Дни памяти:

6 февраля

17 октября – Собор Казанских святых

Житие

Краткое житие мученика Иоанна Казанского

Му­че­ник Иоанн Ка­зан­ский по­стра­дал за Хри­ста в го­ро­де Ка­за­ни 24 ян­ва­ря 1529 го­да. В кня­же­ние ве­ли­ко­го кня­зя Ва­си­лия Ива­но­ви­ча та­та­ры на­па­ли на Ниж­ний Нов­го­род. Мно­гие жи­те­ли бы­ли взя­ты в плен и уве­де­ны в Ка­зань. В чис­ле их был и бо­го­бо­яз­нен­ный Иоанн. При раз­де­ле плен­ни­ков он до­стал­ся хан­ско­му род­ствен­ни­ку Алей-Шну­ру. Днем Иоанн чест­но слу­жил сво­е­му гос­по­ди­ну, а но­ча­ми мо­лил­ся, оста­ва­ясь без сна, тер­пе­ли­во пе­ре­но­ся оби­ды и на­смеш­ки. Хо­зя­ин ре­шил сде­лать сво­е­го неволь­ни­ка по­клон­ни­ком Ма­го­ме­та, но Иоанн твер­до объ­явил, что ис­по­ве­ду­ет Гос­по­дом Бо­гом Иису­са Хри­ста. Зи­мой та­та­ры при­ве­ли его на рус­ское клад­би­ще, смер­тель­но из­ра­ни­ли ме­ча­ми и свя­зан­но­го бро­си­ли на снег. Оч­нув­шись но­чью, свя­той Иоанн до­брал­ся до дво­ра жи­ву­щих в Ка­за­ни рус­ских, про­сил по­звать свя­щен­ни­ка, при­ча­стил­ся Свя­тых Тайн, всю ночь мо­лил­ся, а на­ут­ро скон­чал­ся.

Полное житие мученика Иоанна Казанского

Свя­той му­че­ник Иоанн Ка­зан­ский был ро­дом из Ниж­не­го Нов­го­ро­да. Он жил в на­ча­ле XVI ве­ка, ко­гда Мос­ков­ское го­су­дар­ство под­вер­га­лось ча­стым на­бе­гам ка­зан­ских та­тар. В один из та­ких на­бе­гов в цар­ство­ва­ние ве­ли­ко­го кня­зя Ва­си­лия IV Иоан­но­ви­ча (1505–1533) та­та­ра­ми был взят в плен бо­го­бо­яз­нен­ный юно­ша Иоанн. Его при­ве­ли в Ка­зань и от­да­ли в раб­ство хан­ско­му род­ствен­ни­ку Алей-Шпу­ру. Несмот­ря на тя­жесть раз­лу­ки с род­ны­ми, свя­той Иоанн со сми­ре­ни­ем по­ко­рил­ся во­ле Бо­жи­ей и стал без­ро­пот­но слу­жить сво­е­му гос­по­ди­ну. В то же вре­мя он усерд­но вы­пол­нял все за­по­ве­ди хри­сти­ан­ской ве­ры, ко­то­рым был на­учен бла­го­че­сти­вы­ми ро­ди­те­ля­ми с дет­ства. Свя­той Иоанн стро­го со­блю­дал по­сты, чест­но тру­дил­ся, был кро­ток и по­слуш­лив. Так как днем он все­гда был за­нят ра­бо­той, то мо­лить­ся ему при­хо­ди­лось толь­ко но­чью. И свя­той неле­ност­но про­во­дил боль­шую часть но­чи в мо­лит­ве. За та­кую стро­гую по­движ­ни­че­скую жизнь он неред­ко тер­пел уко­ры и на­смеш­ки от хо­зя­ев и слуг.

Ко­гда Алей-Шпур вме­сте с ка­зан­ским мул­лой за­хо­те­ли об­ра­тить свя­то­го Иоан­на в ма­го­ме­тан­ство, он объ­явил, что ис­по­ве­ду­ет Иису­са Хри­ста ис­тин­ным Бо­гом, а уче­ние Ма­го­ме­та счи­та­ет за­блуж­де­ни­ем. Ни лас­ки, ни угро­зы не по­ко­ле­ба­ли его. Алей-Шпур при­ка­зал пы­тать пра­вед­ни­ка, но и му­че­ния не за­ста­ви­ли свя­то­го Иоан­на от­речь­ся от Хри­ста и при­нять лже­уче­ние Ма­го­ме­та. Ви­дя твер­дость свя­то­го и бес­по­лез­ность сво­их пы­ток, Алей-Шпур при­ка­зал от­сечь ему го­ло­ву. Свя­то­му Иоан­ну свя­за­ли рем­нем ру­ки и вы­ве­ли за го­род, где на­хо­ди­лось рус­ское клад­би­ще. Там му­чи­те­ли из­ра­ни­ли его те­ло ме­чом, но удар, ко­то­рым хо­те­ли от­ру­бить го­ло­ву, по Про­мыс­лу Бо­жию, был на­не­сен неудач­но: свя­то­му толь­ко по­ра­ни­ли шею, и он, об­ли­ва­ясь кро­вью, по­те­рял со­зна­ние. Слу­ги Алей-Шпу­ра по­ду­ма­ли, что му­че­ник умер, и вер­ну­лись в го­род.

До позд­ней но­чи свя­той Иоанн ле­жал без чувств, по­лу­мерт­вый, но Гос­подь со­хра­нил пра­вед­ни­ка, чтобы вме­сте с ним не ис­чез­ла па­мять о его стра­да­ни­ях. Снег во­круг му­че­ни­ка рас­та­ял, а ру­ки его раз­вя­за­лись. Оч­нув­шись, он по­шел в го­род к по­слам ве­ли­ко­го кня­зя мос­ков­ско­го в Ка­за­ни и рас­ска­зал им о сво­их му­че­ни­ях. На­не­сен­ные свя­то­му Иоан­ну ра­ны бы­ли смер­тель­ны. Пред­чув­ствуя свою близ­кую кон­чи­ну, он по­про­сил при­ча­стить его Свя­тых Хри­сто­вых Та­ин. По­сле при­ча­стия остав­шу­ю­ся часть но­чи свя­той му­че­ник про­вел в слез­ной мо­лит­ве. Утром, при вос­хо­де солн­ца, он пре­ста­вил­ся ко Гос­по­ду († 1529). Свя­тое те­ло му­че­ни­ка Иоан­на бы­ло по­гре­бе­но на ста­ром рус­ском клад­би­ще близ Ка­за­ни.

Молитвы

Тропарь мученику Иоанну Казанскому

глас 2

Страстоте́рпче святы́й Иоа́нне,/ блаже́нна земля́, напи́вшаяся кро́ве твоея́,/ Христа́ бо со дерзнове́нием пропове́дав,/ мно́гия му́ки от неве́рных ага́рян прия́л еси́,/ страда́ньми свои́ми проти́вных де́рзости низложи́в,/ Тро́ицы побо́рник яви́лся еси́,// Ю́же и моли́ дарова́ти нам ве́лию ми́лость.

Кондак мученику Иоанну Казанскому

глас 2

Звезда́ светла́ среди́ неве́рных яви́лся еси́,/ многострада́льне Иоа́нне,/ заря́ми тво́ими Со́лнце – Христа́ возвеща́ющи,/ пре́лесть ага́рянскую посрами́л еси́/ и нам подае́ши свет,// моля́ непреста́нно Христа́ Бо́га о всех нас.

показать все

Молитва мученику Иоанну Казанскому

Ди́вный во страда́льцех, страстоте́рпче Госпо́день Иоа́нне! К тебе́, ско́рому помо́щнику и те́плому моли́твеннику, недосто́йнии, прибега́ем, смире́нное моле́ние принося́ще: не пре́зри ны, немощны́я, по вся дни и часы́ в беззако́ния впада́ющия. Ей, свя́тче Бо́жий, не оста́ви ны, твоея́ ми́лости прося́щия, ве́лие бо и́маши дерзнове́ние ко Христу́ Бо́гу на́шему, я́ко мно́ги му́ки и страда́ния за Него́ и главы́ усече́ние от неве́рных ага́рян прия́л еси́, и ны́не со А́нгелы Престо́лу Бо́жию предстоя́, умоли́ Го́спода Бо́га изба́вити ны от вся́кия ско́рби и боле́зни и вся́каго зла, наипа́че же от нахожде́ния врага́ те́мнаго, Це́ркве Правосла́вней благоде́нствие да́руй; град Каза́нь, в не́мже страда́ния прия́л еси́, и всю зе́млю Ру́сскую ми́ром огради́, от вся́каго зла́го обстоя́ния изба́ви и вся к животу́ вре́менному поле́зныя и ко спасе́нию ве́чному приводя́щия дарова́ти нам у Го́спода Бо́га на́шего испроси́, да моли́твами твои́ми христиа́нскую кончи́ну получи́ти вси сподо́бимся и ко́зней диа́вольских и му́ки ве́чныя изба́вльшеся, бесконе́чнаго блаже́ннаго Ца́рствия прича́стницы бу́дем, сла́вяще Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Каноны и Акафисты

Акафист святому мученику Иоанну Казанскому

Кондак 1

Избранный чудотворче и угодниче Христов, града нашего предивное заступление и ограждение, восхваляем тя любовию, мучениче Иоанне: ты же яко имеяй дерзновение ко Господу, от всяких бед и скорбей свободи зовущих: радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Икос 1

Ангела пред Собою народу Божию Пославый избра тя, всехвальне мучениче Иоанне, яко да возвестиши во граде Казани житием своим скорое торжество веры православныя. Мы же ныне, имуще тя яко перваго предстателя, зовем ти: Радуйся, измлада Господа возлюбивый; Радуйся, до конца верность ему cохранивый; Радуйся, граду нашему Богом данный покровителю; Радуйся, бед и скорбей от жителей его прогонителю; Радуйся, ангельским ликом сопричтенный; Радуйся, в броню веры Христовой облеченный; Радуйся, мученических полков украшение; Радуйся, вся Поволжския земли утверждение; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 2

Видя Христос Бог наш зловерных казанцев беззакония, избра тя, святый Иоанне, яко да струями кровей твоих чистейших нечестие агарянское угасится, и по времени тех посрами. Мы же, зряще величие Божие и торжество веры православныя в земли нашей, поем Ему: Аллилуия.

Икос 2

Разум несумненный имел еси, святый Иоанне, яко не токмо во одежды ратныя облачался еси, но всего себе Богу повинув, бронею праведности и щитом веры стрелы полков видимых и невидимых отражал еси. Сего ради поем тебе: Радуйся, от юности твоея всего себе Богу предавый; Радуйся, от Него прославление приявый; Радуйся, воине Христов непобедимый; Радуйся, проповедниче от Господа призванный; Радуйся, молитвенниче к Нему неустанный; Радуйся, страстотерпче добропобедный; Радуйся, кроме страха Божия иного страха не ведый; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 3

Силою Вышняго укреплен был еси на тесном пути долготерпения и подвига страдальческого, святый мучениче. Мы же зряще тя, яко сосуд избранный во еже послужити Богови и наставляти нас на путь спасения, поем Избравшему тя: Аллилуия.

Икос 3

Имуще волю злую, беззаконнии агаряне землю Русскую терзаху, грады и веси сокрушающе. Ты же, святый мучениче, отечество свое Нижний Новгород яко доблий воин защищал еси. Мы же о граде нашем молитв твоих просяще, зовем ти: Радуйся, Нижегородския земли прозябение святое и преславное чадо; Радуйся, стено и ограждение нашего града; Радуйся, доблестный в защиту веры христианския воителю; Радуйся, земли своея мужественный защитителю; Радуйся, яко вражду и злобу кротостию Агнца Божия победивый; Радуйся, за Него землю нашу кровию обагривый; Радуйся, заповедей Иисусовых исполнителю усердный; Радуйся, Евангелия Христова хранителю верный; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 4

Бурю внутрь помышлений сумнительных имел еси, чудный Иоанне, егда град твой разорен бысть ордою Казанскою и ты со множеством людей в полон уведен был еси, но зря в сем Волю Божию, на Него токмо уповая, взывал еси Ему: Аллилуия.

Икос 4

Слышав сродник царя, нечестивый Алей-Шур, о княжеском ратнице пленном, призва тя к себе. Ты же не токмо его, но и вся удивил еси добродетельми и мужеством своим, такожде и нас, поющих тебе сицевая: Радуйся, крине, возникший посреде терния; Радуйся, благоверный воине, иго Христово подъявый и отвергий зловерие; Радуйся, кротостию злыя козни победивый; Радуйся, любовию вражду отмстивый; Радуйся, магометовой веры твердый обличителю; Радуйся, веры в Пресвятую Троицу неотступный хранителю; Радуйся, день и нощь к Богу взывавый; Радуйся, любовь свою к Нему житием своим показавый; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 5

Боготечною звездою от запад на востоки пронеслся еси, святый мучениче Иоанне, сущих бо во тьме светом веры Христовой озарил еси, научая пети Ему: Аллилуия.

Икос 5

Видев тя праведна и незлобива, мучениче Иоанне, возвыси тя князь агарянский и восхоте едина по вере тя зрети. Ты же, ведая путь истинный, ведущий в живот вечный, непоколебимо в вере Христовой пребыл еси. Мы же зовем ти: Радуйся, звездо пресветлая христианского благочестия; Радуйся, посрамителю агарянского нечестия; Радуйся, любовь Христову в сердце имевый; Радуйся, веление Его неведущих презревый; Радуйся, смирением духов злобы победивый; Радуйся, огнем молитвы стрелы вражия попаливый; Радуйся, злобы неверных не устрашивыйся; Радуйся, твердым защитником веры истинныя явивыйся; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 6

Проповедник веры истинной явился еси, святый мучениче, пред сыны агарянскими. Христа бо, Сына Божия, яко едино спасение проповедал еси, словесы богомудрыми и житием непорочным научая неведущих пети Ему: Аллилуия.

Икос 6

Возсиял еси во агарянском граде благочестием и мужеством своим, чудный Иоанне, и победил еси до конца злыя напасти и козни кротостию и постом, смирением и молитвою. Буди и нам образ в сих посреде мирских треволнений и диавольских искушений, поющим ти: Радуйся, свете, возсиявый из тьмы греховныя; Радуйся, образе жизни духовныя; Радуйся, слезныя молитвы к Богу приносивый; Радуйся, всею душею Его возлюбивый; Радуйся, злочестия магометанскаго обличителю; Радуйся, закона Господня теплейший хранителю; Радуйся, от враг видимых и невидимых стено и ограждение; Радуйся, прелюбимое и верное скорбящим утешение; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 7

Хотяще уклонити тя от веры Христовой, святый мучениче, ничтоже возмогоша зловернии казанцы ласками ни угрозами, ниже истязаньми. Ты же, ложное их учение обличая, истинного Бога – Господа нашего Иисуса Христа, всем проповедал еси, непреложно взывая к Нему: Аллилуия.

Икос 7

Новаго тя зрим воина Царя Небесного непоколебима и Христа неуклонно до конца проповедавша, за Него бо не токмо полон долгий, но и мраз, и чрева прободение и главы усечение претерпел еси, мучениче Иоанне. Мы же поем ти таковая: Радуйся, языческую прелесть обличивый; Радуйся, силою Креста врага победивый; Радуйся, глад, биение и мраз лютый за Христа претерпевый; Радуйся, на усечение главы за веру правую с радостию изшедый; Радуйся, во страдании своем доблесть чудную явивый; Радуйся, славный проповедниче Православия; Радуйся, и по смерти в молитвах нас не оставивый; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 8

Страшное видение помышляюще, како ярости исполнишася на тя нечестивии и прещаху ранами усещи ти главу, восхваляем Господа всех, яко чудодейственно сохранил есть тя жива, святый Иоанне, дабы усты твоими поведал еси о страданиях своих. Темже поем Ему: Аллилуия.

Икос 8

Весь бе кровьми истекая, на малых жилах держа честную главу десницею, шуйцею же покрывая наготу свою, вшел еси, святый мучениче, во град к послом великого князя Московскаго, поведая им о тебе бывшая. Мы же терпению твоему дивящеся, зовем ти: Радуйся, от неверных за проповедь веры истинныя ятый; Радуйся, мечем усеченный за Христа Распятаго; Радуйся, терпением сонм мучителей посрамивый; Радуйся, подвигом своим христиан возвеселивый; Радуйся, Божественныя службы пламенный любителю; Радуйся, до конца взывавый ко Христу Спасителю; Радуйся, в правоверии стоящих незыблемое утверждение; Радуйся, во благочестии ходящих крепкое ограждение; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 9

Слышавше твое исповедание, людие посольстии дивляхуся о тебе бывшему, дивный Иоанне, и, яко зряще еще жива тя, святаго мученика и исповедника, прославляюще Бога воспеваху Ему: Аллилуия.

Икос 9

Ветии многовещаннии не изрекут по достоинству многочуднаго жития твоего, святый Иоанне, мы же, дивящеся преславному величию Божию и чудесем Его, о тебе бывшим, поем ти сими похвальными словесы: Радуйся, всем сердцем Иисуса Сына Божия возлюбивый; Радуйся, дивным от Него спасением зверство мучителей победивый; Радуйся, к сонму мучеников сопричтенный; Радуйся, Трисиянным Светом озаренный; Радуйся, страдания в радость обращающий; Радуйся, малодушия нас избавляющий; Радуйся, унывающим благодатное ободрение; Радуйся, изнемогающим внезапное укрепление; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 10

Спасти хотя до конца душу душу твою, упросил еси пресвитера все дневное правило отпети и, прияв Пречистаго Тела и Крови Господа нашего Иисуса Христа, всю нощь со слезами молился еси, наутрие же предал еси душу в руце Божии, до самыя кончины взывая к Нему: Аллилуия.

Икос 10

Стены новыя обители Успения Богородицы повеле царь Грозный воздвигнути на Зилантовой горе, юже напоил еси кровьми своими и идеже погребен был еси, мучениче Иоанне. Мы же, молитв твоих о ней просяще, поем ти сицевая: Радуйся, Богом данный нам покровителю; Радуйся, бед и скорбей от нас прогонителю; Радуйся, чтущей тя обители неусыпный страже; Радуйся, крове твоея излиянием гору Зилантову освятивый; Радуйся, молитвами ко Господу град наш оградивый; Радуйся, яко тобою дивен Бог во святых Своих является; Радуйся, яко тобою благочестно имя Христово прославляется; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 11

Пение тебе приносим, досточудне Иоанне, аще и не зрим многоценных мощей твоих, обаче вемы Тя великаго чудотворца и молитвенника за ны у престола Божия, идеже со всеми святыми воспеваеши Ему: Аллилуия.

Икос 11

Светоприемную свещу воздвиже тя Господь, святый мучениче. Обитель бо, идеже ты под спудом пребываеши, велий свещник явися над градом нашим. Ты же чудесы с него сияеши и освещаеши его и молиши Христа Бога о воспевающих ти: Радуйся, граде, верху горы стоящий; Радуйся, светильниче, любовию Христовою горящий; Радуйся, столпе веры, бронею правды облеченный; Радуйся, воине земный, к воинству Небесному сопричтенный; Радуйся, житием Ангелы и человеки удививый; Радуйся, древних мучеников и исповедников возвеселивый; Радуйся, земли Казанския благодатное осенение; Радуйся, всем нам прибежище и заступление; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 12

Благодати тезоименитаго и Предтечи Своего смерти подобника яви тя Господь, мучениче Иоанне, и тобою предвозвести Светом Своим просвещение града нашего. Сего ради поем Богу: Аллилуия.

Икос 12

Поюще многострадальныя подвиги твоя за Христа, славне Иоанне, хвалим долго-терпение твое, ублажаем мученическую кончину, почитаем и священную память твою, покровителю наш и заступниче, и в похвалу тебе поем сицевая: Радуйся, града Казани похвало и утверждение; Радуйся, обители Богоматерния присное заступление; Радуйся, стен ея твердое и нерушимое основание; Радуйся, в ней подвизающимся и молящимся упование; Радуйся, яко страдания твоя в храмех Божиих величаются; Радуйся, яко молитвами твоими козни бесовския расточаются; Радуйся, мученическаго воинства украшение новое; Радуйся, светозарное светило Церкви Христовой; Радуйся, святый Иоанне, мучениче Казанский и чудотворче.

Кондак 13

О всехвальный мучениче Иоанне, милостивно прием сие малое моление наше, умоли главу змиеву сокрушившаго Христа Бога нашего, Егоже ради мучения приял еси и усечением главы убиен был еси, да избавит нас от всех скорбей и напастей в жизни сей, в вечней же сподобит Царствия Небеснаго, идеже вкупе с тобою воспоем Ему: Аллилуия.

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос и 1-й кондак

 

Молитва святому мученику Иоанну Казанскому

Дивный во страдальцех, страстотерпче Господень Иоанне! К тебе, скорому помощнику и теплому молитвеннику, недостойнии, прибегаем, смиренное моление приносяще: не презри ны, немощныя, по вся дни и часы в беззакония впадающия. Ей, святче Божий, не остави ны, твоея милости приносящия, велие бо имаши дерзновение ко Христу Богу нашему, яко многи муки и страдания за Него и главы усечение от неверных агарян приял еси и, ныне со Ангелы Престолу Божию предстоя, умоли Господа Бога избавити ны от всякия скорби и болезни и всякаго зла, наипаче же от нахождения врага темнаго, Церкве Православней благоденствие даруй; град Казань, в немже страдания приял еси, и всю землю Русскую миром огради, от всякаго злаго обстояния избави и вся, к животу временному полезная и ко спасению вечному приводящая, даровати нам у Господа Бога нашего испроси, да молитвами твоими христианскую кончину получити вси сподобимся и, козней диавольских и муки вечныя избавльшеся, безконечнаго блаженнаго Царствия причастницы будем, славяще Отца, и Сына, и Святаго Духа ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

Случайный тест

(4 голоса: 5 из 5)