Акафист святому преподобному Илии Муромцу, Киево-Печерскому чудотворцу


Преподобный Илия Муромец, Печерский

Кондак 1

Вое­во­де сил зем­ли Рус­ския, вои­ну Царя Хри­ста и заступ­ни­ку Руси Свя­той, слав­но­му во бра­нех и неодо­ли­мо­му в ратех, див­но­му бога­ты­рю Илии Муром­цу песнь хва­леб­ную вос­по­ем, да засту­пит и ныне нас, зовущих:

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Икос 1

Анге­лов Тво­рец, егда во рабии зра­це на зем­лю снис­шел, до три­де­ся­ть­лет­ня­го воз­рас­та не являл еси себя миру, тако и тя, свя­те Илие, спо­до­би до того­жде воз­рас­ту нико­му неве­до­мым быти и недви­жи­мым телесне, да послеж­де послу­жи­ши Гос­по­ду и людем Его со всем усер­ди­ем и рев­но­стию, еже мы восхваляем:

Радуй­ся, про­мыш­ле­ни­ем Божи­им три­де­сять лет пре­муд­ро хра­ни­мый; радуй­ся, от рож­де­ния избран­ный, да явят­ся на тебе дела Господня.

Радуй­ся, чрез недуг свой соблаз­нов юно­сти мно­гих избег­ну­вый; радуй­ся, душу чисту чрез стра­да­ния соблюдый.

Радуй­ся, сими на при­я­тие бла­го­да­ти ю уго­то­ва­вый; радуй­ся, болез­ни, яко дар Божий, с покор­но­стью терпевый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 2

Виде вне­за­пу свя­тый Илие явль­ших­ся ему три­ех мужей-стран­ни­ков, про­ся­щих у него воды испи­ти, отве­щая им: Яко напо­ил бы вас, да не имам хож­де­ния нога­ма моима, и накор­мил бы також­де, да рука­ма моима не имам вла­де­ния, тем же стар­цы три­щи пове­ле­ша ему на нозе ста­ти и послу­жи­ти има, ско­чив же тогда Илие на нозе свои, возо­пи Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разу­мев Илие, яко исце­ле вне­за­пу от неду­га сво­е­го, пер­вее крест по-писан­но­му на себе поло­жи, потом же стран­ни­ков напои, они же також­де даша ему чашу пития мед­вя­на, реко­ша испи­ти до дна ю, той же пови­ну­я­ся има, сотво­ри сие, мы же, греш­нии, дивя­ще­ся зовем:

Радуй­ся, яко во обра­зе три­ех стран­ни­ков Гос­подь при­и­де посе­ти­ти тя; радуй­ся, яко Тро­и­ца Свя­тая яви­ся ти.

Радуй­ся, исце­ле­вый по сло­ве­си Гос­под­ню; радуй­ся, от одра воз­двиг­ну­тый волею Божиею.

Радуй­ся, Чашу от руки Спа­си­те­ле­вы испи­вый; радуй­ся, напол­нен­ный бла­го­да­тию Христовою.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 3

Силу вели­кую почу­яв в себе, Илие, испив чашу чудо­дей­ствен­ную, яко мощи ти горы пре­став­ля­ти и дре­ва дуб­рав­ная из зем­ли истор­га­ти, рече о сем стран­ни­ком, вопро­ша­ю­щим о явле­нии силы тво­ея, и в радо­сти вос­пел Спа­си­те­лю: Аллилуиа.

Икос 3

Име­е­ши ныне силуш­ку бога­тыр­скую, та и живи, Илие, да буде­ши вои­ном, и в боях смерть ти не буде писа­на, — реко­ша стран­ни­цы и, бла­го­сло­вив­ше тя, исчез­о­ша абие, яко­же и яви­ша­ся, мы же, познав­ше на тебе руку Гос­под­ню, поем:

Радуй­ся, хож­де­ние при­е­мый нога­ма, да иде­ши на сте­зи пра­выя; радуй­ся, вла­де­ние при­е­мый рука­ма, да тво­ри­ши дела богоугодныя.

Радуй­ся, здра­вие при­е­мый, да потру­ди­ши­ся Богу в поте лица тво­е­го; радуй­ся, исце­ле­ние при­е­мый, да пора­бо­та­е­ши, Исце­лив­ше­му тя.

Радуй­ся, бла­го­сло­ве­ние при­е­мый, да соблю­де­ши душу свою во бла­го­че­стии; радуй­ся, силу велию при­е­мый, да про­сла­ви­ши ею имя Всесильнаго.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 4

Бурею недо­уме­ния объ­яша­ся роди­те­ля твоя и ужа­сом вели­им диви­ша­ся зело, видя­ща тя при­шед­ша, и нога­ма, и рука­ма исце­лев­ша, возо­пи­ша раду­ю­ще­ся: Сла­ва, сла­ва Гос­по­ду, Все­выш­не­му хва­ла: Аллилуиа.

Икос 4

Слы­шав бла­го­сло­ве­ние Гос­подне, не можа­ше долее дома оста­ва­ти­ся, яко при­спе час подвиг тво­их, испро­си у отца-мате­ри доз­во­ле­ние отъ­и­ти в зем­лю даль­нюю, отец же рече ти: Я на доб­рыя дела тебе бла­го­сло­ве­ние дам, на худыя же дела бла­го­сло­вен­ния несть ти, ты же поклонь­ся зем­но, исшед в путь, еже мы воспеваем:

Радуй­ся, сло­ве­са Хри­сто­вы жиз­нию испол­ни­вый; радуй­ся, Бога и ближ­них паче отца и мате­ри возлюбивый.

Радуй­ся, любовь Божию люб­ви роди­тель­стей пред­по­чет­ший; радуй­ся, дом отчий оста­ви­вый, да все­му Оте­че­ствию служ­бу сослужиши.

Радуй­ся, бога­тырь свя­то­рус­ский, воз­ра­щен­ный духом Хри­сто­вым; радуй­ся, церк­ви и Руси охра­ни­те­лем от Него поставленный.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 5

Бого­теч­но бысть стран­ствие твое ко гра­ду Кие­ву. Яко пер­вее тамо хотел еси в церк­вах Божи­их Гос­по­ду помо­ли­ти­ся и Бого­ма­те­ри Печерстей в Лав­ре Успен­стей покло­ни­ти­ся, за исце­ле­ние бла­го­дарне хва­лу вос­пе­ти ему пес­нию: Аллилуиа.

Икос 5

Видя скор­би велия, постиг­шия зем­лю Киев­скую от нахож­де­ния пога­ных, нача­ло поло­жи подви­гом сво­им, град Чер­ни­гов и сте­зю ко гра­ду Кие­ву сво­бож­дая и вра­гов веры хри­сти­ан­ския истреб­ляя, да людие, тобою сво­бож­ден­нии, вопиют:

Радуй­ся, щит спа­се­ния, еже есть гла­гол Божий вос­при­я­вый; радуй­ся, копи­ем веры нече­сти­вых прободивый.

Радуй­ся, пали­цею бла­го­че­стия невер­ных одо­ле­вый; радуй­ся, шело­мом цело­муд­рия ся от стрел вра­жи­их сохранивый.

Радуй­ся, доспе­ха­ми доб­ро­де­те­лей ся пре­оде­вый; радуй­ся, во все­ору­жии духов­нем вра­гом ратоборствовавый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 6

Про­по­вед­ник могу­ще­ства Бога Хри­сти­ан­ска­го явил­ся еси, Илие, рати ино­пле­мен­ныя вся воз­мо­гий побеж­да­ти о укреп­ля­ю­щем тя Иису­се, хри­сти­ане же, сво­бож­де­нии тобою, не пре­ста­ва­ху зва­ти: Аллилуиа.

Икос 6

Воз­сия тогда звез­да све­то­зар­ная во гра­де Кие­ве — ясный моло­дец бога­тырь Илия Муро­мец, на устра­ше­ние нече­сти­вых, жесто­ко­сер­дых на попра­ние, зем­ли Рус­ской на про­слав­ле­ние Богом дан­ный, иде­же срод­ни­цы твои досе­ле тя величают:

Радуй­ся, вой­ска рус­ска­го пред­во­ди­те­лю; радуй­ся, сиро­там и вдо­ви­цам охранителю.

Радуй­ся, кня­зю столь­но­му вер­ное вспо­мо­же­ние; радуй­ся, гра­до­вом и весем надеж­ное средостение.

Радуй­ся, силы вра­жия бла­го­дат­ное одо­ле­ние; радуй­ся, наро­да пра­во­слав­на­го возвышение.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 7

Хотя­ще от всея души и серд­ца Богу пора­бо­та­ти и Руси Свя­той, помысл тще­слав­ный отверг, егда тя нецыи тща­ху­ся вое­во­дой гра­да Чер­ни­го­ва поста­ви­ти, со сми­ре­ни­ем на служ­бу ко кня­зю киев­ско­му посту­пил еси, да не так­мо еди­но­му неко­е­му гра­ду, но все­му наро­ду служ­бу сослу­жи­ши, яко невоз­бран­но пети Богу ему: Аллилуиа.

Икос 7

Новым Самп­со­ном на зем­ли объ­яви­вый­ся, ново­му Изра­и­лю — Оте­че­ствию Рус­ско­му Пра­во­слав­но­му послу­жи­вый верою и прав­дою, Илие прис­но­па­мятне, сора­туй и ныне срод­ни­цем тво­им, зовущим:

Радуй­ся, яко Давид во имя Гос­по­да Сава­о­фа сра­жа­вый­ся; радуй­ся, яко Голиа­фа той, тако и ты вели­ка­на ино­зем­на­го поразивый.

Радуй­ся, яко Самп­сон, силою пре­ве­ли­кою от Бога наде­лен­ный; радуй­ся, рев­но­стию о Бозе про­ро­ку Илии тезоименный.

Радуй­ся, яко Дани­ил зия­ния львов — невер­ных чуже­зем­цев загра­ди­вый; радуй­ся, Ангел-хра­ни­тель пре­де­лам кня­же­ства рус­ска­го бывый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 8

Стран­ствуя по сто­роне киев­стей и обе­ре­гая ю от лихих раз­бой­ник, богат­ства и чести не искал еси себе, но аз иду слу­жи­ти за веру хри­сти­ан­скую, и за зем­лю Рус­скую, да и за столь­ный Киев-град, — отве­щал еси чело­ве­ком, сла­вы от них не ищу­ще, Богу же сла­ву поя: Аллилуиа.

Икос 8

Весь закон Еван­гель­ский тщав­ся на себе испол­ни­ти, душу свою еже­час­но за ближ­няя своя пола­га­вый, помыш­ляя, яко Гос­подь мне помощ­ник и аз воз­зрю на вра­ги моя, рубе­жи Оте­че­ствия обо­ро­нял еси, рус­ские же людие не пре­ста­ва­ху зва­ти ти тако:

Радуй­ся, зов Гос­по­день всем серд­цем сво­им услы­ша­вый; радуй­ся, за ближ­ния своя живо­та не щадивый.

Радуй­ся, верою пра­вою невер­ныя побеж­да­вый; радуй­ся, рус­ским духом ино­пле­мен­ни­ки изгонявый.

Радуй­ся, на поле бра­ни Гос­по­да на вспо­мо­же­ние при­зы­ва­вый; радуй­ся, куп­но с Небес­ны­ми сила­ми тьму вра­жию посекавый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 9

Вся­кое есте­ство чело­ве­ков и Анге­лов диви­ша­ся зело, егда ты сына еди­но­род­на­го, Оте­че­ству Рус­ско­му изме­нив­ша­го, поща­ды не дая, копи­ем заклал еси, да не чинит зла людем пра­во­слав­ным, мы же тре­пе­щу­ще силы веры тво­ея и упо­ва­ния тво­е­го на Бога, поем: Аллилуиа.

Икос 9

Ветии мно­же­ством сло­вес подви­ги твоя вос­хва­ли­ша, но кто воз­мо­жет все про­мыш­ле­ние Божие над тобою изре­щи, яко во име­ни тво­ем вся мощь и сила духа рус­ска­го бога­тыр­ска­го вопло­тив­ши­ся, вся пре­по­ны вра­жия сокру­ши, за тое потом­ки твои досе­ле тя величают:

Радуй­ся, храб­рый воине Церк­ви воин­ству­ю­щия; радуй­ся, досто­слав­ный побе­ди­те­лю в Церк­ви торжествующия.

Радуй­ся, без­бо­яз­нен­ный одо­ле­те­лю всех враг види­мых и неви­ди­мых; радуй­ся, люби­ми­че, Гос­по­дом и людь­ми Его возлюбленный.

Радуй­ся, пра­вед­ный чело­ве­че, не скры­вый талан­та Гос­по­ди­на сво­е­го; радуй­ся, пре­по­доб­ный отче, пре­умно­жи­вый сла­ву Бога нашего.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 10

Спа­сти хотя сто­ро­ну роди­мую не ток­мо от враг ино­зем­ных, но и от неви­ди­мых, еще же и душу свою, зла­то и среб­ро от кня­зей даро­ван­ное, неиму­щим рас­то­чив и на сози­да­ние хра­мов упо­тре­бив, во оби­тель ино­че­скую уда­лил­ся еси, тамо из глу­би­ны сер­деч­ныя Богу поя: Аллилуиа.

Икос 10

Сте­ны оби­те­ли свя­тыя укры­ша тя, пре­по­добне отче Илие, иде­же в затво­ре печерстем слезь­ми непре­стан­ны­ми и молень­ми все­нощ­ны­ми, за гре­хи своя и кровь люд­скую, вольне и невольне про­ли­тую, уми­ло­стив­лял еси Бога, Той же, видя сми­ре­ние и сокру­ше­ние твое, вско­ре бла­го­дать пре­боль­шую ти пода­де, яко диви­ти­ся бра­тии всей, зовущей:

Радуй­ся, от вои­на телес­на­го в вои­на духов­на­го пре­об­ра­зи­вый­ся; радуй­ся, меч и копие веще­ствен­ныя отло­жив, духов­ным мечем вооруживыйся.

Радуй­ся, ору­жие тлен­ное оста­ви­вый, молит­вою непре­стан­ною вра­га посе­ка­вый; радуй­ся, и во бра­ни духов­ней побе­ди­тель явивыйся.

Радуй­ся, дара про­зор­ли­во­сти преж­де кон­ца спо­до­би­вый­ся; радуй­ся, бла­го­дать чудо­тво­ре­ний також­де восприявый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 11

Пение при­и­ми скуд­ных сло­вес и помо­ли­ся за убо­гия срод­ни­цы твоя, и хода­тай нам буди у Бога и выз­во­ли­тель на зем­ли, яко­же и преж­де, и не пре­стай, молим тя, моли­ти Бога за Русь Свя­тую пес­нию: Аллилуиа.

Икос 11

Све­тиль­ник от елеа бла­го­да­ти воз­жен­ный, отче Илие, осве­ти ныне нас, во тьме и мра­ке про­зя­ба­ю­щих, и вое­во­дой вой­ску рус­ско­му буди, от поло­на нече­стия Оте­че­ствие сво­бож­дая и вои­нов в ратех укреп­ляя, и разум им и бла­го­че­стие от Бога испро­си, да зовем ти:

Радуй­ся, без­мя­тежне упо­ко­и­вый­ся со все­ми от века пра­вед­ны­ми; радуй­ся, мирне ото­шед­ший к Вла­ды­це живо­та и смерти.

Радуй­ся, возы­ме­вый у Него дерз­но­ве­ние мно­гое; радуй­ся, за сопле­мен­ни­ков сво­их непре­станне ходатайствующий.

Радуй­ся, сте­ре­гий досе­ле зем­лю Рус­скую от нахож­де­ния лютых; радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 12

Бла­го­да­тию взра­щая дер­жа­ву Рус­скую, Гос­подь при нача­ле сего посла тя, Илие, сво­е­го рато­бор­ца, народ нов — Божие стя­жа­ние — людие рус­ския от кле­врет сата­нин­ских нена­вет­ны соблю­сти, яко навык­ну­ти пра­во­слав­ным, на Бога упо­вая, пети: Аллилуиа.

Икос 12

Пою­ще дея­ния жития тво­е­го, воз­да­ем хва­ле­ние Все­дер­жи­те­лю Богу, пре­муд­ре мир устро­я­ю­ще­му, яко Той Сам Три­един, тако и Русь Три­еди­ну сотво­ри, народ же пра­во­слав­ный, сие разу­ме­вая, три­ех бога­ты­рей образ во охра­ни­те­ли себе избра, яко тии Три­единст­ство Божие про­об­ра­зу­ют, вое­во­ду же их, Илию Муром­ца, сла­вя­ще вер­нии, вопиют:

Радуй­ся, Тро­и­цы слу­жи­те­лю в житии и по пре­став­ле­нии тво­ем яви­вый­ся; радуй­ся, яко трие пер­сты руки тво­ея, для зна­ме­ния крест­на­го сло­жен­ныя тако досе­ле пребывают.

Радуй­ся, яко сим дивом неви­дан­ным мно­зи сум­ня­щи­и­ся веру пра­вую обре­та­ют; радуй­ся, и по пре­став­ле­нии сво­ем чуде­са тво­ри­ти не престающий.

Радуй­ся, и по кон­чине, в смерт­нем теле­си, Гос­по­да про­слав­ля­ю­щий; радуй­ся, в нетле­нии мощей досе­ле почивающий.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 13

О свя­тый отче Илие, воине и мона­ше, бога­ты­рю духов­ный и телес­ный, рат­ни­че на вра­ги види­мыя и неви­ди­мыя, защи­ти ныне Оте­че­ствие наше — Русь Свя­тую, еже есть под­но­жие Пре­сто­лу Гос­под­ню, и Цер­ковь Рус­скую Пра­во­слав­ную засту­пи, да поют людие память твою, и Гос­по­ду, даро­вав­ше­му Руси заступ­ни­ка сице­ва­го, сла­во­сло­вие при­но­сят пес­нию: Аллилуиа.

[Се́й конда́к глаго́лется три́жды.]
[Далее повто­ря­ем 1‑е икос и кондак:]

Икос 1

Анге­лов Тво­рец, егда во рабии зра­це на зем­лю снис­шел, до три­де­ся­ть­лет­ня­го воз­рас­та не являл еси себя миру, тако и тя, свя­те Илие, спо­до­би до того­жде воз­рас­ту нико­му неве­до­мым быти и недви­жи­мым телесне, да послеж­де послу­жи­ши Гос­по­ду и людем Его со всем усер­ди­ем и рев­но­стию, еже мы восхваляем:

Радуй­ся, про­мыш­ле­ни­ем Божи­им три­де­сять лет пре­муд­ро хра­ни­мый; радуй­ся, от рож­де­ния избран­ный, да явят­ся на тебе дела Господня.

Радуй­ся, чрез недуг свой соблаз­нов юно­сти мно­гих избег­ну­вый; радуй­ся, душу чисту чрез стра­да­ния соблюдый.

Радуй­ся, сими на при­я­тие бла­го­да­ти ю уго­то­ва­вый; радуй­ся, болез­ни, яко дар Божий, с покор­но­стью терпевый.

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Кондак 1

Вое­во­де сил зем­ли Рус­ския, вои­ну Царя Хри­ста и заступ­ни­ку Руси Свя­той, слав­но­му во бра­нех и неодо­ли­мо­му в ратех, див­но­му бога­ты­рю Илии Муром­цу песнь хва­леб­ную вос­по­ем, да засту­пит и ныне нас, зовущих:

Радуй­ся, пре­по­добне отче Илие, зем­ли Рус­ския слав­ный заступниче.

Молитва святому преподобному Илии Муромцу

О свя­тый пре­по­доб­ный отче Илие! Руси Свя­той заступ­ни­че, могу­чий рато­бор­че, воине духов­ный и телес­ный ей яви­вый­ся, в житии сво­ем бла­гу наро­да Рус­ска­го и про­слав­ле­нию Бога Хри­сти­ан­ска­го вер­но послу­жи­вый, и по пре­став­ле­нии сво­ем пред­ста­тель­ства сво­е­го о нас не оста­ви­вый, испро­си, свя­те, у Все­ми­ло­сти­ва­го Гос­по­да Оте­че­ству наше­му царя, мир и бла­го­ден­ствие, церк­ви бла­го­устро­е­ние, людем пра­во­слав­ным от нече­сти­вых избав­ле­ние, вои­ном рус­ским в ратех побе­ду и на вра­гов, замыш­ля­ю­щих злая Церк­ви и Оте­че­ству пра­во­слав­но­му, одо­ле­ние, всех же нас засту­пи, и еще про­сим тя, свят­че Божий, разум нам от Бога нис­посли, да позна­ем согре­ше­ния наша, и силу духов­ную, да пока­ем­ся во гре­сех наших, и кре­пость телес­ную, да воз­мо­щи нам житие испра­ви­ти и Русь Свя­тую воз­ро­ди­ти, и в Цар­ствие Небес­ное из нея прейти, да тамо с тобою и все­ми свя­ты­ми спо­до­би­ти­ся непре­станне вос­хва­ля­ти в Тро­и­це сла­ви­ма­го Бога Отца и Сына и Свя­та­го Духа во веки веков. Аминь.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки