День памяти

6 июля – Собор Владимирских святых

Житие

Свя­той бла­го­вер­ный князь Фе­о­дор Ста­ро­дуб­ский му­че­ни­че­ски по­стра­дал в 1330 го­ду в Ор­де при та­тар­ском хане Уз­бе­ке.

По на­род­но­му пре­да­нию, те­ло свя­то­го кня­зя бы­ло на кус­ки из­руб­ле­но та­та­ра­ми. К все­об­ще­му удив­ле­нию, пти­цы не са­ди­лись на чест­ные остан­ки бла­го­вер­но­го кня­зя Фе­о­до­ра. Свя­тые мо­щи стра­даль­ца от­вез­ли в се­ло Алек­си­но, рас­по­ла­гав­ше­е­ся в удель­ном кня­же­стве бла­го­вер­но­го кня­зя. Бла­го­вер­ный князь Фе­о­дор был по­гре­бен в хра­ме в честь Рож­де­ства Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы.

От мо­ги­лы бла­го­вер­но­го кня­зя Фе­о­до­ра со­вер­ша­лись ис­це­ле­ния бо­ля­щих. В ос­нов­ном ис­це­ля­лись стра­дав­шие глаз­ны­ми бо­лез­ня­ми. Па­мять бла­го­вер­но­го кня­зя Фе­о­до­ра чти­лась мест­но в день па­мя­ти му­че­ни­ка Иули­а­на Тар­сий­ско­го. Над его мо­ги­лой бы­ла устро­е­на гроб­ни­ца с бал­да­хи­ном, по­стра­дав­шая во вре­мя по­жа­ра в XVIII ве­ке.

Молитвы

Тропарь благоверному князю Феодору Стародубскому, глас 1

Боже́ственным жела́нием от ю́наго во́зраста/ весь сам себе́ Го́сподеви возложи́в,/ в моли́твах и посте́х о́браз был доброде́тели,/ бога́тство же, и сла́ву, и доброро́дство теле́сное я́ко не су́щее презре́в,/ Христа́ еди́наго от души́ возлюби́л еси́,/ и Того́ И́стиннаго Бо́га пред нечести́вым царе́м испове́дал еси́,/ и до́блестию терпе́ния своего́ сего́ ужаси́л/ и всех преудиви́л еси́./ Те́лом бо, я́ко розга́, обреза́емь,/ на ки́йждо соста́в, удеси́ ре́зания/ благода́рны моли́твы изре́к еси́ Го́сподеви./ Тем во страда́нии свое́м вене́ц прие́м,/ к Престо́лу возше́л еси́ сла́вы/ и со А́нгелы предстои́ши, всехва́льне Фео́доре,/ моли́ Христа́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак благоверному князю Феодору Стародубскому, глас 3

Днесь све́тло сия́ющая Це́рковь/ благоче́стно пра́зднует пра́здник/ пресве́тлой и светоно́сной твое́й па́мяти,/ вели́кий град и страну́ созыва́ющи,/ ра́дуется бо, я́ко иму́щи в себе́ сокро́вище ве́лие —/ честны́я и многоцеле́бныя мо́щи твоя́,/ всехва́льне Фео́доре, му́чениче великоимени́тый/ и чуде́с пода́телю пребога́тый,/ моли́ Христа́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.

Случайный тест