Канон святителю Димитрию Ростовскому

Святитель Димитрий Ростовский, митрополит

глас 6

Песнь 1

Ирмос: Яко по суху, пеше­ство­вав Изра­иль по без­дне сто­па­ми, гони­те­ля фара­о­на видя потоп­ля­е­ма, Богу побед­ную песнь поим, вопияше.

Со Ангель­ски­ми чино­на­ча­ли­я­ми пред­сто­яй Свя­тей Тро­и­це, вели­кий иерар­ше Димит­рие, моли о нас греш­ных, да полу­чим гре­хов оставление.

Пост­ни­че­ством и воз­дер­жа­ни­ем вся­ким пора­бо­ти­вый тело духу, и тем соде­ла­вый нетле­ние и цель­бо­нос­ную силу и брен­но­му веще­ству тво­е­му, научи и нас, отче свя­тый, Богу, а не мамоне работати.

Сла­ва: Управ­ляя паст­ву, вве­рен­ную тебе от Нача­ло­пас­ты­ря Хри­ста, и отго­няя душе­вред­ных вол­ков от Хри­сто­вы огра­ды тво­и­ми Бого­дух­но­вен­ны­ми уче­нии, нази­рай и ныне, свя­ти­те­лю Димит­рие, да не како суе­муд­рен­ныя рас­ко­лы воз­му­тят тиши­ну цер­ков­ную, но паче моли Чело­ве­ко­люб­ца Бога, да вско­ре вси еди­ны­ми усты и еди­ным серд­цем вос­хва­лим Его благоутробие.

И ныне: Избран­ну и Все­чи­сту разу­мев Тя Сын Божий, Все­не­по­роч­ная, Сын Твой бысть, сынов сотво­ри бла­го­да­тию, Бого­ро­ди­цу Тя чтущия.

Песнь 3

Ирмос: Несть свят, яко­же Ты, Гос­по­ди Боже мой, воз­не­сый рог вер­ных Тво­их, Бла­же, и утвер­ди­вый нас на каме­ни испо­ве­да­ния Твоего.

Утвер­ди­вся на каме­ни веры Хри­сто­вы, тверд пре­был еси во испо­ве­да­нии Пра­во­сла­вия и зло­че­ству­ю­щих непре­стан­но обли­чал еси.

Обли­чая, моля, сове­туя, не пре­ста­вал еси при­зы­ва­ти заблужд­ших овец от Хри­сто­ва ста­да, аще и не вси послу­ша­ша гла­са твоего.

Сла­ва: Сынов Церкве, непо­ко­ле­би­мо пре­быв­ших во объ­я­ти­ях ея, обод­рял еси, и мы, со сла­до­стию вни­мая уче­нию тво­е­му, вопи­ем: несть свят паче Бога нашего.

И ныне: Избав­ля­ю­ща­го чело­ве­ки пре­слу­ша­ния и Кро­вию Сво­ею омыв­ша­го пер­во­род­ный грех Ада­мов, Чистая и Все­не­по­роч­ная роди­ла еси.

Седален, глас 8‑й

Исце­ле­ния и чуде­са, исте­ка­ю­щая от чудо­точ­ных мощей тво­их, свя­ти­те­лю Димит­рие, раду­ют вер­ных серд­ца и воз­буж­да­ют любо­вию пети тебе: радуй­ся, отче, Рос­сий­ская похвало.

Сла­ва, и ныне: Еди­на истин­ная хри­сти­ан Покро­ви­тель­ни­це, вся­ких лютых обсто­я­ний, бед и скор­бей нас изба­ви, и моль­ба­ми Тво­и­ми спа­си души наша.

Песнь 4

Ирмос: Хри­стос моя сила, Бог и Гос­подь, чест­ная Цер­ковь Бого­леп­но поет, взы­ва­ю­щи, от смыс­ла чиста о Гос­по­де празднующи.

Измла­да вос­пи­тан в добрем науче­нии, остро­ту ума тво­е­го не на суе­муд­рен­ная умство­ва­ния обра­тил еси, свя­ти­те­лю Димит­рие, но на сози­да­ние и утвер­жде­ние пра­во­слав­ных, да обли­че­ние же и обуз­да­ние ере­ти­ков: тем­же и явил­ся еси достой­ный апо­столь­ска­го пре­сто­ла наместник.

Неис­то­щи­мое вра­чев­ство исто­ча­ют мно­го­це­леб­нии свя­тии мощи твои, и иже верою к ним при­те­ка­ю­щии обре­та­ют от злых избавление.

Сла­ва: За любовь, юже ко Хри­сту имел, про­сла­вил­ся еси даром чудес и исце­ле­ний, сего ради покла­ня­ем­ся тебе и молим тя, яко угод­ни­ка и дру­га Божия, да помя­не­ши нас во свя­тых тво­их к Богу молитвах.

И ныне: Моли о нас Чело­ве­ко­люб­ца Бога, Пре­свя­тая Вла­ды­чи­це, да не помя­нет без­за­ко­ний наших, но да сотво­рит с нами по мило­сти Своей.

Песнь 5

Ирмос: Божи­им све­том Тво­им, Бла­же, утре­ню­ю­щих Ти души любо­вию оза­ри, молю­ся, Тя веде­ти, Сло­ве Божий, истин­на­го Бога, от мра­ка гре­хов­на­го взывающа.

Сохра­ни, свя­ти­те­лю Хри­стов, оте­че­ство твое нена­вет­но от вра­гов и даруй на сопро­тив­ных побе­ду и одоление.

Огра­ди нас, угод­ни­че Божий Димит­рие, от всех коз­ней лука­ва­го диа­во­ла, да не пре­ткно­венне воз­мо­жем прейти путь жития сего во испол­не­нии запо­ве­дей Божиих.

Сла­ва: Раз­же­ни, отче Димит­рие, тьму гре­хов­ную от душев­ных очес наших и про­све­ти нас позна­ни­ем воли Божия, да во све­те запо­ве­дей Его совер­шим доб­ре тече­ние наше.

И ныне: Дево Непо­роч­ная, рожд­шая Свет истин­ный, обли­стай нам свет Бого­ве­де­ния во спа­се­ние наше.

Песнь 6

Ирмос: Житей­ское море, воздви­за­е­мое зря напа­стей бурею, к тихо­му при­ста­ни­щу Тво­е­му при­тек, вопию Ти: воз­ве­ди от тли живот мой, Многомилостиве.

Воз­зри мило­серд­ным оком, свя­ти­те­лю Хри­стов, на вол­не­ние гре­хов­ное, нас обу­ре­ва­ю­щее, и упра­ви пла­ва­ние наше в тихое При­ста­ни­ще мило­сер­дия Божия.

Буди нам доб­рый корм­чий, отче Димит­рие, и не оста­ви нас погиб­ну­ти во гре­хах наших, да в них­же сам, яко чело­век иску­ша­ем был, помо­зи и нам, искушаемым.

Сла­ва: Свя­те Димит­рие, буди о нас заступ­ник и хода­тай ко Мно­го­мило­сти­во­му Богу, да воз­ве­дет от тли живот наш.

И ныне: Уст­на­ми и серд­цем вели­ча­ем Тя, Матерь Божию: Ты же, при­ми­рив­шая Богу весь род чело­ве­че­ский, не отри­ни нас от Тво­е­го заступления.

Кондак, глас 4‑й

Звез­ду Рос­сий­скую, от Кие­ва воз­си­яв­шую, и чрез Нов­град Север­ский в Ростов достиг­шую, всю же стра­ну сию учень­ми и чуде­сы оза­рив­шую, убла­жим зла­то­сло­вес­на­го учи­те­ля Димит­рия: той бо всем вся напи­са, яже к настав­ле­нию, да всех при­об­ря­щет, яко­же Павел, Хри­сту и спа­сет пра­во­ве­ри­ем души наша.

Икос

Пра­вед­ным о каю­щих­ся на Небе­си, нам же, греш­ным, на зем­ли о тебе, пра­вед­ни­че Димит­рие, подо­ба­ет воз­ра­до­ва­ти­ся: яко нова­го тя к Богу молит­вен­ни­ка о нас стя­жа­хом, его­же достой­ны­ми похва­ла­ми убла­жа­ю­ще, сице от радо­сти зовем: радуй­ся, Ростов­ская похва­ло, и всея Рос­сии похваление.

Песнь 7

Ирмос: Росо­да­тель­ну убо пещь соде­ла Ангел пре­по­доб­ным отро­ком, хал­деи же опа­ля­ю­щее веле­ние Божие мучи­те­ля уве­ща вопи­ти: бла­го­сло­вен еси, Боже отец наших.

Хри­сто­ва ради сми­ре­ния, образ сми­ре­ния явил­ся еси, свя­те Димит­рие, и мне подаждь не в гор­до­сти, но во сми­ре­нии взы­ва­ти: бла­го­сло­вен еси, Боже отец наших.

Воз­дер­жа­ни­ем поко­рил еси тело духу тво­е­му, свя­ти­те­лю Димит­рие, подаждь и мне в воз­дер­жа­нии пожи­ти, да несквер­ны­ми уст­на­ми воз­зо­ву: бла­го­сло­вен еси, Боже отец наших.

Сла­ва: Уче­ни­я­ми тво­и­ми, отче Димит­рие, управ­ля­е­ши мыс­ли наша, и мы, под­ра­жая тебе, вос­пе­ва­ем Богу: бла­го­сло­вен еси, Боже отец наших.

И ныне: Без­на­чаль­на­го Бога зача­ла еси во чре­ве Тво­ем, Пре­чи­стая Дево, Его­же пою­ще, зовем: бла­го­сло­вен Бог отец наших.

Песнь 8

Ирмос: Из пла­мене пре­по­доб­ным росу исто­чил еси и пра­вед­на­го жерт­ву водою попа­лил еси: вся бо тво­ри­ши, Хри­сте, ток­мо еже хоте­ти. Тя пре­воз­но­сим во вся веки.

Ты был еси стро­и­тель спа­се­ния наше­го, отче Димит­рие, вопия всем послу­ша­ю­щим уче­ния тво­е­го: пре­воз­но­си­те Хри­ста во веки.

Бого­муд­рый иерар­ше, все­б­ла­женне Димит­рие, мило­сти­вою и чело­ве­ко­люб­ною к нам любо­вию моли о нас Чело­ве­ко­лю­би­ва­го Бога, Его­же пре­воз­но­сим во вся веки.

Сла­ва: Зло­вред­ное муд­ро­ва­ние рас­коль­ни­ков испро­вергл еси, свя­те Димит­рие, вер­ныя же наста­вил еси пре­бы­ти твер­дым во истин­ней вере, пре­воз­но­си­те, вопия, Хри­ста во веки.

И ныне: Пре­есте­ствен­ное и чуд­ное Рож­де­ство Твое, Дево, вос­пе­ва­ем бла­го­чест­но, пре­воз­но­ся­ще Хри­ста во вся веки.

Песнь 9

Ирмос: Бога чело­ве­ком невоз­мож­но виде­ти, на Него­же не сме­ют чини Анге­льстии взи­ра­ти; Тобою бо, Все­чи­стая, яви­ся чело­ве­ком Сло­во вопло­щен­но, Его­же вели­ча­ю­ще, с Небес­ны­ми вои Тя ублажаем.

Насла­жда­я­ся, отче, веч­ныя жиз­ни, о ней­же усерд­но под­ви­зал­ся еси, моли и нам достиг­ну­ти оныя.

Аще и пре­се­лил­ся еси от нас на Гор­няя, свя­ти­те­лю Димит­рие, оба­че духом пре­бы­ва­е­ши с при­зы­ва­ю­щи­ми тя, научая и укреп­ляя ходи­ти по сте­зе спа­си­тель­ных запо­ве­дей Божиих.

Сла­ва: Явил­ся еси бла­го­че­стия све­тиль­ник все­свет­лый, ритор изящ­ней­ший и пра­во­слав­ных архи­ере­ев удоб­ре­ние: тем тя сер­деч­ною любо­вию достой­но величаем.

И ныне: Бого­ро­ди­це Дево, Его­же роди­ла еси Чело­ве­ко­люб­ца Бога, моли со свя­ти­те­лем Димит­ри­ем, да спа­сет души наша.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки