Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Взыскание погибших»


Икона Богородицы «Взыскание погибших»

глас 4

Песнь 1

Ирмос: Отвер­зу уста моя и напол­нят­ся Духа, и сло­во отрыг­ну Цари­це Мате­ри, и явлю­ся, свет­ло тор­же­ствуя, и вос­пою, раду­я­ся, Тоя чудеса.

Уми­ло­сер­ди­ся о нас, греш­ных, поги­ба­ю­щих, Пре­свя­тая Бого­ро­ди­це, но вме­сто печа­ли даруй нам радость, да вос­пе­ва­ем Тя, Все­свя­тая Владычице.

Ути­ши душ наших сви­реп­ство, поне­же мно­гия скор­би и печа­ли напа­до­ша на нас, греш­ных, да не погиб­нем во зле, окаяннии.

Ты еси наша кре­пость и утвер­жде­ние и от вра­гов защи­ще­ние, и сего ради не боим­ся вра­жия наве­та, но прис­но поем Тя и сла­вим, Всеславная.

Напа­сти, и беды, и скор­би мно­ги при­и­до­ша на нас и отя­го­ти­ша нас, и от все­го серд­ца молим Тя, вопи­ю­ще: изба­ви, Бого­ро­ди­тель­ни­це, от обдер­жа­щих нас зол и весе­лия исполни.

Песнь 3

Ирмос: Твоя пес­но­слов­цы, Бого­ро­ди­це, живый и неза­вист­ный источ­ни­че, лик себе сово­куп­ль­шия, духов­но утвер­ди, в Боже­ствен­ней Тво­ей сла­ве вен­цев сла­вы сподоби.

Ты еси теп­лая Пред­ста­тель­ни­ца и твер­дое заступ­ле­ние, изба­ви нас, Все­свя­тая, от нашед­ших на нас напа­стей, Ты бо еси, Вла­ды­чи­це, пад­ших исправление.

Изба­ви нас, Пре­чи­стая, от напа­стей, и бед, и омра­че­ния душев­на­го, и уны­ния, вся стра­сти отже­ни от нас, Чистая, да прис­но Тя славим.

К Тебе при­те­ка­ем, Пре­чи­стая, не пре­зри нашея болез­ни и воз­ды­ха­ния, но при­з­ри на нас, сущих в скор­би, и сию нашу печаль на радость пре­ло­жи, Богоблаженная.

Виждь, Вла­ды­чи­це, беду нашу и скор­би, яко в тех лука­вый враг погло­ти­ти нас тщит­ся, но Ты, Пре­чи­стая, преп­ни его зло­хит­рое ковар­ство, да, избав­ль­ши­ся, сла­вим Тя, твер­дую Заступ­ни­цу за ны, во гре­сех погибающих.

Седален, глас 2

Моле­ние теп­лое и сте­на необо­ри­мая, мило­сти источ­ни­че, миро­ви при­бе­жи­ще, при­леж­но вопи­ем Ти: Бого­ро­ди­це, Вла­ды­чи­це, пред­ва­ри и от бед изба­ви нас, Еди­на вско­ре предстательствующая.

Песнь 4

Ирмос: Седяй в сла­ве на Пре­сто­ле Боже­ства во обла­це лег­це, при­и­де Иисус Пре­бо­же­ствен­ный Нетлен­ною Дла­нию и спа­се зову­щия: сла­ва, Хри­сте, силе Твоей.

Ты еси, Пре­чи­стая Дево, надеж­до и утвер­жде­ние наше неру­ши­мое, и лютых бед осво­бож­де­ние, и от печа­ли уте­ше­ние, и душ наших про­све­ще­ние, и во упо­ва­нии нашем непо­ко­ле­би­мый столпе.

В сих печа­лех буди слад­кое уте­ше­ние, и в бедах ско­рая Помощ­ни­ца, и в молит­вах Пред­ста­тель­ни­ца, Тя бо, Мати Божия, стя­жав­ши, от вся­ких бед избав­ля­ем­ся и ко спа­се­нию Тобою наставляемся.

Ты еси, Пре­чи­стая Дево, сущим в бедах при­бе­жи­ще, немощ­ным помо­га­е­ши, греш­ных исправ­ля­е­ши и ко спа­се­нию настав­ля­е­ши, яко Мати Божия сущая.

Суди оби­дя­щих, и побо­ри борю­щих нас, и от напрас­на­го оскорб­ле­ния изба­ви нас, осуж­ден­ных, яко Ты Судию Пра­вед­на­го роди­ла еси, Все­не­по­роч­ная, Иже хощет суди­ти комуж­до по делом его.

Песнь 5

Ирмос: Ужа­со­ша­ся вся­че­ская о Боже­ствен­ней сла­ве Тво­ей: Ты бо, Неис­ку­со­брач­ная Дево, име­ла еси во утро­бе над все­ми Бога и роди­ла еси Без­лет­на­го Сына всем вос­пе­ва­ю­щим Тя мир подавающая.

Пре­кло­ни­ся к моль­бам рабов Тво­их, Вла­ды­чи­це, и не закос­ни изба­ви­ти нас от всех скор­бей и бед, яже обдер­жат нас, види­мых и неви­ди­мых вра­гов отже­ни от нас, да не зле погиб­нем, окаяннии.

Ты в напа­стех и скор­бех мило­сти­во защи­ща­е­ши, иже под кров Твой при­бе­га­ют; при­и­ми, Пре­чи­стая, и наше сие малое от уныла­го серд­ца моле­ние, да не зле в отча­я­нии погибнем.

Мило­сти­вым и крот­ким оком, Бого­ро­ди­тель­ни­це, и мило­сер­ди­ем Тво­им при­з­ри на нас, недо­стой­ных, и от обсто­я­щия напа­сти нас сво­бо­ди, при­зы­ва­ю­щих Тя на помощь, Всепречистая.

Пер­во­здан­ный Адам и Ева Тобою, Вла­ды­чи­це, изба­ви­с­та­ся от слез, с ними же и нас, при­па­да­ю­щих и моля­щих­ся Ти, изба­ви слез, печа­лей и скор­бей и подаждь полез­ное нам уте­ше­ние о Бозе, Спа­се нашем.

Песнь 6

Ирмос: Боже­ствен­ное сие и все­чест­ное совер­ша­ю­ще празд­не­ство, Бого­муд­рии, Бого­ма­те­ре, при­и­ди­те, рука­ми вос­пле­щим, от Нея рожд­ша­го­ся Бога славим.

Услы­ши печаль­ный вопль раб Тво­их, тре­бу­ю­щих помо­щи Тво­ея, Бого­ма­ти, Ты бо еси упо­ва­ние наше, пот­щи­ся печаль нашу на радость преложити.

Изба­ви нас, Вла­ды­чи­це, от язы­ка льсти­ва и от чело­ве­ка непра­вед­на изми нас, вся бо Ты може­ши, яко Мати Зижди­те­ля наше­го сущи.

Вемы Тя, Бого­бла­го­дат­ная, ско­рое погиб­ших взыс­ка­ние, нас, немощ­ных, кре­пость и утвер­жде­ние; духом, усты и серд­цем зовем Ти: от напа­стей и печа­ли сво­бо­ди нас, Вла­ды­чи­це, к Тебе прибегающих.

Изба­ви нас от напа­стей и бед, Бого­не­ве­сто, Тя бо устрои Бог на спа­се­ние и заступ­ле­ние наше Хода­та­и­цу, сего ради и нам, недо­стой­ным, исхо­да­тай­ствуй от печа­ли избавление.

Кондак, глас 6

Пред­ста­тель­ство хри­сти­ан непо­стыд­ное, хода­тай­ство ко Твор­цу непре­лож­ное, не пре­зри греш­ных моле­ний гла­сы, но пред­ва­ри, яко Бла­гая, на помощь нас, вер­но зову­щих Ти: уско­ри на молит­ву и пот­щи­ся на умо­ле­ние, пред­ста­тель­ству­ю­щи прис­но, Бого­ро­ди­це, чту­щих Тя.

Ин кондак, глас тойже

Не има­мы иныя помо­щи, не има­мы иныя надеж­ды, раз­ве Тебе, Пре­чи­стая Дево, Ты нам помо­зи, на Тебе наде­ем­ся и Тобою хва­лим­ся: Твои бо есмы раби, да не постыдимся.

Песнь 7

Ирмос: Не послу­жи­ша тва­ри Бого­муд­рии, паче Создав­ша­го, но, огнен­ное пре­ще­ние муже­ски поправ­ше, радо­ва­х­у­ся, пою­ще: пре­пе­тый отцев Гос­подь и Бог, бла­го­сло­вен еси.

Ты еси, Пре­чи­стая Дево, Покро­ви­тель­ни­ца наша и непре­стан­ное радо­ва­ние душ наших, не пре­зри нас, одер­жи­мых лютою бедою и неуте­ши­мою печа­лию, но засту­пи и поми­луй рабы Твоя.

Ты еси кре­пость наша, Пре­чи­стая Вла­ды­чи­це, и в нашед­ших неча­е­мых скор­бех уте­ше­ние, и сего ради мы, недо­стой­нии раби Твоя, все­на­деж­но вопи­ем Ти: поми­луй нас, падших.

Исце­ли душев­ныя язвы, Вла­ды­чи­це, и засту­пи нас, рабов Тво­их, изба­ви нас от пагуб­ныя сети лука­ва­го, от вся­ка­го паде­ния и от раз­вра­ще­ния изми нас, Преблагословенная.

Сокру­ши сове­ты непра­вед­ныя, иже изощ­ре­ны суть на ны, мы бо иныя помо­щи не има­мы, раз­ве Тебе, Чистая, и к Тебе при­бе­га­ем: не попу­сти погиб­ну­ти, яко вся Тебе воз­мож­на суть.

Песнь 8

Ирмос: Отро­ки бла­го­че­сти­выя в пещи Рож­де­ство Бого­ро­ди­чо спас­ло есть; тогда убо обра­зу­е­мое, ныне же дей­ству­е­мое, все­лен­ную всю воздви­за­ет пети Тебе: Гос­по­да пой­те дела и пре­воз­но­си­те Его во вся веки.

Души наша сохра­ни под кро­вом Тво­им, Пре­бла­го­сло­вен­ная Бого­ро­ди­це, и от раз­лич­ных нале­жа­щих на нас бед и скор­бей изба­ви нас, да не пора­ду­ет­ся враг наш о нашей поги­бе­ли, но да сла­вим Тя, Божию Матерь, во веки.

Убо­я­хом­ся помо­щи чело­ве­че­ския иска­ти, при­бе­го­хом к Тебе, Все­не­по­роч­ная, Ты еси Хра­ни­тель­ни­ца хри­сти­а­ном, днесь к покро­ву при­те­ко­хом, наде­я­ся на милость бла­го­у­тро­бия Тво­е­го; мате­рин­ски поми­луй нас, да сла­вим Тя во веки.

Ты еси, Пре­чи­стая Дево, про­све­ще­ние и избав­ле­ние, Ты еси Помощ­ни­ца наша все­ра­дост­ная и сте­на неру­ши­мая, сла­ва и хва­ла наша, Все­не­по­роч­ная, да про­сла­вим Тя во веки.

На Тя всю надеж­ду спа­се­ния наше­го воз­ло­жи­хом, Неис­ку­со­брач­ная Бого­ро­ди­тель­ни­це, и на помощь при­зы­ва­ем Тя: спа­си нас от печа­ли сия и напа­сти и от всех скор­бей изба­ви нас, да сла­вим Тя во веки.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земно­род­ный да взыг­ра­ет­ся, Духом про­све­ща­емь, да тор­же­ству­ет же Без­п­лот­ных умов есте­ство, почи­та­ю­щее свя­щен­ное тор­же­ство Бого­ма­те­ре, и да вопи­ет: радуй­ся, Все­б­ла­жен­ная Бого­ро­ди­це, Чистая Приснодево.

Изс­ше, яко ску­дель, от печа­ли кре­пость наша, и ко аду при­бли­жи­хом­ся; от язык душе­па­губ­ных пред­ва­ри, Мати Божия, заступ­ле­ни­ем Тво­им и от обдер­жа­щих нас скор­бей рукою, Мати, Тво­ею изба­ви нас, да сла­вим Тя, Чистая Прис­но­де­во. (Два­жды.)

Все­не­по­роч­ная Отро­ко­ви­це, всем вер­ным креп­кая Помощ­ни­це, и упо­ва­ние хри­сти­а­ном, буди и о нас неот­ступ­ная Молеб­ни­ца к Сыну Тво­е­му и Богу о осво­бож­де­нии от нашед­шия сия напа­сти, да вопи­ем Ти: радуй­ся, Чистая Приснодево.

Ты еси кре­пость наша, при­бе­жи­ще и сте­на необо­ри­мая, Ты еси теп­лая к Богу Молит­вен­ни­ца, вся­ких напа­стей и бед сво­бо­ди, Еди­на Бла­го­сло­вен­ная, да вопи­ем Ти: радуй­ся, Преб­ла­жен­ная Бого­ро­ди­це, Приснодево!

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки