Молитвы благоверным князю Петру и княгине Февронии, Муромским чудотворцам


Благоверные князь Петр и княгиня Феврония, Муромские

Тропарь, глас 81

Аудио:

 

Я́ко благочести́ваго ко́рене пречестна́я о́трасль был еси́,/ до́бре во благоче́стии пожи́в, блаже́нне Пе́тре,/ та́ко и с супру́жницею твое́ю прему́дрою Февро́ниею,/ в ми́ре Бо́гу угоди́вше, и преподо́бных житию́ сподо́бистеся./ С ни́миже моли́теся Го́сподеви,/ сохрани́ти без вре­да́ оте́чество ва́ше,// да вас непреста́нно почита́ем.

Пере­вод: Как от бла­го­че­сти­во­го кор­ня дра­го­цен­ною отрас­лью был ты, бла­жен­ный Петр, пре­крас­но во бла­го­че­стии пожив, то и с супру­гою сво­ею, пре­муд­рою Фев­ро­ни­ей, вы в мире Богу уго­ди­ли, и пре­по­доб­ных жития спо­до­би­лись. С ними моли­тесь Гос­по­ду сохра­нить без вре­да Оте­че­ство ваше, дабы мы вас непре­стан­но почитали.

Кондак, глас 81

Ми́ра сего́ княже́ние и сла́ву вре́менну помышля́я,/ сего́ ра́ди благоче́стно в ми́ре пожи́л еси́, Пе́тре,/ ку́пно и с супру́жницею твое́ю прему́дрою Февро́ниею,/ ми́лостынею и моли́твами Бо́гу угоди́вше./ Те́мже и по сме́рти неразлу́чно во гро́бе лежа́ще,/ исцеле́ние неви́димо подава́ете,/ и ны́не Хри­сту́ моли́теся// сохрани́ти град же и лю́ди, и́же вас сла́вящих.

Пере­вод: Княже́ние и сла­ву мира сего вре­мен­ной счи­тая, бла­го­че­сти­во в мире пожил ты, Петр, вме­сте с супру­гою тво­ею, пре­муд­рою Фев­ро­ни­ей, мило­сты­нею и молит­ва­ми Богу уго­див. Пото­му и по смер­ти во гро­бе поко­ясь нераз­луч­но, вы исце­ле­ния неви­ди­мо пода­е­те, и ныне Хри­сту моли́тесь, сохра­нить город и людей, вас славящих.

Молитва 1‑я1

О, вели́цыи уго́дницы Бо́жии и преди́внии чудотво́рцы, благове́рнии кня́же Пе́тре и княги́не Февро́ние, гра́да Му́рома предста́тели и храни́тели и о всех нас усе́рднии ко Го́споду моли́твенницы! К вам прибега́ем и вам мо́лимся со усе́рдием кре́пким: принеси́те за нас, гре́шных, святы́я моли́твы ва́ша ко Го́споду Бо́гу, и испроси́те нам у бла́гости Его́ вся благопотре́бная душа́м и телесе́м на́шим: ве́ру пра́ву, наде́жду бла́гу, любо́вь нелицеме́рну, благоче́стие непоколеби́мое, в до́брых де́лех преуспе́яние, ми́ра умире́ние, зем­ли́ плодоно́сие, возду́ха благорастворе́ние, душа́м и телесе́м здра́вие и ве́чное спасе́ние. Исхода́тайствуйте у Царя́ Небе́снаго Це́ркви Святе́й и всей стране́ Росси́йстей мир, тиши­ну́ и благоустрое́ние и всем нам житие́ благополу́чное и до́брую христиа́нскую кончи́ну. Огради́те оте́чество ва́ше, град Му́ром и вся гра́ды Росси́йския от вся́каго зла и вся правове́рныя лю́ди, к вам приходя́щия и моще́м ва́шим покланя́ющияся, осени́те благода́тным де́йством благоприя́тных моли́тв ва́ших, и вся проше́ния их во бла́го испо́лните. Ей, чудотво́рцы святи́и! Не пре́зрите моли́тв на́ших, со умиле́нием вам возноси́мых, но бу́дите о нас при́снии предста́тели ко Го́споду и сподо́бите нас по́мощию ва́шею свято́ю спасе́ние ве́чное получи́ти и Ца́рствие Небе́сное унасле́довати, да славосло́вим неизрече́нное человеколю́бие Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, в Тро́ице покланя́емаго Бо́га, во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пере­вод: О, вели­кие угод­ни­ки Божии и пре­див­ные чудо­твор­цы бла­го­вер­ные князь Петр и кня­ги­ня Фев­ро­ния, гра­да Муро­ма покро­ви­те­ли и хра­ни­те­ли, и о всех нас усерд­ные ко Гос­по­ду молит­вен­ни­ки! К вам при­бе­га­ем и вам молим­ся с упо­ва­ни­ем креп­ким: при­не­си­те за нас греш­ных свя­тые молит­вы ваши ко Гос­по­ду Богу и испро­си­те нам у бла­го­сти Его все потреб­ное для душ и телес наших: веру пра­вую, надеж­ду бла­гую, любовь нели­це­мер­ную, бла­го­че­стие непо­ко­ле­би­мое, в доб­рых делах успех, миру уми­ро­тво­ре­ние, зем­ле пло­до­ро­дие, воз­ду­ха бла­го­рас­тво­ре­ние, душе и телу здра­вие и веч­ное спа­се­ние. Исхо­да­тай­ствуй­те у Царя Небес­но­го, да услы­шит Он мно­госкорб­ный вопль вер­ных рабов Его, в скор­би и печа­ли день и нощь взы­ва­ю­щих к Нему, и да изве­дет от поги­бе­ли жизнь нашу. Испро­си­те Церк­ви свя­той и всей дер­жа­ве Рос­сий­ской мир, тиши­ну и бла­го­устро­е­ние, и всем нам житие бла­го­по­луч­ное и доб­рую хри­сти­ан­скую кон­чи­ну. Огра­ди­те оте­че­ство ваше, град Муром, и вся горо­да Рос­сий­ские от вся­ко­го зла и всех пра­во­вер­ных людей, к вам при­хо­дя­щих и мощам вашим покло­ня­ю­щих­ся, осе­ни­те бла­го­дат­ным дей­стви­ем бла­го­при­ят­ных молитв ваших, и все про­ше­ния их ко бла­гу испол­ни­те. Да, чудо­твор­цы свя­тые! Не пре­зи­рай­те молитв наших, с уми­ле­ни­ем вам воз­но­си­мых, но будь­те за нас посто­ян­ны­ми хода­та­я­ми ко Гос­по­ду и спо­до­би­те нас с помо­щью вашею свя­тою спа­се­ние веч­ное полу­чить и Цар­ство Небес­ное уна­сле­до­вать; да сла­во­сло­вим неиз­ре­чен­ное чело­ве­ко­лю­бие Отца, и Сына, и Свя­то­го Духа, в Тро­и­це покло­ня­е­мо­го Бога, во веки. Аминь.

Молитва 2‑я2

О, уго́дницы Бо́жии, благове́рнии кня́же Пе́тре и княги́не Февро́ние, к вам прибега́ем и к вам со упова́нием кре́пким мо́лимся: вознеси́те о нас, гре́шных (име­на), святы́я моли́твы ва́ши ко Го́споду Бо́гу и испроси́те у бла́гости Его́ вся благопотре́бная душа́м и телесе́м на́шим: ве́ру пра́ву, наде́жду бла́гу, любо́вь нелицеме́рну, благоче́стие непоколеби́мо, в до́брых де́лех преуспе́яние. И хода́тайствуйте нам у Царя́ Небе́снаго житие́ благополу́чное и до́брую христиа́нскую кончи́ну. Ей, чудотво́рцы святи́и! Не пре́зрите моли́тв на́ших, но бу́дите о нас при́снии предста́телие ко Го́споду, и сподо́бите нас по́мощию ва́шею спасе́ние ве́чное получи́ти и Ца́рствие Небе́сное унасле́довати, да славосло́вим неизрече́нное человеколю́бие Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, в Тро́ице покланя́емаго Бо́га во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва 3‑я

О, вели́цыи уго́дницы Бо́жии и преди́внии чудотво́рцы, благове́рнии кня́же Пе́тре и княги́не Февро́ние, гра́да Му́рома предста́тели, честна́го бра́ка храни́тели и о всех нас усе́рднии ко Го́споду моли́твенницы!
Вы во дни земна́го жития́ ва́шего о́браз благоче́стия, христиа́нския люб­ве́ и ве́рности друг ко дру́гу да́же до гро́ба яви́ли есте́ и тем зако́нное и благослове́нное супру́жество просла́вили есте́.
Сего́ ра́ди к вам прибега́ем и мо́лимся со усе́рдием кре́пким: принеси́те за нас, гре́шных, святы́я моли́твы ва́ша ко Го́споду Бо́гу, и испроси́те нам вся благопотре́бная душа́м и телесе́м на́шим: ве́ру пра́ву, наде́жду бла́гу, любо́вь нелицеме́рну, благоче́стие непоколеби́мое, в до́брых де́лех преуспе́яние3, наипа́че же сою́зом бра́чным сочета́вшимся да́руйте моли́твами ва́шими целому́дрие, друг ко дру́гу любо́вь в сою́зе ми́ра, единомы́слие душ и теле́с, ло́же ненаве́тное, пребыва́ние незазо́рное, се́мя долгожи́зненное, о ча́дех благода́ть, до́мы испо́лнены благосты́ни и в жи́зни ве́чней неувяда́емый вене́ц сла́вы Небе́сныя.
Ей, чудотво́рцы святи́и! Не пре́зрите моли́тв на́ших, со умиле́нием вам возноси́мых, но бу́дите при́снии засту́пницы на́ши пред Го́сподем и сподо́бите нас предста́тельством ва́шим спасе́ние ве́чное получи́ти и Ца́рствие Небе́сное насле́довати, да славосло́вим неизрече́нное человеколю́бие Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, в Тро́ице покланя́емаго Бо́га, во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Краткое житие

День памя­ти 25 июня/8 июля

Муром­ский князь Петр полю­бил про­стую девуш­ку Фев­ро­нию, и это настро­и­ло про­тив него бояр. Пет­ру при­шлось поки­нуть Муром и отка­зать­ся от кня­же­ско­го пре­сто­ла. Мно­го бед пре­тер­пе­ли супру­ги, пока, нако­нец, Гос­подь при­з­рел на их сми­ре­ние. Бояре, рас­ка­яв­шись в сво­ем упор­стве, ста­ли про­сить Пет­ра и Фев­ро­нию вер­нуть­ся. Впо­след­ствии бла­го­че­сти­вые супру­ги при­ня­ли мона­ше­ство и за вер­ность друг к дру­гу спо­до­би­лись почить в один день. Свв. Пет­ру и Фев­ро­нии молят­ся о вер­но­сти и люб­ви меж­ду мужем и женой.


3 Если моле­бен совер­ша­ет­ся для гото­вя­щих­ся всту­пить в брак, то молит­ва чита­ет­ся с это­го места до кон­ца абза­ца в сле­ду­ю­щей редакции:
наипа́че же хотя́щим сою́зом бра́чным сочета́тися да́руйте моли́твами ва́шими целому́дрие, друг ко дру́гу ве́рность и любо́вь в сою́зе ми́ра, единомы́слие душ и теле́с, пребыва́ние незазо́рное и в жи́зни ве́чней неувяда́емый вене́ц сла́вы Небе́сныя.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки