гос­под­ней, тобою мно­го­честне и мно­го­об­разне явлен­ныя боля­щим и скор­бя­щим, греш­ным и заблуд­шим во спа­се­ние их. Поми­на­ем тебе настав­ни­ка пре­мудра­го, иже гла­го­ла людем сло­ве­са учи­тель­ная от сло­ва Гос­под­ня, души уми­ля­ю­щия и умы и серд­ца к Богу обра­ща­ю­щия. Молим­ся тебе: не забу­ди, о, преб­ла­женне отче, веры нашея к тебе и надеж­ды упо­ва­ния наше­го на тебе, пред свя­тою ико­ною тво­ею прис­но пред­сто­я­щих и теп­ле моля­щих­ся. Спо­до­би нас, умно взи­ра­ю­щих на скон­ча­ние житель­ства тво­е­го, под­ра­жа­ти вере и люб­ви тво­ей. Поми­най нас, недо­стой­ных, во свя­тых тво­их и бла­го­при­ят­ных молит­вах к Богу, яко свя­щен­ник Божий, пред­стоя Пре­сто­лу Все­дер­жи­те­ле­ву. Молим тя, вели­кий молеб­ни­че и чудо­твор­че свя­тый, буди нам все­гда уте­ши­тель, цели­тель, помощ­ник и заступ­ник, и покро­ви­тель, и настав­ник верен. Не пре­мол­чи, вопия за ны ко Гос­по­ду, да с тер­пе­ни­ем течем на пред­ле­жа­щий подвиг спа­се­ния душ наших, взи­ра­ю­ще на тебе, свя­тый учи­те­лю наш, и бла­го­чест­но и пра­вед­но, в еди­не­нии духа, в еди­но­мыс­лии веры и люб­ве пожи­вем в нынеш­нем веце; в буду­щем же да спо­до­бим­ся сла­ви­ти бла­го­дать и чело­ве­ко­лю­бие Еди­на­го в Тро­и­це сла­ви­ма­го Бога, Отца и Сына и Свя­та­го Духа во веки веков. Аминь.

Комментировать

Ваш адрес email не будет опубликован.

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки