Ваш город - Ашберн?

Для получения календаря в соответствии с Вашей временной зоной - пожалуйста, укажите город.

Не найден город с таким названием. Пожалуйста, укажите другой (например, ближайший региональный центр).

Чтения Священного Писания и Богослужебные указания

Пятница 22-й седмицы по Пятидесятнице

Утр. – Ин.21:15–25 (зач. 67). Лит. – Кол.2:1–7 (зач. 253). Лк.10:1–15 (зач. 50). Ап.: Кол.4:5–9, 14, 18 (зач. 260 от полý). Лк.10:16–21 (зач. 51).

Богослужебные указания ►

Пятница. Апо́стола и евангели́ста Луки́.Прп. Ио́сифа Во́лоцкого (службу зри 9 сентября).Совершается полиелейная служба ап. и ев. Луки.На великой вечерне «Блажен муж» – 1-й антифон.На «Господи, воззвах» стихиры апостола, глас 8-й – 8 (первые две стихиры – дважды). «Слава» – апостола, глас 6-й: «Апо́столе Христо́в…», «И ныне» – догматик, глас тот же: «Кто Тебе не ублажи́т…».Вход. Прокимен дня. Паримии апостола –...
показать всё

Тропари, кондаки, молитвы и величания

Апостола и евангелиста Луки

Тропарь апостола и евангелиста Луки, глас 5

Апостольских деяний сказателя/ и Евангелия Христова светла списателя,/ Луку препетаго,/ славна суща Христове Церкви,/ песньми священными святаго апостола похвалим,/ яко врача суща,/ человеческия немощи,/ естества недуги и язи душ исцеляюща// и молящася непрестанно за души наша.

Кондак апостола и евангелиста Луки, глас 2

Истиннаго благочестия проповедника/ и таин неизреченных ритора,/ звезду церковную, Луку Божественнаго восхвалим:/ Слово бо его избра, с Павлом мудрым языков учителя,// Един ведый сердечная.

показать все

Молитва святому апостолу и евангелисту Луке

О, святый Лука, Богом избранный и Матерью Божией благословеный,
проповедниче по всей вселенней Евангелия Христова, мучениче и апостоле,
помощниче всем молитвенно призывающим тя, помози и нам, непотребным рабам Господним.

Яко мы по многим прегрешениям нашим обретаемся во тьме и сени смертной,
отдалече от Бога отстоя.
Чрез то стыдом посрамленные не имамы дерзновения Господа молити о прощении, призываем тя,
великий светильниче Божий, яко пребывающаго в непреходящем Его свете,
моли о нас Господа, да помилует нас.

Умоли Господа, святый Лука, да обновит в нас страх Господень,
он же любы привлекает, а грех отгоняет.
Яко мы тако навыкли грешити по всях день и час, и во сне, яко не вемы слов Господа:
бдите, яко не знаете часа, егда хочу приити,
Он же может на всяк час призвати нас из сего привременного живота в вечный.

Пробуди в нас, святый Лука, страх и премудрость, о них же святый царь и псалмопевец Давид рече.
Да твоими молитвами получим покаяния слезы, ими же вси наши души от греха очистятся.
Яко мы в духовной слепоте и дебелости суще не можем плакатися своего мертвеца,
си речь самих себе, многи же слезы, потоки слез потребно да пролием за множество содеянных грехов.

Помози ны, неразумным, да уразумеем писание еже ты сам списал еси,
яко истинным разумом уразумеем истинные словесы,
да бежим от греха яко от огня и вси силы приложим да приблизит ны Бог.

Да уразумеем, яко грех есть смерть, Бог же живот.

Помози нам, святый Луго, да то уразумевше, очистимся от греха и прейдем из смерти в живот.
Да будет нам Бог вся во всем. И ныне и во веки да пребудем близ Него.

Да бы и нам, яко ти с Клеопою егда путешествовали во Еммаус,
сердце и душа трепетны быша от присутствия Его.

Отнюдуже да снидет на ны мир небесный, к Царствию Небесному ны руководящий
и радостны ны творяще, да возможем стрелы лукаваго, на всяк час в нас испускаемы, отгнати.
С тем же получим и любы Божия, да руководит нас к Вечному Отечеству, идеже вси силы небесные,
вси святии, Мати Божия пред ними, Еяже благой лик в иконе тобою написанной увековечен еси.

Очи сердец наших да непрестанно взирают на ту лепоту и ею наслаждаются,
да царит в нас Царство Небесное, в кое чаем молитвами твоими, святый Лука,
преселитеся егда нас Господь призове, да тамо вечно славим Бога во Святой Троице:
Безначальнаго Отца, Единороднаго Сына и Пресвятаго Духа, во все бесконечные веки. Аминь.

Преподобного Иосифа

Тропарь преподобного Иосифа, глас 5

Яко постников удобрение/ и отцев красоту,/ милости подателя,/ разсуждения светильника,/ вси вернии, сошедшеся, восхвалим/ кротости учителя/ и ересей посрамителя,/ премудраго Иосифа,/ российскую звезду,/ молящася Господу// помиловатися душам нашим.

Кондак преподобного Иосифа, глас 8

Жития треволнения, и мятеж мирский,/ и страстная взыграния в ничтоже вменив,/ пустынный гражданин показался еси,/ многих быв наставник, Иосифе преподобне,/ монахов собратель и молебник верен, чистоты рачитель,// моли Христа Бога спастися душам нашим.

Молитва преподобному Иосифу Волоцкому

О преблаженне и приснославне отче наш Иосифе! Ведуще твое велие к Богу дерзновение и к твоему твердому заступлению прибегающе, в сокрушении сердца молим тя: озари нас светом дарованныя тебе благодати и молитвами твоими помози нам бурное море жития сего преити безмятежно и пристанища спасения неблазненно достигнути: порабощени бо суще суетными, и грехолюбиви, и немощни еже от обышедших нас зол возникнути, к кому прибегнем, аще не к тебе, явившему неоскудеваемое богатство милости в земнем житии твоем? Веруем же, яко и по отшествии твоем множайшее стяжал еси дарование милосердовати бедствующим. Темже убо, припадающе ныне к цельбоносней иконе твоей, умиленно просим тя, святче Божий: сам искушен быв, помози и нам, искушаемым; постом и бдением поправый силу демонскую, и нас от нападений вражиих защити; препитавый гладом погибающих, и нам испроси у Господа изобилие плодов земных и вся яже ко спасению потребная; посрамивый еретическая мудрования, Церковь Святую от ересей и расколов, и смущений молитвами твоими огради: да тожде мудрствуем вси, единем сердцем славяще Святую, Единосущную, Животворящую и Нераздельную Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа, во вся веки. Аминь.

Святой великомученице Злате Мегленской

Тропарь святой великомученице Злате Мегленской, глас 4

Агница Твоя, Иисусе, Злато, зовет велиим гласом: Тебе, Женише мой, люблю, и Тебе ищущи страдальчествую и сраспинаюся и спогребаюся крещению Твоему и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе, и умираю за Тя, да и живу с Тобою; но яко жертву непорочную приими мя, с любовию пожершуюся Тебе. Тоя молитвами, яко Милостив, спаси души наша.

Кондак святой великомученице Злате Мегленской, глас 2

Храм Твой всечестный, яко цельбу душевную обретше, вси вернии велегласно вопием ти: дево мученице Злато великоименитая, Христа Бога моли непрестанно о всех нас.

Молитва святой великомученице Злате Мегленской

О, преславное прозябение рода Болгарскаго, солнцезрачная девице, багряницею кровей своих украшенная, предобрая мати наша, великомученице Злато! Услыши чад твоих с любовию к тебе ныне прибегающих и малое сие моление наше приими, и Господу Богу нашему благоприятно сотвори. Согрешихом бо и беззаконновахом, и недостойны есмы зрети высоту небесную от множества неправд наших — связани есмы узами греховными и николиже воли Создателя нашего сотворихом, ниже сохранихом повелений Его; темже преклоняем колена сокрушенна и смиренна сердца нашего ко Творцу и Спасу своему и твоего матерняго заступления к Нему просим. Воздвигни руце твои, красная девомученице, любве Христовы сосуде всезлатый, и вкупе с Пречистою Богородицею и всеми святыми рода нашего Зиждителя всех умоли, да ниспослет милость Свою на многострадальную страну нашу, шатание людей да умирит, горькия соблазны церковныя да утолит, отступившия от Веры Православныя светом Истины Своея да просветит, старыя да умудрит, юныя да наставит, от растления нравов и от сетей еретических добре их сохраняя, младенцы млеком благочестия да воспитает, всех же нас банею покаяния да обновит. Умоли, о златонравная мати, красный цвете девства и мучеников удобрение, Господа и Спаса нашего, да подаст нам дух смирения и кротости, дух целомудрия и послушания, дух любве нелицемерныя, и да управит ум наш, и сердце наше в правой вере да укрепит, яко да Истиною наставляеми и любовию осияваеми, тихое и мирное зде поживем житие во всяком благочестии и чистоте. Молися, о великомученице славная, сладчайшая мати наша Злато, Троице Преблагословенней, да избавит ны от всякаго обстояния, и от всякаго навета вражия безбоязненны нас да сохранит, да ни ранами, ниже прещением устрашаеми, до конца верни Христу Жениху нашему пребудем, и тако со благою надеждею и истинным уверением к тамошнему миру пойдем, богоприятное твое заступление призывающе и Пребожественную Троицу: Отца и Сына и Святаго Духа, выну хваляще и благословяще, ныне и присно, и во веки веков, аминь.

Мысли свт. Феофана Затворника

(Кол.4:10–18; Лк.10:1–15)

Будет ли на том свете такое снисхождение к неприемлющим Господа, какое показал Он к живущим на земле? Нет, не будет. Посылая «семьдесят» (Лк.10:1) на проповедь, Господь заповедал им, чтоб они, когда не примут их, говорили там на распутиях: «и прах, прилипший к нам от вашего города, оттрясаем вам; однако же знайте, что приблизилось к вам Царствие Божие» (Лк.10:11); то есть, вашего нам ничего не нужно: не из корысти какой ходим мы с проповедью, а для возвещения вам мира и Царствия Божия. Не хотите принять этого блага – как хотите; мы идем далее. 

Так заповедано на настоящее время, а на будущее что? «Содому в день оный будет отраднее, нежели городу тому»... (Лк.10:12) Стало быть, неверам нечего обнадеживать себя снисхождением Господним. Только и повольничать им, что на земле, а как смерть – так вся гроза гнева Божия обрушится на них. Великое несчастие попасть в неверы! И на земле-то им нерадостно, ибо без Бога и Господа Иисуса Христа Спасителя и Искупителя и здесь все мрачно и безотрадно, а что там, того и словом описать и вообразить невозможно. Уж отраднее бы уничтожиться, но и этого не дано будет им.

Притча дня

Однажды царь обратился к отшельнику:

— Проси у меня все, что хочешь, и дам тебе это!

Отшельник сказал:

— Хочу бессмертной жизни, вечной молодости, неиссякаемого богатства, радости, которую не омрачит никакое горе.

Царь ответил:

— Над такими вещами я не властен.

— Тогда, сделай милость, оставь меня в покое, — сказал отшельник. — Я буду просить это у Того, Кто в состоянии мне все это дать.

И он стал просить у Бога, чтобы Тот даровал ему эти блага в загробной жизни.

Проповедь дня