Молитвы преподобному Серафиму, Саровскому чудотворцу


Преподобный Серафим Саровский

Тропарь, глас 4*

Аудио:

 

От ю́ности Хри­ста́ возлюби́л еси́, блаже́нне,/ и Тому́ Еди́ному рабо́тати пла́менне вожделе́в,/ непреста́нною моли́твою и трудо́м в пусты́ни подвиза́лся еси́,/ умиле́нным же се́рдцем любо́вь Христо́ву стяжа́в,/ избра́нник возлю́блен Бо́жия Ма́тере яви́лся еси́./ Сего́ ра́ди вопие́м ти:// спаса́й нас моли́твами твои́ми, Серафи́ме, преподо́бне о́тче наш.

Пере­вод: От юно­сти ты воз­лю­бил Хри­ста, бла­жен­ный, и, Ему Одно­му слу­жить пла­мен­но воз­же­лав, непре­стан­ною молит­вою и тру­дом в пусты­ни под­ви­зал­ся, и уми­лен­ным серд­цем любовь Хри­сто­ву стя­жав, избран­ни­ком воз­люб­лен­ным Божи­ей Мате­ри явил­ся. Пото­му мы взы­ва­ем тебе: «Спа­сай нас молит­ва­ми тво­и­ми, Сера­фим, пре­по­доб­ный отче наш!»

Кондак, глас 2*

Ми́ра кра­со­ту́ и я́же в не́м тле́нная оста́вив, преподо́бне,/ в Саро́вскую оби́тель всели́лся еси́,/ и та́мо а́нгельски пожи́в,/ мно́гим путь был еси́ ко спасе́нию,/ сего́ ра́ди и Христо́с тебе́, о́тче Серафи́ме, просла́ви/ и да́ром исцеле́ний и чуде́с обогати́./ Те́мже вопие́м ти:// ра́дуйся, Серафи́ме, преподо́бне о́тче наш.

Пере­вод: Мира кра­со­ту и все, что в нем тлен­но­го, оста­вив, пре­по­доб­ный, в Саров­скую оби­тель ты все­лил­ся и, там ангель­ски пожив, стал для мно­гих путем ко спа­се­нию. Отто­го и Хри­стос тебя, отче Сера­фим, про­сла­вил и даром исце­ле­ний и чудес обо­га­тил. Пото­му мы взы­ва­ем тебе: «Радуй­ся, Сера­фим, пре­по­доб­ный отче наш!»

Молитва 1‑я*

Аудио:

 

О, пречу́дный о́тче Серафи́ме, вели́кий Саро́вский чудотво́рче, всем прибега́ющим к тебе́ скоропослу́шный помо́щниче! Во дни земна́го жития́ тво­е­го́ никто́же от Тебе́ тощ и неуте́шен оты́де, но всем в сла́дость бысть ви́дение ли́ка тво­е­го́ и благоуве́тливый глас слове́с твои́х. К сим же и дар исцеле́ний, дар прозре́ния, дар немощны́х душ врачева́ния оби́лен в тебе яви́ся. Егда́ же приз­ва́ тя Бог от земны́х трудо́в к Небе́сному упокое́нию, николи́же любы́ твоя́ пре­ста́ от нас, и невозмо́жно есть исчи́слити чуде­са́ твоя́, умно́жившася, я́ко зве́зды небе́сныя: се бо по всем конце́м зем­ли́ на́шея лю́дем Бо́жиим явля́ешися и да́руеши им исцеле́ния. Те́мже и мы вопие́м ти: о прети́хий и кро́ткий уго́дниче Бо́жий, дерзнове́нный к Нему́ моли́твенниче, николи́же призыва́ющия тя отрева́яй! Воз­не­си́ о нас благомо́щную твою́ моли́тву ко Го́споду сил, да да́рует нам вся благопотре́бная в жи́зни сей и вся к душе́вному спасе́нию поле́зная, да огради́т нас от паде́ний грехо́вных и и́стинному покая́нию да научи́т нас, во е́же безпреткнове́нно вни́ти нам в ве́чное Небе́сное Ца́рство, иде́же ты ны́не в незаходи́мей сия́вши сла́ве, и та́мо воспева́ти со все́ми святы́ми Живонача́льную Тро́ицу во ве́ки веко́в. Аминь.

Пере­вод: О, пре­чуд­ный отче Сера­фим, вели­кий Саров­ский чудо­тво­рец, всем при­бе­га­ю­щим к тебе ско­ро их слы­ша­щий помощ­ник! Во дни зем­ной жиз­ни тво­ей никто от тебя без помо­щи и уте­ше­ния не ухо­дил, но всем сла­до­стен был вид лица тво­е­го и бла­гост­ный глас слов тво­их. К тому же и дар исце­ле­ний, дар про­зре­ния, дар немощ­ных душ вра­че­ва­ния обиль­но в тебе явил­ся. Когда же при­звал тебя Бог от зем­ных тру­дов к небес­но­му упо­ко­е­нию, нисколь­ко любовь твоя пре­кра­ти­лась к нам, и невоз­мож­но исчис­лить чуде­са твои, умно­жив­ши­е­ся, как звез­ды небес­ные: ибо вот, по всем кон­цам зем­ли нашей ты людям Божи­им явля­ешь­ся и дару­ешь им исце­ле­ния. Пото­му и мы взы­ва­ем тебе: о пре­ти­хий и крот­кий угод­ник Божий, дерз­но­вен­ный к Нему молит­вен­ник, нико­гда при­зы­ва­ю­щих тебя не отвер­га­ю­щий, воз­не­си о нас мощ­ную во бла­го­сти твою молит­ву ко Гос­по­ду Сил, да дару­ет Он нам все, потреб­ное в жиз­ни сей и все, к душев­но­му спа­се­нию полез­ное, да огра­дит нас от паде­ний гре­хов­ных и истин­но­му пока­я­нию научит нас, что­бы без пре­ткно­ве­ния вой­ти нам в веч­ное Небес­ное Цар­ство, где ты ныне в сия­ешь немерк­ну­щей сла­ве, и там вос­пе­вать со все­ми свя­ты­ми Живо­на­чаль­ную Тро­и­цу до скон­ча­ния века. Аминь.

Молитва 2‑я*

Аудио:

 

О, вели́кий уго́дниче Бо́жий, преподо́бне и богоно́сне отче наш Серафи́ме! При́зри от го́рния сла́вы на нас, смире́нных и немощны́х, обремене́нных грех­ми́ мно́гими, тво­ея́ по́мощи и утеше́ния прося́щих. Прини́кни к нам благосе́рдием твои́м и помо­зи́ нам за́поведи Госпо́дни непоро́чно сохраня́ти, ве́ру правосла́вную кре́пко содержа́ти, покая́ние во гресе́х на́ших усе́рдно Бо́гу приноси́ти, во благоче́стии христиа́нстем благода́тно преуспева́ти и досто́йным бы́ти тво­е­го́ о нас моли́твеннаго к Бо́гу предста́тельства. Ей, свя́тче Бо́жий, услы́ши нас, моля́щихся тебе́ с ве́рою и любо́вию, и не пре́зри нас, тре́бующих тво­е­го́ заступле́ния: ны́не и в час кончи́ны на́шея помо­зи́ нам и засту­пи́ нас моли́твами твои́ми от зло́бных наве́тов диа́вольских, да не облада́ет на́ми тех си́ла, но да сподо́бимся по́мощию твое́ю насле́довати блаже́нство оби́тели ра́йския. На тя бо упова́ние на́ше ны́не возлага́ем, О́тче благосе́рдый: бу́ди нам вои́стину ко спасе́нию путево́ждь и при­ве­ди́ нас к невече́рнему све­ту жи́зни ве́чныя богоприя́тным предста́тельством твои́м у Престо́ла Пресвяты́я Тро́ицы, да сла́вим и пое́м со все́ми святы́ми достопокланя́емое и́мя Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пере­вод: О, вели­кий угод­ник Божий, пре­по­доб­ный и Бого­нос­ный отче наш Сера­фим! При­з­ри от выш­ней сла­вы на нас, сми­рен­ных и немощ­ных, обре­ме­нен­ных гре­ха­ми мно­ги­ми, тво­ей помо­щи и уте­ше­ния про­ся­щих. Скло­нись к нам бла­го­сер­ди­ем тво­им и помо­ги нам запо­ве­ди Гос­под­ни непо­роч­но сохра­нять, веры Пра­во­слав­ной креп­ко дер­жать­ся, пока­я­ние во гре­хах наших усерд­но Богу при­но­сить, во бла­го­че­стии хри­сти­ан­ском бла­го­дат­но пре­успе­вать и быть достой­ны­ми тво­е­го о нас молит­вен­но­го к Богу хода­тай­ства. Да, свя­той Божий, услышь нас, моля­щих­ся тебе с верою и любо­вию, и не пре­не­бре­ги нами, нуж­да­ю­щи­ми­ся в тво­ем заступ­ни­че­стве; ныне и в час кон­чи­ны нашей помо­ги нам и защи­ти нас молит­ва­ми тво­и­ми от злоб­ных наве­тов диа­воль­ских, да не овла­де­ет нами их сила, но да спо­до­бим­ся с помо­щью тво­ей уна­сле­до­вать бла­жен­ство оби­те­ли рай­ской. Ибо на тебя мы упо­ва­ние наше ныне воз­ла­га­ем, отче бла­го­серд­ный: будь нам воис­ти­ну ко спа­се­нию путе­во­ди­те­лем и при­ве­ди нас к немерк­ну­ще­му све­ту жиз­ни веч­ной бого­угод­ным тво­им хода­тай­ством у Пре­сто­ла Пре­свя­той Тро­и­цы, дабы нам сла­вить и вос­пе­вать со все­ми свя­ты­ми досто­по­кла­ня­е­мое Имя Отца и Сына и Свя­то­го Духа во веки веков. Аминь.

Молитва 3‑я**

О, преподо́бне о́тче Серафи́ме! Воз­не­си́ о нас, рабе́х Бо́жиих (име­на), благомо́щную твою́ моли́тву ко Го́споду сил, да да́рует нам вся благопотре́бная в жи́зни сей и вся к душе́вному спасе́нию поле́зная, да огради́т нас от паде́ний грехо́вных и и́стинному покая́нию да нау́чит нас, во е́же безпреткнове́нно вни́ти нам в ве́чное Небе́сное Ца́рство, иде́же ты ны́не в незаходи́мей сия́еши сла́ве, и та́мо воспева́ти со все́ми святы́ми Живонача́льную Тро́ицу во ве́ки веко́в.

Пере­вод: О, пре­по­доб­ный отче Сера­фим! Воз­не­си о нас, рабах Божи­их (име­на), мощ­ную во бла­го­сти твою молит­ву ко Гос­по­ду Сил, да дару­ет Он нам все, потреб­ное в жиз­ни сей и все к душев­но­му спа­се­нию полез­ное, да огра­дит нас от паде­ний гре­хов­ных и истин­но­му пока­я­нию да научит нас, что­бы без пре­ткно­ве­ния вой­ти нам в веч­ное Небес­ное Цар­ство, где ты ныне сия­ешь в немерк­ну­щей сла­ве, и там вос­пе­вать со все­ми свя­ты­ми Живо­на­чаль­ную Тро­и­цу во веки веков.

Личное прошение

О, вели́кий уго́дниче Бо́жий, преподо́бне и богоно́сне о́тче наш Серафи́ме! При́зри на нас (име­на), смире́нных и немощны́х, и обремене́нных грех­ми́ мно́гими, тво­ея́ по́мощи и утеше́ния прося́щих; прини́кни к нам благосе́рдием твои́м и помо­зи́ нам (содер­жа­ние про­ше­ния). На тя бо упова́ние на́ше ны́не возлага́ем, о́тче благосе́рдный: при­ве­ди́ нас к невече́рнему све́ту жи́зни ве́чныя богоприя́тным предста́тельством твои́м у престо́ла Пресвяты́я Тро́ицы, да сла́вим и пое́м со все́ми святы́ми достопокланя́емое и́мя Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Краткое житие

Дни памя­ти 2/15 янва­ря, 19 июля/1 августа

Все­рос­сий­ский ста­рец-уте­ши­тель, чудо­тво­рец и молит­вен­ник за рус­ский народ. Про­сла­вил­ся уеди­нен­ны­ми подви­га­ми в лес­ной келии, осо­бой любо­вью к людям, незло­би­ем к обид­чи­кам, исце­ле­ни­я­ми, про­зор­ли­во­стью. Дикие лес­ные зве­ри чув­ство­ва­ли мир­ность и радост­ное настро­е­ние пре­по­доб­но­го Сера­фи­ма и при­хо­ди­ли к его келии. Оста­вил несколь­ко про­ро­честв о послед­них вре­ме­нах и судь­бах России.



Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки