Пяточисленные молитвы


Эти молит­вы сло­же­ны свя­ти­те­лем  Димит­ри­ем Ростов­ским по виде­нию одно­го стар­ца в память скор­бей, кото­рые пре­тер­пе­ла Пре­свя­тая Дева Мария.
«Один ста­рец от Бого­нос­ных Отцев, стоя на молит­ве и быв в вос­тор­ге, слы­шал глас Гос­по­да наше­го Иису­са Хри­ста, гла­го­лю­ще­го с Пре­чи­стою и Пре­свя­тою Бого­ро­ди­цею, Мате­рию своею:
— Рцы Мне, Мати Моя, коли­ко болез­ней наи­боль­ших, живу­щи на све­те, пре­тер­пе­ла еси Мене ради?
И рече Пресвятая:
— Сыне и Боже Мой! Наи­боль­ших пять болез­ней Тебе ради пре­тер­пе­ла: пер­вая — егда услы­ша­ла от Симео­на Про­ро­ка, еже имел еси уби­ен быти; вто­рая — егда, ищу­щи Тебе во Иеру­са­ли­ме через три дня, Тя не виде­ла есмь; тре­тья — егда Тя пой­ма­на и свя­за­на от жидов услы­ша­ла; чет­вер­тая — егда Тя на Кре­сте меж­ду раз­бой­ни­ка­ми Рас­пя­та­го виде­ла; пятая — егда Тя виде­ла во гро­бе полагаема.
И рече к Ней Господь:
— Гла­го­лю Тебе, Мати Моя: аще кто каж­дую болезнь Твою на кийж­до день про­чтет с молит­вою Моею, сие есть «Отче наш» и Архан­гель­ское обра­до­ва­ние, сие есть «Бого­ро­ди­це Дево, радуй­ся» — за первую болезнь дам ему позна­ние гре­хов и жале­ние о них; за вто­рую — дам ему всех гре­хов про­ще­ние; за тре­тию — воз­вра­щу ему доб­ро­де­те­ли его, через гре­хи изгиб­шия; за чет­вер­тую — напи­таю его, при смер­ти его, Телом и Кро­вию Моею Боже­ствен­ною; за пятую — явлю­ся ему Сам при смер­ти его и при­му душу его в живот веч­ный. Аминь».

* * *

Икона Богородицы Игоревская
Чита­ет диа­кон Алек­сандр Титов

 

Начало к сим молитвам:

Сла́ва Тебе́, Хри­сту́ Бо́гу Мое­му́, не погуби́вшему мя гре́шнаго со беззако́ньми мои́ми, но да́же досе́ле грехо́м мои́м потерпе́вшему. (Поклон)

Сподо́би, Го́споди, в день сей без гре­ха́ сохрани́тися нам; да́руй ми, Го́споди, да ни сло́вом, ни де́лом, ни помышле́нием прогне́ваю Тя, Созда́теля мое­го́, но вся́ дела́ моя́, сове́ты и помышле́ния да бу́дут во сла́ву Пресвята́го и́мени Тво­е­го́. (Поклон)

Бо́же, ми́лостив бу́ди мне, гре́шному, во все́й жи́зни мое́й: во исхо́де мое́м и по кончи́не мое́й не оста́ви мене́. (Поклон)

Сие, пад­ши ниц на зем­ли, глаголи:

Го́споди Иису́се Хри­сте́, Сы́не Бо́жий, при­и­ми́ уме́ршаго мя душе́ю и умо́м. При­и­ми́ мя гре́шнаго, блуд­ни­ка́, скве́рнаго душе́ю и те́лом. Оты­ми́ неприя́знь безсту́дную и не отвра­ти́ лица́ Тво­е­го́ от мене́, не рцы, Влады́ко: «Не вем, кто еси́», но во́нми гла́су моле́ния мое­го́; спа­си́ мя, я́ко име́яй мно́жество щедро́т и не хо́щеши сме́рти гре́шника; не оста́влю же Тя, Созда́теля мое­го́, и не отступ­лю́ от Тебе́, до́ндеже послу́шаеши мя и да́си всем грехо́м мои́м проще́ние, моли́тв ра́ди Пречи́стыя Ма́тери Тво­ея́, предста́тельства Честны́х Небе́сных Сил безпло́тных, свята́го сла́внаго А́нгела храни́теля мое­го́, Проро́ка же и Предте́чи и Крести́теля Иоа́нна, богоглаго́ливых Апо́стол, све́тлых и добропобе́дных му́чеников, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших и всех Твои́х святы́х, поми́луй и спа­си́ мя гре́шнаго. Ами́нь.

Молитва Святому Духу

Царю́ Небе́сный, Уте́шителю, Ду́ше и́стины, И́же вез­де́ сы́й и вся́ исполня́яй, Сокро́вище благи́х и жи́зни Пода́телю, при­и­ди́ и всели́ся в ны́, и очи́сти ны́ от вся́кия скве́рны, и спа­си́, Бла́же, ду́ши на́ша.

Пере­вод: Царь Небес­ный, Уте­ши­тель, Дух Исти­ны, вез­де пре­бы­ва­ю­щий и всё напол­ня­ю­щий, Сокро­вищ­ни­ца благ и жиз­ни Пода­тель, при­ди и все­лись в нас, и очи­сти нас от вся­кой сквер­ны, и спа­си, Бла­гой, души наши.

Трисвятое

Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Чита­ет­ся три­жды, с крест­ным зна­ме­ни­ем и пояс­ным поклоном.)

Свя­той Боже, Свя­той Креп­кий, Свя­той Бес­смерт­ный, поми­луй нас.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Сла­ва Отцу, и Сыну, и Свя­то­му Духу, и ныне, и все­гда, и во веки веков. Аминь.

Молитва Господня

О́тче наш, И́же еси́ на небесе́х! Да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на небе­си́ и на зем­ли́. Хлеб наш насу́щный да́ждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не вве­ди́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго. Я́ко Твое́ есть Ца́рство и си́ла и сла́ва во ве́ки. Ами́нь.

Отче наш, сущий на небе­сах! Да свя­тит­ся имя Твое, да при­и­дет Цар­ствие Твое; да будет воля Твоя и на зем­ле, как на небе. Хлеб наш насущ­ный дай нам на сей день; И про­сти нам дол­ги наши, как и мы про­ща­ем долж­ни­кам нашим; И не вве­ди нас в иску­ше­ние, но избавь нас от лука­во­го. Ибо Твоё Цар­ство, и сила, и сла­ва во веки. Аминь.

Богородице Дево, радуйся

Богоро́дице Де́во, ра́дуйся, благода́тная Мари́е, Госпо́дь с Тобо́ю, Благослове́нна Ты в жена́х и благослове́н Плод чре́ва Тво­е­го́, я́ко Спа́са роди­ла́ еси́ душ на́ших.

Бого­ро­ди­ца Дева Мария, испол­нен­ная бла­го­да­ти Божи­ей, радуй­ся! Гос­подь с Тобою; бла­го­сло­вен­на Ты меж­ду жена­ми и бла­го­сло­вен Плод, Тобою рож­ден­ный, пото­му что Ты роди­ла Спа­си­те­ля душ наших.

Молитва 1‑я

О, Ма́ти Милосе́рдая, Де́во Мари́е, аз гре́шный и непотре́бный раб Твой, воспомина́ющи Твоя́ боле́зни1, егда́ Ты услы́шала от Симео́на Проро́ка о неми́лостивном убие́нии Сы́на Тво­е­го́, Го́спода на́шего Иису́са Хри­ста́, при­но­шу́ сию́ Тебе́ моли́тву и Арха́нгельское обра́дование, при­и­ми́ в честь и па́мять боле́зней Твои́х и умо­ли́ Сы́на Тво­е­го́ — Го́спода на́шего Иису́са Хри­ста́, да да́рует ми позна́ние грехо́в и жале́ние о них. (Поклон)

Молитва 2‑я

О́тче наш… (см. выше)

Богоро́дице Де́во, ра́дуйся… (см. выше)

О, Богоблаже́нная и Пренепоро́чная Отрокови́це, Ма́ти и Де́во, при­и­ми́ от мене́, гре́шнаго и непотре́бнаго раба́ Тво­е­го́, сию́ моли́тву и Арха́нгельское обра́дование в честь и па́мять боле́зни Тво­ея́, егда́ позабы́ла Сы́на Тво­е­го́, Го́спода на́шего Иису́са Хри­ста́, в це́ркви и три дни Его́ не ви́дела еси́; умо­ли́ Его́ и испро­си́ у Него́ всех грехо́в мои́х проще́ние и оставле́ние, Еди́на Благослове́нная. (Поклон)

Молитва 3‑я

О́тче наш…

Богоро́дице Де́во, ра́дуйся…

О, Ма́ти Све́та, Преблагослове́нная Де́во Богоро́дице, при­и­ми́ от мене́, гре́шнаго и непотре́бнаго раба́ Тво­е­го́ сию́ моли́тву и Арха́нгельское обра́дование в честь и па́мять боле́зни Тво­ея́, егда́ Сы́на Тво­е­го́, Го́спода на́шего Иису́са Хри­ста́, по́ймана и свя́зана слы́шала еси́. Умо­ли́ Его́, да возврати́т мне доброде́тели, че́рез грех изги́бшия2, да Тя, Пречи́стая, во ве́ки велича́ю. (Поклон)

Молитва 4‑я

О́тче наш…

Богоро́дице Де́во, ра́дуйся…

О, Милосе́рдия Исто́чниче, Де́во Богоро́дице, при­и­ми́ от мене́, гре́шнаго и непотре́бнаго раба́ Тво­е­го́, сию́ моли́тву и Арха́нгельское обра́дование в че́сть и па́мять боле́зни Тво­ея́, егда́ на Кре­сте́ ме́жду разбо́йники ви́дела еси́ Сы́на Тво­е­го́, Го́спода на́шего Иису́са Хри­ста́, Его́же умо­ли́, Влады́чице, да пода́ст ми дар милосе́рдия Сво­е­го́ в час сме́рти моея́ и да напита́ет мя Те́лом и Кро́вию Свое́ю Боже́ственною, да Тя, Засту́пницу, сла́влю во ве́ки. (Поклон)

Молитва 5‑я

О́тче наш…

Богоро́дице Де́во, ра́дуйся…

О, Наде́ждо моя́, Пречи́стая Де́во Богоро́дице, при­и­ми́ от мене́, гре́шнаго и непотре́бнаго раба́ Тво­е­го́, сию́ моли́тву и Арха́нгельское обра́дование в честь и па́мять боле́зни Тво­ея́, егда́ ви́дела еси́ Сы́на Тво­е­го́, Го́спода на́шего Иису́са Хри­ста́, во гро́бе полага́ема.  Его́же умо­ли́, Влады́чице, да я́вится мне в час сме́рти моея́ и да прии́мет ду́шу мою́ в живо́т ве́чный. Ами́нь. (Поклон)

О, Преми́лостивая Де́во, Гос­по­же́ Богоро́дице, чадолюби́вая Го́рлице, небе­се́ и зем­ли́ Самодержа́вная Цари́це, любе́зная Прие́мнице всех простира́ющих к Тебе́ свои́ моль­бы́, печа́льных Уте́шительнице, при­и­ми́ от мене́, гре́шнаго и непотре́бнаго раба́ Тво­е­го́, пяточи́сленное сие́ моле́ние, в нем же воспомина́ю земны́е и небе́сныя Твоя́ ра́дости, уми́льно вопию́ща к Тебе́ си́це3:

Земные радости

Ра́дуйся, заче́ншая во чре́ве без се́мене Хри­ста́ Бо́га на́шего. Ра́дуйся, во чре́ве без боле́зни носи́вшая Того́. Ра́дуйся, поро́ждшая чу́дным смотре́нием. Ра́дуйся, восприи́мшая от волхво́в‑царе́й дары́ и поклоне́ние. Ра́дуйся, я́ко обре­ла́ еси́ посре­ди́ учи­те­лей Сво­е­го́ Сы́на и Бо́га. Ра́дуйся, я́ко Рож­де­ство́ Твое́ пресла́вно из ме́ртвых воста́. Ра́дуйся, ви́девшая вознося́щагося Сво­е­го́ Созда́теля, к Нему́ же сама́ душе́ю и те́лом воз­ш­ла́ еси́.

Небесные радости

Ра́дуйся, де́вства ра́ди Сво­е­го́, па́че А́нгел и всех святы́х Пресла́вная. Ра́дуйся, близ Пресвяты́я Тро́ицы просия́ющая. Ра́дуйся, Миротво́рице на́ша. Ра́дуйся, Власти́тельнице, облада́ющая все́ми Небе́сными Си́лами. Ра́дуйся, па́че всех дерзнове́ние к Сы́ну и Бо́гу Сво­е­му́ иму́щая. Ра́дуйся, милосе́рдая Ма́ти всем, к Тебе́ прибега́ющим. Ра́дуйся, я́ко Твое́ весе́лие во ве́ки не сконча́ется!

И мне недосто́йному, по нело́жному обеща́нию Тво­е­му́, в день исхо́да мое­го́ ми́лостива предста́ни, да Твои́м руково́дством упра́влен бу́ду к го́рнему Иерусали́му, в нем же просла́вленно ца́рствуеши с Сы́ном Твои́м и Бо́гом на́шим, Ему́же подоба́ет вся́кая сла́ва, че́сть и поклоне́ние со Отце́м и с Пресвяты́м Ду́хом безконе́чныя ве́ки веко́в. Аминь.

От скве́рных усте́н мои́х, от ме́рзкаго се́рдца, от нечи́стаго язы­ка́ и от души́ оскверне́нной при­и­ми́, Гос­по­же́ Цари́це, сие́ похвале́ние, Ра́досте моя́. При­и­ми́, я́коже вдо́вии прия́ла сии́ две ле́пты, и да́руй ми при­не­сти́ Твое́й бла́гости дар досто́ин. О, Влады́чице моя́ Пречи́стая Де́во, Небе́сная Цари́це, я́коже хо́щеши и во́лиши, па́че же научи́ мя, что ми подоба́ет Тебе́, Ма́тери Бо́жией, глаго́лати к Тебе́ еди́ной гре́шных при́бежищу и утеше́нию. Ра́дуйся, Влады́чице, да и аз, многогре́шный раб Твой, ра́достно зову́ Тебе́, всепе́той Ма́тери Хри­ста́ Бо́га на́шего. Ами́нь.

На Твой Пресвяты́й о́браз взира́я, я́ко и́стинную са́мую Тя зрю Богоро́дицу, ве́рою серде́чною от души́ припа́даю и поклоня́юся с Предве́чным на руку́ Твое́ю держи́мым Младе́нцем, Го́сподом на́шим Иису́сом Христо́м, боголе́пно почита́ю и молю́ Тя со слеза́ми: покры́й мя покро́вом Твои́м, от враг ви́димых и неви́димых, Ты бо род челове́ческий вве­ла́ еси́ в Ца́рство Небе́сное. Ами́нь.

Достойно есть

Досто́йно есть я́ко вои́стину блажи́ти Тя, Богоро́дицу, Присноблаже́нную и Пренепоро́чную и Ма́терь Бо́га на́шего. Честне́йшую Херуви́м и сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу Тя велича́ем.

Достой­но есть поис­ти­не вос­хва­лять Тебя, Бого­ро­ди­цу, веч­но бла­жен­ную и пре­не­по­роч­ную и Матерь Бога наше­го. Честью выс­шую Херу­ви­мов и несрав­нен­но слав­ней­шую Сера­фи­мов, дев­ствен­но Бога Сло­во родив­шую, истин­ную Бого­ро­ди­цу, Тебя прославляем.

Сла́ва и благодаре́ние Го́споду за все!


1 Душев­ная боль, страдания.
2 Про­пав­шие, погибшие.
3 Так.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

18 комментариев

  • Иван В., 21.03.2021

    Исправь­те же нако­нец вот это кощун­ство !!! — “Свя­той Боже, Свя­той Креп­кий, Свя­той БЕС — смерт­ный, поми­луй нас.”

    Ответить »
    • Кирилл, 21.03.2021

      Про­сти­те, кощун­ство у Вас в вос­при­я­тии, а не у нас. До рево­лю­ции сло­во бес писа­лось по-дру­го­му — через ять: “БѢСЪ”. Спу­тать это сло­во на пись­ме с при­став­кой “бес-” совер­шен­но невозможно.
      Реко­мен­ду­ем: Страш­на ли при­став­ка “бес”?

