Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Елецкая-Харьковская»


https://azbyka.ru/molitvoslov/wp-content/uploads/2022/02/p1b8rh8qbf1u1jk8gao81pm717mh3.png

Минея, 6 Февраля.

Глас 2

Песнь 1

Ирмос: Гряди́те, лю́дие,/ пои́м песнь Христу́ Бо́гу,/ разде́льшему мо́ре и наста́вльшему лю́ди,/ я́же изведе́ из рабо́ты еги́петския,/ я́ко просла́вися.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Ра́дуйся, Богоро́дице Всепе́тая! восклица́ем ве́рнии,/ на чудотво́рную Твою́ ико́ну взира́юще,/ я́же ра́дость пе́рвее преподо́бному Анто́нию Пече́рскому виде́нием Твои́м дарова́ла еси́,/ и поны́не подо́бием виде́ния того́, на дщи́це напи́санном,/ всем моля́щимся ра́дость подае́ши,/ моле́ния их бла́гостно прие́млющи.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Анто́ний преподо́бный во изгна́нии непра́веднем томя́ся,/ виде́нием же Богоро́дицы соверше́нное прие́мый утеше́ние,/ сие́ на дщи́це написа́ти повелева́ет и, во святу́ю ла́вру возвраща́яся, ико́ну Ея́ оби́тели Черни́говской вруча́ет,/ я́же и до днесь во гра́де Ха́рькове от всех со благогове́нием зри́тся/ и чудеса́ исцеле́ний источа́ет.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Дре́вле злым тата́ром, на град Черни́гов наше́дшим,/ ико́на Ма́тери Бо́жия чуде́сне в стене́ сокрыва́ется/ и, мно́гим ле́том проше́дшим,/ па́ки христиа́ном на поклоне́ние открыва́ется./ Зри́те у́бо, о лю́дие, Богома́тере вели́кую си́лу,/ Ей же не возмо́гут неве́рнии противоста́ти.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Уго́дника Твоего́, Влады́чице, виде́нием уте́шила еси́,/ нас же, гре́шных, не лиши́ Твоего́ заступле́ния,/ а́ще и недосто́йни сего́ явля́емся:/ покая́ние бо те́плое пред святы́нею Твое́ю вознося́ще, а́ки жена́ ханане́йская,/ неотсту́пно Твоея́ про́сим по́мощи.

Песнь 3

Ирмос: На ка́мени мя ве́ры утверди́в,/ разшири́л еси́ уста́ моя́ на враги́ моя́,/ возвесели́бося дух мой, внегда́ пе́ти:/ несть свят, я́коже Бог наш,/ и несть пра́веден, па́че Тебе́, Го́споди.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Ини́и, Правосла́вныя ве́ры врази́/ на преде́лы Черни́говския чрез мно́го лет наше́дше,/ подвиго́ша воево́ду гра́да того́ ико́ну Еле́цкую с собо́ю во ца́рствующий град поя́ти,/ пре́дану бы́вшу Черни́говскому преде́лу язы́ку чужде́му.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Сия́ беды́, о Влады́чице, род наш изба́ви,/ да святы́ня Твоя́ во гра́де Ха́рькове утверди́вшися,/ в том непоколе́блена пребу́дет во ве́ки/ и сердца́ на́ша умиле́нием исполня́ти не преста́нет.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Я́же в ро́де воево́ды того́ я́ко сто лет ико́на Влады́чицы пребы́вши,/ завеща́нием вну́ка его́ в собо́рную це́рковь гра́да Ха́рькова поставля́ется/ и отто́ле моли́твы люде́й Божиих/ сию́, а́ки крыла́ Херуви́мов, при́сно окружа́ют.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дице Пречи́стая,/ а́ще и многогре́шни суть лю́дие,/ в Твой святый храм притека́ющии,/ но я́коже Сын Твой спасе́ния ра́ди гре́шник от Небе́с к нам прише́л есть,/ та́ко и Ты от Небе́сных круго́в на моле́ния на́ша при́зри/ и проше́ний люде́й Твои́х не пре́зри, Всепетая.

Седален, глас 8

Вои́стину близ есть Госпо́дь сокруше́нным се́рдцем,/ вои́стину смире́нныя ду́хом Всеблаги́й Твой, о Влады́чице, Сын спаса́ет,/ поне́же а́ще и еди́ному Анто́нию уго́днику виде́ние Твое́ яви́ти сподо́би,/ но того́ подо́бием и до днесь раби́ Твои́ упова́ния на Бо́га исполня́ются,/ и утвержде́ние в Правосла́вной ве́ре обрета́ют,/ и о пра́вде ре́вностию озаря́ются.

Песнь 4

Ирмос: Прише́л еси́ от Де́вы не хода́тай, ни А́нгел,/ но Сам, Го́споди, вопло́щся,/ и спасл еси́ всего́ мя челове́ка./ Тем зову́ Ти: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Лю́дие Бо́жии, ми́лости от Ма́тере Госпо́дней прие́млющии,/ ду́ши своя́ похвала́ми Пречи́стей насыща́ют,/ но насы́тити не могу́ще, ра́дуйся, Благода́тная, па́ки к Ней взыва́ют/ и, та́ко творя́ще, искуше́ния грехо́вная от себе́ отгоня́ют.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

А́ще и премно́го укрепи́ся на христиа́ны диа́вол,/ овогда́ у́бо враги́ на ня посыла́яй,/ овогда́ же обы́чаи растле́нныя посреде́ нас разсеева́яй,/ но мы на Твое́ заступле́ние, Влады́чице, упова́юще,/ сего́ де́рзости противля́тися не преста́нем.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Го́ре вам, злочести́вии,/ от почита́ния Ма́тере Бо́жия и от Це́ркве Христо́вой отпа́дшии ерети́цы,/ себе́ бо саме́х сия́ ра́дости лиши́ли есте́,/ е́же Пречи́стую Богома́терь прославля́ти/ и тем сердца́ своя́ умиле́нием исполня́ти./ Пока́йтеся у́бо и к на́шему ли́ку сопричти́теся.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

О́ле еретико́в безу́мия,/ от свята́го Ева́нгелия научи́тися не хотя́щих,/ ка́ко Христо́с пе́рвое чу́до милосе́рдия Своего́/ предста́тельством Матере Своея́ яви́,/ ве́рныя же научи́,/ да моле́ния своя́ к Ней несомне́нною ве́рою возно́сят.

Песнь 5

Ирмос: Угль Иса́ии проявлейся,/ Со́лнце из де́вственныя утро́бы возсия́ во тьме заблу́ждшим,/ Богоразу́мия просвеще́ние да́руя.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Да утвержда́ется Правосла́вная ве́ра/ умноже́нием исцеле́ний от Твоея́ чудотво́рныя ико́ны, о Влады́чице, быва́емых,/ да прославля́ется в лю́дех Твое́ предста́тельство,/ па́че же над страстьми́ побе́дою увенча́й/ на́ша зде возноси́мыя Тебе́ моли́твы.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

А́ще и не вско́ре услы́шана бу́дет моли́тва ва́ша, бра́тие,/ я́коже Па́вла об отступле́нии сатанина́ а́нгела моли́вшагося,/ но сию́ долготерпели́вно повторя́юще, си́це восклица́йте:/ О Влады́чице,/ гре́шнаго раба́ Твоего́ не возгнуша́йся,/ но отпуще́ние грехо́в мне у Сы́на Твоего́ испроси́.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Твое́й чудотво́рней ико́не, Пречи́стая, покланя́яся,/ и сию́ благогове́йно лобыза́я,/ о свои́х же грехопаде́ниих ужаса́яся, си́це реку́:/ а́ще подоба́ет мне их ра́ди ско́рби приима́ти,/ не́гли терпе́ния дар моли́твою Твое́ю мне ниспосли́.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

На сие́ у́бо, о бра́тие, скорбя́ми испыту́ются ду́ши на́ша,/ да не горды́не жите́йстей, ни жестосе́рдию поработи́мся,/ но да смиреному́дрию преподо́бнаго Анто́ния подража́юще,/ утеше́ния от Ма́тере Бо́жия,/ я́ко ра́дости всех скорбя́щих да испо́лнимся.

Песнь 6

Ирмос: Во глубине́ грехо́вней содержи́мь есмь, Спа́се,/ и в пучи́не жите́йстей обурева́емь/ но я́коже Ио́ну от зве́ря,/ и мене́ от страсте́й возведи́ и спаси́ мя.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Аз недосто́йный ни благи́м де́лом,/ ниже́ терпе́нию навыко́х, окая́нный,/ увы́ мне и моли́тва моя́ не испра́вися по достоя́нию пред Тобо́ю,/ но, Влады́чице,/ Твоея́ ми́лости бе́здна мое́ да покры́ет неможе́ние/ и благода́тнаго покая́ния дар да ниспосле́т ми.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Язы́ки а́нгельскими и челове́ческими аще бы возмо́г аз глаго́лати,/ но и тогда́ Твои́х щедро́т мно́жества,/ пра́ведным и гре́шным челове́ком даро́ваннаго, воспе́ти несть возмо́жно:/ душа́м бо и телесе́м здра́вие подае́ши, Блага́я,/ и ка́ющияся ми́луеши те́пле.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Го́споди, Го́споди,/ се милосе́рдия Твою́ бе́здну в том позна́хом,/ я́ко не то́чию род челове́ческий от кля́твы зако́нныя искупи́л еси́,/ но и Предста́тельницу те́плую тому́ дарова́л еси́,/ Твою́ Пречи́стую Ма́терь,/ Ей же днесь благода́рное прино́сим поклоне́ние.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

О́ному поклоне́нию да приобща́тся язы́цы,/ Твоего́ Сы́на до днесь не уве́девшии,/ или́ от моли́твы, я́же к Тебе́, отпа́дшии,/ да всем челове́ком уве́ровавшим Твоя́ ниспосыла́ется благода́тная по́мощь.

Кондак, глас 5

На неувяда́емом дре́ве уго́днику яви́вшися,/ Твое́ же предста́тельство всем моля́щимся при́сно явля́ющи, Влады́чице,/ и на́шего не отврати́ смире́ннаго моле́ния,/ но прегреше́ний на́ших проще́ния испроси́/ и, ско́рби душ на́ших отъе́мши,/ благода́рственное на́ше приими́ поклоне́ние,/ да любо́вию Тя во ве́ки сла́вим, Всепе́тая.

Икос

Я́коже дре́вле виде́нием Пресвяты́я Богоро́дицы прия́т утеше́ние преподо́бный Анто́ний/ и от го́рькаго изгна́ния па́ки во святу́ю ла́вру свою́ ра́достно всели́ся,/ та́ко и о́браз Влады́чицы, сего́ виде́ния па́мять являяй,/ от тата́рскаго плене́ния во́лею Ея́ спасе́н бысть./ Днесь же в вели́ком гра́де Ха́рькове посреде́ собо́рныя це́ркве водруже́нный,/ си́лу моли́тв Бо́жия Ма́тере исцеле́ньми мно́гими свиде́тельствует,/ к Ней же возопии́м:/ О Всеблага́я,/ изгна́нных и скорбя́щих Засту́пнице,/ проше́ния на́ша во благи́х испо́лни,/ да любо́вию Тя во ве́ки сла́вим, Всепе́тая.

Песнь 7

Да пресла́вное рождество́ Твое́, Христе́, е́же от Де́вы/ прообрази́ши я́ве, неопали́мы в пещи́ о́троки сохрани́л еси́,/ пе́сньми пою́щия Тебе́:/ отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Се, прии́де, Влады́чице, вре́мя Твоего́ о ве́рных заступле́ния,/ зане́ отвсю́ду от враго́в благоче́стия тесни́ми быва́ют,/ та́же и от де́монских искуше́ний зле обурева́ются,/ уго́дника же Твоего́ Анто́ния кре́пости не иму́ще,/ озаре́ний свы́ше недосто́йни явля́ются./ И́миже у́бо ве́си судьба́ми,/ по́мощь Бо́жию нам испроси́ти потщи́ся.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

По́мощи Богоро́дицы Пречи́стыя, о бра́тие, мно́зи свиде́телие зде обрета́ются,/ на́шему же нераде́нию обличи́телие,/ тем же чудотво́рней ико́не Влады́чицы предстоя́ще,/ к покая́нию те́плому устреми́м душ на́ших ше́ствие.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Огнь Небе́снаго све́та объе́млет Тя, Богоро́дице,/ в виде́нии Анто́нию Пече́рскому я́вльшуюся,/ аз же себе́ огню́ гее́нскому грехми́ свои́ми предугото́вах,/ но в ско́рби души́ моея́ вопию́ Ти:/ поми́луй мя, Пречи́стая,/ и покая́нию те́плому научи́ мя, о мне милосе́рдовавши.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Де́лом благи́м ревни́теля покажи́ мя, Пречи́стая,/ гнев на стра́сти грехо́вныя вложи́вши в мою́ ду́шу,/ да ты́я возненави́дев, бли́жния же своя́ возлюби́в,/ стезя́м Госпо́дним после́дую неукло́нно.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Святосла́в, Черни́гова князь,/ на ме́сте явле́ния Влады́чицы це́рковь благоле́пную созда́ти потща́ся/ и ико́ну Пречи́стыя, от преподо́бнаго Анто́ния устро́енную, та́мо поста́ви,/ ей же во град Ха́рьков днесь пренесе́нней, предстоя́ще мо́лимся,/ да и нас хра́мы Сы́на Своего́ быти устро́ит.

Песнь 8

Ирмос: В купине́ Моисе́ю Де́вы чу́до,/ на Сина́йстей горе́, прообрази́вшаго иногда́,/ по́йте, благослови́те/ и превозноси́те во вся ве́ки.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Трие́ о́троцы, во огни́ неопа́льны пребыва́юще,/ Богоро́дицы прообрази́ша та́инство,/ я́ко Огнь Божества́ во чре́ве поне́сшей,/ ны́не же Сама́ во огни́ на зелене́ющем дре́ве свято́му я́вльшися,/ в долготерпе́нии того́ и тем нас утвержда́ет.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Оте́чество на́ше, Влады́чице,/ па́че всех стран земли́ чудотво́рными ико́нами Твои́ми просвети́ла еси́,/ я́же, а́ки зве́зды небе́сныя, нощь земна́го жития́ на́шего освеща́ют/ и по пути́ пра́вому ходи́ти нас науча́ют.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Блаже́ни есмы́ вои́стину Предста́тельницу Тя, Влады́чице, иму́ще,/ но вя́щшему осужде́нию пови́нни бу́дем,/ а́ще, о толи́цем спасе́нии Бо́жием небре́гше,/ жития́ на́шего испра́вити не потщи́мся.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

О́наго на́шея о святы́не сей ра́дости вино́вника,/ кня́зя Дании́ла Баряти́нскаго,/ дре́влему же Святосла́ву пра́внука,/ и́же ико́ну Влады́чицы от де́да прие́м,/ сию́ пред кончи́ною свое́ю зде хра́му с моли́твою вдаде́,/ Го́споди, ду́шу упоко́й,/ нам же пребыва́ние святы́ни сия́ сотвори́ на по́льзу.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Ю́ноши в Вавилонстей пещи́ спасы́й, Го́споди,/ А́нгелом во огнь соше́дшим,/ нас моли́твами Ма́тере Твоея́ от огня́ страсте́й свободи́, пою́щих:/ благослове́н еси́ в хра́ме сла́вы Твоея, Го́споди.

Песнь 9

Ирмос: От земноро́дных кто слы́ша таково́е/ или́ кто ви́де когда́,/ я́ко Де́ва обре́теся во чре́ве иму́щая/ и безболе́зненно Младе́нца поро́ждшая;/ таково́е Твое́ чу́до и Тя, Чи́стая Богоро́дице, велича́ем.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

А́нгели Твоему́, Богоро́дице, заступле́нию о нас ра́дуются,/ бе́си же Твои́ми моли́твами дале́че от нас отгоня́ются,/ аз же еда́ глух се́рдцем пребу́ду, Твое́й покланя́яйся святы́не;/ сего́ да не бу́дет,/ но умиле́нием душа́ моя́ да раствори́тся.

Припев: Пресвята́я Богоро́дице, спаси́ на́с.

Мно́жеству люде́й, се́мо притека́ющему,/ мно́гия дарова́ния от чудотво́рныя ико́ны Бо́жия Матере подаю́тся,/ от них же лу́чшее есть, е́же в чу́вство покая́ния себе́ привести́/ и на дея́ния блага́я устреми́тися./ В сем у́бо по́мощь Твою́ яви́ мне, Пречи́стая.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху.

Искупи́л ны есть Госпо́дь наш, Твой же, Богоро́дице, Сын от вла́сти диа́вола,/ Твоя́ же моли́тва нападе́ния сего́ врага́ на́шего отго́нит,/ у́бо и ны́не о душа́х на́ших предста́тельствуй,/ да приближе́ния святы́ни Твоея́ досто́йны яви́мся.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Никто́же возмо́жет досто́йно Ма́терь Го́спода на́шего просла́вити,/ но мы слеза́ми те́плыми ску́дость слове́с на́ших воспо́лним,/ красоте́ доброде́телей Влады́чицы на́шея дивя́щеся,/ и та́ко Сию́ досто́йно возвели́чим.

Светилен

Дре́вле Моисе́ю на горе́ Хори́встей, по́слежде на Бо́лдинских гора́х Присноде́вы та́инство пра́ведным яви́ся и о се́м па́мять ико́ною Благода́тной лю́дем дарова́ся, Е́й же покланя́ющеся, ве́рою чу́до воспева́ем.

Комментировать

Загрузка формы комментариев...
Предлагаем заполнить личный помянник.