Дни памяти:

Житие

Свя­той свя­щен­но­му­че­ник Алек­сандр, доб­лест­но под­ви­зав­ший­ся и по­стра­дав­ший за ве­ру Хри­сто­ву, при­над­ле­жал к мно­го­чис­лен­ным уче­ни­кам, ко­то­рых зна­ме­ни­тей­ший учи­тель Церк­ви III ве­ка Кли­мент Алек­сан­дрий­ский[1] со­би­рал око­ло се­бя в Алек­сан­дрии, и на­хо­дил­ся в тес­ной друж­бе с Ори­ге­ном[2]. В на­ча­ле III ве­ка свя­той Алек­сандр был сде­лан епи­ско­пом во Фла­вии, в Кап­па­до­кии[3]. В го­не­ние Сеп­ти­мия Се­ве­ра[4] за рев­ность к ве­ре Хри­сто­вой он пре­тер­пе­вал за­клю­че­ние в тем­ни­це, в ко­то­рой то­мил­ся несколь­ко лет. По осво­бож­де­нии из за­клю­че­ния свя­той возы­мел же­ла­ние по­кло­нить­ся свя­тым ме­стам в Иеру­са­ли­ме[5], где был встре­чен на­ро­дом и пу­стын­ни­ка­ми, из­ве­щен­ны­ми свы­ше о его при­бы­тии, и по яс­но­му небес­но­му от­кро­ве­нию из­бран со­пра­ви­те­лем пре­ста­ре­ло­го пат­ри­ар­ха Иеру­са­лим­ско­го Нар­кис­са[6]. В те­че­ние це­ло­го по­ко­ле­ния, 38 лет свя­той Алек­сандр муд­ро управ­лял Иеру­са­лим­скою цер­ко­вью[7]. Он был из­ве­стен сво­ею лю­бо­вью к про­све­ще­нию.

При Иеру­са­лим­ской церк­ви он устро­ил на свой счет зна­чи­тель­ную биб­лио­те­ку из книг Свя­щен­но­го Пи­са­ния и су­ще­ство­вав­ших в то вре­мя тво­ре­ний хри­сти­ан­ских пи­са­те­лей[8]. В го­не­ние Де­кия свя­той Алек­сандр был вы­тре­бо­ван в Ке­са­рию Па­ле­стин­скую[9] на суд и там вто­рич­но ис­по­ве­дал Хри­ста. Бро­шен­ный в тем­ни­цу, он про­был там до­воль­но про­дол­жи­тель­ное вре­мя и там же пре­дал дух свой Гос­по­ду[10].


При­ме­ча­ния

[1] Кли­мент Алек­сан­дрий­ский – один из за­ме­ча­тель­ней­ших и зна­ме­ни­тей­ших хри­сти­ан­ских уче­ных пер­вых ве­ков – в 217-м го­ду ка­те­хет (учи­тель) зна­ме­ни­то­го Алек­сан­дрий­ско­го т. н. «Огла­си­тель­но­го» учи­ли­ща, по сво­е­му по­ло­же­нию в цен­тре все­мир­ной об­ра­зо­ван­но­сти и уче­но­сти при­няв­ше­го ха­рак­тер бо­го­слов­ско-учё­но­го об­ра­зо­ва­тель­но­го за­ве­де­ния, при­вле­кав­ше­го в свои сте­ны мас­сы об­ра­зо­ван­ных слу­ша­те­лей.

[2] Ори­ген – уче­ник Кли­мен­та Алек­сан­дрий­ско­го, зна­ме­ни­тей­ший хри­сти­ан­ский учи­тель III ве­ка, пер­во­на­чаль­но быв­ший вы­да­ю­щим­ся из пре­по­да­ва­те­лей Алек­сан­дрий­ско­го «Огла­си­тель­но­го» учи­ли­ща. Св. Алек­сандр впо­след­ствии, ко­гда управ­лял уже Иеру­са­лим­скою цер­ко­вью, по ува­же­нию и друж­бе к Ори­ге­ну поз­во­лил ему го­во­рить по­уче­ние в сво­ем при­сут­ствии в церк­ви Иеру­са­лим­ской и за это поз­во­ле­ние ми­ря­ни­ну по­учать в церк­ви в при­сут­ствии епи­ско­па под­верг­ся осуж­де­нию Ди­мит­рия, епи­ско­па Алек­сан­дрий­ско­го, вра­га Ори­ге­но­ва, но св. Алек­сандр ука­зал ему на при­мер дру­гих церк­вей, по­сле он да­же ру­ко­по­ло­жил Ори­ге­на в пре­сви­те­ра, чрез что опять воз­го­рел­ся спор меж­ду ним и Ди­мит­ри­ем.

[3] Кап­па­до­кия – об­шир­ная об­ласть в во­сточ­ной ча­сти Ма­лой Азии. Фла­вия – один из го­ро­дов Кап­па­до­кии.

[4] Око­ло 209–210 го­да. – Сеп­ти­мий Се­вер – рим­ский им­пе­ра­тор – цар­ство­вал в 193–211 гг.

[5] Это бы­ло в 212 го­ду.

[6] Нар­кисс пат­ри­ар­ше­ство­вал ок. 196 го­да и по­том вто­рич­но в 212 го­ду.

[7] 212–250 гг.

[8] Этой биб­лио­те­кой, меж­ду про­чим, поль­зо­вал­ся в свое вре­мя (в IV ве­ке) и зна­ме­ни­тый цер­ков­ный ис­то­рик Ев­се­вий, ко­то­рый и со­хра­нил в сво­ей ис­то­рии све­де­ния о жиз­ни св. Алек­сандра Иеру­са­лим­ско­го.

[9] Ке­са­рия Па­ле­стин­ская – на во­сточ­ном бе­ре­гу Сре­ди­зем­но­го мо­ря, один из бо­га­тей­ших и ве­ли­ко­леп­ней­ших го­ро­дов Па­ле­сти­ны; по­лу­чи­ла свое на­име­но­ва­ние в честь ке­са­ря (Ок­та­вия) Ав­гу­ста от ца­ря иудей­ско­го Иро­да, стро­ив­ше­го по­всю­ду го­ро­да и хра­мы в честь ке­са­ря и укра­сив­ше­го Ке­са­рию. Ныне – на ме­сте преж­не­го ве­ли­ко­леп­но­го го­ро­да рас­сти­ла­ет­ся со­вер­шен­ная пу­сты­ня с од­ни­ми гру­да­ми раз­ва­лин.

[10] Св. Алек­сандр Иеру­са­лим­ский пре­ста­вил­ся в 251 го­ду.

Молитвы

Молитва священномученику Александру, епископу Иерусалимскому

О, свяще́нная главо́, па́стырю до́брый слове́сных ове́ц Христо́вых, священному́чениче Алекса́ндре, Иерусали́мская похвало́, всеми́рный свети́льниче и ско́рый на́ш засту́пниче и помо́щниче в ско́рбех, беда́х и вся́ких ну́ждах. Услы́ши на́с гре́шных, к тебе́ прибега́ющих и моля́щихся. Испроси́ предста́тельством твои́м у Всеми́лостиваго Бо́га на́шего ми́р Це́ркви Его́, под зна́мением Креста́ во́инствующей, тишину́ по́мыслов на́ших, воздержа́ние от па́губных страсте́й и покая́ние. Е́й, чадолюби́вый и ми́лостивый о́тче на́ш, священному́чениче Алекса́ндре, архиере́ю Бо́жий! Тебе́, предстоя́щу Престо́лу Госпо́дню, ве́домы вся́ ну́жды на́ша духо́вныя и жите́йския. При́зри на на́с оте́ческим о́ком и твои́ми моли́твами утверди́ на́с в ве́ре, наде́жде и любве́, суему́дрия и раско́лы истреби́, боля́щия исцели́, печа́льныя уте́ши, оби́женныя заступи́, бе́дствующим помози́, путеше́ствующим спутеше́ствуй. Не посрами́ на́с, уго́дниче Бо́жий, к тебе́ с ве́рою притека́ющих, но яви́ дре́вния ми́лости твоя́, и́миже отце́м на́шим вспомоществова́л еси́, не отри́ни и на́с, предстоя́щих всечестне́й ико́не твое́й, я́ко тебе́ жи́ву су́щу. Умоли́ у́бо Ми́лостиваго Бо́га сохрани́тися на́м до кончи́ны дне́й на́ших в стра́се Бо́жием, и да отпу́стит на́м Госпо́дь вся́ прегреше́ния на́ша во́льная и нево́льная, и да изба́вит на́с твои́м предста́тельством от ве́чных му́к, и сподо́бит ра́дости ве́чныя наслади́тися ку́пно с тобо́ю и со все́ми святы́ми, во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Каноны и Акафисты

Акафист священномученику Александру, епископу Иерусалимскому

Священномученик Александр Иерусалимский

Кондак 1

Избранный страстотерпче и исповедниче Христов, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския мудрый управителю и Слова Божия истинный проповедниче, восхваляем подвиги и страдания твоя, с любовию вопиюще ти:

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Икос 1

Ангелов и вселенныя Творец, предъизбра тя, страстотерпче Александре, для служения пастве Церкве Иерусалимския и укрепления веры Христовы. Мы же, славяще подвиги и труды твоя, вопием ти умиленно таковая:

Радуйся, от чрева матере Богом избранный;

Радуйся, во Христовой вере утвержденный.

Радуйся, Духом Святым просвещенный;

Радуйся, мученическим венцем увенчанный.

Радуйся, Иерусалима града молитвенниче;

Радуйся, веры Христовы проповедниче.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 2

Видя веру твою несумненну и разум устремленный к горнему, Спас душ наших Христос дарова ти дар разумения и учительства слова Божия, да утвердиши в вере люди Церкви Христовы, да вси единомысленно с тобою вопиют Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разум Божественный имея, яко верный раб Господень, возгнушался еси языческия прелести, паче же возлюби Христову истину, добродетельми аки лествицею от силы в силу восходя, благодать Божию приобрел еси, священномучениче Александре, юже испроси и нам, почитающим тя звании сими:

Радуйся, благочестия непоколебимый столпе;

Радуйся, покаяния неленостный делателю.

Радуйся, житием твоим люди удививый;

Радуйся, словом твоим всех к покаянию наставивый.

Радуйся, яко тобою язычество искоренися;

Радуйся, яко тобою слово Божие утвердися.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 3

Силою Всевышняго и благодатию Божиею укрепляемь, во епископа града Флавии поставлен был еси, да научиши верныя чада Христовы, истинно воспевати Творцу: Аллилуиа.

Икос 3

Имеяй разум, силою Божиею просвещенный, священномучениче Александре, небоязненно проповедовал еси пастве своей славную истину Христову и за сие от гонителей темничное заключение претерпел еси. Мы же, восхваляя страдания твоя, умильно вопием ти сице:

Радуйся, хулы и напасти от гонителей претерпевый;

Радуйся, за проповедание слова Божия в темницу заключенный.

Радуйся, архипастырю Богом избранный;

Радуйся, светильниче, светяй во тьме сущим.

Радуйся, Святыя Троицы верный служителю;

Радуйся, молитвы непрестанныя усердный делателю.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 4

Бури гонений и злоречий не убоялся еси, страстотерпче святый Александре, но паче на Христа надежду всю возлагал еси и к Нему непрестанно в молитве взывал еси: Аллилуиа.

Икос 4

Услыша Господь молитвы твоя и дарова ти по двухлетнем заточении свобождение от уз темничных, Александре страдальче, да многия светом Христовых словес просветиши. Сего ради мы, грешнии, уповая на молитвенное дерзновение твое к Богу, поем ти тако:

Радуйся, молитвенниче скорый и теплый;

Радуйся, предстателю наш благий и верный.

Радуйся, светильниче, пред Богом горящий;

Радуйся, за правду и истину крепко стоящий.

Радуйся, Православныя веры насадителю;

Радуйся, благодати Христовы носителю.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 5

Боготечная звезда явился еси, священномучениче Александре, яко Божественною благодатию, от Бога ти данною, люди, призывающия тя, на спасительныя подвиги укрепляеши, память смертную подаеши и вразумляеши всех пети песнь: Аллилуиа.

Икос 5

Врагу, присно на угодники Божия ополчающуся, жестоким житием противустал еси, страстотерпче святый Александре, плоть бо свою духови покорил еси молитвою и воздержанием. Темже, подвигам твоим чудящеся, зовем ти сице:

Радуйся, венца Христова носителю;

Радуйся, духов злобы победителю.

Радуйся, правило веры;

Радуйся, образе кротости.

Радуйся, обиженных утешение;

Радуйся, путешествующих охранение.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 6

Проповедует Церковь Христова по всей вселенней подвиги и труды твоя, имиже ты, священномучениче Александре, трудился еси во благовестии Христове, да вси чада Церкве Православныя во вся дни и до скончания века непрестанно вопиют Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Возсиял еси, богомудре Александре, яко светлая звезда на небе церковнем, верным путь ко Христу озаряющи и в истинней вере утверждающи, всем же вся полезная всегда дарующи. Сего ради и мы к тебе присно прибегаем и благодарственно вопием сице:

Радуйся, веры Христовы учителю;

Радуйся, храмов Божиих строителю.

Радуйся, слова Божия сеятелю;

Радуйся, гордых и любоначальных смирителю.

Радуйся, яко твоими молитвами спасаемся;

Радуйся, яко твоими поученьми наставляемся.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 7

Хотя поклонитися святыням Иерусалимским, смиренномудре Александре, во Граде Святем сретаем народом и пустынниками, извещенными свыше от Господа о твоем пришествии, был еси и по небесному откровению патриархом Святаго Града избран, идеже до кончины своея воспевал еси Спасителю Богу хвалу: Аллилуиа.

Икос 7

Новая купель Силоамская явился еси, святый архипастырю, в нейже от всяких болезней душевных и телесных исцеляеши и, яко муж мудрый, благочестие возвещаеши всем. Мы же, труды твоя поминающе, непрестанно воспеваем ти сицевая:

Радуйся, Иерусалимския паствы святителю;

Радуйся, благочестия насадителю.

Радуйся, Божиим определением патриархом Святаго Града поставленный;

Радуйся, мученическим венцем в нем прославленный.

Радуйся, в житии твоем истины поборниче;

Радуйся, по кончине твоей за всех молитвенниче.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 8

Странное чудо видим на тебе, священномучениче Александре, пастырю Иерусалимский, егда воздвиже гонение на тя Декий. Спасе бо тя Господь от льва, егда той испущен быв нечестивыми да растерзает тя. Но зверь лютый в кроткаго агнца превратися и у ног твоих возлеже, сим мучителей твоих обличая, не ведущих пети: Аллилуиа.

Икос 8

Всем сердцем возлюбил еси Бога, святителю Александре, и мужественно Христа исповедав, множество мучений претерпел еси и в темницу заключен быв, дух свой Господу предал еси. Мы же, восхваляюще страдания твоя, за Христа претерпенная, вопием ти умиленно таковая:

Радуйся, мучениче, Богом прославленный;

Радуйся, исповедниче святый, верными воспеваемый.

Радуйся, поборниче крепкий;

Радуйся, страдальче непобедимый.

Радуйся, за Христа пострадавый;

Радуйся, от Него венцем нетленным увенчанный.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 9

Всякия болезни и печали наша утоли, великий исповедниче Христов Александре, и подаждь нам последовати твоему житию, славу земную ни во чтоже вменяя и честь временную презирая, но паче в смиренномудрии и любви возрастати, и молитв твоих ради, Царства Небеснаго достигнути, идеже ты ныне пребываеши и непрестанно вопиеши со Ангелы: Аллилуиа.

Икос 9

Ветии многовещании недоумеют достойно восхвалити тя, страстотерпче Христов Александре, ибо многая и преславная чудодействия источаеши благодатию Божиею. Мы же, любовию твоею побеждаеми, вопием ти сице:

Радуйся, благих прошений исполнителю;

Радуйся, злых намерений искоренителю.

Радуйся, скорый помощниче призывающих тя;

Радуйся, милостивый заступниче почитающих тя.

Радуйся, благодатию Божиею бесы низлагаяй;

Радуйся, вражия козни силою Христовою расторгаяй.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 10

Спастися хотяще, мы, грешнии, к тебе прибегаем, Александре священномучениче, и покланяющеся святым мощем твоим и честному образу твоему, усердно молим тя: помози нам, немощным и ленивым, утоли скорбь нашу и на путь правый настави нас, заблуждающихся, да спасеннии твоими молитвами, хвалебными гласы зовем: Аллилуиа.

Икос 10

Стена еси всем христианом, к заступлению твоему прибегающим, священномучениче Александре, и милосердия неистощимый источник; сего ради славяще Бога, Дивнаго во святых Своих, вопием ти сице:

Радуйся, Церкве Иерусалимския заступниче и покровителю;

Радуйся, святаго Гроба Господня усердный служителю.

Радуйся, святых мест почитателю;

Радуйся, писаний святых отцев собирателю.

Радуйся, веры и любве учителю;

Радуйся, страха Божия насадителю.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 11

Пение молебное принеси Святей Троице, святителю отче Александре, о почитающих святую память твою, и усердно моли о еже избавитися нам от греховных падений, диавольских козней и вечнаго мучения, да непрестанно во умилении зовем Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светлостию чудес твоих, угодниче Божий Александре, всю вселенную просвещаеши, и верных во истине укрепляеши, и на враги победы даруеши. Сего ради со благоговением зовем ти:

Радуйся, Святаго Града преславное украшение;

Радуйся, Рая Небеснаго прекрасный цвете.

Радуйся, к сонму святых Христом сопричисленный;

Радуйся, во граде Небеснем Им возвеличенный.

Радуйся, яко благодатию Божиею верных просвещаеши;

Радуйся, яко поучении твоими заблудших наставляеши.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 12

Благодать и милость испроси нам у Господа, страстотерпче святый Александре, и молитвами твоими настави нас на путь спасения, да тако с тобою и со всеми святыми во веки вопием Спасающему нас Богу: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще твоя страдания, священномучениче Александре, величаем память твою, с верою покланяемся многоцелебным мощем твоим и со страхом и любовию зовем ти:

Радуйся, предстателю наш скорый и теплый;

Радуйся, ходатаю о нас пред Богом неусыпный.

Радуйся, болящих целителю;

Радуйся, скорбящих утешителю.

Радуйся, к покаянию нас призываяй;

Радуйся, на мытарствах нам помогаяй.

Радуйся, священномучениче Александре, Церкве Иерусалимския похвало и всех православных утверждение.

Кондак 13

О, преславный чудотворче и великий Христов угодниче, священномучениче Александре! Услыши милостивно сие малое моление наше и молитвами твоими испроси нам у Милосерднаго Бога в вере Православней укрепление, в любви христианстей преспеяние и грехов наших прощение, да предстательством твоим унаследуем Царствие Небесное и сподобимся со всеми святыми пети Богу: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, затем икос 1-й и кондак 1-й

Молитва священномученику Александру, епископу Иерусалимскому

О, священная главо, пастырю добрый словесных овец Христовых, священномучениче Александре, Иерусалимская похвало, всемирный светильниче и скорый наш заступниче и помощниче в скорбех, бедах и всяких нуждах. Услыши нас грешных, к тебе прибегающих и молящихся. Испроси предстательством твоим у Всемилостиваго Бога нашего мир Церкви Его, под знамением Креста воинствующей, тишину помыслов наших, воздержание от пагубных страстей и покаяние. Ей, чадолюбивый и милостивый отче наш, священномучениче Александре, архиерею Божий! Тебе, предстоящему Престолу Господню, ведомы вся нужды наша духовныя и житейския. Призри на нас отеческим оком и твоими молитвами утверди нас в вере, надежде и любве, суемудрия и расколы истреби, болящия исцели, печальныя утеши, обиженныя заступи, бедствующим помози, путешествующим спутешествуй. Не посрами нас, угодниче Божий, к тебе с верою притекающих, но яви древния милости твоя, имиже отцем нашим вспомоществовал еси, не отрини и нас, предстоящих всечестней иконе твоей, яко тебе живу сущу. Умоли убо Милостиваго Бога сохранитися нам до кончины дней наших в страсе Божием, и да отпустит нам Господь вся прегрешения наша вольная и невольная, и да избавит нас твоим предстательством от вечных мук, и сподобит радости вечныя насладитися купно с тобою и со всеми святыми, во веки веков. Аминь.

Случайный тест

(11 голосов: 5 из 5)