Канон Воскресный, глас 4


Канон воскресен, творение Иоанна Дамаскина, глас 4.

Песнь 1.

Ирмос: Мо́ря чермну́ю пучи́ну невла́жными стопа́ми дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль, крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л есть.

При­пев: Сла́ва, Го́споди, свято́му Воскресе́нию Твоему́.

Возне́слся еси́ на пречи́стем дре́ве кре́стнем, на́ше отпаде́ние исправля́я, е́же на дре́ве исцеля́я всегуби́тельство, Влады́ко, я́ко Благ и Всеси́лен.

Во гро́бе пло́тски, во а́де же с душе́ю, я́ко Бог: в раи́ же с разбо́йником, и на Престо́ле был еси́, Хри­сте́, со Отце́м и Ду́хом, вся исполня́я Неопи́санный.

Бого­ро­ди­чен: Без се́мене О́тчею во́лею от Боже́ственнаго Ду́ха Бо́жия зача­ла́ еси́ Сы́на, и пло́тию роди­ла́ еси́: И́же из Отца́ без ма́тере, нас же ра́ди, из Тебе́ без отца́.

Песнь 3.

Ирмос: Весели́тся о Тебе́ Це́рковь Твоя́, Хри­сте́, зову́щи: Ты моя́ кре́пость, Го́споди, и прибе́жище, и утвержде́ние.

Дре́во живо́тное, мы́сленный и́стинный виногра́д, на Кре­сте́ ви́сит, всем источа́я нетле́ние.

Я́ко вели́к, я́ко стра́шен, я́ко а́дово низло́жь шата́ние, и я́ко Бог нетле́нен, ны́не пло́тски воскре́се.

Бого­ро­ди­чен: Ты еди́на су́щим на зем­ли́, я́же па́че есте­ства́ благи́х Хода́таица, Ма́ти Бо́жия была́ еси́: те́мже Ти, ра́дуйся, прино́сим.

Седален воскресен, глас 4:

Воззре́вша на гро́бный вход, и пла́мене а́нгельскаго не терпя́ща мироно́сицы, с тре́петом дивля́хуся, глаго́люща: егда́ укра́деся отве́рзый разбо́йнику рай? Еда́ ли воста́, И́же и пре́жде стра́сти пропове́давый воста́ние? Вои́стинну воскре́се Христо́с, су́щим во а́де подая́ живо́т, и воскресе́ние.

Сла́ва Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Бого­ро­ди­чен: Удиви́ся Ио́сиф, е́же па́че есте­ства́ зря, и внима́ше мы́слию и́же на руно́ дождь, в безсе́меннем зача́тии Твое́м, Богоро́дице, купи­ну́ огне́м неопали́мую, жезл Ааро́нов прозя́бший, и свиде́тельствуя обру́чник Твой и храни́тель, свяще́нником взыва́ше: Де́ва ражда́ет, и по рож­де­стве́ па́ки Дева пребыва́ет.

Песнь 4.

Ирмос: Вознесе́на Тя ви́девши Це́рковь на Кре­сте́, Со́лнце Пра́ведное, ста в чи́не свое́м, досто́йно взыва́ющи: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Возше́л еси́, стра́сти моя́ исцеля́я, на Крест стра́стию Пречи́стыя пло́ти Тво­ея́, в ню́же во́лею обле́клся еси́. Те́мже Ти взыва́ем: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Безгре́шнаго смерть вкуси́вши, Животворя́щаго Те́ла Тво­е­го́, досто́йно, Влады́ко, умертви́ся: мы же вопие́м Ти, сла́ва си́ле Тво­ей, Го́споди.

Бого­ро­ди­чен: Неискусобра́чно роди­ла́ еси́, Де́во, и по рож­де­стве́ яви́лася еси́ де́вствующи па́ки: те́мже немо́лчными гла́сы, е́же ра́дуйся, Тебе́, Влады́чице, ве́рою несумне́нною взыва́ем.

Песнь 5.

Ирмос: Ты, Го́споди мой, Свет в мир прише́л еси́, Свет Святы́й, обраща́яй из мра́чна неве́дения ве́рою воспева́ющия Тя.

Ты, Го́споди, к зем­ли́ ми́лостивно соше́л еси́: Ты возне́сл еси́ па́дшее челове́ческое суще­ство́, на дре́ве воздвиза́емь.

Ты взял ми еси́, Хри­сте́, прегреше́ний осужде́ние: Ты разруши́л еси́ боле́зни сме́ртныя, Ще́дре, Боже́ственным воскресе́нием Твои́м.

Бого­ро­ди­чен: Тя ору́жие непобеди́мое на вра­ги́ предлага́ем, Тя утвержде́ние, и наде́жду на́шего спасе́ния, Богоневе́сто, стяжа́хом.

Песнь 6.

Ирмос: Пожру́ Ти со гла́сом хвале́ния, Го́споди, Це́рковь вопие́т Ти, от бесо́вския кро́ве очи́щшися ра́ди ми́лости от ребр Твои́х исте́кшею Кро́вию.

Возше́л еси́ на Крест, си́лою препоя́сався, и сопле́тся с мучи́телем, я́ко Бог, с высо­ты́ свергл еси́, Ада́ма же непобеди́мою си́лою воскреси́л еси́.

Воскре́сл еси́ блиста́яйся кра́сный из гро́ба, Хри­сте́, и разгна́л еси́ вся вра­ги́ Боже́ственною си́лою Твое́ю, и вся, я́ко Бог, весе́лия испо́лнил еси́.

Бого­ро­ди­чен: О чу́до всех чуде́с нове́йшее! Я́ко Де́ва во утро́бе, вся́ческая обдержа́щаго неискусому́жно заче́нши, не тесновмести́.

Кондак, глас 4.

Спас и Изба́витель мой из гро́ба, я́ко Бог, вос­кре­си́ от уз земноро́дныя, и вра­та́ а́дова сокру­ши́, и я́ко Влады́ка воскре́се тридне́вен.

Икос:

Воскре́сшаго из ме́ртвых Хри­ста́ Жизнода́вца тридне́вна из гро́ба, и вра­та́ сме́ртная днесь сокру́шшаго си́лою Свое́ю, и а́да умертви́вшаго, и жа́ло сме́ртное сте́ршаго, и Ада́ма со Е́вою свободи́вшаго, воспои́м вси земноро́днии, вопию́ще хва­лу́ приле́жно: Той бо я́ко Еди́н Кре́пкий, Бог и Влады́ка, воскре́се тридне́вен.

Песнь 7.

Ирмос: В пещи́ Авраа́мстии о́троцы перси́дстей, любо́вию благоче́стия па́че, не́жели пла́менем, опаля́еми, взыва́ху: благослове́н еси́ в хра́ме сла́вы Тво­ея́, Го́споди.

К нетле́нию челове́чество призва́ся, Боже́ственною измове́но Кро́вию Христо́вою, благода́рно воспева́ющее: благослове́н еси́ в хра́ме Сла́вы Тво­ея́, Го́споди.

Я́ко Живоно́сец, я́ко рая́ красне́йший вои́стинну, и черто́га вся́каго ца́рскаго показа́ся светле́йший, Хри­сте́, гроб Твой, исто́чник на́шего воскресе́ния.

Бого­ро­ди­чен: Вы́шняго освяще́нное Боже́ственное селе́ние, ра́дуйся, Тобо́ю бо даде́ся ра́дость, Богоро́дице, зову́щим: благослове́на Ты в жена́х еси́, Всенепоро́чная Влады́чице.

Песнь 8.

Ирмос: Ру́це распросте́р Дании́л, львов зия́ния в ро́ве затче́, о́гненную же си́лу угаси́ша, доброде́телию препоя́савшеся, благоче́стия рачи́тели, о́троцы, взыва́юще: благослови́те, вся дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Ру́це распросте́р на Кре­сте́, язы́ки вся собра́л еси́, и еди́ну яви́л еси́, Влады́ко Це́рковь воспева́ющую Тя, земну́ю и небе́сную, согла́сно пою́щим: благослови́те вся дела́ Госпо́дня, Го́спода, по́йте и превозноси́те Его́ во ве́ки.

Белообра́зен яви́ся жена́м, непристу́пным све́том воскресе́ния блиста́яйся А́нгел, что Жива́го во гро́бе, вопия́, и́щете я́ко ме́ртва? Вои́стинну воста́ Христо́с, Ему́же вопие́м: вся дела́ по́йте Го́спода, и превозноси́те во вся ве́ки.

Бого­ро­ди­чен: Ты Еди́на во всех ро́дех, Де́во Пречи́стая, Ма́ти яви́лася еси́ Бо́жия: Ты Боже­ства́ была́ еси́ жили́ще, Всенепоро́чная, не опа́льшися огне́м Непристу́пнаго Све́та. Те́мже вси Тя благослови́м, Мари́е Богоневе́сто.

Песнь 9.

Ирмос: Ка́мень нерукосе́чный от несеко́мыя горы́ Тебе́, Де́во, краеуго́льный отсече́ся, Христо́с, совокупи́вый разстоя́щаяся есте­ства́. Тем веселя́щеся Тя, Богоро́дице, велича́ем.

Все­го́ мя восприя́л еси́ весь в совокупле́нии несли́тно, все­му́ ми дая́, Бо́же мой, Спасе́ние стра́стию Твое́ю, ю́же на Кре­сте́ претерпе́л еси́ теле́сне, благоутро́бия ра́ди мно́гаго.

Твои́ уче­ни­цы́ зря́ще отве́рзен гроб Твой, и богоно́сныя плащани́цы испражне́ны воскресе́нием Твои́м, со а́нгелом глаго́лаху: вои́стинну воста́ Госпо́дь.

Тро­и­чен: Еди́нице у́бо Боже́ственнаго Суще­ства́, но Ипоста́сьми Тро́ице, вси ве́рнии покланя́ющеся, в неслия́нных Ипоста́сех Равноси́льную Единоче́стную ны́не благочту́ще велича́ем.

Стихиры воскресны, глас 4.

Животворя́щему Тво­е­му́ Кре­сту́, непреста́нно кла́няющеся, Хри­сте́ Бо́же, тридне́вное Воскресе́ние Твое́ сла́вим: тем бо обнови́л еси́ истле́вшее челове́ческое есте­ство́, Всеси́льне, и и́же на Небе­са́ восхо́д обнови́л еси́ нам, я́ко Еди́н Благ и Человеколю́бец.

Дре́ва преслуша́ния запреще́ние разреши́л еси́, Спа́се, на дре́ве кре́стнем во́лею пригвозди́вся, и во ад соше́д, Си́льне, сме́ртныя у́зы, я́ко Бог, рас­тер­зал еси́. Те́мже кла́няемся е́же из ме́ртвых Тво­е­му́ Воскресе́нию, ра́достию вопию́ще: Всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.

Вра­та́ а́дова сокруши́л еси́, Го́споди, и Твое́ю сме́ртию сме́ртное ца́рство разруши́л еси́: род же челове́ческий от истле́ния свободи́л еси́, живо́т и нетле́ние мíру дарова́в, и ве́лию ми́лость.

Сла́ва Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь. Бого­ро­ди­чен: И́же Тебе́ ра́ди богооте́ц проро́к Дави́д пе́сненно о Тебе́ про­воз­гла­си́, вели́чия Тебе́ Сотво́ршему: пред­ста́ Цари́ца одесну́ю Тебе́. Тя бо Ма́терь, Хода́таицу Живо­та́ пока­за́, без отца́ из Тебе́ вочелове́читися Благоволи́вый Бог, да Свой па́ки обнови́т о́браз, истле́вший страстьми́, и заблу́ждшее горохи́щное обре́т овча́, на ра́мо восприи́м, к Отцу́ принесе́т, и Сво­е­му́ хоте́нию, с Небе́сными совокупи́т Си́лами, и спасе́т, Богоро́дице, мир, Христо́с име́яй ве́лию и бога́тую ми́лость.

Молитва

Тебе́, Го́споди, еди́ному Благо́му и Непамятозло́бному, испове́даю гре­хи́ моя́, Тебе́ припа́даю вопия́, недосто́йный: согреши́х, Го́споди, согреши́х и несмь досто́ин воззре́ти на высо́ту небе́сную от мно́жества непра́вд мои́х. Но, Го́споди мой, Го́споди, да́руй ми сле́зы умиле́ния, еди́ный Бла́же и Ми́лостивый, я́ко да и́ми Тя умо­лю́, очи́ститися пре́жде ко́нца от вся́каго гре­ха́: стра́шно бо и гро́зно ме́сто и́мам про­и­ти́, те́ла разлучи́вся, и мно́жество мя мра́чное и безчелове́чное де́монов сря́щет, и никто́же в по́мощь спу́тствуяй или́ избавля́яй. Тем припа́даю Твое́й бла́гости, не преда́ждь оби́дящым мя, ниже́ да похва́лятся о мне вра­зи́ мои́, Благи́й Го́споди, ниже́ да реку́т: в ру́ки на́шя прише́л еси́, и нам пре́дан еси́. Ни, Го́споди, не забу́ди щедро́т Твои́х и не возда́ждь ми по беззако́нием мои́м, и не отвра­ти́ лица́ Тво­е­го́ от мене́: но Ты, Го́споди, нака­жи́ мя, оба́че ми́лостию и щедро́тами. Враг же мой да не возра́дуется о мне, но уга­си́ его́ на мя преще́ния и все упразд­ни́ его де́йство, и даждь ми к Тебе́ путь неуко́рный, Благи́й Го́споди: зане́же и согреши́в, не прибего́х ко ино́му вра­чу́, и не простро́х руки́ моея́ к бо́гу чужде́му, не отри́ни у́бо моле́ния мое­го́, но услы́ши мя Твое́ю благо́стию и утвер­ди́ мое́ се́рдце стра́хом Твои́м, и да бу́дет благода́ть Твоя́ на мне, Го́споди, я́ко огнь попаля́яй нечи́стыя во мне по́мыслы. Ты бо еси́, Го́споди, свет, па́че вся́каго све́та; ра́дость, па́че вся́кия ра́дости; упокое́ние, па́че вся́каго упокое́ния; жизнь и́стинная и спасе́ние, пребыва́ющее во ве́ки веко́в, аминь.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки