Дни памяти

28 февраля

28 марта  (переходящая) – Собор всех Киево-Печерских преподобных отцов

10 сентября – Собор Киево-Печерских преподобных, в Дальних пещерах

Житие

Па­мять 15 фев­ра­ля, в Со­бо­ре пре­по­доб­ных от­цев Ки­е­во-Пе­чер­ских Даль­них Пе­щер (28 ав­гу­ста) и в Со­бо­ре всех пре­по­доб­ных от­цов Ки­е­во-Пе­чер­ских. Непре­стан­но пла­кал и взды­хал всю свою жизнь о вре­ме­ни раз­лу­че­ния ду­ши с те­лом, как окру­жат че­ло­ве­ка Ан­ге­лы и ду­хи зло­бы, по­ка­жут все его де­ла – доб­рые и злые, на­пом­нят ему о всех его мыс­лях и же­ла­ни­ях, о том, что он за­был и че­го не счи­тал за грех.

Но бла­же­ни пла­чу­щие, яко тии уте­шат­ся (Мф.5:4). И пре­по­доб­ный Па­ф­ну­тий при кон­чине сво­ей уви­дел ли­ки Ан­гель­ские, ко­то­рые, при­няв его ду­шу, воз­нес­ли ее на небо. Мо­щи его по­ко­ят­ся в Фе­о­до­си­е­вых пе­ще­рах. Его имя вспо­ми­на­ет­ся в 8-й пес­ни ка­но­на: «Пла­чу­щих по­ми­ная бла­жен­ство, Па­ф­ну­тие, все­гда пла­кал еси, ныне же ра­дост­ная на­сле­див ме­ста, мо­ли­ся та­мо и нам в кров без­пла­чев­ный все­ли­ти­ся».

Молитвы

Тропарь преподобному Пафнутию, затворнику Печерскому, глас 2

Ве́лия ве́ры исправле́ния,/ в пеще́рнем затво́ре, я́ко на воде́ упокое́ния,/ преподо́бне о́тче Пафну́тие, ра́довался еси́,/ огне́м бо любве Бо́жественныя распаля́ем,/ бде́нием и моли́твою́ безстра́стия дости́гл еси́/ и яви́лся еси́ равноа́нгельный на земли́,// того́ моли́твами, Христе́ Бо́же, спаси́ ду́ши на́ша.

Перевод: Великий подвиг веры! В пещерном затворе, как на воде отдохновения, преподобный отец Пафнутий, радовался, огнем Божественной любви воспламеняясь, бдением и молитвой достиг бесстрастия и стал подобно Ангелу на земле, по молитвам его, Христос Бог, спаси души наши.

Кондак преподобному Пафнутию, затворнику Печерскому, глас 8

Помышля́я исхо́д души́ твое́я/ и пра́ведное мздовоздая́ние по де́лом,/ непреста́нными слеза́ми умоли́л еси́ Го́спода/ дарова́ти тебе́ неизрече́нных ра́достей насле́дие,/ я́же уже́ со святы́ми предвкуша́я, Пафну́тие преподо́бие,// помина́й и нас пред Бо́гом, чту́щих тя.

Перевод: Размышляя об исходе души твоей и справедливом воздаянии по делам, непрестанными слезами умолил Господа даровать тебе непостижимых радостей наследство, его же со святыми предвкушая, Пафнутий преподобный, поминай и нас перед Богом, почитающих тебя.

Случайный тест