Молитвы за всякого усопшего христианина


См. так­же: «Поми­но­ве­ние усоп­ших».

 

Молитва 1‑я1

Господь Иисус Христос

Аудио:

Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х: роди́телей мои́х, сро́дников, благоде́телей (име­на), и всех правосла́вных христиа́н, и про­сти́ им вся согреше́ния во́льная и нево́льная, и да́руй им Ца́рствие Небе́сное.

Молитва 2‑я2

Аудио:

Помя­ни́, Го́споди Бо́же наш, в ве́ре и наде́жди живо­та́ ве́чнаго усо́пшаго (до 40 дня со дня смер­ти — новопреста́вленнаго) раба́ Тво­е­го́ (усо́пшую рабу́ Твою́, усо́пших раб Твои́х) (имя), и я́ко Благ и Человеколю́бец, отпуща́яй гре­хи́, и потребля́яй непра́вды, осла́би, оста́ви, и про­сти́ вся во́льная его́ (ея́) согреше́ния и нево́льная, возставля́я его́ (ю) во свято́е второ́е прише́ствие Твое́ в прича́стие ве́чных Твои́х благ, и́хже ра́ди в Тя еди́наго ве́рова, и́стиннаго Бо́га и Человеколю́бца; я́ко Ты еси́ воскресе́ние и живо́т, и поко́й рабу́ Тво­е­му́ (имя), Хри­сте́ Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, со безнача́льным Твои́м Отце́м, и с Пресвяты́м Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в, ами́нь.

Молитва 3‑я3

Аудио:

Помя­ни́, Го́споди Бо́же наш, в ве́ре и наде́жди живо­та́ ве́чнаго преста́вльшагося раба́ Тво­е­го́, бра́та на́шего (имя), и я́ко Благ и Человеколю́бец, отпуща́яй гре­хи́, и потребля́яй непра́вды, осла́би, оста́ви и про­сти́ вся во́льная его согреше́ния и нево́льная, изба́ви его ве́чныя му́ки и огня́ гее́нскаго, и да́руй ему прича́стие и наслажде́ние ве́чных Твои́х благи́х, угото́ванных лю́бящым Тя: а́ще бо и согре­ши́, но не отсту­пи́ от Тебе́, и несумне́нно во Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, Бо́га Тя в Тро́ице сла́вимаго, ве́рова, и Еди́ницу в Тро́ице и Тро́ицу во Еди́нстве, правосла́вно да́же до после́дняго сво­е­го́ издыха́ния испове́да.
Те́мже ми́лостив тому́ бу́ди, и ве́ру, я́же в Тя, вме́сто дел вме­ни́, и со святы́ми Твои́ми я́ко Щедр упоко́й: несть бо челове́ка, и́же поживе́т и не согреши́т. Но Ты Еди́н еси́ кро­ме́ вся́каго гре­ха́, и пра́вда Твоя́, пра́вда во ве́ки, и Ты еси́ Еди́н Бог ми́лостей и щедро́т и человеколю́бия, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в.

Пере­вод: Помя­ни, Гос­по­ди Боже наш, (по нашей) вере и надеж­де на жизнь веч­ную пре­ста­вив­ше­го­ся раба Тво­е­го (имя усоп­ше­го). И, посколь­ку ты Благ и Чело­ве­ко­лю­бив, отпу­сти (ему) гре­хи, пре­не­бре­ги само­об­ма­ном (его), ума­ли, осво­бо­ди, оставь и про­сти ему все гре­хи его, созна­тель­но и неосо­знан­но совер­шен­ные, избавь его от нака­за­ния бес­ко­неч­но­го и огнен­ной кары, и даруй ему при­част­ность к веч­ным Тво­им бла­гам, кото­рые при­го­тов­ле­ны любя­щим Тебя и радость от них: пусть он и согре­шил, но не отсту­пил же (он) от Тебя (не пре­дал); и, несо­мнен­но, веро­вал в Отца и Сына и Свя­то­го Духа — Бога, про­слав­ля­е­мо­го (нами все­ми) как Тро­и­цу; и до послед­не­го вздо­ха сво­е­го (он) при­дер­жи­вал­ся этого.
Поэто­му будь мило­стив, и (этой) верой в Тебя заме­ни дела его и поме­сти его сре­ди свя­тых Сво­их: ведь, нет же чело­ве­ка, кото­рый про­жи­ва­ет жизнь без гре­ха. Это, лишь Ты Один таков — Без­гре­шен и прав­да Твоя — абсо­лют­на, Ты — Еди­ный и Един­ствен­ный Бог — мило­сти­вый, щед­рый и дей­стви­тель­но любя­щий нас, людей. И (мы) — сла­ву Тебе вос­сы­ла­ем (из сер­дец наших) — как Отцу и Сыну и Свя­то­му Духу — и сей­час, как и рань­ше — и все­гда, вове­ки. Аминь (то есть, я гово­рю то, что до́лжно по зако­ну Твоему).


См. ДУША, БЛИЖНИЙ

Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки