Житие

Развернуть

Молитвы

Тропарь преподобному Феодосию Кавказскому, чудотворцу

От ю́ности Христа́ возлюби́л еси́, блаже́нне, и Его́ ра́ди на Свято́й Афо́н и ко Гро́бу Госпо́дню удали́лся еси́, и та́мо благода́тию и да́ром чуде́с обогати́вся, в страну́ Росси́йскую к лю́дем свои́м возврати́лся еси́. Наро́ды Кавказа в годи́ну гоне́ний моли́твами, по́двигом юро́дства и чудесы́ мно́гими во Правосла́вии укрепи́вый, преподо́бне о́тче Феодо́сие, моли́ Христа́ Бо́га, да укрепи́т Госпо́дь лю́ди, зде́ живу́щия, во Правосла́вии, и огради́т зе́млю на́шу ми́ром, и спасе́т все́х, я́ко милосе́рд.

Молитва первая преподобному Феодосию Кавказскому, чудотворцу

О, святы́й уго́дниче Бо́жий, преподо́бне о́тче Феодо́сие! Ты́, от ю́ности Христа́ возлюби́вый и Еди́ному Ему́ после́довавый, удали́лся на Святу́ю го́ру Афо́нскую, в уде́л Ма́тери Бо́жией, и отту́да ко Гро́бу Госпо́дню прите́кл еси́. Та́м во свяще́нном са́не мно́го ле́т пребыва́я, соверша́л усердные моле́ния за Зе́млю Росси́йскую, за Це́рковь Правосла́вную и за наро́д русский. Егда́ же постигло Ру́сь Святу́ю лихолетие безбо́жия, оста́вил ты́ Афо́н и Иерусали́м и вернулся во Оте́чество свое́, разделя́я горе́ и страда́ния наро́да своего́ и Це́ркви на́шей свято́й, ка́к мона́х и священнослужи́тель, да́же до темничного заточе́ния. Ве́ра твоя́, кро́тость, смире́ние и терпе́ние умиляли огрубевшие се́рдца в заточе́нии с тобо́ю пребывавших. В го́ды бра́ни ты́, о́тче, помога́л наро́ду правосла́вному одолеть врага́ и супоста́та, и мно́гих, от уны́ния, горя́ и отча́яния жи́знь свою́ покончить хоте́вших, спа́сл еси́. По́мощию твое́ю укреплялись верные в упова́нии свое́м, я́ко Госпо́дь не оста́вит Оте́чество на́ше, Ма́терь Бо́жия сохрани́т уде́л Сво́й, и гне́в Бо́жий Ея́ моли́твами на ми́лость претвори́тся. Многотру́дный тво́й по́двиг Христа́ ра́ди юро́дства удиви́л, о́тче, не то́лько на́с земны́х, но и небожи́телей, являвшихся тебе́. Вот что́ мо́жет сотворить моли́тва пра́ведника, ве́рою кре́пкой поспешеству́емая. Ты́ знаешь ну́жды и печа́ли на́ши, преподо́бне о́тче Феодо́сие, знаешь и жела́ние на́ше со Христо́м бы́ти. Пройдя те́сный и терни́стый пу́ть земна́го бытия́, ты́ нес яре́м тя́жкий от бра́тий свои́х, от неве́рных и соплеменников. Вспомни о на́с, ста́рче Бо́жий, у престо́ла Госпо́дня, и́бо ты́ обеща́л помога́ть все́м, кто́ обрати́тся к тебе́. Па́мять на земле́ Кавказской о тебе́, о́тче, не оскудева́ет и поны́не: с ве́рою и упова́нием притека́ют православные лю́ди к ме́сту твоего́ упокое́ния, прося́ заступле́ния и по́мощи. Про́сим же тя́, преподо́бне о́тче Феодо́сие: помоги́ на́м в тру́дный ча́с жи́зни, в минуты скорбе́й и страда́ний, умоли́ Нача́льника Ми́ра Го́спода, да умягчи́т о́н злые и огрубевшие се́рдца человеческие и умири́т наро́ды Кавказа. Да разори́т нечести́вые сове́ты раско́льников и еретико́в, восстаю́щих на Це́рковь Ру́сскую Святу́ю. Твои́ми моли́твами, свя́тче Бо́жий, да прости́т на́м Госпо́дь всякие прегреше́ния, да минуют на́с стре́лы вра́жия и ко́зни диа́вольския. Испроси́ у Творца́ и Промысли́теля жи́зни на́шея Го́спода вре́мя на покая́ние, от па́губы — избавле́ние, боля́щим — здра́вие, па́дшим — возстановле́ние, скорбя́щим — утеше́ние, ча́дам во стра́хе Бо́жием воспита́ние, отходя́щим к ве́чности — благо́е уготовле́ние, отше́дшим — упокое́ние и Небе́снаго Ца́рствия наследование. Бу́ди, о́тче Феодо́сие, покрови́телем и помо́щником все́м ве́рным земли́ Кавказской. Да укрепи́тся и умно́жится на не́й и во все́й Руси́ Вели́кой Свято́е Правосла́вие. Мы́ же, укрепляемые святы́ми твои́ми моли́твами, просла́вим Живонача́льную Тро́ицу и твое́ освяще́нное Бо́гом и́мя, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

показать все

Молитва вторая преподобному Феодосию Кавказскому, чудотворцу

О, преподо́бне и Богоно́сне о́тче Феодо́сие! При́зри на на́с, гре́шных, тебе́ моле́ние сие́ принося́щих, и умоли́ о на́с Го́спода Иису́са Христа́ и Его́ Пречи́стую Ма́терь, Богоро́дицу и Присноде́ву Мари́ю, во е́же изба́витися на́м исцеле́нием от неду́гов многоразли́чных плотски́х и духо́вных, и боле́зней, и получи́ти на́м от Го́спода Бо́га проще́ние согреше́ний на́ших, и стяжа́ти Ду́ха Свята́го, Го́спода Животворя́щаго, во вспоможе́ние бра́ни на сопроти́вныя и зало́га Ца́рствия Отца́ на́шего Небе́снаго. О, Ста́рче таи́нниче и чу́дне! Простри́ же́зл моли́твенный сво́й, да изведе́ши на́с свои́ми мольба́ми от волко́в мы́сленных — из а́да грехо́в и непотребств, непослуша́ния и противле́ния на́шего, и́же твори́м на вся́к де́нь и но́щь, непотре́бнии, я́ко ты́ хода́тай си́льный еси́ пред Го́сподом и Цари́цей Небе́сной. Мо́лим тя́, живы́я, и о ме́ртвых, я́ко ты́ и из та́ртара исхища́еши си́лою моле́бствия свята́го своего́, да сопричту́тся десны́м овца́м Христа́ Бо́га на́шего. Наста́ви на́с, юро́диве Феодо́сие, на у́м, во е́же зна́ти Пресвяту́ю Тро́ицу, Еди́наго Го́спода Бо́га на́шего, ми́лующаго и спаса́ющаго, и Еди́ну Чи́стую и Всепе́тую Мари́ю Де́ву, Держа́вную Влады́чицу на́шу и Ма́терь. Да пребыва́ет с на́ми Уте́шитель твои́ми мольба́ми, во е́же изба́вити на́с от вся́кия скве́рны и соделать прича́стниками Ца́рствия Отца́ на́шего Небе́снаго. Ему́ Всежданному и Всевожделенному Царю́, Созда́телю и Го́споду Бо́гу на́шему, я́ко Бла́г и Человеколю́бец еси́, поклони́мся и воздади́м сла́ву, и превознесе́м Пречестно́е и Великоле́пое И́мя Его́, Отца́ и Сы́на, и Свята́го Ду́ха ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Каноны и Акафисты

Развернуть

Случайный тест