Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Отрадо» или «Утешение»


Икона Богородицы «Отрада» («Утешение») Ватопедская

глас 8

Пе́снь 1

Ирмо́с: Во́ду проше́д, я́ко су́шу, и еги́петскаго зла́ избежа́в, изра́ильтянин вопия́ше: Изба́вителю и Бо́гу на́шему пои́м.

Бо́жиею благода́тию оза­ри́ мя́, Богоблагода́тная, благогове́йно пе́ти пред свято́ю ико́ною Твое́ю Тебе́, необори́му Засту́пницу и держа́ву неразруши́му ста́да Твоего́.

Тя́, Всенепоро́чная, и́мамы предста́тельство, Отра́ду же и Утеше́ние. Сего́ ра́ди, сла́вяще бла́гость Твою́, мо́лимтися: поми́луй на́с.

Храни́тельница су́щи Горы́, наше́дшим разбо́йником на оби́тель Ватопе́дскую не пре­да­ла́ еси́, Гос­по­же́, рабо́в Твои́х в ру́ки вра́жия.

Кто́ подо́бен Тебе́, Де́во, сла́вно творя́щая чуде­са́? Наста́вив бо и́ноки пра́вдою Сы́на Тво­е­го́, е́же боя́тися Его́, изба́вила и уте́шила еси́ и́х кре́постию Твое́ю.

Сла́ва: Вра­чев­ско́ е́сть е́же ре́зати и жещи́, здра́вия вино́вное, но Ты́ на́с, Сы́не Бо́жий, мя́гкими лечба́ми щедро́т Твои́х уврачу́й, Ма́тере Тво­ея́ мольба́ми.

И ны́не: Услы́ши, Блага́я, моль­бы́ христоимени́тых люде́й, при́зри на озлобле́ние утесня́емых, ви́ждь сле́зы су́щих в ско́рбех и умилосе́рдитися потщи́ся на рабы́ Твоя́.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Ты́ еси́ утвержде́ние притека́ющих к Тебе́, Го́споди, Ты́ еси́ Све́т омраче́нных, и пое́т Тя́ ду́х мо́й.

Под кро́в Тво́й притека́ем, лю́дие Твои́, Засту́пница бу́ди на́м, Влады́чице, подаю́щи отра́ду и утеше́ние пою́щим Тя́.

Возвесели́шася ватопе́дцы о спасе́нии Твое́м, Де́во, немощству́ющих бо препоя́сала еси́ си́лою на прогна́ние разбо́йников.

Не преста́й, Всеми́лостивая Гос­по­же́, спаса́ти рабы́ Твоя́ от неча́емых напа́стей, да благода́рственно сла́вим Тя́.

Моли́, Богороди́тельнице, е́же изба́витися на́м вся́каго гне́ва и преще́ния Бо́жия, Тебе́ почита́ющим.

Сла́ва: Хода́таица благоприя́тная и си́льная к Бо́гу, прегреше́ний оставле́ние испро­си́ на́м у Него́, Богоневе́сто.

И ны́не: Смертоно́сных неду́гов душе́вных и теле́сных изми́ ны́, Влады́чице, ве́чнующую Жи́знь ми́ру ро́ждшая.

Седа́лен.

Ви́димыми и неви́димыми вра­ги́ окружа́емии, к Тебе́, Де́во, прибега́юще, зове́м: не уда­ли́ по́мощь Твою́ от на́с, я́коже от и́ноков ватопе́дских не удали́ла еси́, но держа́вною си́лою Твое́ю побо­ри́ борю́щыя ны́, ми́рное и Богоуго́дное житие́ на́м устроя́ющи.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Тво­е­го́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

Убоя́ся се́рдце игу́мена в моли́тве усте́н его́ от гла́са Тво­е­го́, Богома́ти, и преще́ния Сы́на Тво­е­го́, и смяте́ся кре́пость его́ возвеще́ну бы́вшу нападе́нию от разбо́йников.

Вне­гда́ смути́тися Ватопе́ду во гне́ве Твое́м, Го́споди, ми́лость Твою́ помяну́л еси́ предста́тельством Присноде́вы, от Нея́же яви́лся еси́ на спасе́ние люде́й Твои́х.

Не преда́ждь в ру́ки враго́в насле́дие Твое́, Чи́стая, да не когда́ реку́т: где́ е́сть Богороди́тельница, на Ню́же упова́ша? но не вре́дно и ненаве́тно соблю­ди́ ста́до Твое́.

Сла́ва: Свято́му о́бразу Тво­е­му́ припа́дающе, мо́лим Тя́: разо­ри́ сове́ты хотя́щих на́м зла́я и живо́т на́ш напра́ви твори́ти в ми́ре Боже́ственную во́лю Сы́на Твоего́.

И ны́не: Во искуше́ниих бу́ди на́м, Влады́чице, спаси́тельное прибе́жище, в боле́знех врачева́ние, во обурева́нии ти́хое приста́нище и в ско́рбех Отра́да и Утеше́ние.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Вску́ю мя́ отри́нул еси́ от лица́ Тво­е­го́, Све́те Незаходи́мый, и покры́ла мя́ е́сть чужда́я тьма́, окая́ннаго, но обра­ти́ мя́ и к све́ту за́поведей Твои́х пути́ моя́ напра́ви, молю́ся.

Сте́ну тве́рду и сто́лп непоколеби́м Тя́ и́мать Гора́ в наше́ствиях ва́рварских: сту­да́ бо исполня́еши вра́жия ли́ца и возвраща́тися твори́ши и́м вспя́ть тще́тным и безде́льным, Влады́чице.

Ма́тернее промышле́ние о су́щих в Горе́ иму́щей Ти́, стра́ха ра́ди Сы́на Тво­е­го́, Де́во, побо­ле́ Ватопе́д, уве́дев о разбо́йницех, и роди́ ду́х спасе́ния предста́тельством Твои́м, Преблагослове́нная.

Я́ко же настоя́теля Ватопе́дскаго, по у́трени бде́вша и моли́вшася, наста́вила еси́, Блага́я, ка́ко спасти́ся от напа́сти, та́ко и на́м пода́ждь тща́ние от но́щи у́треневати к Бо́гу и ко спасе́нию наста́ви ны́, избавля́ющи от все́х бе́д.

Я́коже запрети́ла еси́, Гос­по­же́, отверза́ти вра­та́ гото́вой су́щей поги́бели от враго́в, та́ко поло­жи́ в на́с благода́тную две́рь огражде́ния, да не обря́щется вхо́да всезло́бным губи́телем и и́х пле́велом.

Сла́ва: Я́ко же повеле́ла еси́, Влады́чице, возше́дше на сте́ны, разгна́ти разбо́йники, та́ко укре­пи́ бы́ти на́м на четверосте́нии му́жества и пра́вды, му́дрости и целому́дрия, да отража́ем борю́щыя ны́.

И ны́не: Я́ко же уми́лостивила еси́, Де́во, Сы́на Тво­е­го́, прогне́вавшася на су́щия в Ватопе́де, та́ко умилостивля́й Его́ о на́с, во мно́гия гре­хи́ впа́дающих, мно́го бо мо́жет моле́ние ма́тернее ко благосе́рдию Влады́ки.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Моли́тву про­лию́ ко Го́споду и Тому́ воз­ве­щу́ печа́ли моя́, я́ко зо́л душа́ моя́ испо́лнися и живо́т мо́й а́ду прибли́жися, и молю́ся, я́ко Ио́на: от тли́, Бо́же, воз­ве­ди́ мя́.

Возвеща́юще Ти́ печа́ли на́ша, мо́лимтися, Ма́ти Бо́жия: обве­се­ли́ благода́тию Твое́ю скорбя́щих серд­ца́, все́х Ра́досте, и от тли́ воз­ве­ди́ ны́.

Не стяжа́хом на зем­ли́ ино́го утеше́ния и кре́пкаго заступле́ния, ра́зве Тебе́, Всеблага́я, покры́й у́бо от вся́каго зла́ любо́вию воспева́ющих Тя́.

Благосты́ню и ми́лость прие́млем от Сы́на Тво­е­го́, Де́во, моли́твами Твои́ми: от мол­вы́ бо храни́ши ны́, смуще́ния, лови́твы и вся́каго кова́рства вра́жия, Всепе́тая.

Сла́ва: Ми́ру Спаси́тельнице, необори́мою си́лою Твое́ю не преста́й соблюда́ти ста́до Твое́, зову́щее: Отра́да и Утеше́ние на́ше Ты́ еси́, Благослове́нная.

И ны́не: Все́х благи́х вина́, сме́ртных оживле́ние, поги́бших взыска́ние, изба́ви, Гос­по­же́, рабы́ Твоя́ от напра́сныя сме́рти и от тли́ грехо́вныя воз­ве­ди́ ны́.

Конда́к, гла́с 8‑й.

Взбра́нной Воево́де победи́тельная, я́ко изба́вльшеся от злы́х, благода́рственная воспису́ем Ти́, раби́ Твои́, Богоро́дице, но я́ко иму́щая держа́ву непобеди́мую, от вся́ких на́с бе́д сво­бо­ди́, да зове́м Ти́: Ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.

И́кос.

А́нгели Тя́, Ма́терь Бо́га на́шего, пе́сньми славосло́вят, и мы́ земни́и воспева́ем ра́достно Тебе́ вопию́ще: ра́дуйся, Светода́вца селе́ние, Е́юже лучи́ спасе́ния ми́рови возсия́ша; ра́дуйся Обра́дованная, Е́юже исполня́емся Боже́ственнаго весе́лия. Ра́дуйся, две́ре Восто́ка, от вра́т смертоно́сных гре­ха́ на́с отводя́щая; ра́дуйся, свети́льниче пресве́тлый, просвеща́яй омраче́нных. Ра́дуйся, бе́здно Бо́жия к на́м человеколю́бия; ра́дуйся, цены́ вся́кия превы́сший да́р, на́м от Бо́га дарова́нный. Ра́дуйся, я́ко и́маши ве́лие к Нему́ дерзнове́ние; ра́дуйся, стра́же Афо́на и та́мо обита́ющих Храни́тельнице. Ра́дуйся, всекре́пкая сте­но́, Е́юже сохраня́емся необори́мы вра­ги́ христиа́нскими; ра́дуйся, я́зво неви́димых враго́в и от ни́х уязвля́емых врачева́ние. Ра́дуйся, безси́льных си́ло и по́моще безпомо́щных; ра́дуйся, Отра́до и Утеше́ние скорбя́щих. Ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: От Иуде́и доше́дше, о́троцы в Вавило́не ино­гда́ ве́рою Тро́ическою пла́мень пе́щный попра́ша, пою́ще: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Вопло́щся от утро́бы Тво­ея́ Госпо́дь, госпо́дствуяй тва́рию, и Тебе́, Де́во, Гос­по­жу́ пока­за́ ви́димым же все́м и неви́димым, я́ко Ма́терь Свою́ прославля́я Тя́.

Согреши́хом, Го́споди, но не отступи́хом от Тебе́ и ино́го не ве́мы, ра́зве Тебе́, не преда́ждь на́с до кон­ца́ Ма́тере Тво­ея́ мольба́ми, отце́в Бо́же благослове́нный.

Гора́ Бо́жия осене́нная, Всечи́стая, покры́й су́щия в Горе́ се́нию Твои́х моли́тв и от се́ти ловя́щих изба́ви пою́щия: оте́ц на́ших Бо́же, благослове́н еси́.

Сла́ва: Непобеди́мая еси́ кре́пость, Гос­по­же́, и несокруши́мое огражде́ние с ве́рою призыва́ющих Тя́: разруша́еши бо сове́ты вооружа́ющихся на сла́вящия Тебе́.

И ны́не: Уныва́ющим Отра́до, печа́льным Утеше́ние, заблужда́ющим Наста́внице, соблю­ди́ на́с, Де́во, от вся́каго зла́, чту́щих святы́й о́браз Тво́й.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Царя́ Небе́снаго, Его́же пою́т во́и А́нгельстии, хвали́те и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Преблагослове́нная Ма́ти Всеще́драго Бо́га, уще́дри ны́, недосто́йныя, дара́ми милосе́рдия Тво­е­го́, да превозно́сим Тя́ во ве́ки.

Кре́пость и держа́ва бу́ди рабо́м Твои́м, Всецари́це, си́ла, ору́жие и ме́ч, вра­ги́ спасе́ния секу́щий, да сла́вим Тя́ во ве́ки.

Сия́ющая па́че А́нгел святы́нею, хра­ни́ на́с, Всенепоро́чная, от грехо́вных дея́ний, глаго́ланий и помышле́ний, да благословля́ем Тя́ во ве́ки.

Освя­ти́, Всесвята́я, благогове́йно лобыза́ющих святу́ю ико́ну Твою́ и Твои́м ма́терним дерзнове́нием ми́лостива на́м тво­ри́ Сы́на Тво­е­го́, да пое́м Его́ во ве́ки.

Сла́ва: Отра́до и Утеше́ние моля́щихся Тебе́, вре́менных и ве́чных лю́тых изба́ви ны́, да хва́лим Тя́ и Сы́на Тво­е­го́ превозно́сим во вся́ ве́ки.

И ны́не: Пу́ть и Живо́т, Де́во, ро́ждшая, сто­пы́ на́ша напра́ви по сло­ве­си́ Бо́жию, да, живо́т ве́чный насле́довавше, пое́м Тя́, Сы́на Тво­е­го́ превознося́ще во вся́ ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Проявле́нное на горе́ законополо́жнику во огни́ и купине́ Рож­де­ство́ Присноде́вы в на́ше, ве́рных, спасе́ние пе́сньми немо́лчными велича́ем.

Весели́ся, Ватопе́де, неусы́пная бо Афо́на Назира́тельница я́же на Тя́ кова́рство вра́жие ма́нием Свои́м раз­ру­ши́ и изгна́ны сотво­ри́ разруше́ние Тебе́ угото́вавшия.

О, вели́каго дерзнове́ния Тво­е­го́, Де́во, к Бо́гу и благоутро́бия к рабо́м Твои́м! Возвеща́ющи бо о вразе́х, уклони́ла еси́ лице́ Свое́ от руки́ Сы́на Тво­е­го́, я́коже до ны́не зри́шися на ико́не Твое́й.

Пото́к све́тлости, отра́ды и утеше́ния неистощи́мый Ты́ еси́, Богора́дованная Ма́ти Све́та, тьму́ у́бо страсте́й про­же­ни́ от на́с, обстоя́щих све́тлое подо́бие лица́ Тво­е­го́, и несвети́маго огня́ изба́ви.

Спасе́ние бу́ди при́сное, Гос­по­же́, от вра́г на́ших и из руки́ все́х, ненави́дящих на́с, и напра́ви но́ги на́ша на пу́ть ми́рен милосе́рдия ра́ди ми́лости Сы́на Тво­е­го́ и Бо́га на́шего, Преблагослове́нная.

Сла́ва: Влады́чествующая все́ми я́ко Все­ца­ря́ Ма́терь, стране́ на́шей пода́ждь благоде́нствие, ми́р, спасе́ние и на сопоста́ты побе́ды и одоле́ние.

И ны́не: Моле́бное пе́ние от души́ принесо́х со стра́хом Тебе́, Де́во, ро́ждшей Хри­ста́ Бо́га, Его́же моля́щи, благоприя́тна сотво­ри́ моле́ния на́ша, да Тя́ пе́сньми немо́лчными велича́ем.

Тропа́рь, гла́с 4‑й.

К Богоро́дице приле́жно ны́не притеце́м, гре́шнии и смире́ннии, и припаде́м, в покая́нии зову́ще из глу­би­ны́ души́: Влады́чице, помо­зи́, на ны́ милосе́рдовавши, потщи́ся, погиба́ем от мно́жества прегреше́ний. Не отвра­ти́ Твоя́ рабы́ тщи́, Тя́ бо и еди́ну наде́жду и́мамы.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки