Канон святым князю Петру (в иноках Давиду) и княгине Февронии (в иноках Евфросинии) Муромским чудотворцам


Благоверные князья Петр (в иночестве Давид) и Феврония (в иночестве Евфросиния) Муромские

глас 8

Песнь 1

Ирмос: Воду про­шед яко сушу, и еги­пет­ска­го зла избе­жaв, изрaиль­тя­нин вопи­я­ше: избaви­те­лю и Богу наше­му поим.

Песнь Тво­е­му угод­ни­ку, на зем­ли Тебе про­слав­ль­ше­му, Пет­ру при­не­сти, Боже, даруй ми, яко да Смыс­ло­дав­ца пес­нь­ми воз­ве­ли­чу Тя.

Вас, преб­ла­же­нии, оте­че­ству ваше­му, яко пре­свет­лое солн­це, Хри­стос пока­за, чуде­сы всех оза­ря­ю­щее, верою к вам приходящих.

Сла­ва: Яко о телес­ных небрег­ше, и зем­ная, яко тлен­ная, воз­не­на­ви­дев­ше, и сего ради мира отрек­ше­ся, пре­по­доб­ных чести спо­до­би­сте­ся, с ними­же о мире молитеся.

И ныне: Пре­чи­стая Бого­ро­ди­це, рожд­шая пло­тию Прис­но­сущ­ное Сло­во Без­на­чаль­на­го Отца, Прис­но­де­во, Ему­же ныне взы­ва­ем: Изба­ви­те­лю Богу наше­му поим.

Песнь 3

Ирмос: Небес­на­го кру­га Вер­хо­твор­че, Гос­по­ди, и Церкве Зижди­те­лю, Ты мене утвер­ди в люб­ви Тво­ей, желa­ний крaю, вер­ных утвер­жде­ние, едине Человеколюбче.

Без­по­мощ­ным буди помощ­ник, бла­женне Пет­ре, и печаль­ным мило­стив­ное уте­ше­ние, да тво­и­ми молит­ва­ми избав­ля­е­ми, почи­та­ем тя.

Яко­же ино­гда змия убив, конеч­но­му без­ве­стию пре­дал еси, тако и ныне оте­че­ство борю­щих побе­ди, треб­ла­женне, да тя прославляем.

Сла­ва: Виждь уны­ние, виждь печаль, виждь беду, на ны напа­да­ю­щую от про­тив­ных, тем­же молит­вою тво­ею ко Гос­по­ду пре­ме­ни, Пет­ре, да бла­го­чест­но тя почитаем.

И ныне: Тебе вси стя­жа­хом, хри­сти­ане, при­бе­жи­ще и сте­ну и Тебе сла­во­сло­вим немолч­но, Безневестная.

Седален, глас 4.

Бла­го­сло­вен­но­му и све­то­нос­но­му тор­же­ству, яко­же солн­цу воз­си­яв­ше­му, Пет­ра и Фев­ро­нии, во всем мире, к ним­же сте­цем­ся, вер­нии, и непре­стан­но вопи­ем сице: аще и пре­идо­сте от зем­ли, пре­слав­нии, но нас не отлу­чи­сте­ся и тамо со анге­лы Тро­и­це пред­сто­и­те, Юже моли­те спа­сти души наша.

Сла­ва, и ныне. Сло­во Отчее, Хри­ста Бога наше­го, от Тебе вопло­тив­ша­го­ся, позна­хом, Бого­ро­ди­це Дево, Еди­на Чистая, Еди­на Бла­го­сло­вен­ная. Тем непре­стан­но Тя, вос­пе­ва­ю­ще, величаем.

Песнь 4

Ирмос: Услы­шах, Гос­по­ди, смот­ре­ния Тво­е­го тaин­ство, разу­мех дела Твоя и про­слaвих Твое Божество.

Яко хода­тай и заступ­ник оте­че­ству тво­е­му, яко сопро­тив­ных реши­тель буди, засту­пая люди твоя, тебе, Пет­ре, славящия.

Яко в Небес­ных оби­те­лех с пре­по­доб­ны­ми и пра­вед­ны­ми весе­ля­ся, преб­ла­женне Пет­ре куп­но с Фев­ро­ни­ею, не пре­стай моля о людех твоих.

Сла­ва: Тебе молим­ся, преб­ла­женне, сопро­тив­ных шата­ние низ­ло­жи и неду­ги чело­ве­ков облег­чи, яко да во гла­сех хва­ле­ния тебе величаем.

И ныне: Очи­ще­ние нашим даруй пре­гре­ше­ни­ем, яко Пре­б­лаг, и уми­ри мир Твой, Боже, молит­ва­ми Рожд­шия Тя.

Песнь 5

Ирмос: Вскую мя отри­нул еси от лица Тво­е­го, Све­те Неза­хо­ди­мый, и покры­ла мя есть чуж­дая тьма ока­ян­но­го, но обра­ти и к све­ту запо­ве­дей Тво­их пути моя напра­ви, молюся.

Зем­ля освя­ти­ся, при­ем­ши чест­ная теле­са ваша, бого­бла­жен­ни Пет­ре и Фев­ро­ние, чело­ве­цы же, при­ем­лю­ще вами исце­ле­ние, Хри­ста сла­вят, искрен­но вас прославльшаго.

Аще и пре­идо­сте от зем­ли, но к Небес­ным доспе­сте, и тамо со Анге­лы Тро­и­це пред­ста­сте, Юже моли­те спа­сти любо­вию вас почи­та­ю­щих, блажении.

Сла­ва: Яко звез­ды пре­свет­лыя и яко неза­хо­ди­мое солн­це, стя­жав­ше вас, оте­че­ство ваше хва­лит­ся, почи­та­ю­ще память вашу пре­чест­ную, Пет­ре и Февроние.

И ныне: Деву поем Тя по Рож­де­стве, Бого­ро­ди­це, Ты бо пло­тию Бога Сло­ва нам роди­ла еси, Ему­же вси сице зовем: пути наша напра­ви, молим Ти ся.

Песнь 6

Ирмос: Очи­сти мя, Спа­се, мно­га бо без­за­ко­ния моя, и из глу­би­ны зол воз­ве­ди, молю­ся: к Тебе бо возо­пих и услы­ши мя, Боже спа­се­ния моего.

О, пре­чест­ная дво­и­це! О вели­цыи све­тиль­ни­цы! Освя­ти­те и про­сла­ви­те любо­вию вас в пес­нех сла­вя­щих, чудотворцы.

Яко пре­свет­лая дво­и­це и яко пре­чест­ная вер­ста и бла­го­со­че­та­ние, ярем Гос­по­день взем­ше, Тому от души поработасте.

Сла­ва: Яко совет­ни­цы добрии сво­е­му житию, еди­ну мысль во двою телу иму­ще, мир чуде­сы про­све­ща­е­те, тем­же и нас оза­ри­те молит­ва­ми вашими.

И ныне: Уяс­ня­ют про­ро­че­стии гла­си Божию Тя, Дево, Роди­тель­ни­цу, поем же Тя и мы, видя­ще сбы­тие чест­ных про­ри­ца­ний, дев­ству воис­тин­ну и чисто­те вместилище.

Кондак, глас 8.

Мира сего кня­же­ние и сла­ву вре­мен­ну помыш­ляя, сего ради бла­го­чест­но в мире пожил еси, Пет­ре, куп­но и с супруж­ни­цею тво­ею, пре­муд­рою Фев­ро­ни­ею, мило­сты­нею и молит­ва­ми Богу уго­див­ше. Тем­же, и по смер­ти нераз­луч­но во гро­бе лежа­ще, исце­ле­ние неви­ди­мо пода­ва­е­те, и ныне Хри­сту моли­те­ся, сохра­ни­ти град же и люди, иже вас славящих.

Икос

Уяс­ни язык мой, Спа­се, и уми­ри серд­це мое, раз­ши­ри уста моя и напол­ни Духа и пре­муд­ро­сти, да ими­же воз­гла­го­лю и вос­пою сице Твоя чудо­твор­цы: радуй­ся, Пет­ре бла­женне, с пре­х­валь­ною Фев­ро­ни­ею вку­пе. Радуй­те­ся, зем­ли Рос­сий­стей заступ­ни­цы и кня­зем пра­во­слав­ным помощ­ни­цы. Радуй­те­ся, оте­че­ству ваше­му хра­ни­те­ли и гра­ду наше­му утвер­жде­ние. О пре­чест­ная дво­и­це и бла­гое сопря­же­ние, Хри­сту моли­те­ся сохра­ни­ти град и люди, вас славящих.

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошед­ше отро­цы, в Вави­лоне ино­гдa, верою Тро­и­че­скою плa­мень пещ­ный попрa­ша, пою­ще: отцев Боже, бла­го­сло­вен еси.

В болез­ни к тебе при­бе­га­ю­щих избав­ляй, преб­ла­женне Пет­ре куп­но с Фев­ро­ни­ею, Хри­сту вопи­ю­щих: отец наших Боже, бла­го­сло­вен еси.

Всем при­ста­ни­ще буди­те, преб­ла­же­нии, и небур­ное оти­шие сущим во гре­сех, да и мы с вами Хри­сту возо­пи­ем: отец наших Боже, бла­го­сло­вен еси.

При­бе­жи­ще да ми буди­те в день гне­ва, Бого­бла­же­нии, яко посре­де хожду сетей мно­гих: тем­же изба­ви­те мя от них, да воз­мо­гу вос­пе­ти вас.

Сла­ва: Днесь пре­слав­ная память Пет­ра и Фев­ро­нии, яко солн­це, воз­сия в мире, в нюже сошед­ше­ся, вси вос­по­ем сице: отец наших Боже, бла­го­сло­вен еси.

И ныне: Кап­ля Бого­точ­ная, от Тебе рожд­ша­я­ся, мир освя­ти, Бого­ро­ди­це Дево: кап­ли ми мило­сти исто­чи, освя­ща­ю­щия души и помыш­ле­ния земных.

Песнь 8

Ирмос: Царя Небес­на­го, Его­же поют вои aнге­льстии, хва­ли­те и пре­воз­но­си­те во вся веки.

Очи­сти и про­сти согре­ше­ния наша, Без­грешне, молит­ва­ми Тво­их угод­ник, Пет­ра и Фев­ро­нии, да поем Тя, Хри­сте, во веки.

Иже от серд­ца рукою недо­стой­ною при­но­си­мое вам хва­ле­ние, бла­же­нии, при­и­ми­те, и моль­бу сотво­ри­те о нас ко Хри­сту Богу.

Сла­ва: Пев­цем, Тебе пою­щим, Тро­и­це Пре­свя­тая, согре­ше­ния оста­ви, яко Пре­б­ла­га, молитв ради Пет­ра и Фев­ро­нии, да Тя поем во веки.

И ныне: Боже­ства сосуд быв­ши, Чистая, про­све­ти мя в пове­ле­нии Све­та ходи­ти, Пре­чи­стая, от чре­ва Тво­е­го воз­си­яв­ша­го и про­све­тив­ша­го вер­ных сердца.

Песнь 9

Ирмос: Воис­тин­ну Бого­ро­ди­цу Тя испо­ве­ду­ем, спа­сен­нии Тобою, Дево чистая, с без­п­лот­ны­ми лики Тя величaюще.

От юно­сти вашея чистую совесть иму­ще к Богу, сего ради бла­го­чест­но пожив­ше, к выш­ним пре­идо­сте. Моли­те Хри­ста о нас, да вас любо­вию почитаем.

Яко пред­сто­я­ще Свя­тей Тро­и­це с пре­по­доб­ны­ми и пра­вед­ны­ми, моли­те­ся, бла­же­нии, изба­ви­ти нас вся­ка­го пре­ще­ния и гне­ва, да вас непре­стан­но величаем.

Сла­ва: Людие твои молят тя, Бого­бла­женне Пет­ре, куп­но моли Хри­ста с пре­муд­рою Фев­ро­ни­ею, с нею­же в мире бого­угод­но пожил еси, изба­ви­ти нас от вся­ких зол.

И ныне: О, чуде­се вели­ка­го! Како вме­сти­ся во утро­бу Твою Хри­стос Бог, ника­ко­же вме­сти­мый? Его­же за хва­ля­щия Тя умо­ли, Дево, от бед изба­ви­ти нас и от без­за­кон­ных чело­век всегда.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки