Последование святаго елеа, совершаемое поскору

Свя­щен­ник, обле­чен в епи­тра­хиль и поручи (аще воз­можно, то и в фелонь), начи­нает: Бла­го­сло­вен Бог наш всегда, ныне и присно и во веки веков.

И начало обыч­ное.

Посем Алли­луиа, глас 6.

Стих 1: Гос­поди, да не яро­стию Твоею обли­чиши мене, ниже гневом Твоим нака­жеши мене.

Стих 2: Поми­луй мя, Гос­поди, яко немо­щен есмь.

И тро­парь, глас 4: Скорый в заступ­ле­нии един сый, Христе, скорое свыше покажи посе­ще­ние страж­ду­щему рабу Твоему (или страж­ду­щей рабе Твоей), избави неду­гов, и горь­ких болез­ней; воз­двигни во еже пети Тя и сла­вити непре­станно, молит­вами Бого­ро­дицы, Едине Чело­ве­ко­любче.

Таже:

Миром Гос­поду помо­лимся.

Гос­поди, поми­луй.

О свыш­нем мире и спа­се­нии душ наших, Гос­поду помо­лимся.

Гос­поди, поми­луй.

О мире всего мира, бла­го­сто­я­нии Святых Божиих Церк­вей и соеди­не­нии всех, Гос­поду помо­лимся.

Гос­поди, поми­луй.

О Вели­ком гос­по­дине и отце нашем Свя­тей­шем Пат­ри­арсе КИРИЛЛЕ, и о гос­по­дине нашем (высоко-)преосвященнейшем мит­ро­по­лите (или:архи­епи­скопе, или: епи­скопе) имярек, чест­нем пре­сви­тер­стве, во Христе диа­кон­стве, и о всем причте и людех, Гос­поду помо­лимся.

Гос­поди, поми­луй.

О еже бла­го­сло­ви­тися елею сему силою и дей­ством и наи­тием Свя­таго Духа, Гос­поду помо­лимся.

Гос­поди, поми­луй.

О рабе Божии (или: о рабе Божией) имярек, и о еже в Бозе посе­ще­нии его (или:ея), и еже приити на него (или: на ню) бла­го­дати Свя­таго Духа, Гос­поду помо­лимся.

Гос­поди, поми­луй.

О еже изба­ви­тися ему же (или: ей же) и нам от всякия скорби, гнева и нужды, Гос­поду помо­лимся.

Гос­поди, поми­луй.

Заступи, спаси, поми­луй, и сохрани его (или: ю) и нас, Боже, Твоею бла­го­да­тию.

Гос­поди, поми­луй.

Пре­свя­тую, Пре­чи­стую, Пре­бла­го­сло­вен­ную, Слав­ную Вла­ды­чицу нашу Бого­ро­дицу и Прис­но­деву Марию, со всеми свя­тыми помя­нувше, сами себе, и друг друга, и весь живот наш Христу Богу пре­да­дим.

Тебе, Гос­поди.

И абие иерей вла­гает вино (или воду) в елей, бла­го­слов­ляет его и гла­го­лет молитву:

Гос­поди, мило­стию и щед­ро­тами Твоими исце­ляяй сокру­ше­ния душ и телес наших; Сам Вла­дыко, освяти елей сей, якоже быти пома­зу­ю­щимся от него во исце­ле­ние, и в пре­ме­не­ние всякия стра­сти, скверны плоти и духа, и вся­каго зла; да и в сем про­сла­вится Твое Пре­свя­тое Имя, Отца и Сына и Свя­таго Духа, ныне и присно и во веки веков, аминь.

Таже: Вонмем. Мир всем.

И духови твоему.

Пре­муд­рость.

Про­ки­мен, глас 1: Буди, Гос­поди, милость Твоя на нас, якоже упо­ва­хом на Тя.

Стих: Радуй­теся пра­вед­нии о Гос­поде, правым подо­бает похвала.

Пре­муд­рость.

Собор­наго посла­ния Иаковля чтение (зачало 57)

Вонмем.

Братие, образ при­и­мите зло­стра­да­ния и дол­го­тер­пе­ния, про­роки, иже гла­го­лаша именем Гос­под­ним. Се блажим тер­пя­щия: тер­пе­ние Иовле слы­ша­сте, и кон­чину Гос­подню виде­сте, яко мно­го­мило­стив есть Гос­подь, и щедр. Прежде же всех, братия моя, не кле­ни­теся ни небом, ни землею, ни иною коею клят­вою. Буди же вам, еже ей, ей, и еже ни, ни: да не в лице­ме­рие впа­дете. Зло­ст­раж­дет ли кто в вас: да молитву деет. Бла­го­душ­ствует ли кто: да поет. Болит ли кто в вас: да при­зо­вет пре­сви­теры цер­ков­ныя. И да молитву сотво­рят над ним, пома­завше его елеем во Имя Гос­подне. И молитва веры спасет боля­щаго. И воз­двиг­нет его Гос­подь, и аще грехи будет сотво­рил, отпу­стятся ему. Испо­ве­дайте убо друг другу согре­ше­ния, и моли­теся друг за друга, яко да исце­ле­ете: много бо может молитва пра­вед­наго поспе­ше­ству­ема.

[Мир ти. И духови твоему.]

Алли­луиа, глас 8.

Стих: Милость и суд воспою Тебе, Гос­поди.

Пре­муд­рость, прости. Услы­шим свя­таго Еван­ге­лия.

От Марка свя­таго Еван­ге­лия чтение (зачало 23).

Слава Тебе, Гос­поди, слава Тебе.

Вонмем.

Во время оно, призва Иисус оба­на­де­сяте, и начат их посы­лати два два: и даяше им власть над духи нечи­стыми. И запо­веда им, да ниче­соже возь­мут на путь, токмо жезл един: ни пиры, ни хлеба, ни при поясе меди: Но обувени в сан­да­лия, и не обла­чи­тися в две ризе. И гла­го­лаше им: идеже аще вни­дете в дом, ту пре­бы­вайте, дон­деже изы­дете оттуду. И елицы аще не при­и­мут вы, ниже послу­шают вас, исхо­дяще оттуду, оттря­сите прах, иже под ногами вашими, во сви­де­тель­ство им. Аминь гла­голю вам: отрад­нее будет Содо­мом и Гомор­ром в день судный, неже граду тому. И изшедше про­по­ве­даху, да пока­ются: и бесы многи изго­няху. И мазаху маслом многи недуж­ныя, и исце­ле­ваху.

Слава Тебе, Гос­поди, слава Тебе.

И екте­ния:

Поми­луй нас, Боже, по вели­цей мило­сти Твоей, молим Ти ся, услыши и поми­луй.

Гос­поди, поми­луй, трижды.

Еще молимся о мило­сти, жизни, мире, здра­вии, спа­се­нии, посе­ще­нии и остав­ле­нии грехов раба Божия (или: рабы Божией), имярек.

Гос­поди, поми­луй, трижды.

О еже про­сти­тися ему (или: ей) вся­кому согре­ше­нию, воль­ному и неволь­ному, Гос­поду помо­лимся.

Гос­поди, поми­луй, трижды.

Яко мило­стив и чело­ве­ко­лю­бец Бог еси, и Тебе славу воз­сы­лаем, Отцу, и Сыну, и Свя­тому Духу, ныне и присно, и во веки веков.

Аминь.

И молитва:

Вла­дыко Все­дер­жи­телю, Святый Царю, нака­зуяй и не умерщ­вляяй, утвер­ждаяй низ­па­да­ю­щия, и воз­во­дяй низ­вер­жен­ныя, телес­ныя скорби исправ­ляяй чело­ве­ков; молимся Тебе, Боже наш, яко да наве­деши милость Твою на елей сей, и на пома­зу­ю­щи­яся от него во Имя Твое: да будет им во исце­ле­ние души же и тела, и во очи­ще­ние и изме­не­ние всякия стра­сти, и вся­каго недуга, и язи, и всякия скверны плоти и духа. Ей, Гос­поди, вра­чеб­ную Твою силу с небесе низ­посли, при­кос­нися телеси, угаси огне­вицу, укроти страсть, и всякую немощь тая­щу­юся. Буди врач раба Твоего (или: рабы Твоея) имярек, воз­двигни его (или: ю) от одра болез­нен­наго и от ложа озлоб­ле­ния цела и все­со­вер­шенна (или: целу и все­со­вер­шенну), даруй (или: ю) его Церкви Твоей бла­го­уго­жда­юща и тво­ряща (или: бла­го­уго­жда­ющу и тво­рящу) волю Твою.

Твое бо есть, еже мило­вати и спа­сати ны, Боже наш, и Тебе славу воз­сы­лаем, Отцу и Сыну и Свя­тому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

И по молитве взем­лет иерей стру­чец и, омочив и во святый елей, пома­зует боля­щаго кре­сто­об­разно: на челе, на ноздрях, на лани­тех, на устех, на персех, на руках на обе стране, гла­голя молитву сию:

Отче Святый, Врачу душ и телес, посла­вый Еди­но­род­наго Твоего Сына, Гос­пода нашего Иисуса Христа, всякий недуг исце­ля­ю­щаго и от смерти избав­ля­ю­щаго, исцели и раба Твоего (или: рабу Твою) имярек, от обдер­жа­щия его (или: ю) телес­ныя и душев­ныя немощи, и ожи­во­твори его (или: ю) бла­го­да­тию Христа Твоего. Молит­вами Пре­свя­тыя Вла­ды­чицы нашея Бого­ро­дицы, и Прис­но­девы Марии: пред­ста­тель­ствы чест­ных Небес­ных Сил без­п­лот­ных: силою Чест­наго и Живо­тво­ря­щаго Креста: чест­наго слав­наго про­рока, Пред­течи и Кре­сти­теля Иоанна: святых слав­ных и все­х­валь­ных апо­сто­лов: святых слав­ных, и доб­ро­по­бед­ных муче­ни­ков: пре­по­доб­ных и бого­нос­ных отец наших: святых и исце­ли­те­лей без­среб­рен­ни­ков, Космы и Дами­ана, Кира и Иоанна, Пан­те­ле­и­мона и Ермо­лая, Самп­сона и Дио­мида, Фотия и Ани­киты: святых и пра­вед­ных бого­отец Иоакима и Анны: и всех святых.

Яко Ты еси Источ­ник исце­ле­ний, Боже наш, и Тебе славу воз­сы­лаем, со Еди­но­род­ным Твоим Сыном, и Еди­но­сущ­ным Твоим Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

По скон­ча­нии же пома­за­ния иерей, взем святое Еван­ге­лие, и разгнув е, воз­ла­гает пис­мены на главе боль­наго, и гла­го­лет молитву сию:

Царю Святый, бла­го­у­тробне и мно­го­мило­стиве Гос­поди Иисусе Христе, Сыне и Слове Бога Живаго, не хотяй смерти греш­наго, но яко обра­ти­тися, и живу быти ему. Не пола­гаю руку мою греш­ную на главу при­шед­шаго (или:при­шед­шия) к Тебе во гресех, и про­ся­щаго (или: про­ся­щия) у Тебе нами остав­ле­ние грехов; но Твою руку креп­кую и силь­ную, яже во святом Еван­ге­лии сем, еже держу на главе раба Твоего (или: рабы Твоея) имярек: и молюся Ти, и прошу мило­стив­ное и непа­мя­то­злоб­ное чело­ве­ко­лю­бие Твое, Боже, Спа­си­телю наш, про­ро­ком Твоим Нафа­ном пока­яв­ше­муся Давиду о своих согре­ше­ниих остав­ле­ние даро­ва­вый, и Манас­си­ину еже о пока­я­нии молитву при­е­мый: Сам и раба Твоего (или: рабу Твою) имярек, каю­ща­гося (или:каю­щу­юся) о своих си согре­ше­ниих, приими обыч­ным Твоим чело­ве­ко­лю­бием, пре­зи­раяй вся его (или: ея) пре­гре­ше­ния.

Ты бо еси Бог наш, Иже и сед­мь­де­сят крат сед­ме­ри­цею остав­ляти пове­ле­вый пада­ю­щим в грехи: зане яко вели­че­ство Твое, тако и милость Твоя, и Тебе подо­бает всякая слава, честь и покло­не­ние, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Снемше же Еван­ге­лие с главы боль­наго, дает цело­вати е.

И начи­нает чин, егда слу­чится вскоре вельми боль­ному дати При­ча­стие.

Аще же ни, Слава, и ныне: Гос­поди, поми­луй (трижды). Бла­го­слови.

И отпуст:

Хри­стос истин­ный Бог наш, молит­вами Пре­чи­стыя Своея Матере; силою Чест­наго и Живо­тво­ря­щаго Креста; свя­таго слав­наго и все­х­валь­наго апо­стола Иакова, брата Божия и пер­ваго архи­ереа Иеру­са­лим­скаго, и всех святых, поми­лует и спасет нас, яко благ и Чело­ве­ко­лю­бец.

Print Friendly, PDF & Email
Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки