День памяти

Житие

Свя­той Сте­фан был стар­шим сы­ном ко­ро­ля Ми­лу­ти­на. Му­че­ни­че­ской бы­ла его зем­ная жизнь, му­че­ни­че­ской бы­ла и кон­чи­на. Его отец по на­у­ще­нию ма­че­хи Сте­фа­на ото­слал сы­на в мо­на­стырь Пан­то­кра­тор в Кон­стан­ти­но­по­ле, при­ка­зав осле­пить его в до­ро­ге. Свя­ти­тель Ни­ко­лай Чу­до­тво­рец явил­ся свя­то­му Сте­фа­ну и ска­зал: «Не бой­ся, Сте­фан, твои очи по­ру­че­ны мне, и в над­ле­жа­щее вре­мя я вер­ну их те­бе». Сте­фан про­вел пять лет в стро­жай­шей ас­ке­зе, ко­то­рую со­вер­шал как со­вер­шен­ный мо­нах. Он про­сла­вил­ся сво­ею муд­ро­стью; по его со­ве­ту им­пе­ра­тор вы­слал из сто­ли­цы ере­ти­ка Вар­ла­а­ма. С чу­дес­но воз­вра­щен­ным зре­ни­ем Сте­фан вер­нул­ся в род­ную Сер­бию, где пра­вил в те­че­нии де­ся­ти лет. Он по­стро­ил Де­чан­ский мо­на­стырь, один из пре­крас­ней­ших па­мят­ни­ков серб­ско­го бла­го­че­стия, в ко­то­ром его нетлен­ные мо­щи по­чи­та­ют­ся да­же мест­ны­ми му­суль­ма­на­ми.


См. так­же: "Жи­тие свя­то­го Сте­фа­на Де­чан­ско­го, кра­ля Серб­ско­го" в из­ло­же­нии свт. Ди­мит­рия Ро­стов­ско­го.

Молитвы

Тропарь мученику Стефану Урошу III, Дечанскому, царю Сербскому, глас 4

В терпе́нии добрострада́льных по́двиг твои́х/ многообра́зныя ра́ны претерпе́л еси́,/ и по кончи́не свое́й/ вене́ц от Бо́га с му́ченическими ли́ки восприе́млеши,/ и в земли́ кро́тких досто́йно водворя́ешися, блаже́нне,/ о нас Христа́ Бо́га моли́// дарова́ти душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Ин тропарь мученику Стефану Урошу III, Дечанскому, царю Сербскому, глас 4

Ца́рство, е́же на земли́ до́бре окормля́я, страда́льче,/ и, багряни́цу нося́, смире́нно стяжа́л еси́ мудрова́ние,/ ни́щих посеща́я и сим хлеб раздробля́я,/ тем Пребоже́ственная Тро́ица// Ца́рствия ку́пно и му́ченичества венце́м увязе́ тя.

показать все

Ин тропарь мученику Стефану Урошу III, Дечанскому, царю Сербскому, на перенесение мощей, глас 8

Ца́рскую диади́му обагри́л еси́ кро́вию твое́ю, Богому́дре великому́чениче,/ за скиптр крест в ру́ку прии́м,/ яви́лся еси́ победоно́сец/ и я́ко же́ртву непоро́чну прине́сл еси́ себе́ Бо́гу./ От роди́телей твои́х о́чию зе́ницы лише́н был еси́,/ и в заточе́нии пребы́л еси́,/ и от свои́х уда́влен еси́./ И ны́не, ра́дуяся, предстои́ши Святе́й Тро́ице./ Тем пра́зднуем днесь пренесе́ние честны́х моще́й твои́х/ и обновле́ние честна́го киво́та,/ блаже́нне Стефа́не, моли́ся о держа́ве сро́дник твои́х,/ благоуго́дней бы́ти ей// и сыново́м се́рбским спасти́ся.

Кондак мученику Стефану Урошу III, Дечанскому, царю Сербскому, глас 3

В царе́х благоче́стно пожи́в/ и страда́ния путь проше́д, веледу́шне,/ и страда́льцем равноче́стен вене́чник яви́лся еси́,/ и це́рковь твоя́ прославля́ет тя сла́вно,/ святы́ми благоуха́нными мощми́ твои́ми освяща́ема,/ те́мже почита́ем и та́йно вопие́м ти:// от бед изба́ви нас моли́твами твои́ми, свя́те.

Ин кондак мученику Стефану Урошу III, Дечанскому, царю Сербскому, глас 4

Друга́го Константи́на стяжа́ тя Це́рковь благоче́стием, блаже́нне,/ и кро́тостию, пра́вдою и ми́лостынями,/ но и великому́ченика и страда́льца и́стинна./ Те́мже и, тобо́ю кра́сящися, вопие́т:// Стефа́н мне похвала́ и утвержде́ние.

Ин кондак мученику Стефану Урошу III, Дечанскому, царю Сербскому, на перенесение мощей, глас 8

Я́ко звезду́ тя пресве́тлу, Це́рковь похваля́ет и почита́ет,/ от восто́ка возсия́вшую/ и на за́пад прише́дшую,/ всю бо страну́ Се́рбскую чудесы́ и добро́тою обогаща́вши и просвеща́вши,/ и ве́рою чту́щия пренесе́ние моще́й и обновле́ние честна́го киво́та,/ великому́чениче, царю́ Се́рбский Стефа́не,/ моли́ спасти́ оте́чество твое́ и вся правосла́вныя христиа́ны,/ притека́ющия к ра́це моще́й твои́х и ве́рно вопию́щия ти:// ра́дуйся, Стефа́не, му́чеников украше́ние.

Случайный тест