      Ответить »
  • Люда, 04.03.2021

    Чудес­ные молитвы

    Ответить »
  • lady.elena999, 01.05.2020

    Эти молит­вы мож­но читать без благословения?

    Ответить »
    • Сюзан­на, 27.08.2020

      луч­ше читать их по благословению.

      Ответить »
      • Надеж­да, 04.12.2020

        Я чело­век нево­цер­ко­в­лен­ный. Поэто­му изви­ни­те, если мой вопрос пока­жет­ся неумест­ным. Поче­му надо про­сить бла­го­сло­ве­ние на молит­вы? Раз­ве нель­зя про­сто молить­ся и обра­щать­ся к Богу без како­го-либо благословения?

        Ответить »
        • Свет­ла­на, 07.03.2021

          Надеж­да, бла­го­сло­ве­ние надо брать для того, что­бы лука­вый не мешал — мень­ше пре­пон будет.… Лег­че будет испол­нять .…, в дан­ном слу­чае, молитву.

          Ответить »
  • Инна, 24.04.2020

    Я читаю эти молит­вы чуть боль­ше года. Ощу­ще­ния такие, как буд­то до это­го шла пеш­ком, а потом пере­се­ла на паро­воз. Уди­ви­тель­ные вещи про­ис­хо­дят! Я пони­маю, что во мне куча все­го, что нуж­но исправ­лять, с чем нуж­но рабо­тать. Но, то как это открывается!… 

    Ответить »
    • Татья­на, 11.12.2020

      Инна, а что кон­крет­но происходит?

      Ответить »
    • Мария, 24.02.2021

      Я не пла­ка­ла столько.за всю жизнь, сколь­ко пла­чу теперь, слу­шая пяти­чис­лен­ные молит­вы. Сла­ва Богу, что они есть и что я уви­де­ла их.

      Ответить »
  • Лев, 28.02.2020

    Аудио чита­ет инА­че, чем написано!!!

    Ответить »
    • Окса­на, 13.03.2020

      Лев, аудио отли­ча­ет­ся, но непринципиально.

      Ответить »
  • Кирилл, 28.06.2019

    Совет архи­манд­ри­та Рафа­и­ла (Каре­ли­на).

    Как мож­но вый­ти чело­ве­ку из состо­я­ния нерас­ка­ян­но­сти? По край­ней мере, я осо­знаю свою нерас­ка­ян­ность, знаю свои гре­хи. Но это зна­ние не вызы­ва­ет ника­ких чувств. Да в общем-то, я ко все­му рав­но­ду­шен, кро­ме, быть может, само­го себя.

    – Неко­то­рое вре­мя попро­буй­те читать Пято­чис­лен­ные молит­вы свя­то­го Димит­рия Ростов­ско­го, кото­рые в послед­нее вре­мя были напе­ча­та­ны в неко­то­рых молит­во­сло­вах. Я слы­шал от людей, что после чте­ния Пято­чис­лен­ных молитв у них появи­лось чув­ство пока­я­ния и они ста­ли вспо­ми­нать дав­но забы­тые и неис­по­ве­дан­ные гре­хи, кото­рые совер­ши­ли в юно­сти. Помо­ги вам Господи.

    Ответить »
    • Оль­га, 19.11.2019

      Да, читаю их мень­ше меся­ца, стоя на литур­гии как током про­шиб­ло, вспом­ни­ла гре­хи юно­сти так удив­ле­на была. Гос­по­ди Сла­ва Тебе. 

      Ответить »
      • Свет­ла­на, 07.03.2021

        А мож­но, стоя на литур­гии, читать дру­гие молит­вы? Не зна­чит ли это, что литур­гия сама по себе, а вы сами по себе — сво­им делом заня­ты? Кто зна­ет? Ответь­те, пожалуйста

        Ответить »
        • Кирилл, 08.03.2021

          Конеч­но нет! Литур­гия — общее дело, само назва­ние гово­рит за себя.

          Ответить »
  • Люд­ми­ла, 31.05.2019

    Бла­го­да­рю вас за спа­си­тель­ные молит­вы и радость и сле­зы вызы­ва­ю­щие. Хра­ни всех Гос­подь и Матерь Божия.

    Ответить »
Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки