Канон Пресвятой Богородице перед иконой «Избавительница», певаемый во святую Пятидесятницу


p1avtgo83qt0kepitp16rm4833 - Канон Пресвятой Богородице перед иконой «Избавительница», певаемый во святую Пятидесятницу

глас 1

Песнь 1

Ирмос: Вос­кре­се­ния день, про­све­тим­ся, людие, Пас­ха, Гос­под­ня Пас­ха: от смер­ти бо к Жиз­ни и от зем­ли к Небе­си Хри­стос Бог нас пре­ве­де, побед­ную поющия.

Вос­кре­се­ния день, сла­вим ныне Гос­по­да Хри­ста. При­и­ди­те, и Пре­свя­тую Матерь Его про­сла­вим, пред свя­тою ико­ною Ея бла­го­дар­ствен­ная поюще.

Очи­стим чув­ствия и узрим вос­крес­ша­го Хри­ста и Все­б­ла­гую Деву, Изба­ви­тель­ни­цу от бед, бли­ста­ю­щу­ю­ся и оза­ря­ю­щую вер­ныя благодатию.

Очи­стим чув­ствия и узрим мыс­лен­ны­ми оче­сы про­мыш­ле­ние о нас Вла­ды­чи­цы: чест­ным бо обра­зом Сво­им изба­ви от бед хри­сто­име­ни­тыя люди.

Небе­са убо достой­но да весе­лят­ся, зем­ля же да раду­ет­ся вос­крес­ше­му Хри­сту, да тор­же­ству­ет же сия оби­тель, обо­га­тив­ша­я­ся Изба­ви­тель­ни­цы иконою.

Небо и зем­ля достой­но да весе­лят­ся во Хри­сто­вом воста­нии, да празд­ну­ют же Бого­ма­те­ри мона­си и бель­цы, чудо­твор­ный Ея образ почитающе.

Умерщ­вле­ния пре­дел сло­ми­ла еси, веч­ную Жизнь рожд­шая — Хри­ста, из гро­ба воз­си­яв­ша­го днесь, Дево Все­не­по­роч­ная, и мир просветившаго.

Песнь 3

Ирмос: При­и­ди­те, пиво пием новое, не от камене неплод­на чудо­де­е­мое, но нетле­ния источ­ник, из гро­ба одо­ждив­ша Хри­ста, в Нем­же утверждаемся.

При­и­ди­те, пиво пием новое от источ­ни­ка цели­тель­на­го неду­гом душев­ным и телес­ным, его­же исто­чи Бого­бла­го­дат­ная с верою при­тек­шим ко иконе Ея.

При­и­ди­те, вес­ны умныя в види­мой весне насла­дим­ся, неувя­да­е­мый бо Цвет — Хри­ста — израс­тив­шая Дева бла­го­уха­ни­ем бла­го­да­ти живит и уте­ша­ет скорбящия.

Ныне вся испол­ни­ша­ся све­та вос­кре­се­ни­ем Хри­сто­вым, да празд­ну­ем и мы свет­ло Изба­ви­тель­ни­це, лучи испу­ща­ю­щей радо­сти о Бозе Спа­се в нощи искушений.

Ныне оби­тель сия оза­ря­ет­ся све­том от Мате­ре Све­та в наро­чи­том дни празд­не­ства чудо­твор­но­му Тоя обра­зу и бла­го­да­тию Сына Ея утверждается.

Вче­ра погре­бе­но бе селе­ние вер­ных в смер­то­нос­ном отча­я­нии, днесь же ожи­во­тво­ри­ся ско­рым от бед избав­ле­ни­ем Бого­не­вест­ныя Марии, надеж­ды безнадежных.

На нетлен­ную жизнь при­хо­жду днесь, бла­го­стию Рожд­ша­го­ся из Тебе, Чистая, и всем кон­цем свет облиставшаго.

Песнь 4

Ирмос: На Боже­ствен­ней стра­жи Бого­гла­го­ли­вый Авва­кум да ста­нет с нами и пока­жет све­то­нос­на Анге­ла, ясно гла­го­лю­ща: днесь спа­се­ние миру, яко вос­кре­се Хри­стос, яко всесилен.

На Боже­ствен­ней стра­жи став­ше во Хри­сте, бра­тие, и вос­по­ми­на­ние тво­ря­ще чудес Изба­ви­тель­ни­цы, со бла­го­го­ве­ни­ем рцем: днесь спа­се­ние Бого­ро­ди­цею бысть скор­бя­щим, яко вся могущею.

Яко непо­роч­ную Агни­цу, пре­чи­с­та­го Агн­ца рожд­шую, вен­ча­ем Тя, Бла­го­сло­вен­ная, пес­нен­ны­ми цве­ты: покрый от зол рабы Твоя, вос­крес­ша­го Сына Тво­е­го о всех умилостивляющи.

Бого­отец убо Давид пред сен­ным ков­че­гом ска­ка­ше, играя, раби же Твои, Гос­по­же, пред ико­ною Тво­ею лику­ю­ще, весе­лим­ся боже­ственне о Тво­ем мило­сер­дом заступ­ле­нии к Тебе прибегающих.

Яко в крас­ней­ший храм, все­ли­ся в Тя, Чистая, Иисус, всех Царь, сни­ти­ем же во ад жили­ще мрач­ное упразд­ни и вос­кре­се­ни­ем совос­кре­си чело­ве­ки, ожив­ляя Тобою умер­шия, яко всесилен.

Свя­тых Свя­та­го паче ума Мати яви­ла­ся еси, Вла­ды­чи­це, освя­ще­ние и избав­ле­ние от бед пода­ю­щи вер­ным, сла­вя­щим Его вос­кре­се­ние и Тебе, Все­б­ла­гую Изба­ви­тель­ни­цу, призывающим.

Созда­вый Ада­ма, Тво­е­го пра­от­ца, Чистая, зиждет­ся от Тебе, и смерт­ное жили­ще разо­ри Сво­ею смер­тию днесь, и оза­ри вся Боже­ствен­ны­ми бли­ста­нь­ми воскресения.

Песнь 5

Ирмос: Утре­ню­ем утре­нюю глу­бо­ку, и вме­сто мира песнь при­не­сем Вла­ды­це, и Хри­ста узрим, Прав­ды Солн­це, всем жизнь возсияюща.

Утре­ню­ю­ще во свя­тем хра­ме Тво­ем, Чистая, Сына Тво­е­го вос­пе­ва­ем, из гро­ба воз­си­яв­ша­го, и Тя, Изба­ви­тель­ни­це, вели­ча­ем, от Солн­ца Прав­ды, умер­ше­му отро­ку жизнь возсияющу.

Утре­ню­ем утре­нюю глу­бо­ку и с пени­ем дея­ния при­не­сем бого­угод­ная, Деве вопи­ю­ще: хра­ни, Все­ца­ри­це, Гору, и Рос­сию, и вся пра­во­слав­ныя необо­ри­мы от враг види­мых и невидимых.

Без­мер­ное Твое бла­го­у­тро­бие, Вла­ды­чи­це, уза­ми вра­жи­и­ми содер­жи­мии зря­ще, ко иконе Тво­ей избав­лен­ный идя­ху весе­лы­ми нога­ми, Твою и Сына Тво­е­го хва­ля­ще Боже­ствен­ную силу.

При­сту­пим, све­ще­нос­нии, исхо­дя­щу Хри­сту из гро­ба, яко жени­ху, и спразд­ну­им Бого­ро­ди­це любо­праздн­ствен­ны­ми чин­ми, в честь свя­тыя ико­ны Ея, про­слав­лен­ныя чуде­сы многими.

Обли­ста Тя и воз­ве­се­ли, Бого­ра­до­ван­ная, Спас всех, из гро­ба воз­си­я­вый, Прав­ды Солн­це, Его­же моли оза­ри­ти и уте­ши­ти серд­ца любо­вию пес­но­сло­вя­щих Тя, Изба­ви­тель­ни­це, пред Тво­ею иконою.

Про­све­ща­ет­ся Боже­ствен­ны­ми луча­ми и живо­нос­ны­ми вос­кре­се­ния Сына Тво­е­го, Бого­ма­ти Пре­чи­стая, и радо­сти испол­ня­ет­ся бла­го­че­сти­вых собрание.

Песнь 6

Ирмос: Сниз­шел еси в пре­ис­под­няя зем­ли и сокру­шил еси вереи веч­ныя, содер­жа­щия свя­зан­ныя, Хри­сте, и трид­не­вен, яко от кита Иона, вос­кресл еси от Гроба.

Сни­до­хом во тьму гре­хов­ную и пра­вед­ное на ся него­до­ва­ние Божие при­вле­ко­хом,— вопи­я­ху вер­нии, но, о Гос­по­же Все­ми­ло­сти­вая, Ты изба­ви­ла еси нас от рова отчаяния.

Сохра­нив целы тру­ды рук наших и невре­ди­мы от все­по­яда­ю­ща­го пру­жия, пред­ста­тель­ством Тво­им, Изба­ви­тель­ни­це, отверз­ла еси нам мило­сер­дия двери.

Спа­се наш, живое же и нежерт­вен­ное от всех зако­ле­ние, бед­ству­ю­щим даро­вал еси Матерь Твою Изба­ви­тель­ни­цу от бед молит­ва­ми убо Ея изба­ви нас от вся­кия нуж­ды и печали.

Яви­ла­ся еси, Бого­не­ве­сто, выш­ши Ангел, Бога вопло­щ­ши, рас­пен­ша­го­ся за ны, и погре­бе­на, и мерт­вым нетле­ние из гро­ба исто­чив­ша, чту­щих же Тя тли гре­хов­ныя избавляюща.

Видев­ши Сына Тво­е­го, из мерт­вых воз­став­ша, рай­ския сла­до­сти испол­ни­лася еси, Прис­но­де­во, Того убо моли, Бла­го­сло­вен­ная, да отвер­зет моля­щим­ся Тебе рай­ския двери.

Воз­ве­де­ся древ­ле дер­жи­мое смер­тию и тле­ни­ем Вопло­тив­шим­ся от Тво­е­го пре­чи­с­та­го чре­ва к нетлен­ней и прис­но­сущ­ней жиз­ни, Бого­ро­ди­це Дево.

Песнь 7

Ирмос: Отро­ки от пещи изба­ви­вый, быв Чело­век, страж­дет, яко смер­тен, и стра­стию смерт­ное в нетле­ния обла­чит бла­го­ле­пие, един Бла­го­сло­вен отцев Бог и Препрославлен.

Отро­ки от пещи изба­ви­вый, пре­зрев, яко Мило­серд, пре­гре­ше­ния наша, соблю­ди ны невред­ны от пещи иску­ше­ний Пре­свя­тыя Мате­ре Тво­ея моль­ба­ми, отцев Боже Препрославленный.

Жены с миры Бого­муд­рыя вслед теча­ху Хри­ста, оби­та­те­лие же веси, вме­сто мира сле­зы Деве при­но­ся­ще, покло­ни­ша­ся, раду­ю­щи­я­ся, Ея иконе и избав­ле­ние от бед зде благовестиша.

Жены с миры вслед Хри­ста теча­ху, да течем и мы усерд­но, доб­рый подвиг ино­че­ства совер­ша­ю­ще и раду­ю­ще­ся живо­му Богу, да спо­до­бим­ся молит­ва­ми Бого­ма­те­ре пас­ху тай­ную вкушати.

Смер­ти празд­ну­ем умерщ­вле­ние вос­кре­се­ни­ем Хри­ста и избав­ле­ние от бед мило­сер­ди­ем Вла­ды­чи­цы, тем­же, пред ико­ною Ея лику­ю­ще, поем Винов­на­го, еди­на­го Бла­го­сло­вен­на­го отцев Бога и Препрославленнаго.

Яко воис­ти­ну свя­щен­ный и радост­ный сей празд­ник Бого­ро­ди­цы, про­воз­вест­ник сущий чудес от чест­на­го Тоя обра­за, от него­же бла­го­дать исце­ле­ний явствен­но всем возсия.

Умерт­вив Сын Твой смерть, Все­не­по­роч­ная, днесь, всем смерт­ным пре­бы­ва­ю­щий живот во веки веков даро­ва, един Бла­го­сло­вен­ный отцев Бог и Препрославленный.

Песнь 8

Ирмос: Сей наре­чен­ный и Свя­тый День — един суб­бот царь и гос­подь, празд­ни­ков празд­ник и тор­же­ство есть тор­жеств, в онь­же бла­го­сло­вим Хри­ста во веки.

Сей наре­чен­ный и Свя­тый День, в онь­же сла­вим Все­пе­тую Вла­ды­чи­цу, яко изба­ви от бед при­тек­ших к Ея обра­зу, и бла­го­сло­вим Сию во веки.

При­и­ди­те, оби­те­ли сея ино­че­ству­ю­щии, с любо­вию бла­го­да­ре­ние Деве при­не­сем, Хра­ни­тель­ни­це Горы и Изба­ви­тель­ни­це нашей, пою­ще Ю яко Бого­ма­терь во веки.

Воз­ве­ди окрест очи Твоя, Чистая, и виждь рабы Твоя, пред ико­ною Тво­ею моля­щи­я­ся Тебе, и про­ше­ния испол­ни о Тебе бла­го­сло­вя­щия Хри­ста во веки.

Все­силь­ный Гос­подь роди­ся из Тебе, Марие, и Кре­стом Сво­им умерщ­вле­ние аду соде­ла, избав­ляя смер­то­нос­ных бед к обра­зу Тво­е­му при­те­ка­ю­щих и пою­щих Его яко Бога во веки.

Отче Все­дер­жи­те­лю, и Сло­ве, и Душе, хода­та­и­цу о нас Пре­свя­тую Деву Тебе пред­ла­га­ем: молит­ва­ми Тоя поми­луй и спа­си нас, в Тя кре­стив­ших­ся, да Тя бла­го­сло­вим во вся веки.

При­и­де Тобою в мир Гос­подь, Дево Бого­ро­ди­це, и, чре­во адо­во рас­торг, смерт­ным нам вос­кре­се­ние даро­ва, тем­же бла­го­сло­вим Его во веки.

Песнь 9

Ирмос: Све­ти­ся, све­ти­ся, Новый Иеру­са­ли­ме, сла­ва бо Гос­под­ня на тебе воз­сия, ликуй ныне, и весе­ли­ся, Сионе. Ты же, Чистая, кра­суй­ся, Бого­ро­ди­це, о воста­нии Рож­де­ства Твоего.

Све­ти­ся, Рус­ская оби­те­ле, весе­ли­ся и кра­суй­ся, свя­тая бо в тебе Изба­ви­тель­ни­цы ико­на чуде­сы про­сла­ви­ся мно­ги­ми, от бед сво­бож­де­ни­ем и неду­гов исцелением.

Бла­го­у­тро­бие Твое к вер­ным и дары Твои суть паче пости­же­ния, Все­б­ла­гая Гос­по­же, спо­доб­ляй убо сих рабы Твоя, бла­го­дар­ствен­ная Тебе пою­щия и раду­ю­щи­я­ся о воста­нии Рож­де­ства Твоего.

О, Боже­ствен­на­го, о, любез­на­го Тво­е­го, Бого­ма­ти, гла­са! Яко пове­ле­ла еси не скры­ва­ти чудо­твор­ную ико­ну Свою, да при­те­ка­ю­щии к ней мно­гих лютых избав­ля­ют­ся мило­стию Твоею.

О, паче сло­ве­се Тво­их чудес, Изба­ви­тель­ни­це! Ты бо осе­нен­на ико­ною Тво­ею отро­ка вос­кре­си­ла еси, Мати сущи Живо­та, вос­кре­се­ни­ем Сво­им всех оживотворившаго.

О Пре­свя­тая Вла­ды­чи­це, о Все­ми­ло­сти­вая Изба­ви­тель­ни­це от бед, не пре­стай мило­сер­до­ва­ти о бед­ству­ю­щих и спо­доб­ля­ти бла­го­дат­на­го при­се­ще­ния оби­тель, образ Твой почитающую.

Соглас­но, Дево, Тебе бла­жим, вер­нии: радуй­ся, две­ре Гос­под­ня; радуй­ся, гра­де оду­шев­лен­ный; радуй­ся, Еяже ради нам ныне воз­сия свет из Тебе Рож­ден­на­го из мерт­вых воскресения.

Светилен

Све­тиль­ни­че свет­лый, Пре­светла­го Све­та мира, от гро­ба воз­си­яв­ша­го, про­све­ти, Бла­го­сло­вен­ная, души наша све­том бла­го­да­ти, да спо­до­бим­ся зре­ти вопло­тив­ше­е­ся из Тебе Солн­це Прав­ды и Тебе, Про­све­ти­тель­ни­цу нашу, прис­но величати.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки