Структура Евхаристического канона (Анафоры)

Состав­лен­ная свя­ты­ми отца­ми из отдель­ных док­со­ло­гий и моле­ний еди­ная молит­ва — ана­фо­ра содер­жит эле­мен­ты, кото­рые в литур­ги­че­ской нау­ке ста­ли извест­ны под назва­ни­я­ми: пре­фа­цио, санк­тус, инсти­ту­цио, ана­мне­сис, эпи­кле­сис и интерцессио.

Молит­во­сло­вия Текст
Вступ­ле­ние  (лат. Praefatio). Бла­го­да­ре­ние Богу, в кото­ром рас­кры­ва­ет­ся глу­би­на чувств пре­дан­ной Богу души. Диа­кон: Ста­нем доб­ре, ста­нем со стра­хом, вон­мем, свя­тое воз­но­ше­ние в мире приносити!
Хор: Милость мира, жерт­ву хваления.
Свя­щен­ник: Бла­го­дать Гос­по­да наше­го Иису­са Хри­ста, и любы (любовь) Бога и Отца, и при­ча­стие (обще­ние) Свя­та­го Духа буди со все­ми вами.
Хор: И со духом твоим.
Свя­щен­ник: Горе име­им сердца.
Хор: Има­мы ко Господу.
Свя­щен­ник: Бла­го­да­рим Господа.
Хор: Достой­но и пра­вед­но есть покло­ня­ти­ся Отцу, и Сыну, и Свя­то­му Духу, Тро­и­це Еди­но­сущ­ней и Нераздельней.
Свя­щен­ник (тихо): Достой­но и пра­вед­но Тебе пети, Тебе бла­го­сло­ви­ти, Тя хва­ли­ти, Тя бла­го­да­ри­ти, Тебе покло­ня­ти­ся на вся­ком месте вла­ды­че­ствия Тво­е­го; Ты бо еси Бог неиз­ре­че­нен, недо­ве­домь, неви­димь, непо­сти­жимь, прис­но Сый, також­де Сый; Ты и Еди­но­род­ный Твой Сын и Дух Твой Свя­тый; Ты от небы­тия в бытие нас при­вел еси и отпад­шыя воз­ста­вил еси паки, и не отсту­пил еси, вся тво­ря, дон­де­же нас на небо воз­вел еси и Цар­ство Твое даро­вал еси буду­щее. О сих всех бла­го­да­рим Тя, и Еди­но­род­но­го Тво­е­го Сына, и Духа Тво­е­го Свя­та­го, о всех, их же вемы и их же не вемы, явлен­ных и неяв­лен­ных бла­го­де­я­ни­их, быв­ших на нас. Бла­го­да­рим Тя и о Служ­бе (греч. Литур­гии) сей, юже от рук наших при­я­ти изво­лил еси, аще и пред­сто­ят Тебе тыся­щи архан­ге­лов и тмы анге­лов, херу­ви­ми и серафи­ми, шесто­кри­ла­тии, мно­го­очи­тии, воз­вы­ша­ю­щи­и­ся пер­на­тии, (воз­гла­ша­ет):
Санк­тус (лат. Sanctus). Части молит­вы пред­став­ля­ют собой слег­ка изме­нен­ные биб­лей­ские цитаты. Побед­ную песнь пою­ща, вопи­ю­ща, взы­ва­ю­ща и глаголюща!
Хор: Свят, свят, свят, Гос­подь Сава­оф! исполнь небо и зем­ля сла­вы Тво­ея; осан­на в выш­них, бла­го­сло­вен гря­дый во имя Гос­подне, осан­на в вышних.
Инсти­ту­цио (лат. Institutio). Рас­сказ о Тай­ной вече­ре и уста­нов­ле­нии таин­ства Евхаристии. Свя­щен­ник (тихо): С сими и мы боже­ствен­ны­ми сила­ми, Вла­ды­ко, чело­ве­ко­люб­че, вопи­ем и гла­го­лем: Свят еси и пре­свят, Ты, и Еди­но­род­ный Твой Сын, и Дух Твой Свя­тый; свят еси и пре­свят, и вели­ко­леп­на сла­ва Твоя, иже мир Твой тако воз­лю­бил еси, яко­же Сына Тво­е­го Еди­но­род­но­го дати, да всяк веру­яй в Него не погиб­нет, но имать живот веч­ный: Иже при­шед, и все еже о нас смот­ре­ние испол­нив, в нощь, в нюже пре­да­я­ше­ся, паче же Сам Себе пре­да­я­ше за мир­ский живот, при­емь хлеб во свя­тыя Своя и пре­чи­стыя и непо­роч­ныя руки, бла­го­да­рив и бла­го­сло­вив, освя­тив, пре­ло­мив, даде свя­тым Сво­им уче­ни­ком и апо­сто­лом, рек (воз­глас): При­и­ми­те, яди­те, сие есть Тело Мое, еже за вы ломи­мое во остав­ле­ние грехов!
Хор:
Аминь.
Свя­щен­ник (тихо):
Подобне и чашу по вече­ри, гла­го­ля (воз­глас): Пий­те от нея вси, сия есть кровь Моя нова­го заве­та, яже за вы и за мно­ги изли­ва­е­мая во остав­ле­ние грехов!
Хор:
Аминь.
Вос­по­ми­на­ние (греч. Anamnesis). Вос­по­ми­на­ние уста­нов­ле­ния Гос­по­дом Таин­ства Евха­ри­стии с про­из­но­ше­ни­ем Его уста­но­ви-тель­ных слов. Свя­щен­ник: (тихо) Поми­на­ю­ще убо ныне спа­си­тель­ную сию запо­ведь, и вся, яже о нас быв­шая: крест, гроб, три­днев­ное вос­кре­се­ние, на небе­са вос­хож­де­ние, одес­ную седе­ние, вто­рое и слав­ное паки при­ше­ствие (воз­гла­ша­ет): Твоя от Тво­их, Тебе при­но­ся­ща о всех и за вся!
Хор: Тебе поем, Тебе бла­го­сло­вим, Тебе бла­го­да­рим, Гос­по­ди, и молим Ти ся, Боже наш.
При­зы­ва­ние  (греч. Epiklesis). При­зы­ва­ние на пред­ло­жен­ные Дары Свя­то­го Духа. Свя­щен­ник (тихо): Еще при­но­сим Ти сло­вес­ную сию и без­кров­ную Служ­бу, и про­сим, и молим, и мили ся деем: низ­посли Духа Тво­е­го Свя­та­го на ны и на пред­ле­жа­щыя Дары сия. Гос­по­ди, иже Пре­свя­та­го Тво­е­го Духа в тре­тий час Апо­сто­лом Тво­им низ­по­сла­вый, Того, Бла­гий, не оти­ми от нас, но обно­ви нас, моля­щих Ти ся.
Диа­кон: Серд­це чисто сози­жди во мне и дух прав обно­ви во утро­бе моей.
Свя­щен­ник: Гос­по­ди, иже Пре­свя­та­го Тво­е­го Духа в тре­тий час Апо­сто­лом Тво­им низ­по­сла­вый, Того, Бла­гий, не оти­ми от нас, но обно­ви нас, моля­щих Ти ся.
Диа­кон: Не отвер­жи мене от Лица Тво­е­го и Духа Тво­е­го Свя­та­го не оты­ми от мене.
Свя­щен­ник: Гос­по­ди, иже Пре­свя­та­го Тво­е­го Духа в тре­тий час Апо­сто­лом Тво­им низ­по­сла­вый, Того, Бла­гий, не оти­ми от нас, но обно­ви нас, моля­щих Ти ся.
Диа­кон: Бла­го­сло­ви, вла­ды­ко, свя­тый хлеб.
Свя­щен­ник: и сотво­ри убо хлеб сей чест­ное Тело Хри­ста Твоего.
Диа­кон: Аминь. Бла­го­сло­ви, вла­ды­ко, свя­тую чашу.
Свя­щен­ник: А еже в чаши сей, чест­ную Кровь Хри­ста Твоего.
Диа­кон: Аминь. Бла­го­сло­ви, вла­ды­ко, обоя.
Свя­щен­ник: Пре­ло­жив Духом Тво­им Святым.
Диа­кон: Аминь, аминь, аминь.
Хода­тай­ство (лат. intercessio). Моле­ние о всех свя­тых, за Цер­ковь, за всех хри­сти­ан живых и усоп­ших в надеж­де вос­кре­се­ния и жиз­ни веч­ной, «и о всех и за вся». Диа­кон: Помя­ни мя, свя­тый вла­ды­ко, грешнаго.
Свя­щен­ник: Да помя­нет Тя Гос­подь Бог во Цар­ствии Сво­ем все­гда, ныне и прис­но, и во веки веков.
Диа­кон: Аминь.
Свя­щен­ник: Яко же быти при­ча­ща­ю­щим­ся во трез­ве­ние души, во остав­ле­ние гре­хов, в при­об­ще­ние Свя­та­го Тво­е­го Духа, во испол­не­ние Цар­ствия Небес­на­го, в дерз­но­ве­ние еже к Тебе, не в суд или во осуж­де­ние. Еще при­но­сим Ти сло­вес­ную сию Служ­бу о иже в вере почив­ших: пра­от­цех, отцех, пат­ри­ар­сех, про­ро­цех, апо­сто­лех, про­по­вед­ни­цех, еван­ге­ли­стех, муче­ни­цех, испо­вед­ни­цех, воз­держ­ни­цех, и о вся­ком дусе пра­вед­нем, в вере скон­чав­шем­ся, (воз­гла­ша­ет:) изряд­но о Пре­свя­тей, пре­чи­стей, пре­бла­го­сло­вен­ней, слав­ней Вла­ды­чи­це нашей Бого­ро­ди­це и Прис­но­де­ве Марии!
Хор: Достой­но есть яко воис­ти­ну бла­жи­ти Тя, Бого­ро­ди­цу, Прис­нобла­жен­ную и Пре­не­по­роч­ную и Матерь Бога наше­го. Чест­ней­шую Херу­вим и слав­ней­шую без срав­не­ния Сера­фим, без истле­ния Бога Сло­ва рожд­шую, сущую Бого­ро­ди­цу Тя величаем.
Свя­щен­ник (тихо): О свя­тем Иоанне Про­ро­це, Пред­те­чи и Кре­сти­те­ли, о свя­тых слав­ных и все­х­валь­ных Апо­сто­лех, о свя­тем имя­рек, его­же и память совер­ша­ем, и о всех свя­тых Тво­их, ихже молит­ва­ми посе­ти нас, Боже. И помя­ни всех усоп­ших о надеж­ди вос­кре­се­ния жиз­ни веч­ныя (пере­чис­ля­ет по име­нам поми­на­е­мых). И упо­кой их, иде­же при­се­ща­ет свет лица Тво­е­го. Еще молим Тя, помя­ни, Гос­по­ди, вся­кое епи­скоп­ство пра­во­слав­ных, пра­во пра­вя­щих сло­во Тво­ея исти­ны, вся­кое пре­сви­тер­ство, во Хри­сте диа­кон­ство и вся­кий свя­щен­ни­че­ский чин. Еще при­но­сим Ти сло­вес­ную сию служ­бу о все­лен­ней, о свя­тей, собор­ней и апо­столь­стей Церк­ви, о иже в чисто­те и чест­нем житель­стве пре­бы­ва­ю­щих, о Бого­хра­ни­мей стране нашей, вла­стех и воин­стве ея. Даждь им, Гос­по­ди, мир­ное прав­ле­ние, да и мы в тишине их тихое и без­молв­ное житие пожи­вем, во вся­ком бла­го­че­стии и чистоте.
Свя­щен­ник (воз­гла­ша­ет): В пер­вых помя­ни, Гос­по­ди, вели­ко­го гос­по­ди­на и отца наше­го (имя), Свя­тей­ша­го Пат­ри­ар­ха Мос­ков­ска­го и всея Руси, и гос­по­ди­на наше­го (Высоко)преосвященнейшего (имя и титул пра­вя­ще­го епи­ско­па, архи­епи­ско­па или мит­ро­по­ли­та), их же даруй Свя­тым Тво­им церк­вам в мире, целых, чест­ных, здра­вых, дол­го­ден­ству­ю­щих, пра­во пра­вя­щих сло­во Тво­ея истины!
Хор: И всех и вся.
Свя­щен­ник: Помя­ни, Гос­по­ди, град сей, в нем­же живем, и вся­кий град и стра­ну, и верою живу­щих в них. Помя­ни, Гос­по­ди, пла­ва­ю­щих, путе­ше­ству­ю­щих, неду­гу­ю­щих, страж­ду­щих, пле­нен­ных, и спа­се­ние их. Помя­ни, Гос­по­ди, пло­до­но­ся­щих и доб­ро­тво­ря­щих во свя­тых Тво­их церк­вах, и поми­на­ю­щих убо­гия, и на вся ны мило­сти Твоя низ­посли (пере­чис­ля­ет по име­нам поми­на­е­мых).. И даждь нам еди­не­ми усты и еди­нем серд­цем сла­ви­ти и вос­пе­ва­ти пре­чест­ное и вели­ко­ле­пое Имя Твое: Отца и Сына и Свя­та­го Духа, ныне и прис­но и во веки веков!
Хор: Аминь.
Свя­щен­ник (лицом к наро­ду): И да будут мило­сти Вели­ка­го Бога и Спа­са наше­го Иису­са Хри­ста со все­ми вами!
Хор: И со духом твоим.

См. в сло­ва­ре: Ана­фо­ра

См. раз­дел: Литур­гия

Ска­чать в фор­ма­те Microsoft Word

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки