Дни памяти:

10 июня  (переходящая) – Собор Афонских преподобных

17 июня  (переходящая) – Собор Новгородских святых

15 июля  (переходящая) – Собор Тверских святых

14 октября

Житие

Пре­по­доб­ный Сав­ва про­ис­хо­дил из Твер­ско­го кня­же­ства, из го­ро­да Ка­ши­на и был вто­рым из вось­ми сы­но­вей Ка­шин­ско­го бо­яри­на Ива­на Ва­си­лье­ви­ча Бо­роз­ды, из ро­да слав­но­го и все­ми ува­жа­е­мо­го. С юных лет Сав­ва от­ли­чал­ся доб­ро­де­тель­ной жиз­нью, под­ра­жал ино­че­ским по­дви­гам и, при­няв по­стриг в од­ном из твер­ских мо­на­сты­рей, без­ро­пот­но нес раз­лич­ные мо­на­стыр­ские по­слу­ша­ния. Он от­ли­чал­ся необык­но­вен­ным сми­ре­ни­ем и вы­зы­вал глу­бо­кое по­чте­ние и у мир­ских жи­те­лей, и у мо­на­хов. Мо­на­хи по­чи­та­ли его за Ан­ге­ла и из­бра­ли игу­ме­ном. Но Сав­ву тя­го­ти­ла сла­ва че­ло­ве­че­ская, и он, по­ки­нув род­ные ме­ста, дол­гое вре­мя жил в со­вер­шен­ной без­вест­но­сти, а поз­же, рев­нуя о выс­ших по­дви­гах, от­пра­вил­ся на Афон.

По воз­вра­ще­нии с Афо­на под ви­дом бед­но­го неиз­вест­но­го стран­ни­ка он при­шел на ре­ку Ви­ше­ру, ру­ко­во­ди­мый Бо­гом, во­дру­зил крест и, устро­ив неболь­шой ша­лаш, стал про­во­дить от­шель­ни­че­скую жизнь. Од­на­жды про­хо­див­ший ми­мо жи­тель Нов­го­ро­да уви­дел пре­по­доб­но­го по­гру­зив­шим­ся в глу­бо­кую мо­лит­ву и как бы не чув­ству­ю­щим, что все ли­цо его бы­ло по­кры­то ко­ма­ра­ми, так что его со­всем не бы­ло вид­но. Изум­лен­ный про­хо­жий по­ве­дал дру­гим о слу­чив­шем­ся, и все по­ня­ли, что от­шель­ник – ис­тин­но Бо­жий че­ло­век. Но Сав­ва уда­лил­ся в еще бо­лее уеди­нен­ное ме­сто, про­дол­жая упраж­нять­ся в по­сте и мо­лит­ве, про­во­дя жизнь, ис­пол­нен­ную ли­ше­ний. Мол­ва же о свя­той жиз­ни пре­по­доб­но­го рас­про­стра­ни­лась по окрест­но­стям, и со­сед­ние жи­те­ли ста­ли при­хо­дить к нему и до­став­лять по­силь­ные при­но­ше­ния. Слух о свя­том угод­ни­ке Бо­жи­ем до­шел до ар­хи­епи­ско­па Иоан­на, быв­ше­го то­гда на Нов­го­род­ской ка­фед­ре, и он по­слал раз­уз­нать о пре­по­доб­ном Сав­ве, кто и ка­ков он, а по по­лу­че­нии от­ве­та, ура­зу­мев в Сав­ве че­ло­ве­ка ду­хов­но­го, сам от­пра­вил­ся на встре­чу с ним. Сми­ре­ние и нес­тя­жа­тель­ность Сав­вы по­ко­ри­ли свя­ти­те­ля, и он по­лю­бил бла­жен­но­го и ока­зы­вал ему по­мощь всем необ­хо­ди­мым.

Меж­ду тем Сав­ва за­ду­мал ос­но­вать оби­тель и стал сво­и­ми ру­ка­ми стро­ить кел­лии для при­хо­див­ших ино­ков. Од­на­жды по вну­ше­нию дья­во­ла при­шли к нему раз­бой­ни­ки с ко­вар­ным на­ме­ре­ни­ем. Он же, про­зрев их за­мы­сел, по­про­сил их по­мочь ему под­нять де­ре­во, при этом ве­лел им взять­ся за тон­кий ко­нец, а сам взял­ся за тол­стый. Раз­бой­ни­ки так и не смог­ли сдви­нуть с ме­ста свой ко­нец, а Сав­ва один под­нял де­ре­во, чем и по­ра­зил их, и они со сты­дом и стра­хом по­спе­ши­ли уда­лить­ся.

Поз­же Сав­ва с бра­ти­ей по­се­ли­лись у ре­ки Ви­ше­ры и со­ору­ди­ли и освя­ти­ли цер­ковь в честь Воз­не­се­ния Гос­под­ня. По устро­е­нии оби­те­ли пре­по­доб­ный Сав­ва по­ста­вил се­бе столп и, взой­дя на него, всю сед­ми­цу до суб­бо­ты про­во­дил на нем в по­сте и мо­лит­ве; в суб­бо­ту же схо­дил со стол­па к бра­тии, при­ча­щал­ся с ни­ми Свя­тых Тайн, вы­ста­и­вал вос­крес­ную служ­бу, раз­де­лял тра­пе­зу и по­сле ду­ше­по­лез­но­го по­уче­ния вновь всхо­дил на столп до сле­ду­ю­щей суб­бо­ты. Жи­вя на стол­пе, Сав­ва хра­нил оби­тель сво­и­ми мо­лит­ва­ми. Од­на­жды к мо­на­сты­рю по­до­шли раз­бой­ни­ки, чтобы раз­гра­бить его, но свя­той, по­няв их злой умы­сел, стал сту­чать жез­лом по стене, об­ра­тив их в бег­ство, объ­ятых стра­хом. Об этом чу­де Цер­ковь вос­пе­ва­ет в служ­бе пре­по­доб­но­му.

Меж­ду тем к пре­по­доб­но­му Сав­ве про­дол­жа­ли ото­всю­ду сте­кать­ся и ино­ки, и ми­ряне ра­ди поль­зы ду­хов­ной, ко­то­рую от него по­лу­ча­ли, ибо он, по апо­сто­лу, всем был вся, всех на­став­ляя, обо всех бо­лез­нуя и за­бо­тясь. Пре­бы­вая в по­дви­гах и пе­ре­но­ся су­ро­вые ли­ше­ния и вся­ко­го ро­да скор­би, бла­жен­ный на вось­ми­де­ся­том го­ду от рож­де­ния впал в те­лес­ный недуг. Го­то­вясь раз­ре­шить­ся от те­ла и от­дать по­след­ний долг при­ро­де, он при­звал к се­бе всю бра­тию и об­ра­тил­ся к ней с пред­смерт­ны­ми ду­ше­по­лез­ны­ми на­став­ле­ни­я­ми, в осо­бен­но­сти о том, чтобы они твер­до и неиз­мен­но пре­бы­ва­ли в пра­во­сла­вии и со­блю­де­ния ино­че­ских обе­тов, бо­лее же все­го пре­успе­ва­ли в сми­ре­нии. «В чем вы ви­де­ли ме­ня под­ви­за­ю­щим­ся, то и са­ми тво­ри­те», – ска­зал в за­клю­че­ние ста­рец. По­сле се­го, по­ру­чив мо­на­стырь и бра­тию за­бо­там и по­пе­че­ни­ям ар­хи­епи­ско­па Нов­го­род­ско­го, при­ча­стив­шись Свя­тых Хри­сто­вых Та­ин, он мир­но пре­дал ду­шу свою Гос­по­ду 1 ок­тяб­ря 1460 го­да.

По про­ше­ствии до­воль­но про­дол­жи­тель­но­го вре­ме­ни в оби­те­ли про­изо­шел силь­ный по­жар, так что она вся сго­ре­ла: и цер­ковь, и кел­лии, и столп пре­по­доб­но­го. Но гроб его, на­хо­див­ший­ся меж­ду цер­ко­вью и стол­пом, и ча­сов­ня над гро­бом не по­тер­пе­ли ни­ка­ко­го вре­да. Это бы­ло пер­вое чу­до по пре­став­ле­нии свя­то­го. С то­го вре­ме­ни при гро­бе ста­ли со­вер­шать­ся раз­лич­ные чу­де­са. Од­на­жды на­сто­я­тель Сав­вин­ской оби­те­ли игу­мен Ге­ла­сий ис­це­лил­ся от отрав­ле­ния по мо­лит­вам Сав­вы, явив­ше­го­ся ему в сно­ви­де­нии. Он по­ве­дал об этом Нов­го­род­ско­му ар­хи­епи­ско­пу Ионе, и тот со­вер­шил пред гро­бом пре­по­доб­но­го Сав­вы мо­леб­ное пе­ние, при­ка­зав на­пи­сать ико­ну свя­то­го и со­ста­вить ему служ­бу и жи­тие.

Празд­но­ва­ние в честь пре­по­доб­но­го Сав­вы уста­нов­ле­но Рус­ской Цер­ко­вью со­бор­ным опре­де­ле­ни­ем 1549 го­да и со­вер­ша­ет­ся 1 ок­тяб­ря.

См. так­же: "Жи­тие пре­по­доб­но­го Сав­вы Ви­шер­ско­го" в из­ло­же­нии свт. Ди­мит­рия Ро­стов­ско­го.

Молитвы

Тропарь преподобному Савве Вишерскому, Новгородскому

глас 4

От ю́ности твоея́ весь Бо́гу порабо́тился еси́, блаже́нне,/ и Того́ ра́ди любве́ оте́чество и род оста́вил еси́,/ в пусты́ню всели́вся,/ и в ней жесто́кое житие́ показа́в,/ чуде́с дарова́ния от Го́спода прия́л еси́,/ Са́вво преподо́бне:// моли́ Христа́ Бо́га, спасти́ся душа́м на́шим.

Перевод: С юности твоей весь Богу предал себя, блаженный, и ради любви к Нему отечество и родных оставил, в пустыни поселился, и в ней явив суровое житие, дарование чудотворений от Господа получил, Савва преподобный, моли Христа Бога о спасении душ наших.

Кондак преподобному Савве Вишерскому, Новгородскому

глас 8

Отече́ства преподо́бне удали́вся,/ и всели́вся в пусты́ню,/ и та́мо на столп вше́д, иде́же жесто́кое житие́ показа́л еси́,/ и мно́гих житие́м удиви́в,/ отню́дуже дарова́ние чуде́с от Христа́ прия́л еси́,/ помина́й нас, честву́ющих па́мять твою́, да зове́м ти:// ра́дуйся, Са́вво, о́тче наш.

Перевод: Отечества, преподобный, удалился и вселился в пустынь, и там на столп взошел, где суровое житие явил ты, и многих этим удивил, потому дарование чудотворений от Христа ты принял, вспоминай нас, почитающих память твою, да взываем к тебе: «Радуйся, Савва, отче наш».

показать все

Молитва первая преподобному Савве Вишерскому, чудотворцу

О, вели́кий уго́дниче, пресла́вный чудотво́рче и оби́тели сея́ богодухнове́нный наста́вниче, Са́вво всеблаже́нне, душе́ю на Небеси́ Престо́лу всех Царя́ предстоя́щий, те́лом же во святе́й оби́тели сей почива́ющий, и разли́чная чудеса́ повсю́ду моли́твами твои́ми соверша́яй, при́зри ми́лостивно на предстоя́щия и твоего́ ко Го́споду Бо́гу хода́тайства во обдержа́щих ну́ждах лю́ди прося́щия: вси бо мы, по мно́жеству грехо́в на́ших, не то́чию сме́ем принести́ когда́ моле́бный глас, но ниже́ возвести́ оче́с свои́х на Не́бо; ты же, я́ко стяжа́вый дерзнове́ние, принеси́ за всех, к честне́й ра́це твое́й притека́ющих, те́плыя моли́твы к Го́споду, е́же изба́витися нам от гла́да, пото́па, тру́са, огня́, меча́ и бра́ни, от люде́й и от диа́вола быва́ющия, и от вся́кия душе́вныя и теле́сныя боле́зни; да изба́вившеся сих и рабо́тая Го́споду, Ему́ же предстои́ши, вни́дем в неконча́емый поко́й и просла́вим та́мо с тобо́ю всех благи́х пода́теля Бо́га, всегда́, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.

Молитва вторая преподобному Савве Вишерскому, чудотворцу

О, преизя́щный и вели́кий уго́дниче Госпо́день Са́вво, похваля́ем твоя́ сла́вная чудотворе́ния, прославля́ем житие́ твое́ свято́е; никто́же возмо́жет изчести́ терпе́ние и по́двиги твои́ святы́я; ты бо оте́чество и род оста́вил еси́, в пусты́ню дости́г и, ученики́ собра́в, соста́вил оби́тель, воздви́гнув столп, и на нем подвиза́лся еси́, сохраня́я ста́до твое́ слове́сное; и́же непра́ведно иногда́ наше́дших разбо́йнически на оби́тель твою́ уви́дел еси́ и то́кмо жезла́ ударе́нием устраши́л еси́, и ны́не устраши́, о́тче преподо́бный, всех враго́в, возстаю́щих на нас; умоли́ ми́лостиваго Бо́га, да отпу́стит нам прегреше́ния на́ша и сподо́бит нас ку́пно ра́дости ве́чныя наслажда́тися со все́ми святы́ми, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.

Каноны и Акафисты

Акафист святому преподобному Савве Вишерскому, чудотворцу

Кондак 1

Избранный и дивный отче Савво, просвещенный от трисияннаго света, ты нас омраченных греховными страстьми просвети и твоими молитвами от всех бед избави, да зовем тебе: Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Икос 1

Ангельския чины возрадовашася твоим подвигом, ими же в пустыни упражнялся еси в посте и молитвах; и ныне мы, почитая тя собеседника ангелов, сицевая вопием тебе:
Радуйся, небесный жителю;
Радуйся, страстей разрушителю.
Радуйся, воздержание явивый;
Радуйся, вишерскую пустыню просветивый.
Радуйся, на спасение учителю;
Радуйся, безмолвия рачителю.
Радуйся, скорый помощниче;
Радуйся, на путь правый наставляяй.
Радуйся, Царствие Небесное возвещаяй;
Радуйся, унывающих утешение.
Радуйся, грешных исправление;
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 2

Видящи народ странный и чудный жития твоего образ, преподобне отче Савво, вельми удивися; темже и мы, размышляя твоя подвиги, поем Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разуму податися нам Божественному помолися, преподобне Савво; ты бо, Божественным сияющи светом, со ангелы водворяющийся, приими радостно похвалы тебе приносящих:
Радуйся, добродетельми пресиявый;
Радуйся, благодать стяжавый.
Радуйся, чистоты хранителю;
Радуйся, безмолвия любителю.
Радуйся, Божиих дарований исполнение;
Радуйся, в человеках чудное удивление.
Радуйся, Троичнаго света зрителю;
Радуйся, бесов устрашителю.
Радуйся, к подвигам проповедниче;
Радуйся, небесный исповедниче.
Радуйся, яко печали отгоняеши;
Радуйся, яко помощь подаваеши.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 3

Сила Вышняго осени тя, преподобне Савво, и показа селение и жилище Святаго Духа, Его же и мы почитающе, поем Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Имуще тя велика, отче, заступника и скораго в напастех помощника, твою святую память торжествующе, сия тебе вопием:
Радуйся, скорбящих утешение;
Радуйся, Святаго Духа селение.
Радуйся, Святыя Троицы служителю;
Радуйся, унывающих посетителю.
Радуйся, бесовския силы прогнание;
Радуйся, болящих здравие и врачевание.
Радуйся, столпе веры утвержденный;
Радуйся, учителю совершенный.
Радуйся, к спасению предводителю;
Радуйся, бедствующих защитителю.
Радуйся, добродетель укрепивый;
Радуйся, богатство ни во чтоже вменивый.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 4

Бурю страстей многомятежнаго мира возненавидевый, отче преподобный Савво, устранился еси сует, ныне же Богу предстоиши с небесными силами и поеши купно с ними: Аллилуиа.

Икос 4

Светозарную лучу имуще тя вернии, богоносный отче Савво, просвети и вразуми наша сердца, мы же вопием тебе сице:
Радуйся, Новуграду украшение;
Радуйся, Вишерския пустыни озарение.
Радуйся, христианская красото;
Радуйся, российская доброто.
Радуйся, благодатию озаряющий;
Радуйся, чудесами просвещающий.
Радуйся, исцеления источниче;
Радуйся, бедствующих помощниче.
Радуйся, в болезнех врачу и целителю;
Радуйся, скорый послушателю.
Радуйся, учением мир просвещающий;
Радуйся, славу Божию умножающий.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 5

Боготечную зарю увидевше тя, отче, в пустыни, людие яко учителя светоносна придержашася тебе и о сем воспеша Богу: Аллилуиа.

Икос 5

Видя твое житие, народ великаго Новаграда, Савво преподобне, нача благоговейно тебе почитати, и мы тебе вопием:
Радуйся, в севере сияющий;
Радуйся, чудесами просвещающий.
Радуйся, наставниче великий спасения;
Радуйся, послушателю евангельскаго учения.
Радуйся, иго Христово восприявый;
Радуйся, добродетелями возсиявый.
Радуйся, неусыпный предстателю;
Радуйся, о всех верных ходатаю.
Радуйся, вещателю сладкословесный;
Радуйся, изъявляющий таинства небесная.
Радуйся, христианское похваление;
Радуйся, противных побеждение.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 6

Проповеди евангельския Творца, яже не пещися яже в мире, послушавый, преподобный отче Савво, и нам от Христа получити безстрастие умоли, вопиющим Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Возсиял еси от тферския страны, преподобный отче Савво, и освятил еси новоградския пустыни, избави нас от вражиих наветов, вопиющих сице:
Радуйся, крест твой носивый;
Радуйся, духи лукавствия покоривый.
Радуйся, славы вечныя ходатаю;
Радуйся, спасительных благ подателю.
Радуйся, почитаемый на земли;
Радуйся, увенчанный на небеси.
Радуйся, страстей избавляющий;
Радуйся, уз греховных свобождающий.
Радуйся, яко мзда твоя вечная;
Радуйся, яко радость твоя безконечная.
Радуйся, венец небесный получивший;
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 7

Изшедшу архиепископу Иоанну в пустыню, еже видети тебе, преподобне Савво, познав тя, отче, дивно Богу работающа, возгласи: Аллилуиа.

Икос 7

Новый воистинну подвижник на страсти явился еси, преподобный отче Савво; кто изочтет твои постническия подвиги; мы же, почитающе тебе, вопием:
Радуйся, постом страсти покоривый;
Радуйся, тмы князя победивый.
Радуйся, всякое желание увядил еси;
Радуйся, яко безстрастен явился еси.
Радуйся, подвигов совершение;
Радуйся, пустыни украшение.
Радуйся, постников славо;
Радуйся, воздержания зерцало.
Радуйся, всякую добродетель изобразивый;
Радуйся, иго Христово возлюбивый.
Радуйся, истинную веру утверждающий;
Радуйся, в невечернем дни пребывающий.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 8

Странное твое житие бысть, преподобный отче Савво, ты, на небо показуя путь, на высоту столпа возшел еси и учил мудрствовати горняя, а не дольная, ныне же в вышнем селении поеши Богу: Аллилуиа.

Икос 8

Весь был еси в вышних и горе оком твоея души взирал еси непрестанно, и ныне заступаеши всех вопиющих сицевая:
Радуйся, великий пустынножителю;
Радуйся, пророкам ревнителю.
Радуйся, стопам Христовым подражавый;
Радуйся, в пустыни пресиявый.
Радуйся, совершенства учителю;
Радуйся, врагов прогонителю.
Радуйся, Христу угодивый;
Радуйся, равноангельно поживый.
Радуйся, яко благодати всем просиши;
Радуйся, яко молитвы о всех приносиши.
Радуйся, яко всякую добродетель изобразил еси;
Радуйся, яко равноангельскую честь получил еси.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 9

Всякое естество удивися тебе, преподобный отче Савво; мира бо красная от сердца возненавидевый и единаго Бога возлюбивый, явился еси яко ангел, поя Богу: Аллилуиа.

Икос 9

Витийстии языцы восхвалити тя по достоянию не могут, отче богомудре Савво, ты бо от юности Богу приближился еси, мы же сицевая вопием тебе:
Радуйся, благочестия утверждение;
Радуйся, крепкое заступление.
Радуйся, недугов тму отгоняяй;
Радуйся, на путь правый наставляяй.
Радуйся, яко к Божию хотению управляеши;
Радуйся, благодеяния всем подаваяй.
Радуйся, моления Вышнему приносяй;
Радуйся, о всех страждущих просяй.
Радуйся, падших грехами возстание;
Радуйся, отчаянных воззвание.
Радуйся, пустынножителей удобрение;
Радуйся, монашествующих укрепление.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 10

Спастися хотяще, вернии от напастей различных, отче преподобный Савво, тя предстателя поставляют, ты бо ко спасению наставляеши вопиющих Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Стену тя, заступника и молитвенника тепла обретше, преподобне отче Савво, тебе же присному сущу молитвеннику сицевая приносим пения:
Радуйся, в бедах сущим посетителю;
Радуйся, Божиих повелений исполнителю.
Радуйся, яко молитвою врагов изнурил еси;
Радуйся, яко пути Господня сохранил еси.
Радуйся, страсти умертвивый;
Радуйся, равноангельскую чистоту сохранивый.
Радуйся, от юности мира отрекийся;
Радуйся, безплотным подобен явивыйся.
Радуйся, яко крест на раме понесл еси;
Радуйся, яко небесную радость приял еси.
Радуйся, российский светильниче;
Радуйся, крепкий наш защитниче.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 11

Пение по достоянию воздати тебе несть возможно, преподобный отче Савво, ты бо Божественную благодать нам ходатайствуеши и Богу со ангелы поеши: Аллилуиа.

Икос 11

Светоприемный светильниче и великий угодниче Савво, ты, многими добродетелями сияющь, вшел еси в небесная святая и предстал еси ко Господу, идеже и нас поминай, вопиющих тебе сице:
Радуйся, яко Божественный закон соблюл еси;
Радуйся, яко Богу посвятился еси.
Радуйся, приятый в горняя селения;
Радуйся, наслаждающийся небеснаго веселия.
Радуйся, Христианы утверждающий;
Радуйся, от врагов освобождающий.
Радуйся, яко безплотен поживый;
Радуйся, яко безплотным причтен еси.
Радуйся, благодати нам ходатаю;
Радуйся, благодеяний подателю.
Радуйся, яко врагов наших посрамляеши;
Радуйся, яко наветы их разрушаеши.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 12

Благодать, данную тебе, преподобне отче Савво, и подвиги твоя изрещи не можем, в пустыни бо нестяжательно живший, сего ради на небесех радуешися и поеши песнь: Аллилуиа.

Икос 12

Поем доблественныя подвиги твоя, ублажаем достохвальную кончину, почитаем священную память твою, преподобне отче Савво, и похвальная сице вопием:
Радуйся, в чертог небесный введенный;
Радуйся, в число святых учиненный.
Радуйся, православным поборниче;
Радуйся, Христианом помощниче.
Радуйся, вражды разрушителю;
Радуйся, врагов истребителю.
Радуйся, верным мир и утверждение;
Радуйся, скорое от врагов освобождение.
Радуйся, злобы земныя губителю;
Радуйся, отчаянных посетителю.
Радуйся, в сожительство чинов небесных учиненный;
Радуйся, от святых ликов в чертог введенный.
Радуйся, Савво, новгородский чудотворче.

Кондак 13

О, всехвальный и предивный угодниче Христов, Савво преподобный, молимся и вопием тебе всеусердно: приими малое сие от нас моление, умоли милостиваго Бога, да избавит нас от всяких бед и будущих измет мук, вопиющих: Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Случайный тест

(7 голосов: 5 из 5)