Дни памяти:

28 декабря – Преставление. Собор Крымских святых

Житие

Свя­ти­тель Сте­фан ис­по­вед­ник, ар­хи­епи­скоп Су­рож­ский, был ро­дом из Кап­па­до­кии, обу­чал­ся в Кон­стан­ти­но­по­ле. По­стриг­шись в мо­на­хи, уда­лил­ся в пу­сты­ню, где про­вел в по­дви­гах 30 лет. Пат­ри­арх Гер­ман по осо­бо­му от­кро­ве­нию ру­ко­по­ло­жил его во епи­ско­па г. Су­ро­жа (ныне г. Су­дак в Кры­му). При ико­но­бор­це Льве III Ис­ав­ре (716–741) пре­тер­пел му­че­ния и за­клю­че­ние в тем­ни­цу в Кон­стан­ти­но­по­ле, от­ку­да вы­шел ис­по­вед­ник по­сле смер­ти им­пе­ра­то­ра. Уже в глу­бо­кой ста­ро­сти он сно­ва вер­нул­ся к сво­ей пастве в Су­рож, где и скон­чал­ся.

Со­хра­ни­лось сви­де­тель­ство, что в на­ча­ле IX ве­ка, во вре­мя по­хо­да в Крым, под вли­я­ни­ем чу­дес у ра­ки свя­ти­те­ля при­нял Кре­ще­ние рус­ский князь Брав­лин.


См. так­же: "Жи­тие свя­то­го Сте­фа­на Ис­по­вед­ни­ка, ар­хи­епи­ско­па Су­рож­ско­го" в из­ло­же­нии свт. Ди­мит­рия Ро­стов­ско­го.

Молитвы

Тропарь святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому

глас 4

Я́ко святи́тель со безпло́тными единожи́тель быв,/ священному́чениче Стефа́не,/ восприе́м бо Крест, я́ко ору́жие,/ и став кре́пко сопроти́в иконоукори́теля и духобо́рцев,/ не покланя́ющихся Пречи́стому О́бразу Христа́ Бо́га на́шего,/ и отсе́кл еси́ вся́ку е́ресь лука́вых./ Того́ ра́ди прие́м муче́ния вене́ц,/ изба́вил еси́ град твой Суро́ж от вся́кия неприя́зни./ И ны́не мо́лим тя, свя́те,/ да изба́виши нас от вся́ких злых искуше́ний, и бед,// и ве́чныя му́ки.

Кондак святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому

глас 3

Вы́шняго си́лою, свяще́нне, укрепи́вся,/ царе́ва низложи́л еси́ иконобо́рная шата́ния./ Днесь Суро́жу и нам ве́рным предлежа́т/ сла́ва и бога́тство, святы́я твоя́ мо́щи,/ и́хже свы́ше дароно́сят а́нгельстии чи́нове,/ пе́сньми и пе́нием славосло́вят тя,// вели́кий свяще́нный Стефа́не.

показать все

Молитва святителю Стефану исповеднику, архиепископу Сурожскому

О, свяще́нная главо́, кре́пкий наш моли́твенниче и засту́пниче, святи́телю о́тче Стефа́не, услы́ши нас, с ве́рою и любо́вию призыва́ющих тя. Помина́й нас у Престо́ла Вседержи́телева и не преста́й моли́тися за нас. Испроси́ предста́тельством твои́м у всеми́лостивейшаго Спа́са на́шего: мир Це́ркви Его́, па́стырем Бо́жиим ре́вность и си́лу, правосла́вней стране́ на́шей мир и спасе́ние. Умоли́ Небе́снаго Отца́ всем пода́ти коему́ждо благопотре́бен дар: ве́ру и́стинную, наде́жду тве́рдую, любо́вь неоску́дную, градо́в на́ших утвержде́ние, ми́ра умире́ние, от гла́да и губи́тельства избавле́ние, от наше́ствия иноплеме́нников сохране́ние, ю́ным благо́е в ве́ре возраста́ние, ста́рым и немощны́м утеше́ние и укрепле́ние, боля́щим исцеле́ние, си́рым и вдови́цам ми́лость и заступле́ние, бе́дствующим по́мощь. Не посрами́ нас во упова́нии на́шем, споспеше́ствуй, я́ко оте́ц чадолюби́вый, и нам понести́ благо́е и́го Христо́во во благоду́шии и терпе́нии и всех нас упра́ви в ми́ре и покая́нии непосты́дно живо́т свой сконча́ти и Ца́рствия Бо́жия насле́дницы бы́ти, иде́же ты ны́не водворя́ешися со А́нгелы и все́ми святы́ми, вы́ну хваля́ Бо́га в Тро́ице сла́вимаго, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха. Ами́нь.

Каноны и Акафисты

Акафист исповеднику Стефану, архиепископу Сурожскому

Святитель Стефан Сурожский

Кондак 1

Избранный чудотворче и предивный исповедниче Христов, молитвенниче о душах наших, святителю Стефане, ты же яко имеяй дерзновение ко Господу, от всяких нас бед и напастей свободи зовущих:
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Икос 1

Ангелов собеседниче и человеков наставниче ныне, яко Божий служителю, предстоя с вышними силами, святителю Стефане, молиши о всех нас Христа Бога нашего, сего ради благодарно во умилении зовем ти:
Радуйся, чистотою и святынею ангелом уподобивыйся.
Радуйся, постом и бдением безстрастия достигнувый.
Радуйся, верных непреложное утверждение.
Радуйся, неверных богомудренное обличение.
Радуйся, апостольских преданий верный хранителю.
Радуйся, непоколебимый православия столпе.
Радуйся, твердое ограждение Христовой Церкви.
Радуйся, делателю добрый вертограда Господня.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 2

Бурю мирскаго жития и тяжелоносных страстей волны прошед, обрел еси тихое пристанище и в пустыню вселився, неленостно Христу поработал еси, во мнозе долготерпении, умерщвляя похоти плотския Бога ради и поя Ему: Аллилуиа.

Икос 2

Разум свыше посвященным и Духом Святым озаренным неверных людей Сурожских верою Христовою просветил еси, сего ради вопием ти:
Радуйся, трудов апостольских ревнителю.
Радуйся, богословия истиннаго премудрый учителю.
Радуйся, другом твоим спасения желавый.
Радуйся, во двор Христовы Церкве сих призвавый.
Радуйся, яко небесными стезями невозвратно шествовал еси.
Радуйся, яко на высоту добродетелей возшел еси.
Радуйся, страны Сурожския просветителю.
Радуйся, христиан страны сия небесный покровителю.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 3

Видя в творениях Божиих, аки в зерцале, премудрость и славу Творца, к Нему духом выну возносился еси, богомудре. Светом Богоразумия твоего и нас озари, да вопием купно с тобою Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Имея в сердце своем огнь любве Божественныя, спасения ради душ человеческих пастырски подвизался еси, богомудре, противу кознем диавольским и победительным Креста оружием, яко паучину лукавого сети разсекал еси. Темже приими от нас песнь сию:
Радуйся, рабе Божий, благий и верный.
Радуйся, учителю смирения и целомудрия.
Радуйся, образе кротости и послушания.
Радуйся, наставниче дел добрых.
Радуйся, огневидный столпе, наставляяй на путь спасения.
Радуйся, светильниче светозарный, верныя просвещаяй.
Радуйся, неисчерпаемый сосуде благодати Христовы.
Радуйся, чистое приятелище Духа Святаго.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 4

Святый Герман, на молитве стоя, предъизвещен бысть от Ангела об избрании тя Богом во святителя града Сурожа, ты же отче Стефане со смирением туюже весть принял еси, поя Богу: Аллилуиа.

Икос 4

Видевше в тебе Сурожстии людие святителя, яко Ангела, знамение благодати небесныя носяща, возрадовашася радостию неизглаголанною: ты же добре внимал себе и всему стаду, в нем же тя Дух Святый постави епископа, усердно пасл еси Церковь Господа и Бога, яко слово воздати хотя: сего ради ублажаем тя, отче Стефане, зовуще:
Радуйся, человече Божий, преподобием аки поясом златым препоясанный.
Радуйся, друже Христов, святительством, аки бисером драгим преукрашенный.
Радуйся, воине Христов, непобедимый.
Радуйся, страже дому Божия неусыпный.
Радуйся, мзду трудов своих от Христа восприявый.
Радуйся, яко вошел еси в радость Господа своего.
Радуйся, страны Таврической светлое украшение.
Радуйся, предивное осияние небесныя славы.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 5

Спастися всем хотя преблагий Господь яви тя, святителю отче Стефане, образ жития праведнаго: кто бо не умилится, видя твое безмерное ко всем благосердие темже велию к нам милость Божию славяща вопием: Аллилуиа.

Икос 5

Стена была еси помощи и заступления всем беспомощным и напаствуемым, святителю Стефане, и милосердия неистощимое сокровище. Сего ради дивнаго во святых своих Бога славяще ублажаем тебя сице:
Радуйся, архиерею, от Самого Господа прореченный.
Радуйся, мужу желаний, пасти стадо Христово свыше избранный.
Радуйся, пастыреначальника Иисуса Христа благоволение.
Радуйся, многосветлый Церкве светильниче.
Радуйся, апостолов сопричастниче.
Радуйся, святителей великих сопрестольниче.
Радуйся, чистоты сердечныя сокровище.
Радуйся, смирения Христова зерцало.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 6

Хотя Человеколюбец Господь явити в тебе, святителю, неизреченное к людям милосердие, показа Тя яко воистину светило Богосветлое, делы бо и словесы твоими всех приводил еси ко благочестию. Темже сиянием подвигов твоих просвещении, тебе усердно величаем и прославльшему Тя Христу вопием: Аллилуиа.

Икос 6

Видя себе поставлена на степень архиерейства, святителю отче Стефане, не дал еси очима твоима сна, ниже веждом твоим дремания, поставляя пастве твоей пастыри смыслены и вся люди управляя ко спасению. Мы же ведуще тя быти пастыреначальника богомудренна и строителя дому Божия добра, взываем к тебе сице:
Радуйся, крепкое кормило Христовы Церквы.
Радуйся, нивы Господни усердный жателю.
Радуйся, верных крепкое утверждение.
Радуйся, неверных богомудренное обличение.
Радуйся, верный тайн святых строителю.
Радуйся, яко пастырем твоим благовременное и безвременное проповедати заповедал еси.
Радуйся, безстрастия сосуде чистый.
Радуйся, измлада Христа возлюбивый.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 7

Боготечная звезда явился еси в стране нашей, наставляя всех на путь спасения: призывающих бо тя вскоре предваряеши и от всяких бед и напастей избавляеши, верные же научаеши спасающему тобою Богу взывати: Аллилуиа.

Икос 7

Божественным Духом просвещен, проповедал еси со дерзновением православия предание, всеблаженне Стефане, и мучителя своего беззаконна посрамил еси, в заточение неправедно посылаем. Мы же ведуще таковая, вопием тебе сице:
Радуйся, за Христа пострадавый и мучимый.
Радуйся, твердо Его исповедавый.
Радуйся, всех научивый непосрамленно покланятися честным иконам.
Радуйся, предстателю пред Престолом Божиим, за нас грешных.
Радуйся, веселие земли Сурожския.
Радуйся, царя нечестиваго обличителю.
Радуйся, православия ревнителю.
Радуйся, нечестивых ересей обличителю.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 8

Отче отцев, богоносный Стефане, Сурожу утверждение, рабы твоя соблюди от всякого прегрешения, видимых же враг и невидимых, воспевающих Богу: Аллилуиа.

Икос 8

Твоего чистаго и непорочнаго жития, великий чудотворче, человеческий язык восхвалити и воспети, преподобие твое Стефане, не возможет; во всех бо подвизех доблественне подвизался еси, нечестиваго царя обличил еси, чести же иконы научил еси и отцев догматы, всемудре, исповедал еси, сего ради ублажаем тя сице:
Радуйся, Ангелов сожителю.
Радуйся, апостолов удобрение.
Радуйся, иноков украшение.
Радуйся, святителей славо.
Радуйся, мучеников похвало.
Радуйся, священная главо, от пелен очистивый духом.
Радуйся, яко звезда светлая возсиявый.
Радуйся, от среды тьмы многая изведый.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 9

Ты Сурожу быв просветитель и живущих в нем заступник, обуреваемых же в напастех сущих, тихое пристанище, врач страстей душевных же вкупе и телесных, отнюдуже вся чада твоя присно взывают Богу: Аллилуиа.

Икос 9

Ветии многовещанные не возмогут по достоянию изрещи твоих благодеяний множества, святителю отче Стефане, щедродательная бо десница твоя всюду досязаше. Мы же благосердию твоему дивящеся, со умилением взываем ти:
Радуйся, лучу любве Божия пресветлая.
Радуйся, сокровище милосердия Спасова неистощимое.
Радуйся, ближния своя паче себе возлюбивый.
Радуйся, в меньших братиях твоих самого Христа видевый.
Радуйся, сирых питателю и призрение.
Радуйся, скорбящих утешение.
Радуйся, страдальцев укрепление.
Радуйся, обидимых заступниче.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 10

Бурю злых напастей утишая, прошел еси весь путь тесный и скорбный иноческого жития, неся ярем пустыннаго подвига, всенощнаго бдения, молитвы, тела умерщвления и святительскаго служения. И тако благодатию Божиею от силы в силу восходя и от деяния к Боговедению, во обители горния преселился еси. Идеже со ангелы выну воспеваеши Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Кто не блажит тебе, преблаженне Стефане, слыша славное житие твое, ты бо еси жив есть душею, мы же сице тебе воспеваем:
Радуйся, великий Богу угодниче.
Радуйся, яко во временней жизни сей любве ради ко Господу выну во спасении души твоея подвизался еси.
Радуйся, яко его помощью, оставль тленная, нетленная стяжал еси.
Радуйся, яко благодатию Божиею сподобился еси стояти у Престола Владычня.
Радуйся, яко тако сподобился еси причастником быти вечной славы.
Радуйся, тако получивый благодать ходатайствовати о нас.
Радуйся, скорый помощниче призывающих тя.
Радуйся, православному царству нашему защитителю.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 11

Благодать чудес многообразных, вселився в небеси, принял еси от Господа, преблаженне Стефане, сего ради подаеши исцеления всем, притекающим к тебе с верою. Мы же силе чудес твоих чудящеся, вопием Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Знамений чудесы тебе Господь прослави, преблаженне Стефане, прогониши бо духи и врачуеши страсти, души же просвещает верных, сице тебе вопиющих:
Радуйся, по трудех странствия земнаго в небесных селениих сладце почивый.
Радуйся, яко смерть приявый, тления же не познавый.
Радуйся, со Христом, Его же возлюбил еси.
Радуйся, со Христом, на веки совокупивыйся.
Радуйся, Царствия Небеснаго и славы вечныя наследниче.
Радуйся, сильным мира сего небоязненный суда Божия провозвестниче.
Радуйся, яко за истину претерпел еси скорби.
Радуйся, яко стяжал еси изгнанных правды ради.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 12

Благодать свыше Ти данную познавше, благоговейно лобызаем светолепное всечестнаго лица твоего изображение и благодарственно вопием Христу Богу нашему: Аллилуиа.

Икос 12

Весь еси в вышних, но и нижних не оставлявши, святителю отче Стефане, присно со Христом царствуеши и о нас грешных молитвы к нему возсылаеши. Темже во умилении зовем ти:
Радуйся, прибежище наше в скорбях.
Радуйся, скорый помощниче в бедах сущих.
Радуйся, на невидимыя враги наш поборниче.
Радуйся, посетителю в немощех лежащих.
Радуйся, яко Христу добльственно последовал еси.
Радуйся, яко сладчайшему Иисусу до конца послужил еси.
Радуйся, яко наслаждаешися лицезрения Божия.
Радуйся, яко сподобился еси зрети невечерний день Царствия Христова.
Радуйся, Стефане, исповедниче Христов и чудотворче.

Кондак 13

О, великий и преславный чудотворче, святителю отче Стефане, приими сие похвальное пение от нас недостойных во умилении Тебе приносимое и твоим теплым предстательством у Престола Царя славы испроси нам в вере и добрых делах утверждение, в жизни сей от всех бед и напастей избавление, в смертном же успении нашем благую надежду спасения, да сподобимся в радости вечней воспевати дивному во Святых своих Богу: Аллилуиа, Аллилуиа, Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Молитва

О, священная главо, крепкий наш молитвенниче и заступниче, святителю отче наш Стефане, услыши нас с верою и любовию призывающих тя. Поминай нас у Престола Вседержителева и не престай молитися о нас. Испроси предстательством твоим у Всемилостивейшего Спаса нашего мир Церкви, его пастырем, Божию ревность и силу, православной стране нашей мир и спасение. Умоли Небеснаго Отца нашего всем подати коемуждо благопотребен дар: веру истинную, надежду твердую, любовь неоскудную, градов наших утверждение, мира умирение, от глада и губительства избавление, от нашествия иноплеменник сохранение, юным благое в вере возрастание, старым и немощным утешение и укрепление, болящим исцеление, сирым и вдовицам милость и заступление, бедствующим помощь. Не посрами нас во уповании нашем, споспешствуй, яко отец чадолюбивый, и нам понести благое иго Христово во благодушии и терпении и всех нас управи в мире и покаянии непостыдно живот свой окончати и Царствия Божия наследницы быти, идеже ты ныне водворяешися со Ангелы и всеми Святыми, выну хваля Бога, в Троице славимого, Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь.

Случайный тест

(3 голоса: 5 из 5)