Православный Календарь » Каноны » Пантелеи́мон целитель » Канон святому великомученику и целителю Пантелеимону (2-й)

Канон святому великомученику и целителю Пантелеимону (2-й)

глас 4

Великомученик Пантелеи́мон целитель

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

С Моисеем славным и Мариам Богомудрою днесь не глубину чермную, но море преходяще доблестей и чудес великаго в мученицех, того воспоим, радующеся.

Закон похвалений побеждается светлостию нрава твоего и подвигов величеством, един Христос достойно славити тя весть божественною у Себе светлостию.

Днесь празднует Никомидия и сия обитель твоя, Пантелеимоне, всякому граду и обители верных спразднующим память твою и о тебе Пресвятую Троицу величающим.

Богородичен: Свет рождшая Божественный и невечерний, души моея зеницы просвети, Приснодево, пети Тя со светлым в страстотерпцех целителем нашим, Всепетая.

Песнь 3

Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный Источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Презрев красная мира, красен, яко шипок, явился еси, всеизрядне, утвердившу ти сердце свое в любви Христа, желаний края.

Матере твоея благочестие возлюбль, славне, возненавидел еси злочестие отца, яко пагубное, и того ко благочестию богомудро привел еси.

Тобою, Пантелеимоне, прославися Господь, во Святей Троице славимый, на Небеси прославив тя и на земли славну творя память твою.

Богородичен: Молитвами милости тезоименитаго мученика низпосли нам, Госпоже, божественную милость от Воплотившагося из Тебе милости ради.

Седален, глас 4

Добляго страдальца благочестия Христова восхвалим светло Пантелеимона, вернии, псалмы, и пении, и песньми духовными, имже мучительство невидимаго врага силою Божественною попрася и недугов исцеление богатно от Господа даровася творящим верно Божественный и честный праздник его.

Песнь 4

Ирмос: Неизследный Божий Совет, еже от Девы, воплощения Тебе, Вышняго, пророк Аввакум усмотряя, зовяше: слава силе Твоей, Господи.

Хотяй всем спасения и истины познания Ермолая тя глаголы, Богоизбранне, улови к божественному разумению и ко многих спасению.

Яко Иосиф прекрасный, в цвете юности благочестия, и разума, и милосердия ко всем исполнился еси, благоугождая Вышнему и зовя: слава силе Твоей, Господи.

Яко имея дерзновение к Богу Триипостасному, мирная и премирная благая проси почитающим тя, великомучениче, и о тебе зовущим: слава силе Твоей, Господи.

Богородичен: Воистину паче ума есть воплощение от Тебе, Пречистая, Сына Божия, в Негоже уверовав от сердца, Пантелеимон взываше: слава силе Твоей, Господи.

Песнь 5

Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Делы уверитися хотя в вере, в нейже от Ермолая освящен был еси, яко, узрев же отроча мертво, молитвою твоею воздвигл еси того, досточудне, змия же умертвил еси.

Неисцельныя страсти единым Христа призыванием исцеляющу тебе, слепаго просветил еси, треблаженне, прежде светлаго твоего страдальчества твердость показуя веры.

Неможения душ и телес свободи рабы Твоя, Троице Единосущная, и сохрани ны, поврежденны от искушений и омраченны страстьми, Пантелеимона предстательством.

Богородичен: Необоримый покров Твой, Владычице, и заступление ублажаемаго нами великомученика да будут присно с нами, спасающе нас от всякаго навета враг видимых и невидимых.

Песнь 6

Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Слепаго зрение телесное и душевное показа того мученика тверда, тебе же, святе, чудодейственника и начало подвигов твоих за Христа, ихже доблественно совершил еси.

Мечем мужества твоего, доблемудре, разсекл еси мучителей коварства, прещения же и всякое на тя шатание, и змия льстивомудреннаго главу сокрушил еси.

Словесы и деянии идольскую лесть обличая, привел еси ко Свету Трисолнечнаго Богоначалия многия никомидийцы, Пантелеимоне Богосветле.

Богородичен: Твое достояние, Слове, необоримо яви, православным людем победы подая на враги, молитвами Богородицы и Твоего победоноснаго мученика.

Кондак, глас 5

Подражатель сый Милостиваго и исцелений благодать от Него прием, страстотерпче и мучениче Христа Бога, молитвами твоими душевныя наша недуги исцели, отгоня присно борца соблазны от вопиющих верно: спаси ны, Господи.

Икос

Безсребреника память, добляго страдальца, вернаго целебника, благочестно воспоем, христолюбцы, да приимем милость, паче же оскверншии, якоже и аз, своя храмы, душам бо и телом, возлюбленнии, исцеления подавает. Потщимся убо, верная братия, в сердцах наших имети его крепость, избавляюща от лести вопиющия: спаси ны, Господи.

Песнь 7

Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Да покажется делы вера, — взывал еси, славне, пред одром разслабленнаго, и Кого призыванием сей абие воздвизается, Той есть отцев Бог благословенный.

Постыжден бысть зело Максимиан, зря о Имени Христове ходяща разслабленнаго, не имея же что провещати, по ласкательствах мукам предает тя, поюща: препетый отцев Боже, благословен еси.

Тебе, непобедиме, в коноб с кипящим оловом мучитель вверже, но явлейся ти Господь огнь убо угаси, олово же устудив, пети тя возбуди: Триипостасный отцев Боже, благословен еси.

Богородичен: Глас Тебе радостно приносим, Богоневесто, радуйся, — зовуще, — Помощнице верных и мучеников утверждение, Сыну Твоему зовуще: препетый отцев Боже, благословен еси.

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Тяжкий камень на твою выю привязаша и в море тя ввергоша нечестивии, но камень, аки лист, по водам плаваше, руководством же странным суше отдаешися ты, всечестне.

Зверем кровожадным лютейший зверей вдаде тя, страстотерпче, паки же к тебе Господь дивен явися, звери бо укроти и сих состязатися сотвори, кто бы из них первый поклонился тебе и твоя ноги облобызал, прехвальне.

Множества уверовавших видя, царь возъярися паче и вся звери повеле убити, тебе же, великомучениче, заключити в темницу, Троицу во Единице поюща: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Богородичен: Не пременив естества Иисус, из Тебе бо во всего человека облечеся, Богородительнице, Егоже страсть Пантелеимон крепце изобразив, радуяся, поет Тому: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная, Богородице, Чистая Приснодево.

К колеси привязанный, дивен был еси, досточудне, безумныя бо тое паче погуби, бити убо тя повеле Максимиан и отсещи главу твою, мечу же прегнувшуся, спекулатора и воины к вере во Христа обратил еси.

О убийцах и о всем мире молившуся ти, славне, свыше по достоянию наречен был еси Пантелеимон, делы оправдая именование, млеко же истече из тебе вместо крове, и тако, венценосный, Христу предстал еси.

Свыше назираеши, великомучениче, память твою любовию совершающих и ходатайствуеши тем у Трисолнечнаго Божества грехов прощение, мир же и спасение, еже и нам проси, тя величающим.

Богородичен: Светло исповеда победоносный Пантелеимон всех Владыку из Твоея, Благодатная, возсиявша утробы, твердо испи за Того чашу страдания и утешение прия с веселием, ликуя с мученики и всеми святыми.

Светилен

Милостивную твою душу провиде Бог, Пантелеимона тя проповеда, безсребрено бо требующим исцеление источаеши, святе, мучителей свирепство терпением твоим победивый.

Система Orphus
Рейтинг@Mail.ru