Канон святителю Василию, епископу Рязанскому


Святитель Василий Рязанский, епископ

глас 8

Песнь 1

Ирмос: Воду про­шед, яко сушу, и еги­пет­ска­го зла избе­жав, изра­иль­тя­нин вопи­я­ше: Изба­ви­те­лю и Богу наше­му поим.

При­и­ди­те, бла­го­че­стия рачи­те­лие, соглас­но вос­по­им вси свя­щен­на­го иерар­ха Васи­лия и похваль­ны­ми пес­нь­ми почтим память его, яко молит­вен­ни­ка о душах наших и хра­ни­те­ля гра­ду Рязани.

Ангель­ски на зем­ли пожив, Бого­муд­ре Васи­лие, ликом избран­ных рабов Божих вчи­нил­ся еси, тем­же молим тя: моли Хри­ста Бога изба­ви­ти­ся нам от бед и огня вечнующаго.

Молит­ва­ми тво­и­ми, свя­ти­те­лю Васи­лие, сохра­ни ста­до твое духов­ное от напа­стей чув­ствен­ных и мыс­лен­ных и даже до кон­ца невре­жде­ны нас соблюди.

Бого­ро­ди­чен: Яко сте­ну и при­бе­жи­ще стя­жа­хом Тя, Бого­ма­ти: спа­си нас от бед и скор­бей и от мук буду­щих изба­ви молит­ва­ми Твоими.

Песнь 3

Ирмос: Ты еси утвер­жде­ние при­те­ка­ю­щих к Тебе, Гос­по­ди, Ты еси Свет омра­чен­ных, и поет Тя дух мой.

Тре­вол­не­ния житей­ска­го пучи­ну пре­пла­вая и не имея упра­ви­те­ля помыш­ле­ний, к тебе, свя­ти­те­лю Васи­лие, при­бе­гаю и от тебе ожи­даю ско­рыя помощи.

В мори мя пла­ва­ю­ща и на пути шеству­ю­ща соблю­ди, свя­ти­те­лю, и наста­ви тво­ри­ти волю Гос­под­ню, яко да обря­щу в День суд­ный соде­ян­ных мною согре­ше­ний разрешение.

Аз, любо­страст­ный, яко ладия, обу­ре­ва­ю­ся от пре­гре­ше­ний моих, но во бла­го­у­тиш­ное при­ста­ни­ще пока­я­ния наста­ви мя молит­ва­ми тво­и­ми, пре­чудне святителю.

Бого­ро­ди­чен: Стра­сти мое­го серд­ца исце­ли, Мати Все­б­ла­гая, ум мой уми­ри и про­све­ти и напра­ви мя ходи­ти непре­ткно­вен­но путем спа­се­ния, яко да прис­но Тя ублажаю.

Седален, глас 2

Окри­лив ум верою и любо­вию к Богу, мир­ска­го сме­ше­ния возг­ну­шал­ся еси, свя­ти­те­лю Васи­лие, и, крест на раме­на твоя взем, после­до­вал еси Вла­ды­це Хри­сту, и был еси храм Духа Свя­та­го. Тем­же вопи­ем ти: моли Хри­ста Бога гре­хов остав­ле­ние даро­ва­ти празд­ну­ю­щим любо­вию свя­тую память твою.

Песнь 4

Ирмос: Ты моя кре­пость, Гос­по­ди, Ты моя и сила, Tы мой Бог, Ты мое радо­ва­ние, не оставль нед­ра Отча и нашу нище­ту посе­тив. Тем с про­ро­ком Авва­ку­мом зову Ти: силе Тво­ей сла­ва, Человеколюбче.

Иов­ли кре­по­сти во иску­ше­ни­их не стя­жах, и враг спа­се­ния погло­ти­ти мя тщит­ся, но ты, свя­ти­те­лю, помо­зи мне сети лука­ва­го сокру­ши­ти молит­ва­ми тво­и­ми ко Вла­ды­це Хри­сту, да зову Ему: силе Тво­ей сла­ва, Человеколюбче.

Любо­вию соче­тав­ся Хри­сту, свя­ти­тель бого­при­я­тен и пас­тырь исти­нен явил­ся еси, отче Васи­лие. Тем­же тя бла­го­чест­но убла­жа­ю­ще, молим: моли­ся Хри­сту Богу, да явит нам силу Свою во бла­го­вре­мен­ную помощь.

Иерар­ха тя, яков нам подо­ба­ше, стя­жав­ше, тобою хва­лим­ся и, в заступ­ле­нии тво­ем помощь обре­та­ю­ще на види­мыя и неви­ди­мыя вра­ги, вопи­ем к Богу Спа­си­те­лю: силе Тво­ей сла­ва, Человеколюбче. ,

Бого­ро­ди­чен: Ангель­ских чинов пре­вы­ш­шая, Мати Божия, буди ми ско­рая в бедах Помощ­ни­ца, кре­пость моя и утвер­жде­ние и от вра­гов защи­ще­ние, да не убо­ю­ся вра­жия пре­ще­ния, но прис­но пою Тя и слав­лю, Всепетая.

Песнь 5

Ирмос: Вскую мя отри­нул еси от лица Тво­е­го, Све­те Неза­хо­ди­мый, и покры­ла мя есть чуж­дая тьма, ока­ян­на­го? Но обра­ти мя и к све­ту запо­ве­дей Тво­их пути моя напра­ви, молюся.

Свя­то­леп­ным жити­ем и уче­ни­ем тво­им, Бого­муд­ре Васи­лие, мно­гия ко Хри­сту при­вел еси; тем­же и мы, чада твоя, ныне молим тя помощь нам даро­ва­ти, да ходим непре­ткно­вен­но в путех запо­ве­дей Господних.

Во стране при­шель­ствия тече­ние доб­ре совер­шив, ко Све­ту неве­чер­не­му вос­хож­де­ние обрел еси, преб­ла­женне, и венец све­тел при­ял еси от Царя Сла­вы Хри­ста, к Нему­же ныне моли­ся, от помра­че­ния и уны­ния душев­на­го нас сво­бо­ди­ти и на сте­зи спа­се­ния сто­пы наша направити.

Яко пер­во­пре­столь­ни­ка и свя­ти­те­ля наше­го чту­ще тя, молим, чада твоя, бла­женне: от тьмы гре­хов­ныя изба­ви и све­том бла­го­да­ти про­све­ти души наша.

Бого­ро­ди­чен: Ты еси про­све­ще­ние и избав­ле­ние мое, Мати Неза­хо­ди­ма­го Све­та, на Тя по Бозе надеж­ду спа­се­ния мое­го воз­ла­гаю и молю Тя: изба­ви мя от нале­жа­щих бед и скор­бей, да слав­лю Тя во веки.

Песнь 6

Ирмос: Молит­ву про­лию ко Гос­по­ду и Тому воз­ве­щу печа­ли моя, яко зол душа моя испол­ни­ся и живот мой аду при­бли­жи­ся, и молю­ся, яко Иона: от тли, Боже, воз­ве­ди мя.

Изба­ви­ти­ся нам от бури стра­стей и от потоп­ле­ния в пучине зол моли­ся, свя­ти­те­лю отче Васи­лие, да, молит­ва­ми Тво­и­ми направ­ля­е­мы, достиг­нем во при­ста­ни­ща тихая Боже­ствен­ныя воли.

Тя, досто­чудне Васи­лие, от вод­на­го потоп­ле­ния, яко­же Иону во чре­ве кито­ве, Гос­подь сохра­нил есть. О, чуде­се нова­го и пре­слав­на­го! Тем­же молим тя: тво­и­ми ко Хри­сту молит­ва­ми изба­ви нас от потоп­ле­ния в мол­ве житей­ских попе­че­ний и тле­твор­ных страстей.

Еже­час­но вол­на­ми житей­ски­ми погру­жа­ю­ся, и буря иску­ше­ний потоп­ля­ет мя. К тебе, отче Васи­лие, чуд­но по водам шество­вав­ше­му, ныне при­бе­гая, вопию: моли­ся Хри­сту Богу, да изве­дет из глу­би­ны гре­хов­ныя жизнь мою, яко Человеколюбец.

Бого­ро­ди­чен: Люты­ми страстьми одер­жи­мым ско­рая Помощ­ни­ца и гото­вое обу­ре­ва­е­мым при­ста­ни­ще сущи, Мати Божия, сохра­ни мя от зло­бы и кле­ве­ты чело­ве­че­ския и не даждь ми раз­би­ти­ся о камень мало­ве­рия и отча­я­ния, да не погуб­лю вко­нец душу мою.

Кондак, глас 8

Яко мно­го­свет­лая звез­да, от гра­да Муро­ма воз­си­ял еси, свя­ти­те­лю Васи­лие, по водам же дошед до гра­да наше­го Ряза­ни, Цер­ковь Божию доб­ре упасл еси, про­све­щая люди уче­ни­ем и жити­ем тво­им. Поми­най и ныне чада твоя, молим тя, настав­ни­че наш доб­рый, и за ны Хри­сту Богу и Пре­чи­стей Его Мате­ри моли­ся, да бла­го­дар­ною душею зовем ти: радуй­ся, угод­ни­че Хри­стов и теп­лый к Богу о нас молитвенниче.

Икос

Умная оче­са все­гда к Выш­ним воз­во­дя, Небес­ных непре­стан­но желал еси, свя­та­го же ради жития тво­е­го архи­ерей­ства саном укра­шен быв, Цер­ковь и люди тво­и­ми уче­нии обо­га­тил еси и, тече­ние бла­го­чест­но совер­шив, к Богу пре­слав­но духом пре­шел еси, нам свя­тыя мощи твоя в память и освя­ще­ние оста­вив, имже ныне со уми­ле­ни­ем покла­ня­ю­ще­ся, молим­ся от стра­стей тре­вол­не­ния нас сохра­ни­ти, яко да в тишине бого­угод­но пожив­ше, тебе бла­го­дар­но вопи­ем, гла­го­лю­ще: радуй­ся, отче Васи­лие, ско­рый помощ­ни­че и теп­лый к Богу о нас молитвенниче.

Песнь 7

Ирмос: В нача­ле зем­лю осно­ва­вый и Небе­са сло­вом утвер­ди­вый, бла­го­сло­вен еси во веки, Гос­по­ди, Боже отец наших.

Яко­же пре­сель­ник от гра­да Муро­ма быв, к Бого­ма­те­ри руце про­сти­рая, спа­се­ние обрел еси, свя­ти­те­лю отче Васи­лие: водам бо, послу­жив­шим тебе Божи­им мано­ве­ни­ем, гра­да Ряза­ни дости­гл еси и, тамо Хри­сту Богу уго­див, Тому ныне радост­но пое­ши: бла­го­сло­вен еси, Гос­по­ди Боже, во веки.

Рязан­ския обла­сти бла­го­вер­на­го кня­зя и хри­сто­име­ни­тыя люди радо­сти испол­нил еси тво­им див­ным по водам при­ше­стви­ем, сопут­ни­ка и хра­ни­те­ля Хри­ста обрет, к Нему­же ныне радост­но зове­ши: бла­го­сло­вен еси, Гос­по­ди Боже, во веки.

Яко­же трие отро­цы в пещи Вави­лон­стей огнен­ную силу уга­си­ша молит­вою, тако и ты, свя­тый отче, огнь зло­бы вра­жия и кле­ве­ты чело­ве­че­ския верою и молит­вою уга­сил еси, поя Богу Спа­си­те­лю: бла­го­сло­вен еси, Гос­по­ди Боже, во веки.

Бого­ро­ди­чен: Зем­ле свя­тая, без­се­мен­но про­из­рас­тив­шая Спа­се­ние мира, Хри­ста Бога наше­го, от бури сопро­тив­ныя и иску­ше­ний изба­ви мя и из глу­би­ны зол воз­ве­ди, да пою непре­стан­но мило­сти и щед­ро­ты Твоя, Мати Всеблагая.

Песнь 8

Ирмос: Покры­ва­яй вода­ми пре­вы­спрен­няя Своя, пола­га­яй морю пре­дел песок и содер­жа­яй вся, Тя поет солн­це, Тя сла­вит луна, Тебе при­но­сит песнь вся тварь, яко Соде­те­лю всех во веки.

Анге­ло­по­доб­ным жити­ем воз­си­ял еси, свя­ти­те­лю отче Васи­лие, бла­го­че­стия рачи­тель быв неусы­па­емь, тем­же со Анге­лы пред­стоя ныне Пре­сто­лу Вла­ды­ки вся­че­ских, моли изба­ви­ти­ся нам от вся­ка­го при­ло­га вра­жия, пою­щим вер­но: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Гос­по­да и пре­воз­но­си­те Его во веки.

На зем­ли пожив, яко Ангел, с пло­тию, яко без­п­ло­тен, без­п­лот­ныя вра­ги под ноги поко­рил еси. Тем­же ныне со Анге­лы на Небе­сех свет­ло ликуя, Хри­сту вопи­е­ши: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Гос­по­да и пре­воз­но­си­те Его во веки.

Источ­ник бла­го­дат­ных даро­ва­ний стя­жав, Бого­бла­женне, подаждь ми источ­ник уми­ле­ния и слез, да омыю душев­ныя моя стра­сти и све­том пока­я­ния убе­лю очер­нев­шую мою душу, радост­но поя: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Гос­по­да и пре­воз­но­си­те Его во веки.

Бого­ро­ди­чен: Хри­ста нам родив­шая, радость веч­ную, горест­ных слез моих не забу­ди и сте­на­ния души моея не пре­зри, Все­б­ла­гая, но яви на мне милость и чело­ве­ко­лю­бие Сына и Бога Твоего.

Песнь 9

Ирмос: Воис­ти­ну Бого­ро­ди­цу, Тя испо­ве­ду­ем, спа­сен­нии Тобою, Дево Чистая, с Без­п­лот­ны­ми лики Тя величающе.

Велие чудо на тебе видит­ся, преб­ла­женне Васи­лие, яко бла­жен­ное тело твое чрез мно­га лета соблю­де­ся невре­ди­мо мано­ве­ни­ем Бога, див­на­го во свя­тых Сво­их, Его­же моли гре­хов про­ще­ние нам даровати.

Ада­мант креп­кий явил­ся еси, свя­ти­те­лю Васи­лие, веру яко осно­ва­ние непо­ко­ле­би­мо в души тво­ей имея: мно­ги бо вра­ги види­мыя и неви­ди­мыя побе­дил еси, яко добр воин Вла­ды­ки Хри­ста, Ему­же моли­ся, да спа­сет тебе ради души наша.

Любо­вию чту­ще твою память, молим тя, свя­ти­те­лю и пред­ста­те­лю наш: моли при­леж­но Хри­ста Бога о гра­де тво­ем и людех, изба­ви­ти нас от вся­кия скор­би и напа­сти, да тя серд­цем и усты непре­стан­но ублажаем.

Бого­ро­ди­чен: Юже поют анге­льстии чини и сла­вят пат­ри­ар­си со архи­ереи яко Матерь Божию, Тебе, Дево Бого­ро­ди­це, и мы, греш­нии, при­па­да­ю­ще, молим: при­ста­ни­ще тихое буди нам, обу­ре­ва­е­мым страстьми, и от всех бед сохра­ни нас матер­ни­ми Тво­и­ми молит­ва­ми ко Хри­сту, Сыну Тво­е­му и Богу нашему.

Светилен

Цар­ствен­ное имя нося, Все­ца­рю Хри­сту жити­ем тво­им после­до­вал еси, Ему­же ныне в чер­то­зе Небес­нем соцар­ству­е­ши, преб­ла­женне Васи­лие, Того моли и нас обли­ста­ти сла­вою Его Божественною.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки