Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Донская» (2‑й)

Икона Богородицы Донская

глас 4

Песнь 1

Ирмос: Отвер­зу уста моя, и напол­нят­ся Духа, и сло­во отрыг­ну Цари­це Мате­ри, и явлю­ся, свет­ло тор­же­ствуя, и вос­пою, раду­я­ся, Тоя чудеса.

Отку­ду нач­ну похва­лы или кое поло­жу нача­ло нынеш­ня­го пес­но­пе­ния Цари­це Мате­ри? Недо­уме­ни­ем содер­жу­ся, оба­че, язы­ку умолк­шу, вся кости моя рекут Тоя пре­слав­ная чудеса.

Мило­сер­дия ради Бог Чело­век быва­ет, Имже и пре­есте­ствен­ная вся соде­я­ша­ся; тем, Дево, и наше при­и­ми с любо­вию при­но­си­мое пес­но­пе­ние, вос­пе­ва­ю­щих Твоя пре­слав­ная чудеса.

Гря­ди к сла­во­сло­вию, Небо, и радуй­ся, зем­ле, свет бо велий воз­сия на вы от лица Мате­ре Гос­под­ни, освя­ща­яй и про­све­ща­яй всю тварь пре­слав­ны­ми чудесы.

Соби­ра­ют­ся пред ико­ною Тво­ею, Бого­ро­ди­це, чино­ве свя­тых неви­ди­мо, пред­сто­ят же и ангель­ская вся воин­ства, тре­пет­но бла­го­го­ве­ю­ще. При­и­ми же с ними и нас, вос­пе­ва­ю­щих радост­но чуде­са Твоя.

Песнь 3

Ирмос: Твоя пес­но­слов­цы, Бого­ро­ди­це, живый и неза­вист­ный Источ­ни­че, лик себе сово­куп­ль­шия, духов­но утвер­ди, в Боже­ствен­ней Тво­ей сла­ве вен­цев сла­вы сподоби.

Из нача­ла вели­кая о Тебе про­об­ра­зо­ва­ше и в послед­няя пре­слав­ная совер­ша­ше от всех родов пре­ды­з­бра­вый в Матерь Себе Тебе Вла­ды­ка, Чистая.

Синай­ская гора, огне­па­ли­мая ино­гда, и раз­де­ля­ю­ща­я­ся воды Черм­на­го моря, егда настав­ля­ху­ся людие, супо­ста­том потоп­ля­е­мым, точию быта про­об­ра­же­ние, Чистая, чудес Твоих.

Пла­ме­нем купи­ны в Синаи и росою пещи хал­дей­ския Девы рож­де­ство про­об­ра­зи­вый, из Неяже вопло­ти­ти­ся бла­го­из­во­ли, спа­са­яй тварь пре­муд­ро­стию, Иису­се, и закон и про­ро­ки исполняя.

Радуй­ся, хра­ме Гос­по­день, радуй­ся, киво­те, радуй­ся, стам­но, радуй­ся, горо при­осе­нен­ная, радуй­ся, лестви­це и две­ре Небес­ная, про­ро­ки про­по­ве­дан­ная, и всея свя­ты­ни вме­сти­ли­ще и носи­ло, Пречистая.

Седален

Бла­жим Тя, вси роди, Бого­ро­ди­це Дево, в Тя бо Невме­сти­мый Хри­стос Бог наш вме­сти­ти­ся бла­го­во­ли. Бла­же­ни есмы и мы, пред­ста­тель­ство Тя иму­ще, день бо и нощь моли­ши­ся о нас, и роди хри­сти­ан­стии Тво­и­ми молит­ва­ми утвер­жда­ют­ся. Тем, вос­пе­ва­ю­ще, вопи­ем Ти: радуй­ся, Бла­го­дат­ная, Гос­подь с Тобою.

Песнь 4

Ирмос: Седяй в сла­ве на Пре­сто­ле Боже­ства во обла­це лег­це, при­и­де Иисус Пре­бо­же­ствен­ный Нетлен­ною Дла­нию и спа­се зову­щия: сла­ва, Хри­сте, силе Твоей.

Седяй на Пре­сто­ле сла­вы Цар­ствия Тво­е­го, Царю высо­кий, от сми­рен­на­го есте­ства земно­род­ных пре­стол свят Себе преду­го­то­вал еси, утро­бу Девы Мате­ре. Сла­ва неиз­ре­чен­но­му Тво­е­му совету.

Пре­воз­не­сен­на­го име­нем паче вся­ка­го имене, Его­же всяк язык испо­ве­да­ет, Божию Силу и Пре­муд­рость, Еди­но­род­на­го Сына в сла­ве Бога Отца, Дево, пло­тию роди­ла еси, Бога и Человека.

Сми­рив­ша­го Себе даже до рабия обра­за послу­ша­ни­ем Богу Отцу и даже до стра­стей и Кре­ста пре­кло­нив­ша­го­ся, Того за ны смот­ре­нию, о Дево, и непо­сти­жи­мым тай­нам послу­жи­ла еси.

Дает Тебе пре­есте­ствен­ная, Бого­ро­ди­це, Иже паче есте­ства Сын Твой, рож­де­ством бо Тво­им от тли яко воз­з­ва чело­ве­че­ство, и ныне Тобою при­зы­ва­ет люди отри­но­вен­ныя во язык избран­ный и име­ни­тый по всей земли.

Песнь 5

Ирмос: Ужа­со­ша­ся вся­че­ская о Боже­ствен­ней сла­ве Тво­ей: Ты бо, Неис­ку­со­брач­ная Дево, име­ла еси во утро­бе над все­ми Бога и роди­ла еси Без­лет­на­го Сына, всем вос­пе­ва­ю­щим Тя мир подавающая.

Бла­жен­но чре­во, носив­шее Тя, Спа­се, и чест­ней­шая воис­ти­ну сос­ца, воз­до­ив­шая Тя, нас ради мла­ден­ство­вав­ша­го. Тем­же молим Тя: слы­ша­щим сло­во Твое и хра­ня­щим е бла­жен­ство уго­то­ви без­ко­неч­ное Рожд­шия Тя молитвами.

Марие Пре­бла­го­сло­вен­ная, бла­гую истин­но часть избра­ла еси и Еди­на Бла­го­дат­ная яви­ла­ся еси. В Тебе Отец бла­го­во­ли, Сло­во Все­ви­нов­ное в Тя все­ли­ся, и Дух осе­ни Свя­тый, пре­бы­ва­е­ши нетлен­ная и нам, любо­вию пою­щим Тя, спа­се­ние подавающая.

Еди­но­род­ный Сын Божий, сниз­ше­дый на зем­лю за чело­ве­ко­лю­бие изба­ви­ти чело­ве­че­ство, еди­ное на зем­ли поко­и­ще обрет Тя, Чистую и Пре­не­по­роч­ную, все­ли­ти­ся и жити в Тебе бла­го­во­ли, освя­тив, укра­сив и про­сла­вив. И нас хода­тай­ст­вы Тво­и­ми хра­мы чистыя Тому, Бого­ро­ди­це, соделай.

Хра­ме все­о­свя­щен­ный Бога наше­го, в хра­ме Тво­ем ныне тор­же­ству­ю­щая, Бого­не­ве­сто, с высо­ты при­з­ри и осе­ни Боже­ствен­ною ико­ною Тво­ею, верою кла­ня­ю­щи­и­ся ей освя­ща­ю­щи: с нею бо Твоя бла­го­дать во веки пре­бы­ва­ет, спа­си­тель­ная всем подающи.

Песнь 6

Ирмос: Боже­ствен­ное сие и все­чест­ное совер­ша­ю­ще празд­не­ство, Бого­муд­рии, Бого­ма­те­ре, при­и­ди­те, рука­ми вос­пле­щим, от Нея рожд­ша­го­ся Бога славим.

Празд­ник празд­ну­ем, празд­но­люб­цы, Девы и Бого­ма­те­ре, бла­го­да­ря­ще за велие мило­сер­дие Ея, и в нас дей­ству­е­мая пре­слав­ная чуде­са прославим.

Бла­го­дар­ствен­ная при­но­сим Тебе, Дево, и молим­ся: да не оску­де­ет вера чту­щих Тя, и да не похва­лят­ся вра­зи, гла­го­лю­ще: где есть Бог их? Твоя бо чудес­ная ико­на и все­свя­тая помощь с нами есть.

Уст­на­ми вос­пе­ва­ем Тя, умом же и язы­ком моле­ние при­но­сим и серд­ца с коле­ны пре­кло­ня­ем пред чудо­твор­ным обра­зом Тво­им, Пре­чи­стая, да милость Твою низ­по­сле­ши на град и люди Твоя.

Ты еси про­ро­ков гла­виз­на, Ты еси свя­тых похва­ла, Бого­от­ро­ко­ви­це, и всех хри­сти­ан упо­ва­ние, к Тебе при­бе­га­ю­ще, спа­са­ем­ся, упо­ва­ю­ще же, не посра­мим­ся, Тобою бо хва­лит­ся, Бого­ро­ди­це, вся­кое дыхание.

Кондак, глас 2

В Небес­ныя оби­те­ли пре­се­лив­ша­я­ся с пло­тию, сущия на зем­ли ника­ко­же оста­ви­ла еси, Бого­ро­ди­це, образ Боже­ствен­ный и мно­го­чу­дес­ный Пре­чи­с­та­го Лица Тво­е­го зре­ти любя­щим Тя и покла­ня­ти­ся даро­ва­ла еси, яко зна­ме­ние Тво­ея бла­го­да­ти; чтим его, лобызающе.

Икос

Явля­ю­щи чело­ве­ком Пре­чи­стая неиз­гла­го­лан­на­го Сво­е­го мило­сер­дия сокро­ви­ще, любя­щим Ю неза­вист­ныя дары пода­ва­ет, бла­го­сло­ве­ние, и молит­вы, и мир, всяк ум пре­вос­хо­дя­щий. И еже пре­слав­ное от пре­чи­стыя Сво­ея ико­ны, яко от источ­ни­ка, исто­ча­ет миру остав­ле­ния воды, в Боже­ствен­ней­шем Ея хра­ме. Тамо бо очи Ея отвер­сте день и нощь и уши, внем­лю­щии молит­ве всех. Сего ради покла­ня­ем­ся сей все­чест­ней иконе и чтим ю, лобызающе.

Песнь 7

Ирмос: Не послу­жи­ша тва­ри Бого­муд­рии паче Создав­ша­го, но, огнен­ное пре­ще­ние муже­ски поправ­ше, радо­ва­х­у­ся, пою­ще: пре­пе­тый отцев Гос­подь и Бог, бла­го­сло­вен еси.

Тварь вся празд­ну­ет, и сти­хии Тебе пови­ну­ют­ся, Мате­ри вся­че­ских Соде­те­ля, раду­ют­ся Анге­ли в Боже­ствен­нем тор­же­стве Тво­ем, мы же из Тебе Рожд­ше­му­ся зовем: пре­пе­тый отцев Боже, бла­го­сло­вен еси.

Див­ная чуде­са, Бла­гая, слы­ша­на сотво­ри­ла еси по всей зем­ли, мы же, бла­го­ле­пие кра­со­ты Тво­ея от Сио­на зря­ще, доб­ро­те дивим­ся и из Тебе Рожд­ше­му­ся зовем: пре­пе­тый Боже, бла­го­сло­вен еси.

Мона­ше­ству­ю­щих собо­ри Настав­ни­цу Тя убла­жа­ют, Дево, мно­же­ства же немо­щству­ю­щих изли­я­ни­ем мило­сер­дия Тво­е­го бла­го­дать при­ем­лют и, общ­ни­цы быв­ше чудес Тво­их, вопи­ют: Пре­чи­стая, бла­го­сло­вен­на еси.

Источ­ник еси умный, живо­при­ем­ный и прис­но­те­ку­щий, струи жиз­ни исто­чив­ший чело­ве­ком, даждь ми от воды Тво­ея, Дево, во изсу­ше­ние моих согре­ше­ний и оро­си, молю­ся, мой ум, серд­це и помысл, Еди­на Все­пе­тая и Благословенная.

Песнь 8

Ирмос: Отро­ки бла­го­че­сти­выя в пещи Рож­де­ство Бого­ро­ди­чо спас­ло есть; тогда убо обра­зу­е­мое, ныне же дей­ству­е­мое, все­лен­ную всю воздви­за­ет пети Тебе: Гос­по­да пой­те, дела, и пре­воз­но­си­те Его во вся веки.

Ужа­су обдер­жа­щу ино­гда Рос­сий­скую стра­ну наше­стви­ем ага­рян, печа­ли умно­жив­шей­ся людем Тво­им, тогда, не на лук упо­ва­ю­ще, ниже ору­жи­ем спа­са­е­ми, но на Тя Еди­ну наде­ю­ще­ся, с рыда­ни­ем моля­ху­ся: виждь бед нале­жа­ние и воста­ни, Бого­ро­ди­це, в помощь нашу.

Обы­до­ша ино­гда, яко пси мно­зи, ста­до Твое, Чистая, осквер­ни­ша жили­ще имене Тво­е­го и сове­ща­ху на ны лукав­ная; мы же воз­ведо­хом очи наши на ико­ну Твою, да ущед­ри­ши ны; и разу­ме­ша язы­цы, яко Ты, Гос­по­же, с нами еси во вся веки.

Взбран­ная Вое­во­да яви­ла­ся еси цар­ству­ю­ща­го гра­да Моск­вы, язы­ки побеж­да­ю­щая, хри­сто­лю­би­вое же воин­ство укреп­ля­ю­щая, вое­на­чаль­ни­ки силою Тво­ею пре­по­я­су­ю­щая; тем­же Твоя тор­же­ству­ю­ще побе­ди­тель­ная, раби Твои, вос­пе­ва­ем Сына Тво­е­го во вся веки.

Бого­ро­ди­це, теп­лая хри­сти­а­ном Пред­ста­тель­ни­це, при­и­ми моле­ние недо­стой­ных раб Тво­их, при­з­ри мило­стив­но на немо­щи наша и всем полез­ная даруй, немо­щству­ю­щим исце­ле­ние, греш­ным спа­се­ние, вся бо може­ши, Мати сущи Зижди­те­ля Всемилостивая.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земно­род­ный да взыг­ра­ет­ся, Духом про­све­ща­емь, да тор­же­ству­ет же Без­п­лот­ных умов есте­ство, почи­та­ю­щее свя­щен­ное тор­же­ство Бого­ма­те­ре, и да вопи­ет: радуй­ся, Все­б­ла­жен­ная Бого­ро­ди­це, Чистая Приснодево.

Вели­чит Тя душа моя, и раду­ет­ся дух мой о Тебе, Мати Гос­по­да наше­го, яко при­з­ре­ла еси на сми­ре­ние раб Тво­их, силь­ныя со пре­сто­лов низ­ло­жи­ла еси, сми­рен­ныя воз­нес­ла еси и Рос­сию всю Тво­их даров испол­ни­ла еси.

Се ныне убла­жа­ем Тя, вси наро­ди вели­ко­рос­сий­стии, Дево, с нами бо вели­чие сотво­ри­ла еси и сла­ву Твою пока­за­ла еси всем язы­ком; свя­то имя Твое, Бого­ро­ди­це, велия и неиз­ре­чен­ная милость Твоя на всех, при­зы­ва­ю­щих Тя.

Вос­при­ят ны от паде­ния наше­го Гос­подь, помя­нув милость Свою от века, и древ­няя чуде­са отец наших обно­ви нам, чадом их, ико­ною Тво­ею, Бого­ма­ти; еюже хва­лим­ся, спас­ши­и­ся, и живо­та нераз­ру­ши­ма­го насле­дие приемлем.

Бого­ро­ди­це Вла­ды­чи­це, Прис­но­де­во, нелож­но спре­бы­ва­ти с нами обе­щав­шая до скон­ча­ния века, испро­си нам на буду­щем Суде Сына Тво­е­го дес­на­го Ему пред­сто­я­ния верою и любо­вию Тебе пою­щих, умиль­но при­па­да­ю­щих и со стра­хом теп­ле молящихся.

Светилен

Тор­же­ству­ем днесь, пра­во­вер­нии, во хра­ме Тво­ем, Вла­ды­чи­це, и Ты, Пре­чи­стая, при­и­ми любо­вию при­но­си­мыя Тебе пес­ни благодарственныя.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки