Празднование:

История

В на­ча­ле XVIII сто­ле­тия некий бла­го­че­сти­вый жи­во­пи­сец при­вез из Ита­лии спи­сок с ико­ны, изо­бра­жа­ю­щей Свя­тое Се­мей­ство. Этот об­раз он оста­вил в Москве у сво­е­го род­ствен­ни­ка, свя­щен­ни­ка Тро­иц­кой, на Гря­зях, церк­ви. Впо­след­ствии свя­щен­ник по­жерт­во­вал при­ве­зен­ный ему об­раз в свою при­ход­скую цер­ковь. Здесь ико­на бы­ла по­ме­ще­на на па­пер­ти, над вхо­дом в цер­ковь.

Через со­рок лет Бо­жия бла­го­дать про­сла­ви­ла ико­ну див­ны­ми зна­ме­ни­я­ми.

Пре­да­ние гла­сит, что од­на­жды на некую знат­ную жен­щи­ну за ко­рот­кий про­ме­жу­ток вре­ме­ни об­ру­ши­лось сра­зу несколь­ко несча­стий — муж ее был окле­ве­тан и от­прав­лен в ссыл­ку, име­ние ото­бра­но в каз­ну, а един­ствен­ный лю­би­мый сын, опо­ра и уте­ше­ние несчаст­ной жен­щи­ны, во вре­мя вой­ны по­пал в плен. Ока­зав­шись в без­вы­ход­ном по­ло­же­нии, бед­ная жен­щи­на об­ра­ти­лась с го­ря­чей мо­лит­вой к Ца­ри­це Небес­ной, про­ся Ее ми­ло­сти­во­го за­ступ­ле­ния. Вла­ды­чи­ца Небес­ная услы­ша­ла слез­ные мо­ле­ния несчаст­ной — од­на­жды во сне жен­щи­на услы­ша­ла го­лос, по­веле­ва­ю­щий ей отыс­кать ико­ну Свя­то­го Се­мей­ства и по­мо­лить­ся пе­ред ней. Дол­го ис­ка­ла скор­бя­щая жен­щи­на об­раз по мос­ков­ским церк­вам и на­шла его, на­ко­нец, на па­пер­ти Тро­иц­кой церк­ви на По­кров­ке. Усерд­но по­мо­лив­шись Пре­свя­той Де­ве, она вско­ре по­лу­чи­ла три ра­дост­ных из­ве­стия: муж ее был оправ­дан и воз­вра­щен из ссыл­ки, сын осво­бож­ден из пле­на и име­ние воз­вра­ще­но из каз­ны. От­сю­да и пошло на­име­но­ва­ние ико­ны — «Трех Ра­до­стей».

На иконе Бо­жия Ма­терь изо­бра­же­на с Пред­веч­ным Мла­ден­цем на ко­ле­нях. По пра­вую Ее ру­ку сто­ит ста­рец Иосиф, а сле­ва — Иоанн Пред­те­ча, взи­ра­ю­щие на Бо­гом­ла­ден­ца с лю­бо­вью.

Помимо двух известных образов Божией Матери «Трех радостей» в церкви во имя Живоначальной Троицы, что на Грязех, в Москве чтимые списки с иконы пребывают в двух храмах: в честь Положения честной Ризы Пресвятой Богородицы во Влахерне и в домовой церкви Софринской бригады оперативного назначения МВД России.


В 1918 году в Ризоположенскую церковь в Леонове перешло значительное число икон и церковной утвари из Свято-Михайловской церкви Гродненской епархии. Среди них туда была отправлена и икона «Трех Радостей». До реставрации она находилась у правого клироса главного алтаря, а в настоящее время пребывает в левом приделе перед клиросом.

Молитвы

Тропарь Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Трех Радостей»

глас 4

От святы́я ико́ны Твоея́/ ра́дости неизрече́нныя преиспо́лнила еси́ се́рдце благочести́выя жены́./ О, Пречи́стая Влады́чице ми́ра,/ Всемо́щная Цари́ца ра́досте, Присноде́во тва́ри,/ егда́ возврати́ла о́ной и му́жа, и сы́на, и достоя́ние ея́,/ та́кожде и всем нам милосе́рдствуеши,/ да́руй исполне́ние благи́х жела́ний,/ источа́я приснотеку́щий исто́чник ра́дости моля́щимся Тебе́/ и вседу́шно вопию́щим:/ Ра́дость всему́ ми́ру роди́вшая,// ра́дости испо́лни неоскудева́ющия чту́щих Тя.

Кондак Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Трех Радостей»

глас 6

Не и́мамы ины́я по́мощи,/ не и́мамы ины́я наде́жды,/ ра́зве Тебе́, Влады́чице./ Ты нам помози́:/ на Тебе́ наде́емся и Тобо́ю хва́лимся,/ Твои́ бо есмы́ раби́,// да не постыди́мся.

показать все

Величание Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Трех Радостей»

Велича́ем Тя,/ Пресвята́я Де́во,/ Богоизбра́нная Отрокови́це,/ и чтим о́браз Твой святы́й,/ и́мже то́чиши исцеле́ния// всем с ве́рою притека́ющим.

 
 
 
 

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Трех Радостей»

О, Пресвята́я Де́во, всеблага́го Сы́на Ма́ти всеблага́я, ца́рствующаго гра́да и свята́го хра́ма сего́ покрови́тельнице, все́м су́щим во гресе́х, ско́рбех, беда́х и боле́знех ве́рная предста́тельнице и засту́пнице! Не пре́зри моле́ния на́с, недосто́йных рабо́в Твои́х, и умоли́ Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего, да все́м на́м, с ве́рою и умиле́нием поклоня́ющимся пред чудотво́рным о́бразом Твои́м, да́рует по коего́ждо потре́бе ра́дость: су́щим в ско́рбех и печа́лех утеше́ние, бе́дствующим милосе́рдие, су́щим в многонеду́жии неча́емое исцеле́ние и укрепле́ние. О Госпоже́ Пресвята́я, умилосе́рдися ко все́м чту́щим всечестно́е и́мя Твое́ и все́м яви́ всемо́щный покро́в Тво́й и заступле́ние: вся́кому де́лу, Сы́ну Твоему́ уго́дному споспе́шествуй; вся́кое де́ло зло́е разруши́; в недоуме́нии и тру́дных и опа́сных обстоя́ниих обрета́ющимся незри́мую по́мощь и вразумле́ние с небесе́ ниспосли́. Младе́нцы воспита́й, ю́ныя уцелому́дри, отве́рзи и́м у́м к прия́тию вся́каго поле́знаго уче́ния. От дома́шния бра́ни и от враго́в ви́димых и неви́димых защити́ и сохрани́. Супру́жества в любви́ и единомы́слии сохрани́ и от вражды́ единокро́вных ми́ром и любо́вию огради́. И все́м на́м да́ждь дру́г ко дру́гу любо́вь, ми́р и благоче́стие, и здра́вие с долгоде́нствием. Преста́вившияся в ве́ре и покая́нии от жития́ сего́ со а́нгелы и все́ми святы́ми жи́ти сотвори́, да вси́ на Небеси́ и на земли́ ве́дят Тя́ я́ко тве́рдую и непосты́дную Предста́тельницу на́шу, ро́да христиа́нскаго, и, ве́дуще, сла́вят Тя́ и Тобо́ю Сы́на Твоего́, со Безнача́льным Его́ Отце́м и Единосу́щным Его́ Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Каноны и Акафисты

Акафист Пресвятой Богородице пред иконой «Трех радостей»

Кондак 1

Взбранной Воеводе не умолчим никогда глаголати мы недостойнии, Всесвятая Дево, рождшая на спасение наше Радость вечную, всякое уныние и печаль отжени от нас, да зовем Ти: Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих Радость всего мира носившая.

Икос 1

Тайну от века открывая Тебе, Пренепорочная Дево, Гавриил, безплотных архистратиг, со страхом вопияше: Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою! Мы же грешнии нечистыми устнами дерзаем вопити Тебе сице:

Радуйся, благословенная в женах; радуйся, Богоневесто.

Радуйся, виноградная лозо; радуйся, в рождестве и по рождестве Дева.

Радуйся, цвете неувядаемый; радуйся, чистоты сокровище.

Радуйся, кадило благовонное; радуйся, миро многоценное.

Радуйся, одушевленная трапезо; радуйся, Света невечерняго жилище.

Радуйся, всего мира очищение; радуйся душ наших освящение.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих Радость всего мира носившая.

Кондак 2

Исполни веселия сердце мое, утоли печаль мою, Пресвятая Дево! Просвети светом нетленыя радости мою скорбную душу, да взываю Создателю моему: Аллилуиа.

Икос 2

Разум человеческий не может уразумети, како Ты, неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси нетленнаго Сына, темже со страхом взываем Тебе:

Радуйся, земле ненасеянная; радуйся, купино неопалимая.

Радуйся, глубино неудобозримая; радуйся, мосте, к небесем приводяй.

Радуйся, лествице высокая, юже Иаков виде; радуйся, Божественная стамно Манны.

Радуйся, разрешение клятвы; радуйся, Адамово воззвание.

Радуйся, врата адовы сокрушившая; радуйся, тьму греховную разрушившая.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих Радость всего мира носившая.

Кондак 3

Ты предстательство и покров моея жизни, надежда и утверждение мое, Всепетая, исцели мою душу, зараженную проказою греховною, да воспою Небесному Жениху во веки: Аллилуиа.

Икос 3

Всевышняго освященное Божественное селение, радуйся, Тобою бо дадеся радость Богородице зовущим:

Радуйся, чистейшая светлостей солнечных; радуйся, пребывание Творца неба и земли.

Радуйся, ангелов радосте; радуйся, всечудное всех к Богу примирение.

Радуйся, Честнейшая Херувим; радуйся, Славнейшая без сравнения Серафим.

Радуйся, радуйся, стено и защищение наше от врагов; радуйся демонов поражение и ослепление.

Радуйся, радуйся, двери райския нам отверзающая; радуйся, Марие, Госпоже всех нас.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих Радость всего мира носившая.

Кондак 4

Унынием и многими скорбьми исполнено мое сердце, к кому же возопию, Владычице, к кому прибегну в горести моей, кому возвещу печаль мою, кто плач и воздыхание мое услышит, аще не Ты, Богородице, рождшая на радость Небу и земли Царя Христа Бога нашего, Емуже поют с нами Херувимы и Серафимы: Аллилуиа.

Икос 4

Никогда не умолчим и не отступим от Тебе, Владычице, Твоя бо рабы спасаеши присно от всяких лютых бед и скорбей, темже припадаем к Тебе и с умилением поем:

Радуйся, всех скорбящих Радосте; радуйся, взыскание погибших.

Радуйся, обидимых Заступнице; радуйся, алчущих питательнице.

Радуйся, странных Утешение; радуйся обуреваемых Пристанище.

Радуйся, больных посещение; радуйся, немощных Покрове и Помощнице.

Радуйся, жезле старости; радуйся, Мати Бога нашего.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих Радость всего мира носившая.

Кондак 5

Заступнице мира, возвесели всех прибегающих к Тебе, Матери высшей Радости, покрый нас честным Твоим омофором от всяких бед, напастей, скорбей и болезней, да поем Богу: Аллилуиа.

Икос 5

Моление крепкое, стено необоримая, милости источниче, всех православных прибежище, Богородице Дево! Приими от нас ангельское пение:

Радуйся, радосте и славо верующих; радуйся, всех святых непреложное упование.

Радуйся, скорое в бедах избавление; радуйся, готовое в нуждах утешение.

Радуйся, Боговместимое жилище; радуйся, бездно щедрот и благостыни.

Радуйся, одушевленный храме; радуйся, сирот и вдовиц сладостное веселие.

Радуйся, неистощимое богатство; радуйся, Невесто неневестная.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих радость всего мира носившая.

Кондак 6

Во время живота моего не остави мене, Мати Божия, и конец благий получити мя сподоби, да взываю Спасителю Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Искушения всякаго и страстей избави мя, Всенепорочная! Ущедри, спаси, возвесели мя и от лютых врагов избави и защити, да выну взываю Тебе:

Радуйся, крепкое и непоколебимое упование наше; радуйся, всех Царице и Владычице.

Радуйся, всея вселенныя великое сокровище; радуйся, всех верных утверждение.

Радуйся, заступнице усердная рода христианскаго; радуйся, рождшая всех святых святейшее Слово.

Радуйся, небесный престоле; радуйся, источниче неизсякаемый Воды живыя.

Радуйся, ограждение и священное прибежище на Тя надеющихся; радуйся, предстательство христиан непостыдное.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих Радость всего мира носившая.

Кондак 7

В час кончины моея, Всеблагая, предстани мне и убогую мою душу во исходе от окаяннаго тела моего обрадуй, да воспою Победителю смерти и ада: Аллилуиа.

Икос 7

Лица Твоего радостнаго не отврати от мене, Богородительнице! Услыши мольбу мою, и вопль мой к Тебе да приидет, Дево Пресвятая! Воньже аще день призову Тя, скоро услыши мя, да взываю Тебе сице:

Радуйся, торжественное пение Ангелов; радуйся, Апостолов похвало.

Радуйся, пресвитеров красото; радуйся страдальцев венчание.

Радуйся, столпе девства; радуйся, слез Евиных избавление.

Радуйся, постников воздержание; радуйся, живота нетленнаго веселие.

Радуйся, монахов умиление; радуйся, святителей удобрение.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих радость всего мира носившая.

Кондак 8

Со светлой свещею благоволила, Пречистая, изыти во сретение Жениха душ наших, даруй и мне бодренным сердцем и трезвенною мыслию настоящаго жития нощь прейти и в радостный чертог славы Его внити и пети Судии всех Богу: Аллилуиа.

Икос 8

Едина непорочная и чистая Дево, небеснаго веселия улучити со всеми святыми сподоби всех нас и сродников наших, други и знаемыя, да упокоит их Господь всесильными Твоими молитвами, Пречистая, в месте светле, идеже несть болезни, ни печали, ни воздыхания, но жизнь безконечная. Да простит им Господь всякое согрешение, содеянное ими от юности до смертнаго часа их, да взывают и они с нами:

Радуйся, во успении Своем нас не оставившая; радуйся, Мати Жизни.

Радуйся, избавляющая от смерти души наша; радуйся, в молитвах неусыпающая Богородице.

Радуйся, райския радости нас приобщающая; радуйся, Бога плотию рождшая.

Радуйся, от рова погибели нас спасающая; радуйся, радостное упокоение всех в вере и надежде скончавшихся.

Радуйся, Надеждо ненадежных; радуйся, милосердия двери нам отверзающая.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих Радость всего мира носившая.

Кондак 9

Избави, Богородительнице, нас, грешных рабов Твоих, геенны огненныя, тьмы несветимыя, муки адския и сподоби жизни нестареющияся, да поем всегда Сладчайшему Иисусу: Аллилуиа.

Икос 9

Пречистая Дево, Твоим ходатайством пред престолом Всевышняго освяти мою душу и тело, ум и сердце, всего мя обнови, украси, уцеломудри, прослави, спаси, просвети, и благослови Своим небесным и земным благословением, да взываю Ти:

Радуйся, неневестная Мати и неискусобрачная; радуйся, яко Тобою Сына Божия познахом.

Радуйся, нерушимая стено; радуйся, всесовершенное спасение душ наших.

Радуйся, Владычице и Мати Избавителя от вечныя смерти; радуйся, святых святейшая ангелов.

Радуйся, яко воистину из Тебе Господь воцарися и в лепоту облечеся; радуйся, греховную отъемлющая скверну.

Радуйся, утра весенняго светлейшая; радуйся, свирепую бурю души моея укрощающая.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих радость всего мира носившая.

Кондак 10

Утверди, Богородице Дево, в Православии всех благоверных российских людей, покрый их Твоим честным омофором от всякаго зла, да поют Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Боголюбивая Дево Марие, Госпоже Богородице безневестная, верных спасение и надеждо! Tы бо имаши многое дерзновение к Небесному Царю, воплотившемуся из Тебе, избави нас от скорбей лютых и печали горькия. Утешения и радости просим у Тебе, Радосте наша, наипаче же спасения вечнаго требуем от Тебе, умиленно взывающе:

Радуйся, Хлеб жизни, Божественнаго Агнца, рождшая; радуйся, лозо виноградная, возрастившая нам Плод живота.

Радуйся, вином небесныя радости нас напояющая; радуйся, святых, небесных, страшных, Божественных и безсмертных, и животворящих Христовых Таин верных сподобляющая.

Радуйся, Света невечерняго Таиннице неизреченная; радуйся, свете помраченныя моея души.

Радуйся, покрове и Надеждо моя; радуйся, прибежище мое.

Радуйся, утешение мое; радуйся, радование мое.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих радость всего мира носившая.

Кондак 11

Дверь небесную верным отверзающая, покаяния двери отверзи ми, Богородице, да помилует мя Праведнейший Судия, да не явит моих тайных прегрешений и не посрамит мене пред Ангелы Своими, да пою Ему во веки: Аллилуиа.

Икос 11

Очисти мя, Пречистая, от всяких скверн плоти и духа, отжени от мене уныние, просвети моя мысли сердечныя, подаждь ми память смертную, сохрани сердце мое от похотей лукавых и услыши мя вопиющаго:

Радуйся, Царице моя Преблагая; радуйся, Заступнице моя Преблагословенная.

Радуйся, труждающихся помощнице; радуйся, обидимых Заступнице.

Радуйся, отрадо и утешение плачущих; радуйся, утешение в смерти моей.

Радуйся, веселие души моея; радуйся, красото Церкви.

Радуйся, просвещение ума моего; радуйся, всех христиан утешение.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих своих Радость всего мира носившая.

Кондак 12

Во светлостех святых Твоих како вниду недостойный аз, Боже, Боже мой! Аще бо дерзну совнити в чертог, одежда мя обличает, яко несть брачна. Просвети одеяние души моея, Жизнодавче, молитвами Богородицы, да пою Тебе: Аллилуиа.

Икос 12

О небесный, о любезный, о сладчайший Твой глас, веселящий сердца наша! С нами бо неложно обещалася еси быти до скончания века, Дево Богородице! Твоими бо молитвами слепии видят, глухия слышат, хромии ходят, прокаженнии очищаются, алчущии питаются, назии одеваются, вдовицы утешаются, сироты радуются, нищии веселятся, грешницы спасаются, убозии ликуют, воспевающе:

Радуйся, одушевленный Божий Кивоте; радуйся, Боголюбивая Царице и Владычице.

Радуйся, от глада и губительства, труса и потопа нас спасающая; радуйся, от огня, меча, нашествия иноплеменных и междоусобныя брани нас защищающая.

Радуйся, бурныя волны житейскаго моря укрощающая; радуйся, всякую слезу с очей наших отирающая.

Радуйся, яко воистину любовию материнскою нас возлюбившая; радуйся, подательнице Божественныя благости.

Радуйся, во чреве Своем Радость вечную носившая; радуйся, яко тихое пристанище душам нашим готовиши.

Радуйся, Радосте наша, во объятиих Своих Радость всего мира носившая.

Кондак 13

О, Всепетая Мати, Пречистая Госпоже Дево Богородице! Приими сие малое моление наше, Заступнице крепкая сущих в скорбех и печалех; умоляем Тя честным и животворящим крестом Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа: подаждь нам дух сокрушенный, сердце смиренное, слезы умиления, многих согрешений наших прощение и радость неувядаемую, да поем в горнем Иерусалиме Спасителю Богу: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос «Тайну от века…» и 1-й кондак «Взбранной Воеводе…».

Молитва

О Пресвятая Дево, всеблагаго Сына Мати всеблагая, царствующаго града и святаго храма сего покровительнице, всем сущим во гресех, скорбех, бедах и болезнех верная предстательнице и заступнице! Не презри моления нас, недостойных рабов Твоих, и умоли Сына Твоего и Бога нашего, да всем нам, с верою и умилением поклоняющимся пред чудотворным образом Твоим, дарует по коегождо потребе радость: сущим в скорбех и печалех утешение, бедствующим милосердие, сущим в многонедужии нечаемое исцеление и укрепление. О Госпоже Пресвятая, умилосердися ко всем чтущим всечестное имя Твое и всем яви всемощный покров Твой и заступление: всякому делу, Сыну Твоему угодному споспешествуй; всякое дело злое разруши; в недоумении и трудных и опасных обстояниих обретающимся незримую помощь и вразумление с небесе ниспосли. Младенцы воспитай, юныя уцеломудри, отверзи им ум к приятию всякаго полезнаго учения. От домашния брани и от врагов видимых и невидимых защити и сохрани. Супружества в любви и единомыслии сохрани и от вражды единокровных миром и любовию огради. И всем нам даждь друг ко другу любовь, мир и благочестие, и здравие с долгоденствием. Преставившияся в вере и покаянии от жития сего со ангелы и всеми святыми жити сотвори, да вси на Небеси и на земли ведят Тя яко твердую и непостыдную Предстательницу нашу, рода христианскаго, и, ведуще, славят Тя и Тобою Сына Твоего, со Безначальным Его Отцем и Единосущным Его Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Случайный тест

(5 голосов: 5 из 5)