Молитвы о том, чтобы с любовью ухаживать за болящим


 

Молитва ко Господу

Господь Иисус Христос

Го́споди, Иису́се Христе́, Сы́не Бо́га Жива́го, А́гнче Бо́жий, взе́мляй грехи́ ми́ра, Па́стырю до́брый, положи́вый ду́шу Твою́ за о́вцы Твоя́, Небе́сный Врачу́ ду́ш и теле́с на́ших, исцеля́яй вся́кий неду́г и вся́кую я́зву в лю́дех Твои́х! Тебе́ припа́даю, помози́ мне́, недосто́йной ра́бе Твое́й. При́зри, Многоми́лостиве, на де́лание и служе́ние мое́, да́ждь ми́ бы́ти ве́рною в ма́ле: послужи́ти боля́щим, Тебе́ ра́ди, носи́ти не́мощи немощны́х, и не себе́, но Тебе́ еди́ному угоди́ти во вся́ дни́ живота́ моего́. Ты́ бо ре́кл еси́, о Сладча́йший Иису́се: поне́же сотвори́сте еди́ному от си́х бра́тий Мои́х ме́ньших, Мне́ сотвори́сте. Е́й, Го́споди, суди́ мне́, гре́шной, по сему́ глаго́лу Твоему́, я́ко да сподо́блюся твори́ти благу́ю Твою́ во́лю во отра́ду и утеше́ние искуша́емых, неду́гующих ра́б Твои́х, и́х же искупи́л еси́ честно́ю Твое́ю Кро́вию. Ниспосли́ ми́ благода́ть Твою́, попаля́ющую во мне́ страсте́й те́рние, призва́вый мене́, гре́шную, на де́ло служе́ния о И́мени Твое́м; без Тебе́ не мо́жем твори́ти ничесо́же: посети́ у́бо но́щию и искуси́ се́рдце мое́, внегда́ предстоя́ти ми́ у возгла́вия боля́щих и низве́рженных; уязви́ ду́шу мою́ Твое́ю любо́вию, вся́ терпящею и николи́же отпадающею. Тогда́ возмогу́, Тобо́ю укрепля́емая, по́двигом до́брым подвиза́тися и ве́ру соблюсти́, да́же до после́дняго моего́ издыха́ния. Ты́ бо еси́ Исто́чник исцеле́ний душе́вных же и теле́сных, Христе́ Бо́же на́ш, и Тебе́, я́ко Спаси́телю челове́ков и Жениху́ ду́ш, гряду́щему в полу́нощи, сла́ву и благодаре́ние и поклоне́ние возсыла́ем, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Перевод: Господь, Иисус Христос, Сын Бога Живого, Агнец Божий, который взял на себя грехи мира (Ин.1:29), Пастырь добрый, который положил Свою душу за своих овец (Ин.10:11), Небесный Врач наших душ и тел, который исцеляет каждый недуг и каждую язву в людях Своих! К Тебе припадаю, помоги мне, недостойной рабе Твоей. Посмотри, Многомилостивый, на дела и служение моё, дай мне быть верной в малом (Мф.25:21): послужить больным, ради Тебя носить немощи немощных (Рим.15:1), и не себе, но Тебе одному угодить во все дни моей жизни. Ты сказал, о Сладчайший Иисус: поскольку сделали одному от братьев Моих меньших, то сделали Мне (Мф.25:40). О Господь, определи мне грешной, по данному слову Твоему, да я сподоблюсь творить Твою благую волю в радость и утешение тех рабов Твоих, которые испытывают искушения и болезни, которых Ты искупил честной Своей Кровью. Дай мне свыше благодать Твою, которая попалит во мне сорняк из страстей, Ты, который призвал меня, грешную, на дело служения в славу Твоего Имени; без Тебя не можем ничего делать (Ин.15:5): посети ночью и испытай моё сердце, когда я буду находиться у изголовья больных и низверженных; уязви мою душу Твоей любовью, которая всё терпит и никогда не утрачивается. Тогда я возмогу, когда Ты меня укрепляешь для того, чтобы подвизаться хорошим подвигом и сохранить веру, даже до последнего моего дыхания. Ты — Источник исцелений душевных и телесных, Христос Бог наш, и Тебе, как Спасителю людей и Жениху душ, который идёт в полуночи (Мф.25:6), славу, и благодарение, и поклонение возносим, ныне и всегда и во веки веков. Ами́нь.

Молитва пред иконой Божией Матери «Умиление»1

Икона Богородицы Умиление Серафимо-Дивеевская

Приими́, всеблагомо́щная, Пречи́стая Госпоже́, Влады́чице Богороди́тельнице, сия́ честны́я да́ры, Тебе́ еди́ней прикла́дныя, от нас, недосто́йных рабо́в Твои́х: от всех родо́в избра́нная, всех тва́рей небе́сных и земны́х вы́сшая я́вльшаяся, поне́же бо Тебе́ ра́ди бысть Госпо́дь Сил с на́ми, и Тобо́ю Сы́на Бо́жия позна́хом и сподо́бихомся свята́го Те́ла Его́ и пречи́стыя Кро́ве Его́; те́мже блаже́нна еси́ в ро́дех родо́в, Богоблаже́нная, Херуви́мов светле́йши и Серафи́мов честне́йши су́щая. И ны́не, всепе́тая Пресвята́я Богоро́дице, не преста́й моля́щися о нас, недосто́йных рабе́х Твои́х, е́же изба́витися нам от вся́каго сове́та лука́ваго и вся́каго обстоя́ния и сохрани́тися нам неврежде́нным от вся́каго ядови́таго прило́га диа́вольскаго; но да́же до конца́ моли́твами Твои́ми неосужде́нных нас соблюди́, я́ко да Твои́м заступле́нием и по́мощию спаса́еми, сла́ву, хвалу́, благодаре́ние и поклоне́ние за вся в Тро́ице Еди́ному Бо́гу и всех Созда́телю возсыла́ем, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Перевод: Прими, всеблагая и могущественная пречистая Госпожа, Владычица Божия Родительница, эти драгоценные дары, Тебе единой подобающие, от нас недостойных рабов Твоих, от всех родов избранная, явившаяся высочайшей всех творений небесных и земных! Ведь благодаря Тебе ныне Господь Сил с нами, и чрез Тебя мы Сына Божия познали и удостоились святого Тела Его и пречистой Крови Его. Потому блаженна Ты в родах родов, в Боге блаженство стяжавшая, Херувимов светлейшая, и честью Серафимов высшая. И ныне, всехвальная пресвятая Богородица, не преставай молиться о нас, недостойных рабах Твоих, чтобы избавиться нам от всякого совета злого и от всякого несчастья, и сохраниться невредимыми от всякого ядовитого нападения диавола. Но даже до конца молитвами Твоими без осуждения нас сохрани, чтобы Твоим заступничеством и помощью спасаемые, мы за все славу, хвалу, благодарение и поклонение воссылали в Троице единому Богу и всех Создателю, ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь.

Преподобному Серафиму Саровскому

Преподобный Серафим Саровский

Молитва 1-я2

О, пречу́дный о́тче Серафи́ме, вели́кий Саро́вский чудотво́рче, всем прибега́ющим к тебе́ скоропослу́шный помо́щниче! Во дни земна́го жития́ твоего́ никто́же от тебе́ тощ и неуте́шен оты́де, но всем в сла́дость бысть ви́дение ли́ка твоего́ и благоуве́тливый глас слове́с твои́х. К сим же и дар исцеле́ний, дар прозре́ния, дар немощны́х душ врачева́ния оби́лен в тебе́ яви́ся. Егда́ же призва́ тя Бог от земны́х трудо́в к небе́сному упокое́нию, николи́же любы́ твоя́ преста́ от нас, и невозмо́жно есть исчи́слити чудеса́ твоя́, умно́жившаяся, я́ко зве́зды небе́сныя: се бо по всем конце́м земли́ на́шея лю́дем Бо́жиим явля́ешися и да́руеши им исцеле́ния. Тем же и мы вопие́м ти: о прети́хий и кро́ткий уго́дниче Бо́жий, дерзнове́нный к Нему́ моли́твенниче, николи́же призыва́ющия тя отрева́яй! Вознеси́ о нас благомо́щную твою́ моли́тву ко Го́споду сил, да да́рует нам вся благопотребная в жи́зни сей и вся к душе́вному спасе́нию поле́зная, да огради́т нас от паде́ний грехо́вных и и́стинному покаянию да научи́т нас, во е́же беспреткнове́нно вни́ти нам в ве́чное Небе́сное Ца́рство, иде́же ты ны́не в незаходи́мей сия́еши сла́ве, и та́мо воспева́ти со все́ми святы́ми Живонача́льную Тро́ицу во ве́ки веко́в. Ами́нь.

О, пречудный отче Серафим, великий Саровский чудотворец, всем прибегающим к тебе скоро их слышащий помощник! Во дни земной жизни твоей никто от тебя без помощи и утешения не уходил, но всем сладостен был вид лица твоего и благостный глас слов твоих. К тому же и дар исцелений, дар прозрения, дар немощных душ врачевания обильно в тебе явился. Когда же призвал тебя Бог от земных трудов к небесному упокоению, нисколько любовь твоя прекратилась к нам, и невозможно исчислить чудеса твои, умножившиеся, как звезды небесные: ибо вот, по всем концам земли нашей ты людям Божиим являешься и даруешь им исцеления. Потому и мы взываем тебе: о претихий и кроткий угодник Божий, дерзновенный к Нему молитвенник, никогда призывающих тебя не отвергающий, вознеси о нас мощную во благости твою молитву ко Господу Сил, да дарует Он нам все, потребное в жизни сей и все, к душевному спасению полезное, да оградит нас от падений греховных и истинному покаянию научит нас, чтобы без преткновения войти нам в вечное Небесное Царство, где ты ныне в сияешь немеркнущей славе, и там воспевать со всеми святыми Живоначальную Троицу до скончания века. Аминь.

Молитва 2-я2

О, преподо́бне о́тче Серафи́ме! Вознеси́ о нас, рабе́х Бо́жиих (имена), благомо́щную твою́ моли́тву ко Го́споду сил, да да́рует нам вся благопотре́бная в жи́зни сей и вся к душе́вному спасе́нию поле́зная, да огради́т нас от паде́ний грехо́вных и и́стинному покая́нию да нау́чит нас, во е́же безпреткнове́нно вни́ти нам в ве́чное Небе́сное Ца́рство, иде́же ты ны́не в незаходи́мей сия́еши сла́ве, и та́мо воспева́ти со все́ми святы́ми Живонача́льную Тро́ицу во ве́ки веко́в.

О, преподобный отче Серафим! Вознеси о нас, рабах Божиих (имена), мощную во благости твою молитву ко Господу Сил, да дарует Он нам все, потребное в жизни сей и все к душевному спасению полезное, да оградит нас от падений греховных и истинному покаянию да научит нас, чтобы без преткновения войти нам в вечное Небесное Царство, где ты ныне сияешь в немеркнущей славе, и там воспевать со всеми святыми Живоначальную Троицу во веки веков.

Святителю Иоанну Милостивому, патриарху Александрийскому

Святитель Иоанн Милостивый

Святи́телю Бо́жий Иоа́нне, ми́лостивый защи́тниче си́рых и су́щих в напа́стех! К тебе́ прибега́ем и тебе́ мо́лимся, раби́ Твои́ (имена́), я́ко ско́рому покрови́телю все́х и́щущих от Бо́га утеше́ния в беда́х и ско́рбех. Не преста́й моли́тися ко Го́споду о все́х с ве́рою притека́ющих к тебе́! Ты́, преиспо́лнен сы́й Христо́вой любви́ и бла́гости, яви́лся еси́ я́ко чу́дный черто́г доброде́тели милосе́рдия и стяжа́л себе́ и́мя «Ми́лостивый». Ты́ бы́л еси́ я́ко река́, непреста́нно теку́щая ще́дрыми ми́лостьми и все́х жа́ждущих оби́льно напоя́ющая. Ве́руем, я́ко, по преселе́нии от земли́ на не́бо, усугу́бися в тебе́ да́р благода́ти сея́ и я́ко соде́лался еси́ неисчерпа́емый сосу́д вся́кия благосты́ни. Сотвори́ у́бо свои́м хода́тайством и заступле́нием пред Бо́гом «вся́кия уте́хи», да вси́, прибега́ющии к тебе́, обрета́ют ми́р и безмяте́жие: да́руй и́м утеше́ние в печа́лех вре́менных и посо́бие в ну́ждах жите́йских, всели́ в ни́х наде́жду ве́чнаго упокое́ния в Ца́рствии Небе́сном. В житии́ свое́м на земли́ ты́ бы́л приста́нище все́м су́щим во вся́кой беде́ и ну́жде, оби́димым и неду́гующим; ни еди́н от притека́вших к тебе́ и проси́вших у тебе́ ми́лости лише́н бы́сть твоея́ благосты́ни. То́жде и ны́не, ца́рствуя со Христо́м на небеси́, яви́ все́м покланя́ющимся пред честно́ю твое́ю ико́ною и моля́щимся о по́мощи и заступле́нии. Не то́чию са́м ты́ твори́л ми́лость безпомо́щным, но и сердца́ други́х воздвига́л к утеше́нию немощны́х и к призре́нию убо́гих. Подви́гни у́бо и ны́не сердца́ ве́рных к заступле́нию си́рых, утеше́нию скорбя́щих и успокое́нию неиму́щих. Да не оскудева́ют в ни́х да́ры ми́лости, па́че же да весели́тся в ни́х (и в до́му се́м, призрева́ющем стра́ждущих), ми́р и ра́дость о Ду́хе Свя́те, — во сла́ву Го́спода и Спа́са на́шего Иису́са Христа́, во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Перевод: Святитель Божий Иоанн, сострадающий защитник убогих и находящихся в напастях! К тебе прибегаем и тебе молимся, рабы Твои (имена), как быстрому покровителю всех ищущих от Бога утешения в бедах и скорбях. Не переставай молиться к Господу о всех, с верой приходящих к тебе! Ты, который наполнен Христовой любовью добрых дел, показался, как чудесный чертог добродетели милосердия, и приобрёл себе имя «Милостивый». Ты словно река, в которой непрестанно текут щедрые милости, и которая всем жаждущим дает обильно испивать. Веруем, что после переселения от земли на небо, удвоился в тебе дар этой благодати, и что ты стал неисчерпаемым сосудом добра. Исполни своим ходатайством и заступлением перед Богом «каждое утешение», да все те, которые прибегают к тебе, обретают мир и спокойствие: дай им утешение в временных печалях и будь союзником в жизненных нуждах, всели в них надежду вечного покоя в Царстве Небесном. В жизни своей на земле ты был пристанищем всем тем, которые находятся во различных бедах и нуждах, обиженным и находящимся в болезни; ни один из приходящих к тебе и просивших у тебя милости не был лишён твоего милосердия. Его же и сейчас когда ты царствуешь со Христом на небе, покажи всем тем, которые тебе поклоняются перед честной твоей иконой и молятся о помощи и заступлении. Не только сам ты творил милость беспомощным, но и сердца других призывал утешать больных и быть милостивым к убогим. Сподвигни и сегодня сердца верных к заступлению сирот, утешению скорбящих и успокоению неимущих. Да не оскудеют у них дары милости, но лучше да вселится в них (и в доме этом, где ухаживают за болящими) мир и радость о Святом Духе, — в славу Господа и Спаса нашего Иисуса Христа, во веки веков. Аминь.

Святителю Тихону Задонскому

Святитель Тихон Воронежский, Задонский

О, всехва́льный святи́телю и уго́дниче Христо́в, о́тче наш Ти́хоне! А́нгельски пожи́в на земли́, ты я́ко А́нгел благи́й яви́лся еси́ и в ди́внем твое́м прославле́нии. Ве́руем от всея́ души́ и помышле́ния, я́ко ты, благосе́рдый наш помо́щниче и моли́твенниче, твои́ми нело́жными хода́тайствы и благода́тию, оби́льно дарова́нною тебе́ от Го́спода, при́сно спосо́бствуещи на́шему спасе́нию. Приими́ у́бо, ублажа́емый уго́дниче Христо́в, и в час сей на́ша недосто́йная моле́ния: свободи́ ны твои́м заступле́нием от облега́ющаго нас суесло́вия и суему́дрия, неправове́рия и злове́рия челове́ческаго. Потщи́ся, ско́рый о нас предста́телю, благоприя́тным твои́м хода́тайством умоли́ти Го́спода, да приба́вит Своя́ вели́кия и бога́тыя ми́лости на нас гре́шных и недосто́йных рабе́х Свои́х (имена), да уврачу́ет Свое́ю благода́тию неисце́льныя я́звы и стру́пы растле́нных душ и теле́с на́ших, да раствори́т окамене́лая сердца́ на́ша слеза́ми умиле́ния и сокруше́ния о премно́гих согреше́ниих на́ших и да изба́вит ны ве́чных мук и огня́ гее́нскаго; всем же ве́рным лю́дем Свои́м да да́рует в ны́нешнем ве́це мир и тишину́, здра́вие и спасе́ние и во всем благо́е поспеше́ние, да та́ко, ти́хое и безмо́лвное житие́ пожи́вше во вся́ком благоче́стии и чистоте́, сподо́бимся со А́нгелы и со все́ми Святы́ми сла́вити и воспева́ти всесвято́е и́мя Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха. Ами́нь.

О даровании христианского милосердия.
Святым женам-мироносицам

Жены-мироносицы

О, святы́я Ма́рфо и Мари́е и про́чии святы́я же́ны-мироно́сицы! Умоли́те возлю́бленнаго ва́ми и вас возлюби́вшаго Сладча́йшаго Иису́са, Его́же вы испове́дали есте́, Христа́, Сы́на Бо́жия, да даст и нам, гре́шным раба́м Бо́жиим (имена), грехо́в оставле́ние, в ве́ре пра́вой нелицеме́рное и тве́рдое стоя́ние. Всели́те в сердца́ на́ша дух стра́ха Бо́жия, смире́ннаго на Бо́га упова́ния, терпе́ния и к бли́жним милосе́рдия. Изба́вите нас моли́твами ва́шими от искуше́ний жите́йских, бед и напа́стей, да ти́хое и ми́рное житие́ пожи́вше зде, с по́мыслы непоро́чными и се́рдцем чи́стым, предста́нем на о́ный Стра́шный суд, и до́брый отве́т на нем возда́вше, ра́дости неизрече́нныя во Ца́рствии Небе́снем сподо́бимся во веки веко́в.


См. также: ЛЮБОВЬ, БОЛЕЗНЬ