Дни памяти

27 декабря  (переходящая) – Неделя святых праотец

3 января  (переходящая) – Неделя святых отец

Житие

Имя Ева Адам дал сво­ей жене по­сле гре­хо­па­де­ния. Ева бы­ла со­тво­ре­на из реб­ра Ада­ма во вре­мя его сна: "и на­ло­жи Бог из­ступ­ле­ние на Ада­ма, и успе, и взя еди­но от ребр его и ис­пол­ни пло­тию вме­сто его. И со­зда Гос­подь Бог реб­ро, еже взя от Ада­ма, в же­ну, и при­ве­де ю ко Ада­му. И ре­че Адам: се, ныне кость от ко­стей мо­их и плоть от пло­ти мо­ея, сия на­ре­чет­ся же­на, яко от му­жа сво­е­го взя­та бысть сия" (Быт.2:21-23).

Ева – пра­ма­терь че­ло­ве­че­ско­го ро­да, пра­ро­ди­тель­ни­ца всех жи­ву­щих. Пре­льщен­ная диа­во­лом в об­ра­зе змея, Ева на­ру­ши­ла за­по­ведь Бо­жию – вку­си­ла за­прет­ный плод и скло­ни­ла к то­му и Ада­ма: "и ви­де же­на, яко доб­ро дре­во в снедь и яко угод­но очи­ма ви­де­ти и крас­но есть, еже ра­зу­ме­ти, и взем­ши от пло­да его яде, и да­де му­жу сво­е­му с со­бою, и ядо­ста" (Быт.3:6). За пре­ступ­ле­ни­ем по­сле­до­ва­ло на­ка­за­ние – из­гна­ние из рая и про­кля­тие. Всту­пил в си­лу за­кон рож­да­е­мо­сти и смер­ти. Пер­вые лю­ди бы­ли со­зда­ны Бо­гом бес­смерт­ны­ми и пред­на­зна­че­ны бы­ли для веч­но­го бла­жен­ства, и спо­соб раз­мно­же­ния, как у жи­вот­ных, не был дан при­ро­де. И зна­ли Адам и Ева толь­ко доб­ро. Вый­дя же из по­слу­ша­ния Бо­гу, по­зна­ли они и зло – уда­ле­ние от Бо­га, и пре­тер­пе­ли смерть ду­хов­ную, смерт­ны­ми ста­ли и те­ла их. Но Гос­подь по Сво­е­му ми­ло­сер­дию дал пра­ро­ди­те­лям обе­то­ва­ние: се­мя же­ны со­трет гла­ву змия. Это обе­то­ва­ние ста­ло пер­во­е­ван­ге­ли­ем, ибо оно та­ин­ствен­но пред­ска­зы­ва­ло о Спа­си­те­ле ми­ра, Ко­то­рый ро­дит­ся от Же­ны – Прис­но­де­вы Ма­рии, Но­вой Евы, и Сво­ей Крест­ной Смер­тью и Вос­кре­се­ни­ем упразд­нит власть диа­во­ла, и ве­ли­кая на­деж­да бы­ла все­ле­на в серд­ца лю­дей.

Из­гнан­ный из рая, ве­ли­ким пла­чем пла­кал Адам о том, что по­те­рял вла­ды­че­ство в ми­ре и, утра­тив цар­ское до­сто­ин­ство, стал ра­бом. Ве­лик был плач Ада­мов и то­гда, ко­гда по вну­ше­нию диа­во­ла Ка­ин убил Аве­ля, бра­та сво­е­го.

Бо­лезнь гре­ха ста­ла неотъ­ем­ле­мой ча­стью душ че­ло­ве­че­ских, пе­ре­да­ва­е­мой от от­цов де­тям. Ес­ли пер­вый че­ло­век был со­тво­рен по об­ра­зу и по­до­бию Бо­жию, то о потом­стве Ада­ма, лю­дях рож­да­е­мых, чи­та­ем в Биб­лии: Адам ро­дил сы­на по по­до­бию сво­е­му и по об­ра­зу сво­е­му (Быт.5:3). И пошло потом­ство гре­хов­ное, и ста­ла на­се­лять­ся зем­ля людь­ми, име­ю­щи­ми бо­лезнь ду­ши. Но обе­то­ва­ние Бо­жие, про­из­не­сен­ное еще в раю, хра­ни­лось в серд­цах по­том­ков Ада­ма: че­ло­ве­че­ство жда­ло Спа­си­те­ля ми­ра.

Молитвы

Молитва святым праотцам Адаму и Еве

К ва́м, прароди́телем на́шим, о Ада́ме и Е́во, прибега́ем мы́, немощна́я ча́да ва́ша. Воззри́те ми́лостивно на на́с с высоты́ небе́сныя ва́шея сла́вы и бу́дите на́м помо́щницы во искуше́ниях и собла́знех, от врага́ ро́да челове́ческаго на́м прибыва́ющих. А́ще и соблазни́лися есте́ дре́вле льсти́вными глаго́лы зми́евыми и лиши́лися рая́ сла́дости, пребы́сте оба́че оста́ток земны́я жи́зни ва́шея в покая́нии и сокруше́нии о неразу́мии свое́м, и та́ко снидо́сте во оби́тели печа́ли. В после́док же дни́й прии́де Обетова́нный, е́же сокруши́ти держа́ву кня́зя ми́ра сего́. Пред спаси́тельными же страда́ньми Свои́ми предпосла́ ко отше́дшим живота́ сего́ пропове́дника покая́ния, и́же бы́сть предте́ча Его́ на земли́ и в преиспо́дних земли́. Вы́ же с ра́достию послу́шасте слове́с сего́, разумева́юще, я́ко о Се́мени ва́шем глаго́лет. По ма́ле же вре́мене потрясе́ся а́д и огорчи́ся, сни́де бо Разруши́тель а́да. Огорчи́ся а́д, и́бо упраздни́ся, огорчи́ся, и́бо пору́ган бы́сть, огорчи́ся, и́бо умертви́ся, огорчи́ся, и́бо связа́ся. Вы́ же возвесели́стеся и взыгра́сте ду́хом, зря́ще Искупи́теля ва́шего, по пло́ти от ва́с происше́дшаго, Бо́га же су́ща безнача́льна и Отцу́ соприсносу́щна. Си́це у́бо и на́с сподо́бите земно́е сие́ и многоско́рбное житие́ в покая́нии преити́, в бу́дущей же жи́зни зре́ти вы́ну Спаси́теля ду́ш на́ших и Го́спода на́шего Иису́са Христа́, Ему́же со Отце́м и Ду́хом подоба́ет че́сть и поклоне́ние ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Случайный тест