Дни памяти:

4 февраля  (переходящая) – Собор новомучеников и исповедников Церкви Русской

1 августа – Собор Курских святых

3 ноября

Житие

Ар­хи­епи­скоп Кур­ский Да­ми­ан, в ми­ру Дмит­рий Гри­горь­е­вич Вос­кре­сен­ский, ро­дил­ся в с. Бру­со­вое Фа­теж­ско­го уез­да Кур­ской гу­бер­нии 23 ок­тяб­ря 1873 го­да в се­мье свя­щен­ни­ка. Он окон­чил Кур­ское ду­хов­ное учи­ли­ще, за­тем ду­хов­ную се­ми­на­рию в 1894 г., по­сле че­го слу­жил пса­лом­щи­ком в г. Пу­тив­ле, а за­тем на­сто­я­те­лем церк­ви в с. Ни­ко­ла­ев­ке Пу­тивль­ско­го уез­да. Здесь у него ро­ди­лись один за дру­гим два сы­на: Ми­ха­ил и Ан­дри­ан. Но вско­ре он по­те­рял су­пру­гу, Мо­лит­вы вер­ну­ли о. Дмит­рию си­лы, и он по­сту­пил на уче­бу в Санкт-Пе­тер­бург­скую Ду­хов­ную ака­де­мию, од­новре­мен­но учил­ся и в Ар­хео­ло­ги­че­ском ин­сти­ту­те.
27 но­яб­ря 1904 го­да, в день празд­но­ва­ния ико­ны Кур­ской Ко­рен­ной "Зна­ме­ние", он был по­стри­жен в мо­на­ше­ство с име­нем Да­ми­ан. В 1905 г. за­вер­шил уче­бу в Ака­де­мии и вско­ре вер­нул­ся в Кур­скую гу­бер­нию, став смот­ри­те­лем Ста­ро­ос­коль­ско­го, а за­тем Обо­ян­ско­го ду­хов­ных учи­лищ. С 1911 го­да - рек­тор Смо­лен­ской ду­хов­ной се­ми­на­рии, воз­ве­ден в сан ар­хи­манд­ри­та.
В июле 1918 го­да ар­хи­манд­рит Да­ми­ан был хи­ро­то­ни­сан во епи­ско­па Пе­ре­я­с­лав­ско­го. Это бы­ла пер­вая ар­хи­ерей­ская хи­ро­то­ния по бла­го­сло­ве­нию Пат­ри­ар­ха Ти­хо­на. Вла­ды­ка Да­ми­ан не смог быть рав­но­душ­ным к на­чав­шим­ся с пер­вых дней со­вет­ской вла­сти го­не­ни­ям на Цер­ковь, рас­пра­вам над свя­щен­но­слу­жи­те­ля­ми, за­кры­тию хра­мов, осквер­не­нию св. мо­щей. Он от­кры­то вы­сту­пал в под­держ­ку Пат­ри­ар­ха Ти­хо­на и Ма­те­ри-Церк­ви. Это не оста­лось не за­ме­чен­ным вла­стя­ми. В сен­тяб­ре Вла­ди­мир­ский рев­три­бу­нал при­го­во­рил его к ли­ше­нию сво­бо­ды на все вре­мя граж­дан­ской вой­ны за хра­не­ние "контр­ре­во­лю­ци­он­ной ли­те­ра­ту­ры и ру­ко­пи­сей...".
Вско­ре он был аре­сто­ван за со­про­тив­ле­ние изъ­я­тию цер­ков­но­го иму­ще­ства, а 23 фев­ра­ля 1923 го­да был вы­слан на 2 го­да в Тур­ке­стан.
Вер­нув­шись из ссыл­ки, по­сле­до­ва­тель­но за­ни­мал Вла­ди­мир­скую, Пол­тав­скую и Кур­скую ар­хи­ерей­ские ка­фед­ры. Бу­дучи Кур­ским Прео­свя­щен­ным, вла­ды­ка Да­ми­ан был воз­ве­дён в сан ар­хи­епи­ско­па.
В Цен­траль­но-Чер­но­зем­ной об­ла­сти вла­ды­ка Да­ми­ан ор­га­ни­зо­вал раз­ветв­лен­ную сеть об­ще­ствен­но-ре­ли­ги­оз­ной ор­га­ни­за­ции "Рев­ни­те­ли Церк­ви", ко­то­рая ве­ла борь­бу с на­си­ли­ем со­вет­ской вла­сти про­тив Церк­ви. Мно­гие свя­щен­ни­ки при­ня­ли уча­стие в де­я­тель­но­сти этой ор­га­ни­за­ции, в ко­то­рой на­счи­ты­ва­лось бо­лее 250 че­ло­век.
26 де­каб­ря 1932 го­да ар­хи­епи­скоп Да­ми­ан был су­дим вме­сте с груп­пой сво­их при­вер­жен­цев и при­го­во­рен к рас­стре­лу, за­ме­нен­но­му ссыл­кой на 10 лет в Со­лов­ки. От­ту­да он уже не вер­нул­ся, а 3 но­яб­ря І937 го­да был рас­стре­лян.
В 1998 г. про­шла кон­фе­рен­ция, впо­след­ствии пе­ре­шед­шая в Да­ми­а­нов­ские чте­ния. В 2000 го­ду на Юби­лей­ном Ар­хи­ерей­ском Со­бо­ре Пра­во­слав­ной Церк­ви ар­хи­епи­скоп Кур­ский Да­ми­ан был при­чис­лен к ли­ку свя­тых.

* * *

Юби­лей­ный Ар­хи­ерей­ский Со­бор Рус­ской Пра­во­слав­ной Церк­ви, со­сто­яв­ший­ся в се­ре­дине ав­гу­ста 2000 го­да в Москве, при­чис­лил к ли­ку свя­тых 1154 но­во­му­че­ни­ков и ис­по­вед­ни­ков Рос­сий­ских, по­движ­ни­ков ве­ры и бла­го­че­стия. Все они по­имен­но бы­ли из­вест­ны, хо­тя ми­ру не яв­ле­ны, но ве­до­мы Бо­гу. Сре­ди про­слав­лен­ных Со­бо­ром но­во­му­че­ни­ков есть и слу­жи­те­ли Кур­ской епар­хии - ар­хи­епи­скоп Да­ми­ан (Вос­кре­сен­ский), епи­скоп Рыль­ский Иоанн (Па­шин), ар­хи­епи­скоп Онуф­рий (Га­га­люк), ар­хи­епи­скоп Кур­ский (впо­след­ствии Ря­зан­ский) Иуве­на­лий (Мас­лов­ский), ар­хи­епи­скоп Пав­лин (Кро­шеч­кин), Они под­вер­га­лись же­сто­чай­шим го­не­ни­ям со сто­ро­ны без­бож­ной вла­сти, но от Хри­ста, от ве­ры пра­во­слав­ной не от­рек­лись. В 1937–1938 го­дах они бы­ли рас­стре­ля­ны.

Ис­точ­ник: http://akafist.narod.ru/

Молитвы

Тропарь священномученику Дамиану, архиепископу Курскому и Обоянскому

глас 4

От юности Христа возлюбил еси, святителю Дамиане, к тебе, яко скорому молитвеннику и помощнику, милостиво припадаем и усердно молим: защити землю Русскую и спаси души наша.

Перевод: С юности Христа возлюбил ты, святитель Дамиан, к тебе как к быстрому помощнику и молитвеннику смиренно обращаемся и усердно молим: защити землю Русскую и спаси души наши.

Кондак священномученику Дамиану, архиепископу Курскому и Обоянскому

глас 3

Святительскую благодатию облекся еси, Церковь святую, яко Невесту Христову, страданьями доблесне укреплял еси. Моли о нас Христа Бога, святителю Дамиане. Величаем тя, святителю отче Дамиане, и чтим святые страдания твоя, яже за Христа претерпел еси.

Перевод: Святительской благодатью облекся ты, Церковь святую, как Невесту Христову, в мученичестве доблестно укреплял ты. Моли о нас Христа Бога, святитель Дамиан. Прославляем тебя, святитель отче Дамиан, и почитаем святые страдания твои, которые ты претерпел за Христа.

показать все

Молитва священномученику Дамиану, архиепископу Курскому и Обоянскому

Святый новомучениче, святителю Христов Дамиане! Дивный пастырю и доблестный воине Христов! Ты всею душею от юности заповеди Божии возлюбил еси. Тем же Господь яви тя преемника Апостолом Своим. И во дни гонения лютого на веру Православную, яко истинный пастырь, явился еси, крестный путь с паствою своею прошед и тако венец мученический восприял еси, обретший благодать, молитеся за ны. И ныне, о, ходатаю наш пред престолом Царя Славы, испроси у Него веру отеческую утвердити, Церковь Святую от ересей и расколов оградити, верных укрепити, заблудших обратити, болящия исцелити, многострадальное Отечество наше умирити и от врагов сохранити ненаветно. И молитвами твоими избавимся от всякия беды и напасти, и тако на земли благочестно поживше, жизни вечныя на Небеси сподобимся, идеже вкупе со всеми Святыми прославим в Троице славимаго Бога Отца, и Сына, и Святого Духа, во веки веков. Аминь.

Каноны и Акафисты

Акафист священномученику Дамиану, архиепископу Курскому

Кондак 1

Духа Святаго носителю избранный, исповедниче Церкви Православный, адаманте твердейший, похвальная вопием ти, святый священномучениче Дамиане с сонмом новомучеников – Ревнителей Церкви, кровию своею всю Россию освятивших, приносим похвалы своя. И, взирая на благие страдания твоя, зовем ти: Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Икос 1

Ангелы и Боголюбивые людие Христу приносят благодарение, от рода священническаго для пастырскаго служения тя избравшего, святителю Богомудре Дамиане. Во дни гонений лютых, яко страж верный и пастырь добрый, паству Курскую не оставил, но душу свою за спасение ея положил. О сем похвальная вопием ти:

Радуйся, рода иерейскаго Богоугодной молитвы рождение; радуйся, земли Курения благоуханное цветение. Радуйся, Духа Святаго сосуде избранный. Радуйся, воплощение доброты и богомудрия; Радуйся, Святой Руси Божие предначертание. Радуйся, веры нерушимое основание. Радуйся, пламенный ревнителю апостольских преданий. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 2

Провидев щедролюбивый Господь, яко верным чада Православный Церкви многими соблазнами обуреваемы быти, Ангела – Провозвестника Евангельския истины, глашатая неустрашима в земле нашей воздвиже тя Господь, пастыря добра, яко душу свою за овцы полагающа. Мы же, благодаряще Бога, пастыря верна и стража прилежна даровавшего нам, зовем Ему: Аллилуйя.

Икос 2

От юности твоея, Богомудре Дамиане, орлу уподобился еси, к высоте небесней возлете, да постигнеши Богословскую премудрость в свете истиннаго благочестия просветившеея. Мы же, наставляеми тобою, поклонимся Богу, во Троице Святей славимому, вопия ти похвалы сия: Радуйся, паству Христову паче благ мира сего возлюбивый; Радуйся, делателю винограда Христова избранный. Радуйся, твоими молитвами гнев Божий утоляется. Радуйся, святителем Владимирские земли поставленный. Радуйся, нашего упования не посрамляющий; Радуйся, разума Апостольския Церкви хранителю. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 3

Сила Вышняго яве показа тя, священнопроповедниче Дамиане, в трудах крестоношення суща, егда всеоружием Божией благодати козни тьмочисленных враг Православный веры разрушал еси, Богу поя: Аллилуйя.

Икос 3

Имея веру несомненную и помысл чист, вся красная мира сего презрел еси, Дамиане Богоблаженне. И в чине святительстем Господеви послужил еси. Тем же благостию украшенный, аки звезда путеводная светиши всем, вопиющим ти: Радуйся, Единаго Христа всем сердцем возлюбивый; Радуйся, дарованный талант приумноживый. Радуйся, яко угождал еси Богу всяческим служением; Радуйся, правды и истины всегда искавый; Радуйся, истину дерзновенно вещавый. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 4

Бурю страстей внутрь имея, помышлениями суетными обуреваеми, не возможем, Дамиане всемудре, величия мученичества твоего проповедати, обаче твоими молитвами ко Господу в правоверии и благочестии укрепляемы, воспеваем Ему: Аллилуйя.

Икос 4

Слышавше и видевша людие православныя равноангельское стояние твое, на страже апостольской чистоты веры и единства Церкви Христовой, достоблаженне Дамиане, веру непорочно соблюдше и Имя Христово прославивше. Мы же, видя величие подвига твоего, зовем к тебе прилежно: Радуйся, Христа возлюбивый, с ним же за мир сораспеншийся; Радуйся, теплотою Божественной любви души наша согревающий; Радуйся, стада Христова пастырь верный; Радуйся, молитвенник за народ наш неутомимый. Радуйся, обуреваемых тихое пристанище; Радуйся, заблудших благостный наставник. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 5

Боготечную звезду яви тя Господь, досточудне отче наш Дамиане; зане паству твою добре осиял еси светом Евангельской истины, правы стези указуя к Царствию Христову и научая присно взывати к Богу: Аллилуйя.

Икос 5

Видевше гонители здочестивые, яка твердо упование твое на Господа и любовь к Нему, злобою дышащие людие страдания измышляху; ссылкой изнурения веру твою попрати и тя посмеянием диаволу явити. Ты же вся козни бесовские попрал еси. О сем мы приносим тебе похвалы таковыя: Радуйся, у кормила правления епархией твердо стоялый; Радуйся, свет Христов верным возсиявый. Радуйся, яка тобою ревности по Бозе исполняемся. Радуйся, нужды духовно окрадуемых предваряли; Радуйся, народу православному похваление. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 6

Проповедник благочестия явился еси, делателю непостыдный и право правящий слово Истины, священномучениче Дамиане, яко добрый воин Христов ограждая паству свою в годину искушений и соблазнов и подвизаясь взывати истинному Богу: Аллилуйя.

Икос 6

Возсиял еси во граде Полтаве» яко звезда лучезарная, блистанием твоим озаряя души верных и разгоняя тьму нечестия, ныне плодами сеяния насыщавши вся, мы же с любовию взываем к ти сице: Радуйся, на престол святительский промыслом Божиим восшедый; Радуйся, крестный путь с паствой своей прошедый; Радуйся, яко овец заблудших и обреченных на заклание не оставил еси. Радуйся, даже едину овцу заблудшую отыскавый. Радуйся, для народа русского сокровище драгоценное – Церковь сохранивый; Радуйся, от распрей церковных много скорбевый. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 7

Желая невозбранно пастырем добрым быти, Богоносне отче Дамиане, на пользу чад своих, да вси взыщут истиннаго Бога. Мы же, уповая на преславное ходатайство твое, со дерзновением воспеваем; Аллилуйя.

Икос 7

Перваго и дивнаго святителя по патриаршему благословению Церкви Российския вемы тя, святителю Дамиане, понеже во исповедании не устрашился еси человеческих прельщений и святоотеческия заветы соблюл еси. Сего ради и крепость духовную подаде ти Глава Церкви – Христос; мы же, недостойнии, приносим ти сицевая; Радуйся, самоотвержение всецело показавши; Радуйся, спасение многих взыскавый. Радуйся, промысла Божия о людех провозвестниче; Радуйся, дивное нравов очищение. Радуйся, послушание патриаршему Местоблюстителю явивый; Радуйся, сокровищ Православной веры усердный хранителю. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 8

Странное и преславное чудо есть маловерным и малодушным зрети тя, святителю Дамиане, како во дни гонений на Курскую кафедру пришел еси, Православную веру утвердил еси, мудростию словес своих научил еси стадо твое Богоугодно воспевати: Аллилуйя.

Икос 8

Весь исполнь любве Христовы, паству свою не оставил еси, молитвы Всевышнему о нас возсылая; мы же, чтуще светлую память твою, благодарственное пение приносим ти: Радуйся, обилием любви твоея мир удививый; Радуйся, славу предоброго и преблагаго пастыря снискавый; Радуйся, апостольских преданий ревнителю; Радуйся, вокруг себя верных собравши; Радуйся, верность Царю святому Николаю сохранивый; Радуйся, архиереев соседних епархий объединивый; Радуйся, яке Божественнаго священства правило был еси; Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 9

Вси людие паствы курския, видевше тя, архипастыря своего, обличившего опустошителей храмов Божиих, яко пророк Илия лжепророков Иезавелиных, ты же любовию к людям исполнен сый, слезныя молитвы Богу вознося, взывал Ему: Аллилуйя.

Икос 9

Ветии многовещанныя не возмогут по достоянию изрещи пречуднаго прославления памяти твоея, священномучениче Дамиане; мы же, к покаянию тобою подвигаемии, благосердию твоему подражати хотяще, песньми похвальными тя ублажаем сице: Радуйся, добрый наставниче и мудрый правителю; Радуйся, колеблющихся в вере твердый оградителю. Радуйся, яко тобою Святое Православие ревностно охраняется; Радуйся, во мраце нечестия правую веру утверждали; Радуйся, славу Царю Небесному мужественно снискавши; Радуйся, гнев Божий на милость к нам, грешным, преложивый, Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 10

Спасти хотя Церковь Русскую, преславне отче наш Дамиане, ревнителей веры отеческой совокупил еси, богоборческим козням противился еси. Мы же, почитающе всечестныя страдания твоя, вопием прославльшему тя Богу; Аллилуйя.

Икос 10

Матерь Божия, Стена необоримая, Небеси и земли, Владычице пречистая, град Курск ограждающая, строителя тайн Божии и стража верна Церкви Сына своего и Бога нашего избрав тя, отче Дамиане; ныне же ты у престола Царя Славы на Небесех со всеми святыми и Ангелами Небесными, молишься о нас. Мы же, радостию исполненнии, вопием ти: Радуйся, Покровом Пречистыя Богородицы осеняемый. Радуйся, Эдема Небесного сопричастниче. Радуйся, Ангелам собеседниче, святым соучастниче. Радуйся, в невечернии дни Райских блаженств наслаждаешися. Радуйся, изможденных горестями житейскими укрепляющий. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 11

Пение умиленное приносим ти, священномучениче Христов, сияеши бо ныне на небеси, яко верен Святитель правдою одеялся ecи и в рай сладости вкушаеши; о песнословящих Тя Христа прилежно моли, вопиющих Ему: Аллилуйя.

Икос 11

Светозарного светильника, елея молитвы чистыя преисполнена, и пламенем веры светло сияюща, воздвиже тя Господь, священномучениче Дамиане, Богохранимей земле Курския. Мы же, видем тя в Троическом Свете пребывающего и Отечеству нашему мира и благоденствия просящего, с упованием веры, зовем ти: Радуйся, на земле преподобного Феодосия родившийся, Радуйся, святителя Иоасафа славный преемниче, Радуйся, Иоанна Затворника достойный продолжателю, Радуйся, преподобного Серафима во образ себе избравший, Радуйся, преподобного Исаакия в пример вменивший, Радуйся, святому Онуфрию путь уготовлявший. Радуйся, Собора Курских святых преславное украшение. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 12

Благодати Святаго Духа испроси народам православным, преблагий пастырю стада Христова Дамиане пречудный. Ты же, молитвенниче всеусердный, ублажи Пречистую Матерь и всех Святых, во еже спастися нам. Силою благодати укрепит и нас, немощных, да твоими молитвами всякия козни победим, вопием Всеблагому Богу нашему: Аллилуйя.

Икос 12

Поюще много страда льны я подвиги твоя, святителю Христов Дамиане, и ублажаем мученическую кончину твою, ибо тобою в Троице славимый Бог наш славно прославися. Сего ради приносим ти похваления сицевыя: Радуйся, труд крестоношения Богоугодно подъявый; Радуйся, сосуде Духа Святаго исполненный; Радуйся, вечное приемый от Бога благословение; Радуйся, за веру и благочестие заточения и смерть приявый; Радуйся, славы Божией велий ревнителю; Радуйся, паствы твоея присное радование. Радуйся, святителю Христов Дамиане, Курскаго края священное украшение.

Кондак 13

О, преславный исповедниче Христов Дамиане! Прийми от нас, любящих тя чад твоих, приносимое тебе малое моление наше и теплым ходатайством твоим ко Господу огради Церковь Православную и Боголюбивый народ наш, от междоусобиц братских, расколов и еретических смятений, да в покаянии сокрушенном избавимся праведнаго гнева Божия, бед и грядущия вечныя муки и сподобимся с гобою, яко чада со отцем, во веки воспевати Богу; Аллилуйя, Аллилуйя, Аллилуйя.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Молитва священномученику Дамиану, архиепископу Курскому и Обоянскому

Святый новомучениче, святителю Христов Дамиане! Дивный пастырю и доблестный воине Христов! Ты всею душею от юности заповеди Божии возлюбил еси. Тем же Господь яви тя преемника Апостолом Своим. И во дни гонения лютого на веру Православную, яко истинный пастырь, явился еси, крестный путь с паствою своею прошед и тако венец мученический восприял еси, обретший благодать, молитеся за ны. И ныне, о ходатаю наш пред престолом Царя Славы, испроси у Него веру отеческую утвердити, Церковь Святую от ересей и расколов оградити, верных укрепити, заблудших обратити, болящия исцелити, многострадальное Отечество наше умирити и от врагов сохранити ненаветно. И молитвами твоими избавимся от всякия беды и напасти, и тако на земли благочестно поживше, жизни вечныя на Небеси сподобимся, идеже вкупе со всеми Святыми прославим в Троице славимаго Бога Отца, и Сына, и Святого Духа, во веки веков. Аминь.

Случайный тест

(6 голосов: 5 из 5)